Premiul Goncourt 2016: Leïla Slimani pentru romanul "Chanson Douce" despre violenţă şi nebunie
05 Noiembrie 2016, 08:30
Juriul Premiului Goncourt a decernat distincţia pe anul 2016 scriitoarei de origine marocană Leïla Slimani pentru romanul "Chanson Douce", o carte terifiantă ce spune povestea uciderii a doi copii de către bona lor, pe fondul unor reflecţii despre societate.
Este vorba de cel de-al doilea roman al scriitoarei în vârstă de 35 de ani. O istorie percutantă cu o temă angoasantă. În acest thriller, scriitoarea povesteşte cum o tânără bonă reuşeşte să îi omoare pe cei doi copii pe care îi are în grijă. Un act violent povestit încă de la începutul romanului, pe parcursul cărţii scriitoarea investifând motivele acestei crime. Leïla Slimani îi succedă lui Mathias Enard, care a primit Premiul Goncourt 2015 pentru romanul său, „Boussole”.
Oana Ciucă:
Alţi trei autori au intrat în cursa finală pentru prestigioasa dinstincţie literară de limbă franceză: Catherine Cusset, Régis Jauffret şi Gaël Faye. Romanele celor trei scriitori au tratat la rândul lor, asemeni câştigătoarei, teme sumbre: Régis Jauffret, în "Cannibales", relatează povestea planului incredibil de canibalism al unei femei şi a mamei fostului amant al acesteia. Gaël Faye, un tânăr artist rap, evocă în "Petit Pays" o copilărie în Burundi şi genocidul care a zguduit Rwanda. În "L'Autre qu'on adorait", Catherine Cusset aduce un omagiu unui prieten care s-a sinucis.
Leïla Slimani s-a născut la Rabat, Maroc, dintr-un tată marocan şi o mamă de origine alsaciană şi algeriană. Cu un tată bancher şi o mamă medic ORL-ist, Leila Slimani a studiat la licee franceze. Aceasta a sosit în Paris la 18 ani, studiind literele apoi Ştiinţe Politice, înainte de a deveni jurnalist pentru Jeune Afrique. Căsătorită şi mamă, în prezent Leila Slimani îşi consacră timpul scrierilor.
Cu cel de-al doilea roman al său, Leïla Slimani se apleacă asupra temelor sumbre: prima sa carte care a apărut în 2014, „Dans le jardin de l'ogre”, alcătuia portretul unei mame nimfomane care îşi împarte existenţa între viaţa obişnuită şi dorinţa sa sexuală nepotolită. O carte care a obţinut premiul pentru literatură din Maroc La Mamounia, în 2015, şi care a fermecat cititorii. Potrivit Huffington Post Maroc, romanul se află în curs de ecranizare.
Leïla Slimani este cea de-a 12-a femeie care a fost recompensată cu premiul Goncourt. Romanul său a fost ales în primul tur de scrutin cu şase voturi faborabile contra celor două primite de Gaël Faye (Petit Pays) şi de unul singur pentru Catherine Cusset(L'Autre qu'on adorait) şi Régis Jauffret (Cannibales). Selecţia juriului făcută într-un singur tur este destul de rară în istoria Goncourt.