Christian Zacharias şi Andrei Ioniţă: două nume mari, apropiate de Filarmonica George Enescu, revin pe scena Ateneului
13 Mai 2025, 09:15
În concertele simfonice de joi, 15 mai şi vineri, 16 mai 2025 desfăşurate în Sala mare a Ateneului, Orchestra Filarmonicii George Enescu îl va avea ca invitat la pupitrul dirijoral pe Christian Zacharias, artist german (pianist, dirijor) binecunoscut şi iubit de publicul bucureştean. Împreună, vor susţine un program alcătuit din lucrări din creaţia compozitorilor Gabriel Fauré (Suita Pélleas et Mélisande), Robert Schumann (Concertul în la minor pentru violoncel şi orchestră) şi Franz Schubert (Simfonia nr. 6).
Christian Zacharias a fost descris drept având "o abordare meticuloasă şi plină de detalii, cu o atenţie sporită pentru claritate şi echilibrul sonor ce pune în valoare transparenţa liniilor muzicale şi coeziunea structurilor, ceea ce conduce la un discurs ce curge natural". Un adevărat povestitor printre dirijorii şi pianiştii din generaţia sa, cu o strălucită expresivitate lingvistică şi o înţelegere profundă a actului muzical, Christian Zacharias s-a afirmat nu doar ca artist de primă mărime, ci şi drept unul dintre filosofii muzicii. În 2020 a fost desemnat Director de onoare al Filarmonicii George Enescu, iar din 2021 este dirijor principal invitat la Orquesta Ciudad de Granada. Pentru mulţi ani, a colaborat cu Orchestra Simfonică din Göteborg şi poate fi frecvent ascultat dirijând ansambluri de renume, precum: Orchestra della Svizzera Italiana, Orchestre National du Toulouse, Orchestra Operei din Frankfurt, FIlarmonica din Monte Carlo, Boston Symphony Orchestra ş.a.
Solist al Concertului în la minor de Robert Schumann va fi violoncelistul Andrei Ioniţă. Acesta a fost desemnat drept artist în rezidenţă al Filarmonicii George Enescu în stagiunea 2023-2024; a deţinut aceeaşi poziţie la Orchestra Simfonică din Hamburg în perioada 2019-2020 şi numit „BBC New Generation Artist” în perioada 2016-1018. Singurul câştigător din România al Premiului I la cea mai dificilă competiţie de profil din lume, Concursul Internaţional Piotr Ilici Ceaikovski de la Moscova, a fost, de asemenea, laureat la numeroase concursuri internaţionale importante, dintre care amintim Aram Haciaturian, ARD, Emanuel Feuermann. Apreciat drept "o personalitate muzicală întru totul individuală, cu o tehnică sclipitoare" (The Guardian), „printre cei mai interesanți violonceliști care s-au afirmat în ultimul deceniu” (Times of London), Andrei Ioniţă este unul dintre cei mai admiraţi muzicieni din generaţia sa. Discul său de debut, realizat la Orchid Classics, cuprinde o lucrare în primă audiție absolută de Brett Dean, alături de piese de Bach și Kodaly, prilej cu care Gramophone l-a numit „un violoncelist cu talent şi iscusință superbe, precum şi cu devotament pentru muzica timpurilor noastre”.