Ascultă Radio România Cultural Live

Distribuție de anvergură mondială la Opera Națională București, pe 3 februarie, în „Don Carlo”, de Verdi

01 Februarie 2022, 09:28

Teodor Ilincăi, în rolul titular, alături de soprana Cristina Păsăroiu în rolul Elisabetta de Valois, mezzosoprana Ramona Zaharia în rolul Principessa d’Eboli, basul Bogdan Taloș în rolul Filippo II, baritonul Bogdan Baciu în rolul Rodrigo și solişti de înaltă ţinută ai Operei Naționale București vor putea fi văzuți într-o reprezentație excepțională a operei „Don Carlo” de Giuseppe Verdi joi, 3 februarie, de la ora 18:30.

„Don Carlo”, o operă complexă și grandioasă, este capodoperă de maturitate a lui Verdi, ce a marcat un adevărat punct culminant al romantismului în opera lirică. Geniul verdian a creat personaje de mare intensitate dramaturgică, iar după un secol și jumătate de la premieră, ne vor încânta în ariile și duetele apreciate constant de-a lungul vremurilor. Mai mult, specificul regizoral și scenografic al actualei puneri în scenă va facilita, armonios și coerent, receptarea mesajului artistic de către un public variat.

Spectacolul la care vă invităm are o importanță deosebită și prin faptul că majoritatea personajelor sunt interpretate de prestigioși artiști români ai generației tinere, cu o importantă carieră internațională în ascensiune, o modalitate în plus de a onora Centenarul Operei Naționale București.

Teodor Ilincăi și-a făcut debutul internaţional în anul 2009, pe scena Operei din Hamburg, unde a interpretat rolul MacDuff din opera „MacBeth” de Verdi. În luna martie a aceluiaşi an, a debutat la Opera de Stat din Viena cu rolul Ismaele din opera „Nabucco”, urmând debutul în „La Bohème” de Puccini pe scena operei din Timişoara, după care la Bucureşti şi Hanovra. În luna decembrie a anului 2009 îşi face debutul la Opera Regală din Londra cu aceeaşi La Bohème, în regia lui John Copley, unde obţine aprecierea publicului şi a criticii de specialitate, având totodată şansa de a-şi face debutul discografic alături de Opus Arte, parteneră fiindu-i Hibla Gerzmava în rolul Mimi, sub bagheta lui Andris Nelsons. Tot în anul 2009 îi este oferit şi Premiul Ludovic Spiess, de către Forumul Muzical Român. De-a lungul carierei, Teodor Ilincăi a adăugat repertoriului său diverse roluri, pe care a fost invitat să le interpreteze pe unele dintre cele mai importante scene ale lumii: Monte Carlo, Londra, Hamburg, Viena, Festivalul de Operă din Peralada, Sevilla, Berlin, Dresden, München, Düsseldorf, Duisburg, Festivalul de Operă din Macerata, Toulouse, Strasbourg, Barcelona, San Diego, Marseille, Lausanne, Santiago de Chile, Frankfurt, Festivalul de operă din Avenches, Genova și Paris. La acest moment este solist al Operei bucureştene.

Soprana Cristina Păsăroiu a absolvit Universitatea de Muzică și Arte din Viena și a intrat în Programul pentru Tineri Artiști de la Teatrul Comunal din Bologna, unde a lucrat cu Dolora Zajick și Jaume Aragall. La Bologna a debutat pe scenă, la vârsta de 21 de ani, ca Magda în „La rondine”. Tot acolo a interpretat pentru prima dată rolul Micaela în „Carmen”, lucrând cu Michele Mariotti, și rolul Mimì, în „La bohème”. În 2014 a debutat în compania de teatru de la Gran Teatre del Liceu din Barcelona, ​​în rolul principal Angelica în „Suor”, de Puccini. Cariera sa artistică include roluri majore ca primadonă, printre care amintim: Violetta Valery în „La traviata” (Tiroler Festpiele Erl sub bagheta lui Gustav Kuhn, Opera Națională București, Opera din Frankfurt, Opera din Nisa), „Adriana Lecouvreur” (Opera din Frankfurt, Opera din Nisa), Liù în „Turandot” (Opera Germană din Berlin), Micaela în „Carmen” (Opera de Stat din Viena, Opera Bavareză de Stat din Munchen, Festivalul Bregenz), Leila în „Les pêcheurs de perles” (Tel Aviv), Mimì în „La bohème” (Opera Terme di Caracalla din Roma, Sao Paulo și Rio de Janeiro în Brazilia, Copenhaga), Desdemona în „Otello” (Frankfurt), Contessa d’Almaviva în „Le nozze di Figaro” (St. Gallen).

Mezzosoprana Ramona Zaharia a debutat pe scena Metropolitan Opera din New York, în anul 2019, în opera „Rigoletto”, de Verdi, cu rolul Maddalena. S-a întors apoi pe această scenă, în 2020, pentru rolul titular din „Carmen” de Bizet. Născută în România, la Brăila, a studiat la Universitatea George Enescu din Iași și a câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale. Cariera ei a început în octombrie 2009, pe scena Operei Naționale Române Timișoara, iar debutul internațional în anul 2012 la Festivalul „St. Margarethen” din Austria, unde a interpretat rolul Carmen. De atunci, Ramona Zaharia a cântat în paisprezece producții diferite ale operei lui Bizet. Din stagiunea 2014/2015, este membră a ansamblului de la Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf, unde are în repertoriu roluri precum Carmen din opera omonimă a lui Bizet, Maddalena din „Rigoletto”, Ulrica din „Bal Mascat” de Verdi, Principessa di Bouillon din „Adriana Lecouvreur” de Cilea, Federica din „Luisa Miller”, Principessa Eboli din „Don Carlo”, Amneris din „Aida” de Verdi și Dalila din „Samson et Dalila”. De-a lungul carierei, a evoluat pe multe scene lirice internaționale, precum cele din Hamburg, Stuttgart, Deutsche Oper Berlin, Riga, Seul, Malmö, Bruxelles și Luxemburg.

Bogdan Taloș este unul dintre cei mai importanți tineri reprezentanți ai repertoriului de bas și este un artist din ce în ce mai căutat la nivel internațional. După succese la Bayerischer Rundfunk München, Komische Oper Berlin și Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf-Duisburg, Bogdan Taloș și-a făcut debutul la Opéra de Paris în rolul Monterone din „Rigoletto”, în sezonul 2021- 2022. De-a lungul carierei a interpretat rolului precum Filippo din „Don Carlo”,  Giorgio din „I Puritani”, Raimondo din „Lucia di Lammermoor”, Frère Laurent din „Roméo et Juliette”, Leporello din „Don Giovanni”, Figaro  din „Nozze di Figaro”, Hermann și Schlehmil  din „Les Contes d'Hoffmann”. Repertoriul său de concert include compozițiile Requiem de Mozart, Verdi și Brahms, precum și Simfonia a 9-a a lui Beethoven.

Baritonul Bogdan Baciu a susținut numeroase recitaluri și concerte cu majoritatea filarmonicilor din România și a colaborat cu cele mai importante opere din țară. În stagiunea 2011/2012, Bogdan Baciu a fost membru al Studioului de operă al „Deutsche Oper am Rhein Dusseldorf - Duisburg”. Din stagiunea 2012/2013 este membru al ansamblului de soliști al aceleiași opere, interpretând rolurile Figaro, Don Giovanni și Escamillo. Sezonul 2016-2017 îl găsește cântând Papageno, Escamillo, Heerrufer, Marcello și Ping pe scene ale operelor din Hamburg, Frankfurt, Dresda, Essen și debuturi precum Rodrigo de Posa din „Don Carlo”, în Duisburg. Stagiunea 2018 - 2019 de la Dusseldorf îi aduce debuturi precum Gunther din „Götterdämmerung”, Mercutio din „Romeo et Juliette” și Ford din „Falstaf”. În stagiunea 2019-2020, continuă să interpreteze, la Dusseldorf,  roluri precum Marcello (La Boheme), Sharpless (Madama Butterfly) și Gunther (Gotterdammerung) și, de asemenea, ca invitat cântă Posa (Don Carlo) la Oper Frankfurt. Stagiunea 2021 -2022 îl găsește interpretând Escamillo din „Carmen” la Teatro Massimo Palermo, Marcello  din „La Boheme” la Semperoper Dresden, precum și debutând în Germont din „La Traviata”, din Dusseldorf.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Și, pentru că ne dorim să rămânem sănătoși, vă invităm să consultați regulamentul de participare la spectacole, disponibil pe site-ul instituției în link-ul: https://operanb.ro/regulament-de-participare-la-spectacole/

„T R I B A L” : spectacol al Corului de Copii Radio  în cadrul Festivalului Bucharest CorFest
Muzică-Dans-Arte 21 Iunie 2024, 13:10

„T R I B A L” : spectacol al Corului de Copii Radio în cadrul Festivalului Bucharest CorFest

Sâmbătă, 22 iunie 2024 (de la 19.00) , CORUL DE COPII RADIO vă invită la Sala Radio la concertul sugestiv intitulat...

„T R I B A L” : spectacol al Corului de Copii Radio în cadrul Festivalului Bucharest CorFest
Expoziția „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” la Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Muzică-Dans-Arte 20 Iunie 2024, 14:12

Expoziția „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

  Cu prilejul Zilei Universale a Iei, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”  este prezent...

Expoziția „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” la Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Celebra soprană Sally Matthews cântă în deschiderea Athenaeum Summer Festival
Muzică-Dans-Arte 20 Iunie 2024, 10:47

Celebra soprană Sally Matthews cântă în deschiderea Athenaeum Summer Festival

Celebra soprană britanică Sally Matthews este invitata specială a Orchestrei Filarmonicii George Enescu la concertul de...

Celebra soprană Sally Matthews cântă în deschiderea Athenaeum Summer Festival
Descoperă muzica preferată pe ritmuri simfonice. Află care sunt primele trupe anunțate la Cluj Symphony Experience 2024
Muzică-Dans-Arte 20 Iunie 2024, 10:41

Descoperă muzica preferată pe ritmuri simfonice. Află care sunt primele trupe anunțate la Cluj Symphony Experience 2024

Muzica clasică își dă mâna cu rock-ul, folclorul și cu ritmurile pop la o nouă ediție Cluj Symphony Experience....

Descoperă muzica preferată pe ritmuri simfonice. Află care sunt primele trupe anunțate la Cluj Symphony Experience 2024
Corul Madrigal la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS)
Muzică-Dans-Arte 19 Iunie 2024, 14:07

Corul Madrigal la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS)

Madrigal în concert - Gala de deschidere a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu | Cu participarea...

Corul Madrigal la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS)
DOR DE VARĂ - "Printre flori și prieteni", un eveniment de la care îți dorești să nu lipsești
Muzică-Dans-Arte 19 Iunie 2024, 13:04

DOR DE VARĂ - "Printre flori și prieteni", un eveniment de la care îți dorești să nu lipsești

În primele zile de vacanță, pe 22 și 23 iunie, Dumbrava Vlăsiei își deschide porțile și brațele pentru o...

DOR DE VARĂ - "Printre flori și prieteni", un eveniment de la care îți dorești să nu lipsești
Se lansează "Bursa JazzBook", un proiect cultural conceput pentru susținerea tinerilor muzicieni de jazz
Muzică-Dans-Arte 19 Iunie 2024, 10:36

Se lansează "Bursa JazzBook", un proiect cultural conceput pentru susținerea tinerilor muzicieni de jazz

JazzBook Club , cea mai importantă scenă locală de muzică jazz, lansează proiectul cultural “Bursa JazzBook”,...

Se lansează "Bursa JazzBook", un proiect cultural conceput pentru susținerea tinerilor muzicieni de jazz
Școli de Vară pentru adolescenți la Fundația Calea Victoriei
Muzică-Dans-Arte 18 Iunie 2024, 16:56

Școli de Vară pentru adolescenți la Fundația Calea Victoriei

În iulie și august,  Fundația Calea Victoriei  organizează școlile de vară pentru adolescenți....

Școli de Vară pentru adolescenți la Fundația Calea Victoriei
Ascultă live

Ascultă live

03:30 - 04:00
Cine Fascinație (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 04:53
PSIHOLOGUL MUZICAL
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
03:00 - 04:00
English 5
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru