Ascultă Radio România Cultural Live

Concert de gală cu muzică de Crăciun, la Ateneul Român

01 Decembrie 2021, 08:58

 

Evenimentele muzicale dedicate  Crăciunului la Ateneul Român încep în luna decembrie cu un concert organizat de Filarmonica “George Enescu”, în colaborare cu Centrul Național de Artă “Tinerimea Română”, care va avea loc pe 8 decembrie 2021, de la ora 19.00. Protagoniști vor fi Orchestra Română de Tineret și Corul Preludiu, condus de dirijorul Andrei Stănculescu, avându-i ca invitați pe soprana Diana Alexe, mezzosoprana Ștefania Chițulescu, contraltista Andreea Iftimescu, tenorul Andrei Lazăr, baritonul Jinxin Chen și pianistul Flavian Chitic. Repertoriul va cuprinde colinde tradiționale, precum și lucrări în primă audiție: „Două colinde laice” – Richard Oschanitzky, „Domnuleț și domn din cer” – Gheorghe Cucu, „După datini colindăm” – Alexandru Pașcanu, „Legănelul lui Iisus” – Valentin Teodorian, „Minune prea mare” – Paul Constantinescu, „Le Roi de cieux”, „Noël Nouvelet” – arr.Martin Shaw, „Cantique de Noël” – Adolphe Adam, „Oratoriul de Crăciun” – Camille Saint-Saëns.

„Acest concert reprezintă debutul meu pe scena Ateneului Român, o onoare și o responsabilitate imensă pentru orice muzician român și nu numai. Din fericire, am alături de mine două ansambluri extraordinare, pe care le cunosc și cu care am mai colaborat. În prima parte a concertului, Corul de cameră Preludiu, al cărui dirijor fondator este maestrul Voicu Enăchescu și al cărui dirijor principal am onoarea să fiu astăzi, va prezenta publicului o parte dintre colindele care se regăsesc în repertoriul de tradiție al corului, dar și un aranjament al unor cântece de Crăciun franceze, în primă audiție. În partea a doua, vom prezenta o altă primă audiție pe scena Ateneului Român, Oratoriul de Crăciun, op. 12, de Camille Saint-Saëns, ocazie cu care marcăm împlinirea a 100 de ani de la moartea compozitorului”, subliniază dirijorul  Andrei Stănculescu.

Concert de Crăciun

Miercuri,  8 decembrie 2021, ora  19.00 

Orchestra Română de Tineret
Corul Preludiu

Dirijor
ANDREI STĂNCULESCU

Soliști
DIANA ALEXE - soprană
ȘTEFANIA CHIȚULESCU - mezzosoprană
ANDREEA IFTIMESCU - contralto
ANDREI LAZĂR - tenor
JINXIN CHEN - bariton

Program

Richard Oschanitzky
Două colinde laice

Gheorghe Cucu
Domnuleț și domn din cer

Alexandru Pașcanu
După datini colindăm

Valentin Teodorian
Legănelul lui Iisus

Paul Constantinescu
Minune prea mare

* * * - Le Roi des cieux
* * * - Noël Nouvelet (aranj. Martin Shaw)

Adolphe Adam
Cantique de Noël

Camille Saint-Saëns
Oratoriul de Crăciun, op. 12

La pian: Flavian Chitic

Concert organizat în colaborare cu
Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română"

***

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I: 50 lei;
Categoria II: 40 lei.

Pentru a evita aglomerația și formarea de grupuri, accesul se face cu o oră înainte de începerea spectacolului.

Biletele se pot procura astfel: la intrarea principală a Ateneului Român (doar cu o oră înainte de începerea concertului!)

Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar. Vă rugăm să luați în considerare că, odată început procesul de rezervare online, locurile vor fi blocate timp de 30 minute. Numărul maxim de bilete ce pot fi achiziționate într-o sesiune online este de șase bilete. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Pentru rezervări, accesați site-ul
www.fge.org.ro

Accesul în sala Ateneului Român este permis cu participarea publicului în proporție de 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, conform Hotărârii nr. 91 din 22.10.2021. Accesul publicului va fi permis numai în aceste condiții și a purtării de mască (medicală/nonmedicală) pe toată durata evenimentului. Verificarea acestor condiții se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu. Din 2014 funcționează sub egida Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”. Sub conducerea maestrului Cristian Mandeal, Orchestra Română de Tineret este considerată una dintre cele mai bune orchestre din țară din ultimii ani, remarcându-se și pe plan internațional, fiind apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top in lume.

Corul de cameră „Preludiu” a fost înființat în anul 1972 de către maestrul Voicu Enăchescu. De la apariția sa, formația a prezentat mai mult de 2.500 de concerte pe marile scene din România și străinătate, realizând turnee în 30 de țări din Europa, America și Asia. Repertoriul Corului Preludiu este vast, cuprinzând peste 300 de lucrări de muzică preclasică, clasică și romantică, colinde Crăciun și cântece religioase, muzică românească și cântece din muzica popoarelor, lucrări din literatura contemporană și lucrări vocal-simfonice. Din octombrie 2021, conducerea dirijorală a Corului Preludiu a fost preluată de tânărul Andrei Stănculescu.

Andrei Stănculescu s-a născut în Râmnicu Vâlcea. La doar 25 de ani, este considerat drept unul dintre cei mai talentați tineri dirijori din România, absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, promoția 2020. În prezent este masterand al aceleiași universități, specializarea Stilistică Dirijorală Orchestră, la clasa prof. Cristian Mandeal, dar și al Conservatorio della Svizzera italiana. S-a remarcat activitatea sa în calitate de dirijor al Corului de cameră Preludiu, dirijor invitat al orchestrelor naționale de tineret, Orchestra Română de Tineret și Orchestra Junior,  fondator al Corului Rubato alături de care a efectuat turnee atât în țară, cât și în străinătate (Elveția). În anul 2018 a devenit consultant artistic și dirijor coordonator în România al proiectului Playing for Philharmonie, desfășurat de BRD - Groupe Société Générale. A urmat recent stagii de perfecționare organizate în Franța de Fundația Royaumont. A colaborat de-a lungul timpului cu mari personalități precum Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru, Voicu Enăchescu, Leo Warynski și Francois Xavier-Roth. În 2019, cu ocazia vizitei Sanctității Sale, Papa Francisc, în România, a avut onoarea de a dirija slujba papală, primind decorația Crucea Arhiepiscopală.

Diana Alexe s-a născut în Adjud. A fost prima admisă la Universitatea de Muzică din București, studiind cu sopranele Eleonora Enăchescu și Iulia Isaev. Printre numeroasele premii și concursuri câștigate în Austria, Polonia și Slovacia se numără Marele Premiu al Concursului „Emil Rotundu” din România,  premiul pentru cea mai bună interpretare Dvořák a Concursului Internațional „Antonin Dvorak” din Republica Cehă. De când s-a stabilit la Viena în 2018,  este membră a Chorakademie Wiener Staatsoper și își finalizează masterul la Musik und Kunst Privatuniversität din Viena.

Ștefania Chițulescu, născută la Târgoviște în 1979, a studiat pianul la Școala de muzică din orașul natal. Pasiunea pentru muzică a călăuzit-o de-a lungul timpului, a urmat cursurile Facultății deInterpretare, secția Canto Clasic, la clasa profesoarei Maria Slătinaru Nistor. Din anul 2007 este membră a Corului Filarmonicii „George Enescu” în cadrul căruia a susținut numeroase concerte ca solistă, fiind acompaniată de muzicieni importanți ai scenei lirice românești.

Andreea Iftimescu  este în prezent solistă a Operei Comice pentru Copii și a Operei Naționale București. A absolvit secția canto a Universității Naționale de Muzică București în 2008, la clasa prof. univ. dr. Maria Slătinaru-Nistor, urmând cursurile de masterat la clasa prof. univ.dr. Eleonora Enăchescu. Încă din timpul studiilor, a fost remarcată pe scene din țară și străinătate.

Tenorul Andrei Lazăr este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București și solist al Operei Naţionale din Bucureşti din anul 2011. Distins cu Marele Trofeu al Concursului „Ionel Perlea”, premiul al II-lea la Concursul Național de Interpretare a Liedului Românesc și Premiul Forumului Muzical Român (2013), are în repertoriu de peste 20 de roluri de operă.
Între anii 2008 - 2016 a fost solist al Operei Comice pentru Copii, cu sute de spectacole în țară și turnee pe patru continente. Este invitat frecvent în recitaluri la Casa Artelor Dinu Lipatti, precum și în numeroase proiecte organizate de Centrul de Creație, Artă și Tradiție CREART, Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB, alături de nume sonore ale muzicii.

Baritonul Jinxin Chen, născut în China, a trăit și a studiat în Japonia, la Universitatea de Arte din Tokio, grație unei burse acordate de Guvernul Japonez (Mext). Este stabilit în prezent în Austria, unde urmează un masterat în interpretare vocală la Universitatea de Muzică și Arte ale Spectacolului din Viena. Este membru al Studioului Național de Operă din Slovacia și, în același timp, colaborează cu Opera Națională din Viena. A fost distins cu premii la diferite competiții naționale și internaționale, printre care Premiul de Excelență la Nagasaki, la cea de-a patra edițe a „Madama Butterfly International singing competition“ și Medalia de Aur la cea de-a 46-a ediție  „Japan Italian Singing Competition”.

Pianistul Flavian Chitic, născut pe 27 februarie 1994, la Târgu Neamț, a început studiile muzicale și pianul în cadrul Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra Neamț și a continuat la Universitatea Națională de Muzică București. Are o bogată activitate alături de Corul Regal, Filarmonica „George Enescu” și Filarmonica „Ion Dumitrescu” Râmnicu-Vâlcea. În prezent, este bariton în Corul Catedralei Sf. Iosif.

Expoziție temporară la Muzeul Hărților - „Fotografii pe harta lumii. Călători români în țări străine (1890 - 1990)”
Muzică-Dans-Arte 15 Iulie 2024, 00:40

Expoziție temporară la Muzeul Hărților - „Fotografii pe harta lumii. Călători români în țări străine (1890 - 1990)”

Din 17 iulie 2024 , Muzeul Hărților în colaborare cu  Asociația Renascendis anunță deschiderea expoziției...

Expoziție temporară la Muzeul Hărților - „Fotografii pe harta lumii. Călători români în țări străine (1890 - 1990)”
Sînziana Mircea - „Festivalul Vară Magică aduce an de an inovație și programe excepțional de variate și valoroase” | PODCAST
Muzică-Dans-Arte 15 Iulie 2024, 00:34

Sînziana Mircea - „Festivalul Vară Magică aduce an de an inovație și programe excepțional de variate și valoroase” | PODCAST

Pe 17 iulie , în cadrul Festivalului Internațional Vară Magică , violonistul Alexandru Tomescu și pianista...

Sînziana Mircea - „Festivalul Vară Magică aduce an de an inovație și programe excepțional de variate și valoroase” | PODCAST
Artificii nemțene de Sebastian Crăciun
Muzică-Dans-Arte 14 Iulie 2024, 16:08

Artificii nemțene de Sebastian Crăciun

Ediția cu numărul 49 a unuia dintre cele mai longevive evenimente festivaliere românești - Vacanțele muzicale de la...

Artificii nemțene de Sebastian Crăciun
Fest-în-Vale la #MagicLandBreb, Maramureș, între 16 și 18 august
Muzică-Dans-Arte 14 Iulie 2024, 05:16

Fest-în-Vale la #MagicLandBreb, Maramureș, între 16 și 18 august

Pentru al șaselea an consecutiv, Fest-în-Vale se întâmplă într-un loc idilic, la Breb, Maramureș,...

Fest-în-Vale la #MagicLandBreb, Maramureș, între 16 și 18 august
The Institute extinde termenul pentru înscrierea proiectelor la festivalul DIPLOMA Show
Muzică-Dans-Arte 13 Iulie 2024, 00:56

The Institute extinde termenul pentru înscrierea proiectelor la festivalul DIPLOMA Show

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și...

The Institute extinde termenul pentru înscrierea proiectelor la festivalul DIPLOMA Show
SEAS reactivează cultural vechi spații de spectacol de pe litoral
Muzică-Dans-Arte 12 Iulie 2024, 14:09

SEAS reactivează cultural vechi spații de spectacol de pe litoral

Teatrul de Stat Constanța organizează în această vară a treia ediție a Stagiuni Estivale a Artelor Spectacolului SEAS...

SEAS reactivează cultural vechi spații de spectacol de pe litoral
A murit soprana Sanda Șandru
Muzică-Dans-Arte 12 Iulie 2024, 08:41

A murit soprana Sanda Șandru

Soprana Sanda Șandru s-a stins din viață la vârsta de 85 de ani. Născută pe 15 iulie 1938 , Sanda Șandru și-a...

A murit soprana Sanda Șandru
Proiecția Vermeer: Retrospectiva de la Muzeul Național de Artă al României invită publicul la vizionarea celor mai faimoase capodopere ale artistului
Muzică-Dans-Arte 12 Iulie 2024, 00:30

Proiecția Vermeer: Retrospectiva de la Muzeul Național de Artă al României invită publicul la vizionarea celor mai faimoase capodopere ale artistului

Anul filmelor de artă de la Muzeul Național de Artă al României continuă și în luna iulie cu proiecția filmului...

Proiecția Vermeer: Retrospectiva de la Muzeul Național de Artă al României invită publicul la vizionarea celor mai faimoase capodopere ale artistului
Ascultă live

Ascultă live

04:00 - 05:00
Concert de prânz (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
03:30 - 04:53
COLECŢIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R)
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
04:00 - 05:00
Français 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru