Ascultă Radio România Cultural Live

Festival de film, spectacole, concerte și expoziții în luna decembrie la Timișoara 2023

29 Noiembrie 2023, 13:50

Luna decembrie marchează un an memorabil pentru Timișoara – Capitala Europeană a Culturii în 2023. Urmează un festival de film, spectacole, concerte și expoziții ce pun în lumina reflectoarelor diversitatea și creativitatea care au caracterizat întregul an.

Momentul mult așteptat al lunii, evenimentul „Timișoara 2023 la nesfârșit” va marca încheierea programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii printr-un show desfășurat timp de 3 zile.

Piața Unirii va fi inima acestei sărbători, unde un line-up impresionant de artiști apreciați pe plan mondial precum Jessie J, Katie Melua, Delia, Roisin Murphy și Emaa vor încânta publicul cu cele mai îndrăgite hituri. Spectacolul de acrobație „Roza Vânturilor” va putea fi văzut pe aceeași scenă.

Gala de închidere va avea loc la Palatul Culturii și va aduce o retrospectivă plină de emoție asupra acestui an, încărcat cu momente unice care vor rămâne în inimile tuturor.

José González, unul dintre cei mai așteptați artiști, va susține un concert pe scena de la Cinema Timiș, iar toate biletele au fost epuizate în primele 20 de minute.

La Cinema Victoria, va avea loc seminarul internațional „VECTOR TM. Cultura ca practică urbană”, unde autori de strategii urbane, arhitecți, curatori și diplomați culturali vor discuta despre vectorii de transformare urbană generați de programul cultural. Iar MX – Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși” va găzdui programul de performance „ZONA &”, acesta face referire la Festivalul Zona, un fenomen cultural semnificativ din Timișoara anilor '90.

Mai multe despre programul evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit” pe site-ul https://continua.timisoara2023.eu/ro/.

Pe lângă aceste evenimente, Timișoara va prinde viață în fiecare colț, cu o diversitate de activități culturale, expoziții și spectacole.

Începutul lunii este marcat de festivalul de film Dracula TiMes. Între 29 noiembrie și 3 decembrie vor avea loc proiecții de filme în premieră și avanpremieră, acoperind diverse genuri precum fantastic, horror, documentare, experimentale, de autor, lungmetraje și scurtmetraje europene selectate cu grijă din programele Festivalului de Film Fantastic Dracula de la Brașov, Sombra Film Festival din Spania (Murcia) și Dublin International Short Film and Music Festival.

Două dintre cele mai apreciate proiecții din cadrul festivalului vor fi documentarul „Bela Lugosi: Vampirul căzut” (România, 2007) ce va putea fi văzut sâmbătă, 2 decembrie, începând cu ora 20:00 la FABER și avanpremiera filmului „Sărmane creaturi / Poor Things” (Marea Britanie / SUA, 2023) , duminică, 3 decembrie la Cinema Timiș, de la ora 19:30.

Ultima mare expoziție internațională de artă contemporană din anul 2023 în Timișoara, Individual compus | Individual All-Around, va fi deschisă publicului până pe data de 3 decembrie. Aceasta poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 17:00 și 21:00 la Comenduirea Garnizoanei.

Până anul viitor, orașul găzduiește trei expoziții deosebite ce contribuie la atmosfera festivă a sfârșitului de an. Prima este „Răsucirea” deschisă până pe 11 februarie 2024 la Kunsthalle Bega, urmată de „Disco MV” ce poate fi văzută până pe data de 10 februarie 2024 la MV Sci-Art Center și de expoziția tactilă „Feel the City” de la Bastionul 2, a cărei perioadă de vizitare se încheie pe 15 ianuarie 2024.

De asemenea, pe data de 2 decembrie, va avea loc spectacolul „Sidy Thal”, creat de dramaturgul Thomas Perle și de regizorul Clemens Bechtel, ilustrând scena în care reprezentația cântăreței Sidi L'vovna Tal' (Sidi Tal) și a ansamblului său, la Teatrul din Timișoara, a fost întreruptă de explozia a două grenade de mână.

Pe data de 6 decembrie, doritorii sunt invitați să participe la Science & Wine #4 - Logistica – Supply Chain Management, un eveniment dedicat cercetării, unde conferențiarul universitar Attila Turi, expert în domeniu, va dezvălui aspecte esențiale ale logisticii și va ilustra relevanța sa în contextul actual.

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” va avea, pe data de 7 decembrie, premiera spectacolului „1978”, în regia lui Tomi Janežič. Acesta spune povestea evenimentelor locale și globale care conectează Timișoara cu Nova Gorica (Slovenia), situată la granița cu Italia. Cele două orașe au fost cândva parte din aceeași țară - Imperiul Austro-Ungar.

În aceeași zi, vor urca pe scena din Iulius Town cele mai cunoscute voci ale rock-ului românesc, Phoenix, Cargo, Mircea Baniciu și Implant pentru Refuz, în cadrul concertului „Rock for Life”.

Între 7 și 10 decembrie, iubitorii de modă, bijuterii și accesorii contemporane sunt invitați să descopere produse locale autentice create cu pasiune și atenție de către artiști și designeri talentați, în cadrul evenimentului „Harababura Fair”, desfășurat la parterul Centrului de Proiecte.

Pe data de 8 decembrie va debuta expoziția „Istorii din ‘89 în benzi desenate” și va putea fi admirată în incinta Bibliotecii Centrale a Universității Politehnica Timișoara. Expoziția va cuprinde o selecție din lucrările care se regăsesc în primul album de benzi desenate, ce unește lucrările a 32 de autori, dedicat evenimentelor din decembrie 1989, publicat în România.

În aceeași zi, va avea loc și deschiderea expoziției „Moulding Nature - Provocări conceptuale asupra mediului în Timișoara”. Studenții Universității Politehnica din Timișoara, alături de Centrul de artă contemporană Färgfabriken din Stockholm și studenții Facultății de Arhitectură și Urbanism UPT invită publicul, prin intermediul acestei expoziții, la o reflexie asupra mediului urban influențat de om, în care natura deseori devine limitată. Expoziția va fi deschisă până pe dată de 17 decembrie și va putea fi văzută de joi până duminică, în intervalul orar 17:00 - 21:00, la Bastion 3.

„TakeOver 2.0” aduce atmosfera vibrantă a studenției în prim-planul sărbătorilor de sfârșit de an. Cu trei petreceri ce acoperă genuri diverse de muzică și reuniuni ale artiștilor naționali și internaționali, campusul UPT devine centrul distracției pe data de 9 decembrie.

La jumătatea lunii va avea loc premiera filmului documentar „The Tale of Four Cities”, pe 14 decembrie, de la ora 18:00, la Muzeul Apei. Proiectul Common Heritage – The Tale of Four Cities este un proiect prin care se unesc patru orașe europene, legate prin aceeași moștenire arhitecturală comună. Documentarul va expune narațiunea comună a celor patru orașe prin cadre comparative, cu accent pe elemente similare. Această narațiune are scopul de a crește sentimentul de apartenență la același spațiu comun european.

Tot pe data de 14 decembrie va avea loc lansarea publică a monografiei „Mircea Nicolae. De unul singur”, ce va puncta toate etapele de lucru ale artistului, analizând lucrările existente și punând totodată accent pe procesul său de cercetare.

Pentru cei mici, luna decembrie vine cu spectacolul „Micul Prinț”, un spectacol de păpuși în mărime naturală, realizat după cea mai frumoasă carte a copilăriei, scrisă de Antoine de Saint-Exupery, ce va avea loc la Casa Tineretului - Sala Rotondă, de la ora 16:00.

Performance-ul „Poetry Jazz Suite” aduce o experiență sonoră inedită în inima Banatului. Pe 16 decembrie la Nemesis Art Club, publicul este invitat să descopere lirica profundă a acestei regiuni în 8 tablouri sonore. Spectacolul itinerant combină spoken word-ul cu muzică improvizată de jazz, oferind o panoramă sonoră ce omagiază operele celor mai importanți poeți dispăruți ai Banatului.

Și cum altfel am putea celebra mai bine acest an dacă nu prin spectacolul impresionant din data de 31 decembrie, oferit de Festival of Lights la Bastionul Maria Theresia?

O seară strălucitoare în care Timișoara își va dezvălui frumusețea și un final de poveste pentru anul care ne-a adus atât de multe experiențe.

Expoziția „Cela Neamțu – Miracolul firului de lână”, din 1 martie la Muzeul Național Cotroceni
Muzică-Dans-Arte 27 Februarie 2024, 13:58

Expoziția „Cela Neamțu – Miracolul firului de lână”, din 1 martie la Muzeul Național Cotroceni

Muzeul Național Cotroceni vernisează vineri, 1 martie 2024, ora 12.00, în Spațiile Medievale, expoziția „Cela...

Expoziția „Cela Neamțu – Miracolul firului de lână”, din 1 martie la Muzeul Național Cotroceni
„Lacul Lebedelor” revine pe scena Sălii Palatului în acest weekend. Rin Okuno și Robert Enache de la Opera Națională București, în rolurile principale
Muzică-Dans-Arte 27 Februarie 2024, 12:34

„Lacul Lebedelor” revine pe scena Sălii Palatului în acest weekend. Rin Okuno și Robert Enache de la Opera Națională București, în rolurile principale

București, 27 februarie 2024. “Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine...

„Lacul Lebedelor” revine pe scena Sălii Palatului în acest weekend. Rin Okuno și Robert Enache de la Opera Națională București, în rolurile principale
Muzeul Copiilor din București își deschide porțile cu două noi expoziții interactive și un escape room
Muzică-Dans-Arte 26 Februarie 2024, 17:50

Muzeul Copiilor din București își deschide porțile cu două noi expoziții interactive și un escape room

Începând cu 1 Martie , două noi expoziții interactive și un escape room se deschid la Muzeul Copiilor din...

Muzeul Copiilor din București își deschide porțile cu două noi expoziții interactive și un escape room
Simfonia primăverii  (Schumann) de 1 martie, la Sala Radio
Muzică-Dans-Arte 26 Februarie 2024, 13:19

Simfonia primăverii (Schumann) de 1 martie, la Sala Radio

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA...

Simfonia primăverii (Schumann) de 1 martie, la Sala Radio
Ruxandra Donose și Ramón Vargas în „Carmen” de Bizet, la Opera Națională București, pe 1 și 3 martie
Muzică-Dans-Arte 26 Februarie 2024, 05:08

Ruxandra Donose și Ramón Vargas în „Carmen” de Bizet, la Opera Națională București, pe 1 și 3 martie

La început de primăvară, Opera Națională București  propune publicului spectacolul „ Carmen ” de...

Ruxandra Donose și Ramón Vargas în „Carmen” de Bizet, la Opera Națională București, pe 1 și 3 martie
„Întâlnire la Muzeu” cu Danielle van Zadelhoff
Muzică-Dans-Arte 24 Februarie 2024, 23:27

„Întâlnire la Muzeu” cu Danielle van Zadelhoff

Muzeul Național de Artă al României vă invită la un nou eveniment „Întâlnire la muzeu” ,...

„Întâlnire la Muzeu” cu Danielle van Zadelhoff
Toate pânzele sus! Călătorie în istoria instrumentelor de navigație - expoziție temporară
Muzică-Dans-Arte 24 Februarie 2024, 10:15

Toate pânzele sus! Călătorie în istoria instrumentelor de navigație - expoziție temporară

Vernisaj: miercuri, 28 februarie 2024, ora 18:00 Adresă: Muzeul Hărților, str. Londra nr. 39, București Muzeul Hărților...

Toate pânzele sus! Călătorie în istoria instrumentelor de navigație - expoziție temporară
O expoziție în premieră la Arsmonitor: Ioana Gorzo și Dumitru Gorzo expun  pentru prima oară împreună
Muzică-Dans-Arte 24 Februarie 2024, 06:21

O expoziție în premieră la Arsmonitor: Ioana Gorzo și Dumitru Gorzo expun pentru prima oară împreună

Expoziția-dialog DOI GORZO Arsmonitor, București, 29 februarie - 12 aprilie 2024 După cum și-a obișnuit publicul, cea mai...

O expoziție în premieră la Arsmonitor: Ioana Gorzo și Dumitru Gorzo expun pentru prima oară împreună
Ascultă live

Ascultă live

05:00 - 06:00
Teatrul Național Radiofonic - Biografii, memorii
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru