Ascultă Radio România Cultural Live

Primele cinci opriri ale Caravanei Centenarul Încoronării Peste 1.500 de spectatori pe urmele vizitelor regale din Iași, Bicaz, Putna, Rădăuți și Suceava  

16 Mai 2022, 14:02

În perioada 12 - 15 mai, proiectul cultural-educativ Centenarul Încoronării a ajuns în primele cinci localități (Iași, Bicaz, Putna, Rădăuți și Suceava) din cele aproape 30 care își propun să marcheze traseul vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927).

Peste 1.500 de spectatori au participat la proiecțiile și discuțiile cu rol educativ care au avut loc în Moldova, Neamț și Bucovina, în prezența ambasadorilor proiectului și a oficialităților locale.

Lansat la Iași pe data de 12 mai, proiectul este organizat de Asociația Artis, alături de Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a României.

Opririle Caravanei nu sunt întâmplătoare. Așa cum nici localitățile vizitate de Familia Regală nu erau alese întâmplător. Ele aveau legături istorice și, mai ales, simbolice cu elementele românismului și în special cu figura emblematică a voievodului moldovean Ștefan cel Mare.

Așadar, după lansarea de la Iași, primele proiecții și discuții cu rol educativ din cadrul proiectului au avut loc la Bicaz, Putna, Rădăuți și Suceava, acolo unde veneau adesea membrii Familiei Regale a României, fie pentru a-și găsi refugiul, fie pentru a vizita localitățile din zonă.

„La intrarea în sate ne întâmpinau țărani călare. Pretutindeni, primiri foarte frumoase și foarte pitorești, zonă minunată, foarte împădurită, meri și liliac încă în floare”, relata în jurnalul său Regina Maria.

„Au fost cinci lecții de istorie pe viu, în locuri care pulsează de istorie și care ne amintesc de Regalitate. Suntem generația care trăiește Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. Noi ne-am propus să marcăm acest moment istoric de o importanță aparte prin această caravană, care înseamnă film și discuții cu nume mari din lumea cinematografiei și istoriei. Rolul educativ al acestui proiect, care nu întâmplător a început la Iași, a fost atins în aceste prime cinci opriri ale caravanei. Elevii, cadrele didactice și oficialitățile din Neamț și Bucovina ne-au mulțumit și au participat la acest exercițiu de pedagogie a memoriei. Mulțumim Primăriei Municipiului Iași, pentru că face posibil ca acest proiect cultural-educativ să ajungă în toate cele 27 de localități” - Andrei Giurgia, manager de proiect.

Evenimentele din Neamț și Bucovina au fost organizate cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Neamț și Inspectoratului Școlar Județean Suceava. Vineri, 13 mai, pe marele ecran de la Casa de Cultură Bicaz a rulat „Maria - Inima României” (producător executiv John M. Florescu), în prezența istoricilor Adrian Cioroianu și Nicolae Pepene și a oficialităților din zonă.

„Istoria Bicazului este strâns legată, pe vecie, de existența Regalității” - Nicolae Sălăgean, Primarul Orașului Bicaz.

„În Neamț, și dacă te împiedici de o piatră descoperi istorie. Așadar, dragi elevi, fiți atenți la tot ce vă înconjoară. Citiți zidurile bisericilor, citiți tot ceea ce găsiți pe mormintele sau pe crucile eroilor și veți descoperi istoria adevărată. Trăiască Regalitatea!” - Elena Preda, inspector școlar pentru disciplina „Istorie”.

„(...) Regina Maria a venit la Bicaz ca să se rupă de o lume care i s-a părut falsă. A căutat aici, la Bicaz, liniște. Și, mai mult decât atât, a renunțat la hainele de regină, s-a îmbrăcat în costum popular și a spus că va da jos acel costum popular doar când România va fi din nou victorioasă” - istoricul Nicolae Pepene, la Casa de Cultură din Bicaz.

Sâmbătă, 14 mai, spectatorii din Putna și Rădăuți au avut parte de lecții de istorie interactive. Cu 5 sau mai multe minute de istorie pe scenă și pe marele ecrane. A rulat documentarul semnat de Camelia Csiki: Ora Regelui: 100 de ani de la Conferința de Pace de la Paris și Memorialul durerii. Regele Ferdinand I - Întregitorul de țară (realizator Lucia Hossu Longin).

„Oricum s-ar așeza România, ea se resetează în raport cu acest spațiu sacru, care pentru noi românii și, mai ales, pentru noi bucovinenii, este Putna” - Hrenciuc Daniel, Inspector Istorie.

La Rădăuți a fost despre elevii pasionați de istorie, care scriu istorie. La Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi" Rădăuţi l-am cunoscut pe Cosmin Țugui, elev în clasa a XII-a E, care s-a calificat la faza finală a Olimpiadei Internaționale de Istorie, ce se va desfășura în orașele americane New York și Princeton.

Performanța sa este o premieră, întrucât Cosmin este primul elev din România care participă la această competiție. Înaintea proiecției de film din cadrul Caravanei Centenarul Încoronării, elevul a fost premiat și a amintit în discurs de Regele Întregitor.

„Personalitatea cadru pe care o celebrăm astăzi -  Regele Întregitor Ferdinand cel loial spunea într-un discurs de-al său: «Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește în ea. Cred că spre asta ar trebui să ne îndreptăm și noi»” - elevul Cosmin Țugui.

Premierea a avut loc în prezența istoricului Adrian Cioroianu. „A vorbi despre Regalitate nu înseamnă că propunem idei monarhice sau republicane. Regele Ferdinand și Regina Maria nu sunt despre Monarhie sau Republică, ei sunt despre istoria noastră. Când vorbim despre ei, vorbim despre propria noastră istorie. Indiferent că suntem republicani sau mornahiști... Când vezi coroana Reginei Maria, când vezi coroana de oțel a lui Ferdinand, nu se poate să nu fii impresionat. Această Monarhie care nu a vrut să-și facă o coroană de aur pe fruntea regelui, pentru că așa cum spune Carol I: «Noi nu ne-am cumpărat independența cu aur, ci am câștigat-o pe câmpul de luptă»” - istoricul Adrian Cioroianu.

Primele cinci opriri ale Caravanei Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria s-au încheiat cu o întrebare pe care a adresat-o politologul Daniel Șandru la Colegiul Național „Ștefan cel Mare" Suceava: „Cum ar fi arătat România astăzi dacă Monarhia ar fi continuat să rămână ca formă de guvernământ? (...) îmi spun adesea că poate am fi arătat altfel. De la modul în care ne îmbrăcăm, la modul în care locuim, de la modul în care relaționăm unii cu alții până la modul în care ne arătăm indiferența față de simbolurile statului român”.

Elevii colegiului au vizionat documentarul Români care au schimbat lumea - Regina Maria (realizator: Camelia Csiki).

În toate localitățile prin care a trecut Caravana, publicul a putut admira expoziția de fotografie 1922. Anul Încoronării (curator Nicolae Pepene), care prezintă momente cheie de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.

Proiectul Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria se desfășoară în perioada mai-octombrie 2022 și marchează Regalitatea în România, Republica Moldova, Bulgaria și Ucraina pe plan cinematografic, pornind pe urmele vizitelor Familiei Regale în România Întregită (1919-1927), împreună cu specialiști din lumea cinematografiei și istoriei. Scopul caravanei este acela de a stimula comunitatea în vederea consumului de produse culturale și de a intensifica dialogul intercultural, cu precădere pe tema Regalității.

Organizator: Asociația Artis

Proiect sub auspiciile Familiei Regale a României

Partener: Primăria Municipiului Iași

Partener educațional: Universitatea „Petre Andrei” Iași

Partener cultural: Ateneul Național din Iași

Cu sprijinul: Dacin Sara

Susținut de: Noir

Parteneri: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Asociația Studenților Jurnaliști

Parteneri media: Agerpres, RFI România, Radio România Cultural, Historia, Adevărul, TVR Iași, TVR Moldova, VIVA FM, Radio Iași, Radio HIT, Radio Europa Liberă, Suplimentul de Cultură, Zile și Nopți, Revista Ateneu, MovieNews, Inoras.ro

 

Din parfumerie - în lumea filmului
Istorie-filozofie-psihologie 13 Iunie 2024, 11:45

Din parfumerie - în lumea filmului

Proiectul din Parfumerie  al  Asociației  Hearth a adus într-o seara de iunie numeroși cinefili în...

Din parfumerie - în lumea filmului
A murit sociologul Lazăr Vlăsceanu
Istorie-filozofie-psihologie 09 Iunie 2024, 11:20

A murit sociologul Lazăr Vlăsceanu

A murit  Lazăr Vlăsceanu , unul dintre cei mai de seamă sociologi ai educației din România, la vârsta...

A murit sociologul Lazăr Vlăsceanu
În primul weekend din iulie, BUCUREȘTIUL devine CAPITALA EUROPEANĂ a Muzicii Interbelice
Istorie-filozofie-psihologie 06 Iunie 2024, 10:08

În primul weekend din iulie, BUCUREȘTIUL devine CAPITALA EUROPEANĂ a Muzicii Interbelice

Ediția I a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE MUZICĂ INTERBELICĂ – FIMI 2024 va avea loc în perioada 5 – 7 iulie...

În primul weekend din iulie, BUCUREȘTIUL devine CAPITALA EUROPEANĂ a Muzicii Interbelice
Un text inedit al lui Michel Foucault, Discursul filosofic | PODCAST
Istorie-filozofie-psihologie 20 Mai 2024, 13:43

Un text inedit al lui Michel Foucault, Discursul filosofic | PODCAST

Prima carte publicată de filosoful francez Michel Foucault, cea din 1966, Cuvintele şi lucrurile, i-a adus acestuia o...

Un text inedit al lui Michel Foucault, Discursul filosofic | PODCAST
Expoziție foto-documentară la Palatul Suțu - „Mărturii din Gulag: memoria victimelor regimului totalitar-comunist”
Istorie-filozofie-psihologie 19 Mai 2024, 05:04

Expoziție foto-documentară la Palatul Suțu - „Mărturii din Gulag: memoria victimelor regimului totalitar-comunist”

Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Ambasada Lituaniei în...

Expoziție foto-documentară la Palatul Suțu - „Mărturii din Gulag: memoria victimelor regimului totalitar-comunist”
A opta întâlnire din seria LA LIBER – discuții despre chestii despre care nu discutăm, cu Alex Tocilescu la Teatrul Masca: „Critică și autocritică: nimeni nu-i bun la ceea ce face”
Istorie-filozofie-psihologie 16 Mai 2024, 13:25

A opta întâlnire din seria LA LIBER – discuții despre chestii despre care nu discutăm, cu Alex Tocilescu la Teatrul Masca: „Critică și autocritică: nimeni nu-i bun la ceea ce face”

Joi, 23 mai, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) cea de-a opta...

A opta întâlnire din seria LA LIBER – discuții despre chestii despre care nu discutăm, cu Alex Tocilescu la Teatrul Masca: „Critică și autocritică: nimeni nu-i bun la ceea ce face”
„Efectele ideologice ale comunismului asupra urbanismului din capitală și cum se reflectă azi” - luni, 13 mai, ora 19:30
Istorie-filozofie-psihologie 12 Mai 2024, 04:10

„Efectele ideologice ale comunismului asupra urbanismului din capitală și cum se reflectă azi” - luni, 13 mai, ora 19:30

Muzeul Ororilor Comunismului în România și Muzeul Comunismului din București  invită publicul la...

„Efectele ideologice ale comunismului asupra urbanismului din capitală și cum se reflectă azi” - luni, 13 mai, ora 19:30
Albumul de fotografie "Regele nu moare", disponibil din 10 mai
Istorie-filozofie-psihologie 08 Mai 2024, 06:32

Albumul de fotografie "Regele nu moare", disponibil din 10 mai

Volumul reunește peste 300 de instantanee realizate de Florin Ghioca, fotograful oficial al TNB.

Albumul de fotografie "Regele nu moare", disponibil din 10 mai
Ascultă live

Ascultă live

12:00 - 13:00
Concert de prânz
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
Prietenii de la Radio
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru