Ascultă Radio România Cultural Live

Cititul de povești e ca mersul pe bicicletă

31 Octombrie 2016, 17:00

Dacă e prima sâmbătă din lună, calendarul vă anunță sigur că urmează o nouă ediție a 'Orei de povești'! Pe 5 noiembrie, de la ora 11.00, în 11 filiale ale Bibliotecii Metropolitane București, copiii între 3 și 6 ani sunt invitați la o nouă întâlnire cu scriitorii, actorii, bloggerii și voluntarii pasionați de lectură care vor citi sau vor povesti celor mici povești din lumea întreagă în cadrul unui atelier interactiv și creativ.

Proiectul s-a desfășurat timp de șase ediții începând cu 6 februarie și va continua și în anul următor. La ediția din 5 noiembrie sunt invitați să povestească Cristina Bălan, Ludmila Bîrsan, Cristian Bleotu, Maggie Chițoran, Vasile Ernu, Nicoleta Giurcanu, Laura Manache, Cristina Beatrice Preda, Marian Răducu, Ioana Revnic, Odilia Roșianu și Oana Simion.

Prin organizarea acestui proiect, ne dorim ca lectura și povestitul de povești să devină un obicei plăcut și util pentru petrecerea timpului în familie, iar biblioteca să fie spațiul ideal unde povestea prinde viață pentru ca cei mici să învețe să interacționeze cu alți copii, să empatizeze și să perceapă lectura ca un lucru pozitiv și constructiv în viața lor.

'Ora de povești' are loc în următoarele filiale ale Bibliotecii Metropolitane București: Vasile Alecsandri, Nicolae Bălcescu, Lucian Blaga, Dimitrie Bolintineanu, I.L.Caragiale, Ion Creangă, Mediateca George Enescu, Emil Gârleanu, Nicolae Labiș, Liviu Rebreanu și George Topîrceanu.

Partenerii proiectului: Radio România Cultural, Digi FM, Totul despre mame.

Despre invitați:

CRISTINA BĂLAN este medic veterinar de profesie, adoră să fie voluntar la BMB și pune multă pasiune în orice face, inclusiv în atelierele de lectură pe care le organizează împreună cu Laura Manache. Iubește animăluțele, călătoriile, literatura și cultura japoneză.

'Lecturi de toamnă, joc de frunze colorate și creativitate' — Filiala Nicolae Bălcescu

LUDMILA BÎRSAN este pasionată de literatură și filosofie. O provocare pentru ea ar fi să-i învețe pe copii filosofie prin intermediul poveștilor. Iubește călătoriile și îl ia mereu pe Winnie de Pluș cu ea.

'Cartea bunelor maniere cu Winnie de Pluș'—Filiala Lucian Blaga

CRISTIAN BLEOTU este realizatorul emisiunii Acolade literare la Radio Romania Cultural, unde activează de doua decenii. Experiența de povestitor la 'Ora de povești' îi amintește de perioada în care a profesat la catedra de limba și literatura romană la un liceu din București. Speră ca povestea pe care a ales-o sa le placă prichindeilor.

'Aventurile baronului Munchausen' — Filiala I.L.Caragiale

MAGGIE CHIȚORAN lucrează la Centrul Național al Dansului din București. A lucrat peste 20 de ani în advertising și visează să facă o agenție de publicitate condusă de copii. Iubește fotografia, poveștile bine scrise și originalitatea. Își dorește să înconjoare Pământului împreună cu fetița ei, Mira, iar sâmbătă va dărui aripi tuturor celor care vor participa la ora de povești.

'Vrăjitoarea Yoli Zoli și Pulberea de Alandala' — Mediateca George Enescu

VASILE ERNU s-a născut în URSS în 1971. A studiat filosofia la Universitatea 'Al. Ioan Cuza' din Iași și la Universitatea 'Babeș-Bolyai' din Cluj-Napoca. A debutat cu volumul 'Născut în URSS', apărut la Editura Polirom în patru ediții. Cartea a fost tradusă în mai multe țări și a primit Premiul pentru debut al României literare și Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat 'Ultimii eretici ai Imperiului' (Editura Polirom, 2009), pentru care a primit Premiul Tiuk! 2009; împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu publică 'Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc' (Editura Cartier, 2010), volumul 'Intelighenția rusă azi' (Editura Cartier, 2012); 'Sînt un om de stînga' (Editura Cartier, 2013); 'Sectanții. Mică trilogie a marginalilor' (Editura Polirom, 2015), volum distins cu Premiul Matei Brancoveanu pentru Literatura, 2015.

'Ciapollino' — Filiala 'Vasile Alecsandri'

NICOLETA GIURCANU, mamă devotată și prietenă de nădejde, iubește din tot sufletul arta populară. Și-a făcut un mic magazin pe care l-a numit 'Hand Made 4 You'. Acolo se găsesc tot felul de produse tradiționale, confecționate de ea și de sora ei mai mică. Își amintește cu nostalgie de copilăria ei greu încercată în decembrie 1989, cântă frumos și povestește cu mare însuflețire. știe și-acum, vorbă cu vorbă, 'Bunicul și Bunica', de Barbu Ștefănescu Delavrancea.

'Bunicul și bunica' — Filiala 'Nicolae Labiș'

LAURA MANACHE folosește de trei ani metode ale educației non-formale și lucrează cu copiii din centrele de plasament și apartamentele sociale pentru integrarea lor în societate într-un mod cât mai armonios. Are o pasiune pentru tehnologie și fotografie și adoră să-i ajute pe cei din preajma sa.

'Lecturi de toamnă, joc de frunze colorate și creativitate' — Filiala 'Nicolae Bălcescu'

CRISTINA BEATRICE PREDA s-a născut pe 2 martie 1996, în București. Este autoare a șase cărți pentru copii ('Aventurile lui Tăpățel și prietenii lui jucăuși', 'Jurnalul Creionului Tapat', 'Puterea Prieteniei', 'Scrisoare pentru Moș Crăciun', 'Cățelușul de pluș, Zbug' și 'Povești cu mămici și tătici'). De când a descifrat tainele scrisului și ale cititului a început să țeasă povești. A lansat prima carte pe când avea doar 13 ani, participând la prezentări de carte în librării, școli și grădinițe. A participat ca voluntar la programele demarate de Biblioteca Metropolitană: 'Capcanele Limbii Române', 'Caravana Poveștilor', 'Bibliovacanța', 'Săptămâna Altfel'. Deși este o tânără în afirmare, Cristina Beatrice Preda este câștigătoare a numeroase premii naționale și internaționale pentru creație literară, printre care: Premiul 'Studioului de Radio Iași' acordat de Uniunea Scriitorilor din România-Filiala Iași, Premiul I pentru povestire inedită în cadrul concursului 'Premio Letterario Internazionale Corona — Italia', Marele Premiu pentru povești în cadrul Concursului Internațional 'Art & Life' Japonia.

'Îmbrățișarea mamei' — Filiala Liviu Rebreanu

MARIAN RĂDUCU este actor cu experiență pe scenă și în film, televiziune și stand-up comedy. Se dedică prin acțiuni diverse teatrului ... altfel. Însuflețește personaje fel de fel, din basme și filme sau originale, acum cu un public țintă delicios de capricios și pus pe șotii: copiii. În CV-ul de animator de evenimente dedicate acestora se numără colaborări lungi și pline de succes cu centre culturale (ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului București), dar și cu trupe celebre de teatru și educație alternativă care au cucerit deja publicul cel mai tânăr (Gașca Zurli, Echipa Fun Science). Toate acestea au dus firesc spre antreprenoriat: dezvoltarea unei echipe proprii de animatori de petreceri colorate, de la aniversări la reuniuni în companii și acțiuni tematice (ecologie — Gardienii Terrei), uneori cu turnură caritabilă. Radu vrea să facă lumea mai frumoasă prin povești și le dă viață pe scene închipuite ad-hoc, în care publicul devine parte, în care granița dintre real și magic dispare. E o misiune personală, iar bucuria publicului său e sursa sa de energie.

'Povești cu pirați, prințese, feți-frumoși, luptători, animale' — Filiala 'Ion Creangă'

IOANA REVNIC scrie. Cele mai bune lucruri din viață mi s-au întâmplat datorită scrisului. Povestește. La școala ,,Anastasia Popescu' unde lucrează, mulți copii îi spun 'profesoara de povești'. Merge cu povestitul la copilandrii bolnavi de cancer, care locuiesc mai mult prin spitale, decât pe-acasă. Le citește. Îi ascultă și le scrie poveștile pentru Asociația 'Dăruiește Viață', unde își desfășoară activitatea de voluntar. A creat Bunatate.ro (www.bunatate.ro), pentru a spune povești despre oameni, locuri și idei aparte.

'Gruffalo' — Filiala Dimitrie Bolintineanu

ODILIA ROȘIANU este de peste trei ani redactor-șef al revistei Literatura de azi aflată pe primul loc în topul revistelor culturale online. A renunțat la lumea farmaceutică, în care a lucrat 20 de ani după ce a terminat Facultatea de Medicină, pentru a intra în lumea cărților. Le citește, le redactează și le iubește. Îi plac întâlnirile cu cititorii de toate vârstele, îndrăgostiți, ca și ea, de povești adevărate sau imaginare. De asemenea, în aceeași măsură, a realizat interviuri originale cu scriitori pentru ca pasionații de literatură să poată pătrunde în lumea ascunsă a acestora.

'Povestiri calde și noi cu căței și cu pisoi' — Filiala Emil Gârleanu

OANA SIMION este pasionată de tot ce ține de copii și de lumea lor, o lume a copilăriei pe care o trăiește cu încântare, uimire și ...recunoștință și pe care fetița ei de 10 ani i-o dezvăluie în fiecare zi. Coordonează un club de lectură la școala fetiței și este mare fan al pedagogiei Montessori, îi place psihologia, îi place să citească copiilor și tot ce o face să 'crească'. Lucrează ca economist într-o societate de telecomunicații în cadrul Ministerului Transporturilor și își dorește să devină voluntar într-un centru de plasament.

'Povești despre devoratori de cărți, fantome din pod și alte personaje de basm' — Filiala 'G.Topîrceanu'

Dan Mircea Cipariu citește din ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi” la Liceul Teoretic Național
Literatură 28 Martie 2023, 10:46

Dan Mircea Cipariu citește din ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi” la Liceul Teoretic Național

Vineri, 31 martie 2023, la Liceul Teoretic Național din București (Str. Buzești nr. 14-18), de la ora 13.00, scriitorul Dan...

Dan Mircea Cipariu citește din ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi” la Liceul Teoretic Național
Asociația Culturală Control N susține o nouă serie de ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceenii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” București
Literatură 28 Martie 2023, 06:31

Asociația Culturală Control N susține o nouă serie de ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceenii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” București

  Atelierele de autocunoaștere prin scris Către mine vin în întâmpinarea liceenilor din...

Asociația Culturală Control N susține o nouă serie de ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceenii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” București
„Interviuri rock”, vol. 5 se lansează în acest weekend, în cadrul Urban Blues Fest 3
Literatură 27 Martie 2023, 13:48

„Interviuri rock”, vol. 5 se lansează în acest weekend, în cadrul Urban Blues Fest 3

  Cartea  Interviuri rock, vol. 5  de Radu Lupaşcu se va lansa în cadrul  Urban Blues Fest #3, care...

„Interviuri rock”, vol. 5 se lansează în acest weekend, în cadrul Urban Blues Fest 3
Lecturile orașului: "12 umbre. Îndrăgostit de eclipse", de Cătălin Beldea (editura Neverland)
Literatură 27 Martie 2023, 11:32

Lecturile orașului: "12 umbre. Îndrăgostit de eclipse", de Cătălin Beldea (editura Neverland)

În 1999, pe 11 august, a avut loc cea mai urmărită eclipsă din istoria lumii de până atunci, iar Bucureștiul a...

Lecturile orașului: "12 umbre. Îndrăgostit de eclipse", de Cătălin Beldea (editura Neverland)
Artistul Sergio Ruzzier - masterclass în România și un nou volum de bandă desenată pentru copii tradus la Editura Frontiera 
Literatură 27 Martie 2023, 10:33

Artistul Sergio Ruzzier - masterclass în România și un nou volum de bandă desenată pentru copii tradus la Editura Frontiera 

  Editura Frontiera anunță un nou volum din seria de bandă desenată pentru copii Puiu și Vulpoi de Sergio...

Artistul Sergio Ruzzier - masterclass în România și un nou volum de bandă desenată pentru copii tradus la Editura Frontiera 
Atelier de formare în domeniul benzii desenate și dublă lansare de romane grafice interactive traduse în limba franceză
Literatură 27 Martie 2023, 07:17

Atelier de formare în domeniul benzii desenate și dublă lansare de romane grafice interactive traduse în limba franceză

  Vineri, 31 martie şi sâmbătă 1 aprilie 2023, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, va avea...

Atelier de formare în domeniul benzii desenate și dublă lansare de romane grafice interactive traduse în limba franceză
Vocile memoriei - Sonetele lui Shakespeare
Literatură 26 Martie 2023, 10:59

Vocile memoriei - Sonetele lui Shakespeare

E numai un artificiu poetic al marelui artist acea dublă adresare, către o femeie brună și către un bărbat, pe care o găsim...

Vocile memoriei - Sonetele lui Shakespeare
Ziua Autorilor Europeni, ediția I
Literatură 24 Martie 2023, 16:23

Ziua Autorilor Europeni, ediția I

  Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Biblioteca...

Ziua Autorilor Europeni, ediția I
Ascultă live

Ascultă live

19:00 - 21:00
Stagiunea Muzicală Radio
Ascultă live Radio România Cultural
19:05 - 19:30
SMART BOX
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
19:05 - 20:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj