Texte si pretexte - Invitat: profesor doctor Octavian Buda
03 Decembrie 2016, 06:00
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu
În ediţia din 3 decembrie 2016 a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o călătorie intelectuală prin universul muzicii şi al artei plastice. Pretextul? O altă înţelegere a aşa-zisei nebunii a marilor creatori şi artişti.
Dereglarea psihică este obstacolul sau factorul ce potenţează invenţia? Sînt întrebări la care s-a răspuns deja, dar tema e departe de a fi epuizată.
Invitatul nostru este profesorul doctor Octavian Buda, titularul catedrei de istoria medicinei din cadrul UMF „Carol Davila” din Bucureşti şi preşedinte în exerciţiu al Asociaţiei Europene de Istoria Medicinei. Domnia sa ne va introduce în problematica antropologiei psihiatrice şi a patografiei, pentru a pricepe mecanismele psihice ce tutelează adeseori creaţia.
Ne vom concentra atenţia asupra unor artişti excentrici, precum Caravaggio, Van Gogh, Schiele, dar şi a unor compozitori ca Vangelis.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment semnificativ din istoria culturii universale, astăzi urmînd să frecventăm filele din marele calendar al chirurgiei mondiale.
Prin urmare, să ne amintim de faptul că la 3 decemebrie 1967 la Cape Town, în cadrul spitalului Groote Schuur, medicul sud-african Christiaan Barnard reuşea să efectueze cu succes primul transplant de cord din istorie.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un moment umoristic din Arhiva de Aur a SRR intitulat O poveste, scenetă interpretată de Mişu Fotino, Alexandru Arşinel şi Valentin Teodosiu.
Ilustrare vizuală: Octavian Buda, pînze de Caravaggio, Schiele şi Van Gogh, dr. Christiaan Barnard, Mişu Fotino, Alexandru Arşinel şi Valentin Teodosiu,
link you tube spre un scurt documentar dedicat reuşitei dr. Christiaan Barnard:
https://www.youtube.com/watch?v=GBX7U2mGeLk.