Ascultă Radio România Cultural Live

Acasă la pianistul Horia Mihail, ediție specială Round Table Brașov

16 Februarie 2017, 14:08

Joi, 16 februarie, de la ora 19:00, seria spectacolelor – conferință Round Table România ajunge la Brașov, acasă la pianistul Horia Mihail.  Cunoscut publicului larg prin turneele „Duelul viorilor” (alături de Gabriel Croitoru și Liviu Prunaru), „Vioara lui George Enescu” (alături de Gabriel Croitoru) și prin alte proiecte itinerante, artistul va găzdui, de această dată, un eveniment cultural la reședința sa de la Brașov. Evenimentul va fi disponibil exclusiv online, în direct pe www.EnjoyTV.ro.
În rolul de moderator va fi, de această dată, Nicolae Pepene, Directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov. De numele său se leagă inițiativele de restaurare ale Cetății Râșnov și încurajarea evenimentelor culturale precum Festivalul de Film Istoric, Festivalul de Reconstituire Istorică.

Următorul eveniment Round Table va fi dedicat cântăreței jazz Irina Sârbu și va fi transmis pe EnjoyTV.ro joi, 23 februarie, de la ora 19.00. 

Inițiat de UCIMR, proiectul Round Table însumează până în prezent 26 de evenimente, cu zeci de mii de vizualizări pe internet. Începând cu acest sezon, Round Table se va desfășura în fiecare joi în perioada 9 februarie – 30 martie, după un format itinerant, cu ediții în București, Brașov, Sibiu și Târgu-Mureș, nelipsind intermediile artistice live. Cu acest prilej, organizatorii au completat numele proiectului, devenind Round Table România. Printre invitații Sezonului 4 se mai numără Luiza Zan, Dan Perjovschi și Tiberiu Soare.

„Programul Round Table România urmărește, și în acest sezon, promovarea artiștilor români ce s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești.” Valentina Sandu - Dediu

Horia Mihail

Motto: Noi, artiștii, transmitem energie în felul nostru, folosind acest limbaj incredibil și unic care este muzica.”

Pianistul Horia Mihail și-a făcut debutul în orașul natal, Brașov, la vârsta de 10 ani, interpretând „Concertul în Re major” de J. Haydn, sub bagheta lui Ilarion Ionescu-Galaţi.

Primul pian, pe care îl păstrează și acum, a fost cumpărat în anii '80 de la o familie de saşi care urma să emigreze. A costat 40.000 de lei – o jumătate de Dacie, cum se spunea la vremea respectivă. Surprinzător, este absolvent al Colegiului de Matematică și Fizică „Andrei Șaguna”.

Și-a definitivat studiile muzicale în România cu prof. Stela Drăgulin, la Brașov, și prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzică din Bucuresti, apoi a urmat cursurile Universitatii din Illinois, avându-l profesor pe Ian Hobson. În 1999 a primit și „Artist Diploma" a Universității din Boston unde a studiat cu Anthony di Bonaventura.

A urmat o periodă de trei ani, între 1999-2002, în care a fost lector universitar la Boston University. În această perioadă a primit „Ester B. & Albert S. Kahn Career Entry Award”. A revenit în țară devenind solist al Filarmonicii și membru al „Romanian Piano Trio”, alături de violonistul Alexandru Tomescu și celistul Răzvan Suma.

În 2011, Horia Mihail a susținut un turneu național de recitaluri cu un program integral Franz Liszt. Recitalurile sunt cunoscute sub titulatura de „Pianul călător – pe urmele lui Franz Liszt”. Pianistul a făcut parte din cele mai recente proiecte muzicale de anvergură -

„Duelul viorilor – Stradivarius vs. Guarneri”, alaturi de violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru; „Cele trei dive”, alături de Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu și Leontina Vaduvă; „Flautul de aur”, alături de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu; „Vioara lui George Enescu” alături de Gabriel Croitoru.

Horia Mihail este printre puținii muzicieni români care au cântat pe aproape toate continentele. A susținut recitaluri în Germania, Marea Britanie, Danemarca, Ungaria, Spania, Bulgaria, Republica Moldova, Portugalia, Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia și Japonia.

Anul trecut, în decembrie, cu prilejul Zilei Naționale, a susținut, împreună cu Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, două recitaluri în U.S.A la Carnegie Hall (Weill Recital Hall), din New York și la Kennedy Center for the Performing Arts (Family Theater), din Washington.

Horia Mihail este președinte al Asociației Culturale „Accendo” iar activitatea sa managerială a dus la organizarea a cinci turnee „MusicON ale Romanian Piano Trio”, trei turnee Stradivarius și, în colaborare cu Radio România Cultural, turneele „Pianul Călător” și „Duelul Viorilor”.

Deși a concertat pe marile scene ale lumii, Horia Mihail interpretează cu aceeași pasiune compozițiile muzicale indiferent de numărul de spectatori. ,,Procesul de transmitere a mesajelor pe care compozitorii le-au așternut pe hârtie, este același, fie că este receptat de către 3.000 de melomani, într-o mare sală de concert, sau de câteva zeci de spectatori într-un sătuc.” (Horia Mihail, într-un interviu pentru Agerpres).

„Câteodată celebritatea poate distruge definitiv misiunea pe care o avem, aceea de simpli re-creatori ai unor opere de artă.” (Horia Mihail, într-un interviu pentru evz.ro).”

În prezent, Horia Mihail este Solist Concertist al Formațiilor Muzicale Radio București și al Filarmonicii Brașov. Iubește foarte mult Brașovul. Îl consideră ,,raiul” său. „La Brașov am raiul pe pământ, într-un mod autohton: multă liniște, o grădină, jos — un deal, sus — un deal și Piața Sfatului — la 10 minute de mers pe jos. Dacă ați vedea o fotografie a locului în care stau (și în care m-am născut), v-ați muta și voi mâine dimineață.” (Horia Mihail, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis).

Despre Nicolae Pepene

În prezent, este unul dintre cei mai importanți manageri culturali ai Județului Brașov. A conceput, lansat și coordonat strategia de promovare turistică a orașului Râșnov, produsul cultural ,,Cetatea care trăiește!” și evenimente culturale cu importanță națională (Festivalul de Film Istoric, Festivalul de Reconstituire Istorică și Festivalul pentru Copii Jocmania).

S-a distins în lupta pentru apărarea patrimoniului cultural, contribuția sa la recuperarea cetății Râșnov fiind esențială. A fost director al Direcției de Cultură Râșnov în perioada 2008 – 2014. În prezent este managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Este istoric, specializat în istoria interbelică a României și istoria Familiei Regale din România. A publicat în calitate de autor și co-autor 10 cărți (în special, albume istorice). Colecționar de fotografie istorică, Nicolae Pepene a avut mai multe expoziții personale în țară și străinătate. Expoziția personală organizată în 2005, în fostul palat regal de la Balcic, a fost prima expoziție dedicată Reginei Maria în Bulgaria.

În 2013 a fost decorat de Casa Regală a României cu Medalia Regele Mihai pentru Loialitate, în cadrul unei ceremonii desfășurate recent la Castelul Peleș. A fost consultant științific pentru filme documentare (cea mai importantă colaborare fiind ,,Inima Reginei”, 2007, realizator Camelia Csiki - TVR 1; filmul a câștigat premiul ,,Prima opera” al APTR). În perioada 2010 – 2015 a fost redactorul șef al revistei de istorie ASTRA.

La cel de-al patrulea sezon Round Table România, scenografia cuprinde mobilierul Delta Studio, companie implicată de peste 20 de ani în promovarea design-ului românesc la cele mai bune standarde, alături de branduri renumite la nivel internațional. Masa în jurul căreia se vor purta dialogurile cu artiștii invitați face parte din colecția „Țol” creată de arh. Cristina Bulat după inspirație folclorică românească, proiectele arhitectului primind numeroase aprecieri în reviste de profil internaționale.

Round Table București este un proiect al UCIMR - Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, inițiat în toamna anului 2015. Arhiva completă a evenimentelor este disponibilă pe canalul de YouTube al EnjoyTV România.

Despre UCIMR

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

Balkanik Festival – Home of World Music revine între 5 și 7 septembrie la Grădina Uranus: trei zile și trei nopți în care bucuria devine formă de rezistență
Muzică-Dans-Arte 09 Iulie 2025, 00:35

Balkanik Festival – Home of World Music revine între 5 și 7 septembrie la Grădina Uranus: trei zile și trei nopți în care bucuria devine formă de rezistență

  „ Joy is an act of resistance / Bucuria e o formă de rezistență” , scria poeta americană Toi Derricotte....

Balkanik Festival – Home of World Music revine între 5 și 7 septembrie la Grădina Uranus: trei zile și trei nopți în care bucuria devine formă de rezistență
Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”
Muzică-Dans-Arte 08 Iulie 2025, 03:48

Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”

În luna iulie 2025, organiștii Eduard și Maria-Luisa Antal  vor susține o etapă de vară a unei noi ediții a...

Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”
Uniunea Artiștilor Plastici din România face noi propuneri de evenimente vizuale, care se vor desfășura în săptămâna 7 - 13 iulie 2025
Muzică-Dans-Arte 08 Iulie 2025, 03:35

Uniunea Artiștilor Plastici din România face noi propuneri de evenimente vizuale, care se vor desfășura în săptămâna 7 - 13 iulie 2025

Două evenimente vizuale sunt progamate pentru luni, 7 iulie: De la ora 17:00 va avea loc vernisajul expoziției personale de...

Uniunea Artiștilor Plastici din România face noi propuneri de evenimente vizuale, care se vor desfășura în săptămâna 7 - 13 iulie 2025
Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Strada Armenească – 1, 2, 3 august la Grădina Botanică din București
Muzică-Dans-Arte 08 Iulie 2025, 03:15

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Strada Armenească – 1, 2, 3 august la Grădina Botanică din București

Festivalul Strada Armenească revine între 1 și 3 august 2025 în Grădina Botanică „Dimitrie...

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Strada Armenească – 1, 2, 3 august la Grădina Botanică din București
Sport, glam, comedie, invitați speciali și mult zen la Electric Castle. Lista activităților de zi pe domeniul Banffy
Muzică-Dans-Arte 07 Iulie 2025, 12:49

Sport, glam, comedie, invitați speciali și mult zen la Electric Castle. Lista activităților de zi pe domeniul Banffy

Zilele de festival se anunță pline de aventuri electrice la castel. Din 16 în 20 iulie, participanții la Electric...

Sport, glam, comedie, invitați speciali și mult zen la Electric Castle. Lista activităților de zi pe domeniul Banffy
Instalația „Susur” transformă râul Moașa într-un loc magic la Făgăraș Fest 2025
Muzică-Dans-Arte 07 Iulie 2025, 04:52

Instalația „Susur” transformă râul Moașa într-un loc magic la Făgăraș Fest 2025

Făgăraș Fest din acest an te provoacă la o experiență unică pe apă: instalația temporară „Susur”, creată de...

Instalația „Susur” transformă râul Moașa într-un loc magic la Făgăraș Fest 2025
A doua ediție a Salonului Internațional „Martha Bibescu” va avea loc între 8 și 28 iulie 2025, la Palatul Mogoșoaia
Muzică-Dans-Arte 07 Iulie 2025, 04:40

A doua ediție a Salonului Internațional „Martha Bibescu” va avea loc între 8 și 28 iulie 2025, la Palatul Mogoșoaia

Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia își deschide porțile pentru o nouă atracție culturală – a doua...

A doua ediție a Salonului Internațional „Martha Bibescu” va avea loc între 8 și 28 iulie 2025, la Palatul Mogoșoaia
66 de teatre, opere și filarmonici, din 31 de județe, primesc finanțare de la Ministerul Dezvoltării
Muzică-Dans-Arte 05 Iulie 2025, 14:45

66 de teatre, opere și filarmonici, din 31 de județe, primesc finanțare de la Ministerul Dezvoltării

  Guvernul a aprobat alocarea a aproximativ  231,46 milioane lei  pentru  66 de instituții de spectacole...

66 de teatre, opere și filarmonici, din 31 de județe, primesc finanțare de la Ministerul Dezvoltării
Ascultă live

Ascultă live

13:00 - 14:00
Concert de prânz
Ascultă live Radio România Cultural
13:15 - 15:00
Reporterii actualităţii în miez de vară
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
13:00 - 14:00
Français 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
13:30 - 15:00
LA MINUT (selecţiuni) (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
13:05 - 14:00
VIAȚA LA ȚARĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul Zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
11:03 - 18:00
PULSUL ZILEI
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
13:00 - 16:03
Știri
Ascultă live Radio România Timișoara FM
13:00 - 14:00
Emisiune în lb. germană
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru