Ascultă Radio România Cultural Live

Agenda culturală a MNLR, perioada 4 – 10 iulie 2022. Evenimente cu public

02 Iulie 2022, 07:11

Joi, 7 iulie 2022, orele 10.00 – 18.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Vizitează muzeul în ritmul tău!

Intrare liberă în prima joi din lună!

Alege compania unui muzeograf, un atelier de educație muzeală sau unul dintre audioghidurile muzeului, adaptate vârstei vizitatorilor (audioghidul pentru copii, audioghidul pentru adolescenți, audioghidul pentru tineri & adulți), precum și audioghidul pentru turiștii străini în limba engleză.

MNLR vă pune la dispoziție, în mod gratuit, Ghidul în Braille, precum și Ghidul video în limbaj mimico-gestual, prin intermediul cărora puteți practica scrierea în Braille sau limbajul semnelor.

Programează-ți vizita la numărul 0736.598.451 (WhatsApp) sau la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma) și nu uita să consulți informațiile cu privire la vizitarea muzeului.

_______

Joi, 7 iulie 2022, ora 19.30

Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Proiecția filmului Pământul este albastru ca o portocală

Ucraina-Lituania / 2020 / 74’ / DCP / color / s. rom./s. engl. / Documentar

R: Iryna Tsilyk

Proiect organizat cu sprijinul Asociației One World Romania         

 

Un cineast contemporan nu are cum să-și îndrepte camera asupra unei scene de război fără să conștientizeze că imaginile produse vor fi înghițite de un flux de imagini aproape identice, ce documentează violențe și distrugeri care sunt comise concomitent în alte părți ale lumii. Iryna Tsilyk, regizoarea filmului „Pământul e albastru ca o portocală”, rezolvă această dificultate concentrându-se asupra intrării la facultatea de film a unei tinere ucrainence – un eveniment major în viața ei și a familiei sale, dar care devine neînsemnat când este replasat în contextul mai larg al existenței lor, anume faptul că trăiesc în Donbasul răscolit de război. Această aparentă contradicție între micro și macro se revelează a fi, de fapt, o concordanță, cele două sfere contaminându-se reciproc: războiul crește, fără îndoială, miza examenului de admitere, căci este o modalitate de a părăsi cotidianul incert, punctat de vești alarmante și de atacuri nocturne; iar pasiunea pentru cinema a protagonistei și hotărârea ei, odată admisă la facultate, de a face un film despre situația celor rămași acasă este o ocazie pentru retrăirea, când în tonalitate comică, când cu lacrimi în ochi și în glas, a traumelor cauzate de conflict. Spre deosebire de cineasta debutantă, care reînscenează evenimente care au o legătură directă cu războiul, camera care o observă la rândul ei se oprește asupra detaliilor insolite, nesemnificative, din marginea sau din interstițiile filmării, demonstrând că ceea ce se află în afara cadrului imaginilor de război vorbește de fapt cel mai elocvent despre acesta. (Prezentare de Liri Alienor Chapelan)

PREMII ȘI PARTICIPĂRI LA FESTIVALURI

Seattle International Film Festival 2021

Sundance Film Festival 2020 - Directing Award

Tallgrass International Film Festival 2020 - DOXX Spotlight Award

Ukrainian Film Critics Awards 2020 - Best Documentary

Dokufest International Documentary and Short Film Festival 2020 – Human Rights Award

Millennium Docs Against Gravity 2020 - Award for Best Cinematography, Bydgoszcz ART.DOC Award, Grand Prix Bank Millenium Award

Docudays UA International Documentary Human Rights Film Festival 2020 – DOCU/UKRAINE Award, DOCU/WORLD Award

Biografilm Festival 2020 - Hera Award

Reykjavik International Film Festival 2020 – Special Mention

Zürich Film Festival 2020 - Special Mention

Berlin International Film Festival 2020

São Paulo International Film Festival 2020

Minsk International Film Festival “Listapad” 2020

ZIFF.ZINEBI First Film 2020 – Award for best film

Angers European Premiers Plans Film Festival – Jury Special Mention

Al Este Central and Eastern European Film Festival – Best Film

_______

Vineri, 8 iulie 2022, ora 13.00

Biblioteca Academiei Române, amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu”, Calea Victoriei 125

Conferința „Varlaam Mitropolitul – 365”

Muzeul Național al Literaturii Române în colaborare cu Academia Române și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, organizează vineri, 8 iulie 2022, ora 13.00, la sediul Academiei Române, în amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu”, conferința  „Varlaam Mitropolitul – 365”, eveniment care marchează 365 de ani de la trecerea în eternitate a Mitropolitului Varlaam.

La eveniment vor participa: acad. Răzvan Theodorescu,  membru titular al Academiei Române și vicepreședinte al acesteia, Mitropolitul Calinic Argeșeanul, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, Părintele Policarp Chițulescu – arhimandrit și consilier patriarhal, prof. univ. Gheorghe Chivu, membru corespondent al Academiei Române, conf. univ. dr. Nicolae Brînzea, preot, și prof. univ. dr. Ioan Cristescu, Directorul General al MNLR.

Conferința va fi completată de o expoziție de carte veche și rară, precum și obiecte de cult restaurate, care aparțin patrimoniului MNLR și Bibliotecii Academiei Române. Printre exponate se va afla și Cazania lui Varlaam sau Carte românească de învăţătură la dumenecele preste an şi la praznicele împărăteşti şi la svănţi mari, tipărită la Iaşi în anul 1643, în Tipografia Domnească a Bisericii „Trei Ierarhi“, document restaurat de experții-restauratori ai MNLR. Cazaniaeste cea mai importantă lucrare a Mitropolitului Varlaam și una dintre cele mai reprezentative contribuții la dezvoltarea limbii române literare, cuprinzând învățături de credință cu trimiteri patristice, având presărate și elemente care țin de istoria culturală românească. Expoziția este un bun prilej pentru a valorifica obiecte de patrimoniu restaurate, uneori, printr-o muncă sisifică, comori de artă veche, atât de valoroase pentru istoria unui popor și a unei civilizații, și a le face cunoscute unui public larg.

Sfântul Ierarh Varlaam (Moțoc) al Moldovei (n. 1585 - d. 18 august 1657) a fost mitropolit al Moldovei între anii 1632-1653. Este considerat a fi unul dintre întemeietorii limbii române literare. A tradus și compus mai multe lucrări de spiritualitate. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe 30 august.

Evenimentele se înscriu într-un proiect amplu, dedicat valorificării patrimoniului muzeal, realizat de Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul Guvernului României.

_______

Sâmbătă, 9 iulie 2022, ora 11.00

Grădina Muzeului Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Atelierele Thomasinei | Străzi deschise

Atelier pentru copii 6+ 

Vă așteptăm în Grădina MNLR cu povești și jocuri de imaginație. Vom explora împreună diferite plante și povestea lor.

Intrarea este liberă.

Pentru rezervări, trimiteți un mesaj pe WhatsApp: 0736.598.451. 

Expoziții temporare

Ilustrații Literare, expoziție caritabilă realizată în beneficiul Societății Naționale de Cruce Roșie din România

Joi, 7 iulie 2022, ora 18.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66, Sălile „Al. Condeescu”, „Petru Creția”, „Al. Oprea”

5 – 29 iulie

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 7 iulie, ora 18.00, la sediul din Calea Griviței 64-66, la vernisajul expoziției cu titlul Ilustrații Literare, expoziție caritabilă realizată în beneficiul Societății Naționale de Cruce Roșie din România.

În cadrul expoziției care va fi deschisă până pe 29 iulie 2022 vor expune peste 70 de artiști care şi-au exprimat cu entuziasm disponibilitatea de a susţine cauza copiilor cu diferite probleme financiare din Centrele E.G.A.L. de la Crucea Roșie Română.

Pe simezele expoziției se pot regăsi transpuse pe pânze cărți marcante din perioada actuală, precum și ilustrații la numeroase poezii, cărți de literatură pentru copii și coperți de carte.

Proiectele Galeriei „Arhiva de Artā” sunt caritabile, constând în vernisaje care promovează cultura, arta și conștientizarea situației copiilor defavorizați din centrele E.G.A.L. de la Crucea Roșie, care în fiecare zi, primesc un prânz cald și un loc unde să poată studia, alături de profesori voluntari din întreaga țară.

Evenimente on-line:

mini-Cafeneaua critică on-line
Luni, 4 iulie 2022, ora 19.00: Simona Vilău

Joi, 7 iulie 2022, ora 19.00: Narcisa Știucă

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.

Invitata episodului #145 al mini-Cafenelei critice on-line, de luni, 4 iulie 2022, este Simona Vilău, pictoriță și graficiană, curatoare, muzeografă la Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC din București.


Invitata episodului #146 al mini-Cafenelei critice on-line, de joi, 7 iulie 2022, este Narcisa Știucă, cercetătoare și eseistă specializată în etnologie și antropologie culturală, profesoară la Facultatea de Litere a Universității din București.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma  și pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.

____________

Vineri, 8 iulie 2022, ora 18.00

pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR

Șerban Foarță – 80

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să urmăriți întâlnirea on-line a lui Șerban Foarță și a prietenilor săi scriitori.

Șerban Foarță (n. 1942, Drobeta-Turnu Severin) este unul dintre cei mai importanţi poeţi din România. Absolvă cursurile Facultăţii de Litere (Secţia română-germană) a Universităţii din Timişoara. Este membru al Uniunii Scriitorilor din 1970 şi al ASPRO din 2000. Trăieşte de peste patruzeci de ani la Timişoara, unde scrie, traduce, pictează şi cântă la pian. Este fermecător şi imprevizibil, spumos şi rafinat, cult şi casant în judecăţi. Poezia lui e marcată de amprenta ludicului, de o formidabilă asociativitate a cuvintelor şi a imaginilor. Are peste şaptezeci şi cinci de cărţi de versuri, eseuri, proză, articlerie şi traduceri. Este un harnic colecţionar de premii literare (Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Radio România Cultural, Premiul Naţional pentru Literatură, Premiul „Gellu Naum", Premiul ASPRO pentru poezie etc.).

Scrieri: SimplerozeArealTexte pentru PhoenixCopyrightHolorimeCaragialetaOpera SomniaFractaliaRebisRimelăriIstoriile unui matroz întors de pe Planeta RozMicul PrintÎndreptar practic de chiciologieProzariuUn mire fără căpătâiRoşul uşor e rozul iluzorGazela de pereteEseu asupra poeziei lui Ion BarbuAfinităţi selectiveAfinităţi efectiveRetorică şi comunicareUn castel din Spania pentru AnniaHonorificabilitudinitatibusMic tratat de pisicologieNaraţiunea de-a fi (convorbiri cu Robert Şerban) etc.

Duminică, 10 iulie 2022, ora 11.00

pe site-ul MNLRși pe pagina de Facebook a MNLR

Poezie și creație cu Loreta Popa

Invitat: Adrian George Sahlean

Concursul Internațional George Enescu, promovat în marile orașe din Europa
Muzică-Dans-Arte 01 Martie 2024, 11:13

Concursul Internațional George Enescu, promovat în marile orașe din Europa

Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii și ARTEXIM organizează o serie de conferințe și recitaluri pentru promovarea...

Concursul Internațional George Enescu, promovat în marile orașe din Europa
COTROCENI CREATIV JUNIOR – ediția a V-a la Muzeul Național Cotroceni
Muzică-Dans-Arte 01 Martie 2024, 11:04

COTROCENI CREATIV JUNIOR – ediția a V-a la Muzeul Național Cotroceni

Muzeul Național Cotroceni lansează astăzi, 1 martie 2024, înscrierile la cea de-a cincea ediție a proiectului Cotroceni...

COTROCENI CREATIV JUNIOR – ediția a V-a la Muzeul Național Cotroceni
Oxygen Booth: instalații imersive la Timișoara, realizate în colaborare cu artiști consacrați și tineri artiști emergenți
Muzică-Dans-Arte 29 Februarie 2024, 13:18

Oxygen Booth: instalații imersive la Timișoara, realizate în colaborare cu artiști consacrați și tineri artiști emergenți

Oxygen Booth este un proiect inițiat de Asociația Balvia, care conceptualizează nevoia omenirii și a planetei de oxigen...

Oxygen Booth: instalații imersive la Timișoara, realizate în colaborare cu artiști consacrați și tineri artiști emergenți
Proiectul de art-terapie mind-moving a ajuns la final. Peste 600 de pacienți din două spitale de psihiatrie din țară au beneficiat de activitățile organizate în cadrul programului
Muzică-Dans-Arte 29 Februarie 2024, 08:27

Proiectul de art-terapie mind-moving a ajuns la final. Peste 600 de pacienți din două spitale de psihiatrie din țară au beneficiat de activitățile organizate în cadrul programului

mind-moving , programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - ...

Proiectul de art-terapie mind-moving a ajuns la final. Peste 600 de pacienți din două spitale de psihiatrie din țară au beneficiat de activitățile organizate în cadrul programului
Primăvara debutează cu tango la Casa KERIM
Muzică-Dans-Arte 28 Februarie 2024, 15:20

Primăvara debutează cu tango la Casa KERIM

Sâmbătă, 2 martie 2024 , la Casa KERIM publicul este așteptat la o seară specială de tango . Bandoneonistul...

Primăvara debutează cu tango la Casa KERIM
Cristian Mandeal - ,,Nu cred că muzica clasică este pe cale de dispariție"
Muzică-Dans-Arte 28 Februarie 2024, 12:04

Cristian Mandeal - ,,Nu cred că muzica clasică este pe cale de dispariție"

În această seară de la ora 19:00, Orchestra de Cameră Radio sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, prezină Uvertura...

Cristian Mandeal - ,,Nu cred că muzica clasică este pe cale de dispariție"
Romanian Design Week lansează apelul de înscrieri  în circuitul RDW Design GO!
Muzică-Dans-Arte 27 Februarie 2024, 18:50

Romanian Design Week lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!

Romanian Design Week , festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de...

Romanian Design Week lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!
Expoziția „Cela Neamțu – Miracolul firului de lână”, din 1 martie la Muzeul Național Cotroceni
Muzică-Dans-Arte 27 Februarie 2024, 13:58

Expoziția „Cela Neamțu – Miracolul firului de lână”, din 1 martie la Muzeul Național Cotroceni

Muzeul Național Cotroceni vernisează vineri, 1 martie 2024, ora 12.00, în Spațiile Medievale, expoziția „Cela...

Expoziția „Cela Neamțu – Miracolul firului de lână”, din 1 martie la Muzeul Național Cotroceni
Ascultă live

Ascultă live

15:30 - 16:00
Scena și ecranul
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 17:00
POIANA LUI JOHANN
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
15:00 - 16:00
LADA DE ZESTRE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru