Ascultă Radio România Cultural Live

Romania va participa la Targul de carte de la Göteborg – 2017

Romania va participa la Targul de carte de la Göteborg – 2017
FOTO ARTICOL GOTEBORG

19 Septembrie 2017, 12:59

Romania este reprezentata la Targul de carte de la Göteborg Bokmässan 2017, desfasurat in perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2017, cu un stand si un program de evenimente organizate de Institutul Cultural Roman prin ICR Stockholm si Centrul National al Cartii. Invitatii din acest an sunt scriitorii Cristina AndoneGabriella Eftimie, Cecilia HanssonFelicia Margineanu,  Radu Vancu, jurnalistii suedezi Daniel SjölinZandra Thuvesson, editoarea Arina Stoenescu si profesorul de limbi romanice Ingmar Söhrman.

Editia din acest an are ca tema principala educatia si formarea constanta, iar ca tema adiacenta libertatea de expresie in contextul politic si social al lumii actuale. Institutul Cultural Roman organizeaza opt seminarii, in cadrul programului oficial al targului, la standul EUNIC si este partener la organizarea unor discutii pe alte scene din cadrul targului. Scriitorii invitati vor participa la  lecturi in cadrul scenei dedicate poeziei.

Literatura romana este reprezentata si la standul EUNIC Stockholm, reteaua institutelor culturale active in Suedia, care se numeste Café Europa. Aici se vor reuni in dialog scriitori din numeroase tari europene. La organizarea standului, ICR Stockholm a colaborat cu Ambasada Austriei, Ambasada Elvetiei, Ambasada Olandei, Ambasada Spaniei, Ambasada Estoniei, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Institutul Camões, Institutul Cervantes, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultura, Institutul Polonez, Institutul Suedez, Institutul Ucrainian si Asociatia Judisk Kultur din Suedia.

In cadrul targului de carte se va decerna Premiul Marin Sorescu pentru anul 2017, premiu acordat anual de ICR Stockholm unui scriitor suedez a carui opera desfiinteaza granitele si faciliteaza dialogul international. Numele castigatorului va fi facut public in cadrul ceremoniei de joi, 28 septembrie, de pe scena Bibliotek&berättarscenen.

Institutul Cultural Roman de la Stockholm organizeaza in continuare, in capitala Suediei, un program avand-o ca invitata pe scriitoarea Cristina Andone, autoarea colectiei de carti muzicale ilustrate pentru copii Povesti din Padurea Muzicala. Pe 3 octombrie, ICR Stockholm va gazdui lansarea bilingva in romana si suedeza a celui mai recent volum din colectia ei, urmata de o dezbatere intre scriitoarea din Romania, Camilla Lundberg - jurnalist si critic muzical si Arina Stoenescu - grafician si editor. Tema dialogului va fi despre posibilitatile pe care muzica si ilustratia le ofera educarii cognitive si afective a copiilor.

Cristina Andone este scriitoare, activista pentru educatie si trainer de creativitate, autoare a colectiei de carti muzicale ilustrate pentru copii Povesti din Padurea Muzicala.

Gabriella Eftimie, poeta si traducatoare romana, este stabilita in Suedia. Autoare a volumului Nordul e o stare de spirit, pentru care a primit premiul Tanarul Poet al anului 2014 la Gala Tinerilor Scriitori din Romania, este si traducator din limbile engleza, germana si suedeza. Printre autorii pe care i-a tradus se numara Charles Bukowski, Aris Fioretos, Günter Grass, Saša Stanisic si Juli Zeh.

Cecilia Hansson este poeta, scriitoare si traducatoare suedeza.A debutat in 2002 cu volumul de poezii Revbensdagar, morgnar. A lucrat ca jurnalist la Societatea Suedeza de Radiodifuziune si a colaborat la diferite ziare ca jurnalist cultural. A participat la atelierul de traduceri organizat anual de ICR Stockholm, precum si la alte programe ale institutului.

Camilla Lundberg este critic de muzica, jurnalista la cotidianele suedeze Expressen si Dagens Nyheter si directoare muzicala la Televiziunea Suedeza.

Felicia Margineanu este scriitoare, fotograf si fondatoare a OhSnap! - o organizatie pentru femei care folosesc aparatul de fotografiat in scopul generarii unui impact in societate. Autoarea suedeza de origine romana foloseste mediile sociale ca mijloc de dezvoltare a democratiei participative. A fost premiata de ONU ca „Defender of Human Rights“.A vorbit in Parlamentul Suedez si a participat la dezbateri in Parlamentul European.

Daniel Sjölin este autor, critic literar, jurnalist, redactor si prezentator de televiziune si emisiuni de radio din Suedia, doctor in stiinte umaniste la Universitatea din Göteborg.

Arina Stoenescu este artist, ilustrator, designer de grafica, cadru didactic si doctorand la Universitatea Södertörn, editor si traducator din limbile romana si suedeza. Este stabilita in Suedia si a colaborat cu ICR Stockholm cu diverse ocazii.

Ingmar Söhrman este lingvist, profesor titular de limbi romanice la Universitatea din Göteborg din 2011. Si-a sustinut teza de doctorat in 1991 la Universitatea din Uppsala cu o cercetare asupra limbilor romanice. In 2006 a devenit membru de onoare al Institutului de Lingvistica al Academiei Romane.

Zandra Thuvesson este jurnalista suedeza, activista in diverse organizatii pentru apararea drepturilor femeii si a fost consilier al actualului ministru al culturii din Suedia.

Programul participarii romanesti la Targul de carte de la Göteborg

Joi, 28 septembrie

· 13.00-14.00 Seminar la standul EUNIC: Arta de a traduce poezie.

Discutie intre scriitorii Cecilia Hansson, Gabriella Eftimie si Radu Vancu despre procesul traducerii poeziilor, pe baza experientelor celor trei poeti participanti la atelierul de traduceri organizat anual de ICR Stockholm. Limba: engleza.

· 15.00 - 16.00 Rum för poesi, scena dedicata poeziei.

Lectura din versurile Gabriellei Eftimie, cu participarea autoarei. Limba: romana si suedeza.

· 16.00 - 17.00 Rum för poesi, scena dedicata poeziei.

Lectura din versurile lui Radu Vancu, cu participarea autorului. Limba: romana si suedeza.

· 15.00 – 15.30 Seminar in programul oficial al targului: Conectat - un ghid despre oportunitatile mediilor sociale (virtuale).

Discutie intre scriitorii Felia Margineanu si Radu Vancu si jurnalista Zandra Thuvesson, despre posibilitatile de folosire a mediilor sociale in scopul impulsionarii luptei pentru valorile democratiei, prin implicarea sociala.Limba: engleza.

· 16.00 – 16.45 Seminar organizat in colaborare cu clusterul EUNIC, in programul oficial al targului: Art and music as a tool: Literature and the Child ́s Mind.

Discutie intre scriitorii Piotr Socha (Polonia), Cristina Andone (Romania), Indrek Koff (Estonia), Truus Matti (Olanda) si Katti Hoflin (Suedia), despre rolul muzicii in viata noastra, atat a adultilor, cat si a copiilor si despre posibilitatile pe care le ofera folosirea muzicii ca instrument eficient in procesul crearii literaturii pentru copii, in vederea dezvoltarii fanteziei acestora si a sporirii atractivitatii lecturilor pentru copii. Limba: engleza.

· 16:00 - 17:00 Seminar la standul EUNIC: Romania in inima mea

Prelegerea lingvistului si profesorului suedez de limbi romanice Ingmar Söhrman despre cultura, Istoria si limba romana, de la Dracula la Carul cu Bere, bazata pe experientele si calatoriile de studii ale profesorului suedez in Romania, de-a lungul a 40 de ani.Limba: suedeza.

· 17.20 - 17.50 Scena Bibliotek&berättarscenen din cadrul targului: Decernarea Premiului Marin Sorescu pe anul 2017.

Institutul Cultural Roman de la Stockholm decerneaza anual premiul Marin Sorescu unui scriitor suedez care desfiinteaza granite si creeaza locuri de intalnire, care prin opera sa face posibila comunicarea intre diferite forme de expresie culturala. Numele castigatorului celei de-a XI-a editii a Premiului Sorescu va fi anuntat in cadrul targului de carte in prezenta membrilor juriului, Jonas Ellerström, Anna Hallberg, Annina Rabe si Dan Shafran. Limba: suedeza.

Vineri, 29 septembrie

· 10.00 - 10.45 Seminar din programul oficial al targului: Fara speranta, dar nu grav - despre arta si politica in Europa Centrala astazi

Discutie intre scriitorii Radu Vancu, Cecilia Hansson si jurnalista Zandra Thuvesson despre cum vad scriitorii si intelectualii din Europa Centrala de astazi dezvoltarea regiunii, din punct de vedere artistic si politic. Discutia porneste de la cartea Ceciliei Hansson (Hopplöst men inte allvarligt –konst och politik i Centraleuropa), o colectie de interviuri cu unii dintre cei mai importanti intelectuali ai Europei Centrale si de Est, printre care Herta Müller, Mircea Cartarescu, Radu Jude, Gianina Carbunariu, Dan Perjovschi, Péter Nádas, Marina Abramović, Michael Haneke.Program organizat in colabortare cu editura Natur&Kultur. Limba: engleza.

· 11.30–11.50 Seminar din programul oficial al targului: Copiii si educatia muzicala.

Discutie intre scriitoarea Cristina Andone si editoarea Arina Stoenescu despre modul in care muzica influenteaza si impulsioneaza dezvoltarea cognitiva si afectiva a copiilor.Program in colaborare cu Editura Pionier press. Limba: engleza.

· 13:00 – 14:00 In dialog – Cristina Andone & Indrek Koff, seminar la standul EUNIC

Discutie intre scriitorii Cristina Andone (Romania) si Indrek Koff (Estonia) despre literatura pentru copii din ziua de astazi si modalitatile in care se poate dezvolta creativitatea copiilor prin literatura, precum si rolul jucat de autor in procesul creatiei si al atragerii publicului tanar catre lectura prin mijloace inovative. Limba: engleza

· 16.00 - 16.45 Seminar in programul oficial al targului: Ce este de castigat si ce este de pierdut?

Discutie despre angajamentul politic al scriitorului in contextul societatii actuale. Poetul Radu Vancu si scriitorul si jurnalistul suedez Daniel Sjölin vor discuta despre modul in care scriitorii ar trebui sa se implice in societate si politica – ce au de castigat si ce au de pierdut din acest lucru. Limba: engleza.

Sambata, 30 septembrie

· 11.00 – 11.45 Seminar organizat in colaborare cu clusterul EUNIC, in programul oficial al targului: New definitions of freedom

Discutie intre autorii Radu Vancu (Romania), Terézia Mora (Elvetia) si Yuri Andrukhovych (Ucraina) despre evadare si exil, despre conflict si reconstructie intelectuala in Europa. Limba: engleza.

Participarea romaneasca la Targul de carte de la Göteborg de anul acesta este coordonata de Institutul Cultural Roman prin ICR Stockholm si Centrul National al Cartii, in colaborare cu reteaua EUNIC Stockholm si editurile Natur&Kultur si Pionier press.

GABRIEL LIICEANU: “Întâlnirea cu moartea este suprema formă de nelibertate a vieții umane”
Literatură 04 Iunie 2023, 14:45

GABRIEL LIICEANU: “Întâlnirea cu moartea este suprema formă de nelibertate a vieții umane”

„S-ar putea ca, atunci când pierdem ființele cele mai apropiate, ele să ne ia într-o măsură cu ele. Tocmai...

GABRIEL LIICEANU: “Întâlnirea cu moartea este suprema formă de nelibertate a vieții umane”
Drept de autor: Dorica Boltașu - "Într-o dimineață, devreme"
Literatură 04 Iunie 2023, 10:19

Drept de autor: Dorica Boltașu - "Într-o dimineață, devreme"

"Sunt încifrate în aceste texte nostalgii, regrete, suferințe, speranțe, intuiții, spaime, momente și...

Drept de autor: Dorica Boltașu - "Într-o dimineață, devreme"
Vocile memoriei: Centenar Ion Caraion
Literatură 04 Iunie 2023, 09:28

Vocile memoriei: Centenar Ion Caraion

  Interzis ca poet de regimul Antonescu, închis de două ori de comuniști ( în cea de  a doua perioadă...

Vocile memoriei: Centenar Ion Caraion
Dan Mircea Cipariu lansează ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”, în cadrul Festivalului Opera Copiilor, ediția a VII-a
Literatură 31 Mai 2023, 06:00

Dan Mircea Cipariu lansează ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”, în cadrul Festivalului Opera Copiilor, ediția a VII-a

Vineri, 2 iunie 2023, în Salonul Mozart al Operei Comice pentru Copii din București (Calea Giulești nr. 16),  de...

Dan Mircea Cipariu lansează ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”, în cadrul Festivalului Opera Copiilor, ediția a VII-a
Lecturile Orașului: Teatru de hârtie de Milorad Pavić ( Corint Fiction)
Literatură 30 Mai 2023, 10:00

Lecturile Orașului: Teatru de hârtie de Milorad Pavić ( Corint Fiction)

O povestire despre un „fotoliu de murire” în care, dacă te așezai, îți pierdeai viața. Un fotoliu...

Lecturile Orașului: Teatru de hârtie de Milorad Pavić ( Corint Fiction)
Lansare de carte: „Mâine, când ne-am întâlnit”, de Doru Preda
Literatură 29 Mai 2023, 10:56

Lansare de carte: „Mâine, când ne-am întâlnit”, de Doru Preda

  Editura Nemira vă invită la evenimentul de lansare a romanului „Mâine, când ne-am...

Lansare de carte: „Mâine, când ne-am întâlnit”, de Doru Preda
Traducătoarea Mariana Mangiulea Jatop: ”Gospodinov are un cult al limbii și am încercat să-i fiu cât mai fidelă”
Literatură 28 Mai 2023, 13:33

Traducătoarea Mariana Mangiulea Jatop: ”Gospodinov are un cult al limbii și am încercat să-i fiu cât mai fidelă”

  Scriitorul bulgar Gheorghi Gospodinov și traducătoarea Angela Rodel sunt câștigătorii The International Booker...

Traducătoarea Mariana Mangiulea Jatop: ”Gospodinov are un cult al limbii și am încercat să-i fiu cât mai fidelă”
Matteo Strukul la Bookfest 2023, în cadrul programului Italia – Invitat de onoare Bookfest 2023
Literatură 26 Mai 2023, 14:59

Matteo Strukul la Bookfest 2023, în cadrul programului Italia – Invitat de onoare Bookfest 2023

  La invitaţia  Ambasadei Italiei la București , a  Institutului Italian de Cultură București  şi a ...

Matteo Strukul la Bookfest 2023, în cadrul programului Italia – Invitat de onoare Bookfest 2023
Ascultă live

Ascultă live

18:00 - 18:30
REconCHILLiant
Ascultă live Radio România Cultural
18:10 - 19:00
PUR ȘI SIMPLU
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
18:00 - 20:00
TEATRU RADIOFONIC
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj