Ascultă Radio România Cultural Live

„BALADA, UN SECOL DE MUZICĂ” în TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS - cele mai valoraose și inspirate creații ale muzicii clasice românești

08 Mai 2018, 11:57

Cea de-a XI-a ediţie a Turneului Internațional Stradivarius „BALADA, UN SECOL DE MUZICĂ” este gata de lansare. În perioada 9 mai-11 iunie 2018, vor avea loc 17 concerte în România și o serie de concerte în străinătate, un adevărat regal muzical care face din turneul Stradivarius unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale anului.

Cel mai cunoscut violonist român contemporan, Alexandru Tomescu, întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă, și, în plus, cu șansa de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu. În acest an dedicat Centenarului Marii Uniri, alături de pianista Angela Drăghicescu, Alexandru Tomescu prezintă, în premieră, cele mai valoroase și apreciate creații ale muzicii clasice românești dintr-un secol, aparținând lui Enescu, Porumbescu, Lipatti, Jora, Nottara, Olah, Capoianu sau Mircea Chiriac. Spectacolul muzical al Turneului Internațional Stardivarius 2018, aduce în fața publicului un aranjament muzical special, unic pentru vioară, pian și cor al Baladei lui Ciprian Porumbescu, cu participarea extraordinară a Corurilor Naționale din programul Cantus Mundi și Corului de Copii Radio, aranjament realizat de Maestrul Grigore Cudalbu.

Seria de concerte în România va debuta pe 9mai la Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, 10mai-Teatrul „Maria Filloti” Brăila, apoi urmează 11mai-Filarmonica de Stat Brașov, 15mai-Filarmonica Oradea, 17mai-Sala Mare de festivități a Municipiului Sighișoara, 18mai-Sinagoga/Bistrița, 20mai-Casa de Cultură a Studenților Suceava, 21mai-Palatul Culturii Iași, 22mai-Teatrul Gheorghe Pastia-Focșani, 29mai-Parcul Coloana fără Sfârșit Brâncuși,Târgu-Jiu, 2iunie-Filarmonica „Banatul” Timișoara, 3iunie-Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia, 5iunie Sala Radio București, 6iunie-Filarmonica de Stat Ploiești, 7iunie-Centrul Cultural Arcuș, Sfîntul Gheorghe și se va încheia în 11iunie- Teatrul „George Ciprian” Buzău. Toate concertele încep la ora 19:00. Turneul va continua în străinătate în Belgia, Franța, Italia, Spania, Suedia, USA. Totodată, pe 20mai va avea loc și un concert la Casa lui George Enescu, Mihăileni,Botoșani, un proiect social și educațional în care violonistul este implicat din 2015.

2018, proiect dedicat Centenarului Marii Uniri poartă numele de – „BALADA, UN SECOL DE MUZICĂ”și este o oportunitate de a ne aminti și celebra cele mai importante și unice momente ale națiunii noastre, Iar Turneul Internațional Stradivarius 2018, ca brand cultural național, își dorește să prezinte cele mai valoroase și inspirate creații ale muzicii clasice românești, creații care trăiesc peste timp și inspiră generații de muzicieni la nivel mondial.

Repertoriul propus publicului în acest an este un regal muzical, de 70minute, care cuprinde piese unice și valoroase din creațiile lui Mihail Jora - Mica suita, Dinu Lipatti - Tema cu variatiuni din Sonatina op.1, George Enescu – Legenda, George Enescu – Aubade, George Enescu - Hora Unirii, Nottara – Siciliana, Mircea Chiriac – Serenada, Dumitru Capoianu – Habanera, Tiberiu Olah – Sonatina, Ciprian Porumbescu - Balada cu cor , aranjament Maestrul Grigore Cudalbu.

O dominantă a profilului de artist al lui Alexandru Tomescu este abnegaţia de a duce marea muzică către oamenii obişnuiţi şi de a dedica activităţii caritabile o parte însemnată din evenimentele muzicale în care evoluează. Artistul e vizibil însufleţit de pasiunea cauzelor nobile şi prezenţa lui pe scena publică românească se distinge odată mai mult prin acest altruism. Turneul Stradivarius 2018 susține o cauză socială și de interes public - „Sunet pentru sănătatea copiilor”, derulată de ONG-ul Life Educational for All,care se preocupă de dotarea cu audioteci a saloanelor pentru copii din spitalele din ţară, dar și cu aparatură electronică tv, dvd player, audioplayer, căști, dvd, cd-uri, cu jocuri, instrumente muzicale pt copii, cărți de desenat și de citit și diverse consumabile (carton colorat, hârtie creponată, plastilină etc).

Ca in fiecare an, astept cu mare bucurie si nerabdare reîntâlnirea cu publicul iubitor de muzică și de frumos, la concertele Turneului Stradivarius! Anul acesta vom sarbatori cu totii Centenarul, așa că muzica românească este mai aproape de inima noastră ca oricând. Voi cânta, împreună cu pianista Angela Drăghicescu, lucrări spectaculoase semnate de Lipatti, Jora, Enescu si alții, iar momentul surpriză al serii va fi întalnirea, în fiecare oarș, cu coruri din rețeaua națională Cantus Mundi - pentru a cânta împreună celebra Baladă de Ciprian Porumbescu. Este piesa pe care am îndragit-o încă din copilarie. Am visat mulți ani la această întâlnire magică - a sunetului viorii cu puritatea vocilor de copii - mă bucur că acum o pot împărtăși românilor și lumii întregi! spune Alexandru Tomescu.

Turneul Internațional Stradivarius 2018-BALADA,UN SECOL DE MUZICĂ” este susținut de BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE –Partener Principal;

Parteneri Oficiali: Enel, Enel-Distribuție, UPC, Angelli, Automobile Bavaria Group-partener mobilitate;

Parteneri: Aqua Carpatica, Securitas- Partener exclusiv de securitate, Țuca, Zbârcea și Asociații, Auchan, Ibis, Huawei;

Parteneri media: AGERPRES, Radio Guerrilla, Trustul ADEVĂRUL, DILEMA VECHE, FORBES, OBSERVATORUL CULTURAL, Rfi;

CO-PRODUCĂTORI: TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ, RADIO ROMÂNIA, INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN;

Co-Organizatori: Teatrul de Opera și Balet “Oleg Danovski” Constanța, Teatrul „Maria Filloti” Brăila, Filarmonica de Stat Brașov, Filarmonica Oradea, Primăria Municipiului Sighișoara, Societatea de muzică Sinagoga/Bistrița, Casa de Cultură a Studenților Suceava, Palatul Culturii Iași, Teatrul Gheorghe Pastia-Focșani, Primăria Târgu-Jiu și Centrul Cultural Brâncuși, tîrgujiu.info, Filarmonica „Banatul” Timișoara, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Ploiești, Centrul Cultural Arcuș, Sfîntul Gheorghe Teatrul „George Ciprian” Buzău și Rotary Buzău, Muzeul Național George Enescu, București, Casa Artelor Dinu Lipatti, București.

Organizatori: Fundația Culturală „Remember Enescu” și BrandYOU-UP

Alexandru Tomescu este artistul care a creat o revoluție în muzica clasică românească, dovedind că poate îmblânzi orice formă de muzică. A câștigat cele mai mari competiții muzicale ale lumii: de la ConcursulPaganinisauMarguerite Long-Jacques Thibaud”,la Concursul Internaţional de vioară „George Enescu”.

Alexandru TOMESCU a câștigat în 2013, pentru a doua oară, în urma unui concurs național organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, dreptul de a cânta pentru următorii 5 ani pe vioara STRADIVARIUS Elder Voicu. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi una dintre cele mai frumoase și bine conservate VIORI STRADIVARIUS din lume.

Cu o carieră fantastică în Europa și în lume, succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées-Paris, Carnegie Hall - New York sau Metropolitan Arts Centre- Tokio, Alexandru Tomescu a ales România, propunândpublicului, an de an, înconcerte live, fărăpauzășifărăpartitură – celemaiample și dificile integrale pentru vioară solo - Paganini, Ysaÿe, Bach .

Angela Drăghicescu - Apreciată de presa internatională ca o pianistă „elegantă și spectaculoasă“ (New York Times) demonstrând “…o suplețe a artei acompaniamentului, cu totul inedită” (Frettabladid, Islanda), pianista și-a stabilit rapid o reputație internațională ca unul dintre cei mai importanți tineri pianiști originari din România.

Din vasta literatură camerală a susţinut în recitaluri programe ce acoperă atât repertoriul clasic, cât şi creaţia modernă şi contemporană. Debutulsau la Carnegie Hall (Weill Recital Hall) a promovat muzica compozitorului contemporan William Bolcom, câștigător al premiului Pulitzer si a două premii Grammy, întorcandu-se pe marea scenă din nou în 2017, pentru a prezenta premiera Americana a sonatinei pentru vioară și pian a marelui pianist, Dinu Lipatti.  A interpretat pe marile scene ale lumii și piese ale marilor compozitori de secol XXI precum Augusta Read Thomas și Donald Grantham și a colaborat cu compozitorii William Bolcom, John Corigliano, Dan Welcher și John Mackey. Un pedagog pasionat, în prezent ocupă funcția de professor universitar de pian și muzică de cameră la Universitatea din Alabama (SUA), iar anterior a ocupatpostul de conferențiar universitar la Universitatea din Puget Sound (Seattle), lector la Conservatorul din Seattle, professor asociat la Washington University si Seattle Pacific University. Este pianist coordinator de programe musicale pentru distinsa serie Embassy Series din Washington DC, care lucrează în de aproape cu oficialii Departamentului de Stat American și internațional și unul din acompaniatorii oficiali ai concursului George Enescu.

Detalii se pot găsi pe pagina: turneulstradivarius.ro/www.alexandrutomescu.com

www.facebook.com/AlexandruTomescuOficial

Opera Națională București omagiază feminitatea și celebrează ziua de 8 martie prin baletul Baiadera de Minkus și opera La Traviata de Verdi
Muzică-Dans-Arte 01 Martie 2024, 12:07

Opera Națională București omagiază feminitatea și celebrează ziua de 8 martie prin baletul Baiadera de Minkus și opera La Traviata de Verdi

Miercuri (6 martie) și joi (7 martie), ora 18:30 , Opera Națională București vă invită la spectacolul de operă Povestirile...

Opera Națională București omagiază feminitatea și celebrează ziua de 8 martie prin baletul Baiadera de Minkus și opera La Traviata de Verdi
Concursul Internațional George Enescu, promovat în marile orașe din Europa
Muzică-Dans-Arte 01 Martie 2024, 11:13

Concursul Internațional George Enescu, promovat în marile orașe din Europa

Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii și ARTEXIM organizează o serie de conferințe și recitaluri pentru promovarea...

Concursul Internațional George Enescu, promovat în marile orașe din Europa
COTROCENI CREATIV JUNIOR – ediția a V-a la Muzeul Național Cotroceni
Muzică-Dans-Arte 01 Martie 2024, 11:04

COTROCENI CREATIV JUNIOR – ediția a V-a la Muzeul Național Cotroceni

Muzeul Național Cotroceni lansează astăzi, 1 martie 2024, înscrierile la cea de-a cincea ediție a proiectului Cotroceni...

COTROCENI CREATIV JUNIOR – ediția a V-a la Muzeul Național Cotroceni
Oxygen Booth: instalații imersive la Timișoara, realizate în colaborare cu artiști consacrați și tineri artiști emergenți
Muzică-Dans-Arte 29 Februarie 2024, 13:18

Oxygen Booth: instalații imersive la Timișoara, realizate în colaborare cu artiști consacrați și tineri artiști emergenți

Oxygen Booth este un proiect inițiat de Asociația Balvia, care conceptualizează nevoia omenirii și a planetei de oxigen...

Oxygen Booth: instalații imersive la Timișoara, realizate în colaborare cu artiști consacrați și tineri artiști emergenți
Proiectul de art-terapie mind-moving a ajuns la final. Peste 600 de pacienți din două spitale de psihiatrie din țară au beneficiat de activitățile organizate în cadrul programului
Muzică-Dans-Arte 29 Februarie 2024, 08:27

Proiectul de art-terapie mind-moving a ajuns la final. Peste 600 de pacienți din două spitale de psihiatrie din țară au beneficiat de activitățile organizate în cadrul programului

mind-moving , programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - ...

Proiectul de art-terapie mind-moving a ajuns la final. Peste 600 de pacienți din două spitale de psihiatrie din țară au beneficiat de activitățile organizate în cadrul programului
Primăvara debutează cu tango la Casa KERIM
Muzică-Dans-Arte 28 Februarie 2024, 15:20

Primăvara debutează cu tango la Casa KERIM

Sâmbătă, 2 martie 2024 , la Casa KERIM publicul este așteptat la o seară specială de tango . Bandoneonistul...

Primăvara debutează cu tango la Casa KERIM
Cristian Mandeal - ,,Nu cred că muzica clasică este pe cale de dispariție"
Muzică-Dans-Arte 28 Februarie 2024, 12:04

Cristian Mandeal - ,,Nu cred că muzica clasică este pe cale de dispariție"

În această seară de la ora 19:00, Orchestra de Cameră Radio sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, prezină Uvertura...

Cristian Mandeal - ,,Nu cred că muzica clasică este pe cale de dispariție"
Romanian Design Week lansează apelul de înscrieri  în circuitul RDW Design GO!
Muzică-Dans-Arte 27 Februarie 2024, 18:50

Romanian Design Week lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!

Romanian Design Week , festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de...

Romanian Design Week lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!
Ascultă live

Ascultă live

10:00 - 12:00
Cu minte de weekend
Ascultă live Radio România Cultural
10:05 - 13:00
DIMINEŢI CU SOARE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
10:00 - 12:00
SLUJBA RELIGIOASĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
10:03 - 13:00
Weekend împreună
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru