Ascultă Radio România Cultural Live

Începe Concursul Internațional George Enescu – descoperiți talentul viitoarelor stele ale muzicii clasice

01 Septembrie 2018, 13:12

Descoperă talentul. Aplaudă efortul. Captează emoția!

Între 1 și 23 septembrie, 270 dintre cei mai talentați tineri muzicieni ai lumii, din 39 de țări, urcă pe scena Ateneului Român din București ca să câștige trofeul Concursului Internațional „George Enescu” 2018 și să se lanseze în lumea muzicii clasice internaționale.

Cu vârste cuprinse între doar 16 ani – cel mai tânăr concurent înscris în Concurs – și 33 de ani – vârsta maximă admisă, tinerii muzicieni oferă un regal cu unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale secolului XX, dar și ale compozitorului George Enescu, în interpretări diferite, cu tușe și culori personale.Concurenții vor evolua în fața juriului de specialitate, format din mari muzicieni consacrați și în fața publicului în cele trei etape de concurs și în cadrul Galelor Finale cu Orchestră, pentru cele trei secțiuni: Violoncel, Vioară și Pian. La secțiunea Compoziție, lucrările vor fi jurizate în formatul original, acestea fiind trimise de fiecare candidat în parte și având numele secretizat până la încheierea procesului de jurizare. ​

PRESTIGIU ȘI CIFRE RECORD

➢ Ediția 2018 a Concursului Internațional George Enescu a înregistrat noi recorduri: 400 de tineri muzicieni s-au înscris în total în Concurs, iar în urma selecției juriului de specialitate, 270 de tineri din 39 de țări vor intra încompetiție;

➢ Procentul de concurenți români înscriși în competiție estecel mai ridicat din istoria Concursului George Enescu: 26 de tineri muzicieni români vor evolua în fața juriului și a publicului;

➢ Nivelul concurenților este unul extrem de ridicat, certificând, astfel, prestigiul Concursului George Enescu înpeisajul evenimentelor de gen internaționale: la secțiuneaVioloncel, 10 concurenți sunt deja premiați la alte mariconcursuri internaționale, la Vioară – 24 de concurenți, iar la Pian – 10 concurenți.

CE POATE ASCULTA PUBLICUL

➢ Concursul International George Enescu 2018 se desfășoară în trei etape și în Gale Finale cu Orchestră;

➢ Etapa I și Etapa a II-a au intrare liberă pentru public. Etapa I are loc la Universitatea Națională de Muzică București și este eliminatorie. Începând din Etapa a II-a, concurenții evoluează pe scena Ateneului Român și susțin recitaluri cu lucrările alese din programul Concursului în fața juriului și a publicului;

➢ Semifinalele sunt ultima etapă din drumul tinerilor muzicieni spre Galele Finale și pentru obținerea unui trofeu în cadrul Concursului Internațional George Enescu. Semifinalele se desfășoară la Ateneul Român, sub formă de recitaluri și includ evoluțiile celor mai buni concurenți selectați de juriu din întreaga competiție. Recitalurile tinerilor muzicieni includ în această etapă și interpretarea obligatorie a unei lucrări de George Enescu. La finalul fiecărei secțiuni, sunt selectați cei trei concurenți care își vor disputa locurile I, II și IIIpentru fiecare dintre cele trei secțiuni din Concurs;

➢ Galele Finale cu Orchestrăau loc în cadrul a trei seri – pe 11, 17 și 23 septembrie. La pupitrul Orchestrei Filarmonicii George Enescu se vor afla trei dirijori de renume internațional. Astfel, finala de Violoncel va fi dirijată de Paul Watkins, finala de Vioară va fi dirijată de Christoph Poppen și finala de Pian va fi dirijată de Vassily Sinaisky. Cei trei cei mai buni concurențidesemnați de juriu vor prezenta publicului câte un concert cu orchestră, iar la finalul serii, câștigătorulConcursuluiEnescu va fi anunțat în timp real.

➢ Gala de Deschidere reprezintă concertul care marchează deschiderea oficială a Concursului Internațional George Enescu și are loc pe 1 septembrie. În tradiția deja stabilită încă din anul 2014, concertul aduce pe scenă câștigătorii edițiilor precedente ale Concursului. Violonistul Ștefan Tarara, violoncelista Eun-Sun Hong și pianistul Josu de Solaunvor interpreta sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea singurul triplu concert din literatura muzicală românească – Triplul concert de Paul Constantinescu. În prima parte a serii, va fi interpretată în primă audiție românească lucrarea câștigătorului de la Secțiunea Compoziție a ediției 2016 a Concursului. Este vorba despre compozitorul de origine chineză TianTian, care va fi de asemenea prezent în sala Ateneului Român în timpul interpretării. Concertul de deschidere se va încheia cu Poema Română Op. 1 de George Enescu.

➢ Trei recitaluri ale laureaților ediției 2016 sunt pregătite pentru public. Violoncelistul Zlatomir Fung, violonistul Erzhan Kulibaev și pianistul Takuma Ishii vor urca pe scena Ateneului Român pentru a susține recitaluri extraordinare.

BILETELE pentru semifinale, finalele cu Orchestră, Gala de Deschidere și Recitalurile extraordinare din cadrul Concursului Enescu 2018 sunt disponibile în rețeaua EVENTIM, pe www.eventim.ro, precum și pe site-ul Concursului și Festivalului Enescu, www.festivalenescu.ro, la secțiunea BILETE. Prețul unui bilet variază între 55 și 45 de lei.

MARI PERSONALITĂȚI MUZICALE, ÎN RECITALURI EXTRAORDINARE

➢ În cadrul programului, mari personalități ale muzicii clasice internaționale, care sunt și membriai juriului ediției 2018 a Concursului Internațional George Enescu vor susține recitaluri extraordinare. Pe data de 5 septembrie, violoncelistul Rapahel Wallfishși pianistul John York vor prezenta publicului o sonată pierdută timp de un secol, în primă audiție – Sonata în la minor pentru violoncel și pian,scrisă de Alexander Zemlinsky. Violonistul SalvatoreAccardo, recunoscut internațional pentru interpretările sale din Vivaldi, va urca pe scena Ateneului pe data de 14 septembrie – biletele sunt deja epuizate, iar, pe 22 septembrie, pianistulPeter Jablonski va prezentapublicului interpretări surprinzătoare din marii clasici, muzicianul fiind renumit pentru unicitatea interpretărilor sale, precum și pentru activitatea sa în sfera jazz-ului.

LANSĂRI UNICE ȘI SESIUNI DE AUTOGRAFE

➢ Pe întreaga durată a Concursului Internațional George Enescu 2018, vor avea loc mai multe evenimente speciale și sesiuni de autografe cu artiștii invitați;

➢ În cadrul Concursului George Enescu din acest an, Gabriel Bebeșeleava lansa CD-ul Strigoii, cu o lucrare rearanjată de George Enescu, în premieră internațională absolută;

➢ Sesiunile de autografe cu artiștii vor avea loc la standul Librăriilor Humanitas din interiorul Ateneului Român, la finalulconcertelor, după următorul program:

1 septembrie - Gabriel Bebeșelea, Josu de Solaun și Ștefan Tarara

5 septembrie - Raphael Wallfisch

5,8, 10 septembrie - David Geringas

11 septembrie - Paul Watkins

11, 14, 16 septembrie - Pierre Amoyal

17, 20, 22 septembrie - Philippe Entremont

23 septembrie - VassilySinaisky

TRANSMISIUNI LIVE

➢ Recitalurileșiconcertele din cadrulConcursuluiInternațional George Enescu 2018 vor fi transmise live de TVR, Radio România Muzical și online, pe site-ul Concursului și Festivalului Enescu, www.festivalenescu.ro;

➢ Ca element de noutate, un studio live TVR vafuncționa în interiorul Ateneului pe toată durata Concursului și va propune publicului interviuri în timp real cu artiștii.

TROFEELE CONCURSULUI ENESCU 2018 REALIZATE DE UN REPUTAT ARTIST ROMÂN

Pentru ediția 2018, trofeele Concursului Internațional George Enescu sunt realizate de reputatul artist ceramist - Daniela Făiniș. Lucrările Danielei Făinișintegrează conceptulcare a generat identitatea vizuală a Concursului din acest an și care atrage atenția asupra ideii de evoluție a artiștilor și a unicității talentului lor prin „textura” individuală a fiecărei interpretări. Trofeele reprezintă instrumente în metamorfoză, cu texturi diferite, sugerând personalitățile unice, în evoluție ale tinerilormuzicieni înscriși în Concurs. Trofeele sunt realizate dinporțelan.

➢ CE AUZIM CÂND ASCULTĂM MUZICĂ?

În cadrul acestei ediții, ConcursulInternațional George Enesculansează, în premieră, proiectul de educație muzicală: „Ce auzim când ascultăm muzică?”. Acesta valorifică sloganul actualei ediții a Concursului - „Descoperă talentul. Aplaudă efortul. Captează emoția” – adresând publicului invitația de a descoperi talentul tinerilor muzicieni, de a le urmăritransformarea, de a le aplaudaefortulși de a-isusțineîn fiecare etapă dindrumullorcătrestrălucireainternațională.

Încadrulproiectului de educație, s-a realizat o Caravană de ateliere interactivecu peste 500 de elevi, din patru licee bucureștene, în carul căreia muzicianul și compozitorul Paul Ilea și actorul Marius Manole au dialogat cu adolescenții despre muzica clasică. Proiectul include, de asemenea, o serieinedită de 18 dialoguri video despremuzica clasică și artainterpretului, protagoniști fiind tot Paul Ilea și Marius Manole. Li s-au alăturat în cadrul interviurilor foști laureați aiConcursului George Enescu, astăzi mari nume ale sceneiinternaționale – precum violoniștii Alexandru Tomescu șiRemus Azoiței, pianistulViniciu Moroianu - și inginerul de sunet Cosmin Gherghinoiu.

În cele 18 dialoguri video, disponibile pe Canalul de Youtube al ConcursuluișiFestivaluluiEnescu, sunt tratate, într-o abordarerelaxată, subiecte diverse: de la perioadele muzicale, la structurile de compoziție în muzica clasică și diferențele dintre ele, structurareaunei orchestre simfonice și rolul diferitelor partide, partitura și roluldirijorului, tema muzicală și dezvoltarea ei, elemente de tehnică șistilistică ale interpreților, audiția și sala de spectacol, expresivitateași prezența scenică, dar și codul de conduită în sala de spectacol.Filmele sunt disponibile, de asemenea, în aplicația Culturesc 100, parte din platforma culturală a Samsung, dedicată CentenaruluiMarii Uniri.

Realizarea Caravanei pilot a fost posibilă cu sprijinul financiar al Raiffeisen Bank România și WILO Foundation, iar pentru realizareadialogurilor video s-a alăturat proiectului și Samsung România.

Tot în cadrul programului educațional„Ce auzim când ascultămmuzică?” este în pregătire o aplicație mobilă, care va lansa un nou dialog inedit cu publicul, acesta fiind invitat să evalueze prestația tinerilor muzicieni în cadrul Concursului Internațional George Enescu 2018. Aplicația mobilă va fi anunțată în curând, aceasta având atât un rol educativ, cât și unul de creștere a gradului de interactivitate cu publicul.

La 60 de ani de la prima ediție, în plin an de sărbătoare a Centenaruluiși a 137 de ani de la naștereacompozitorului George Enescu, Concursul Internațional George Enescu propunepublicului o experiență unică, și extinde perspectivele culturaleși educaționale într-un început de dezbatere despre felul în care muzica clasică poate transforma și construi o societate.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați:https://www.festivalenescu.ro

Făgăraș Fest 2024: programul ediției din 26-28 iulie, Sebeșu de Sus, Sibiu
Muzică-Dans-Arte 15 Iulie 2024, 10:34

Făgăraș Fest 2024: programul ediției din 26-28 iulie, Sebeșu de Sus, Sibiu

Lupii lui Calancea și Surorile Osoianu, trupa Coma, film în aer liber, drumeții la cascadele de pe Valea Moașei, tururi...

Făgăraș Fest 2024: programul ediției din 26-28 iulie, Sebeșu de Sus, Sibiu
Expoziție temporară la Muzeul Hărților - „Fotografii pe harta lumii. Călători români în țări străine (1890 - 1990)”
Muzică-Dans-Arte 15 Iulie 2024, 10:05

Expoziție temporară la Muzeul Hărților - „Fotografii pe harta lumii. Călători români în țări străine (1890 - 1990)”

Din 17 iulie 2024 , Muzeul Hărților în colaborare cu  Asociația Renascendis anunță deschiderea expoziției...

Expoziție temporară la Muzeul Hărților - „Fotografii pe harta lumii. Călători români în țări străine (1890 - 1990)”
Soprana Laura Tătulescu, violoncelistul Thibault Solorzano și pianista Anca Elena încep turneul de spectacole-concert „De nos oiseaux”, într-un tribut adus poetului Tristan Tzara
Muzică-Dans-Arte 15 Iulie 2024, 00:58

Soprana Laura Tătulescu, violoncelistul Thibault Solorzano și pianista Anca Elena încep turneul de spectacole-concert „De nos oiseaux”, într-un tribut adus poetului Tristan Tzara

Soprana Laura Tătulescu , violoncelistul Thibault Solorzano și pianista Anca Elena încep în această vară turneul...

Soprana Laura Tătulescu, violoncelistul Thibault Solorzano și pianista Anca Elena încep turneul de spectacole-concert „De nos oiseaux”, într-un tribut adus poetului Tristan Tzara
Tabăra Medievală la Muzeul Satului din București: cavaleri, povești, muzică și parade, în perioada 12-16 august 2024
Muzică-Dans-Arte 15 Iulie 2024, 00:55

Tabăra Medievală la Muzeul Satului din București: cavaleri, povești, muzică și parade, în perioada 12-16 august 2024

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită, în perioada 12-16 august 2024 , într-o altfel...

Tabăra Medievală la Muzeul Satului din București: cavaleri, povești, muzică și parade, în perioada 12-16 august 2024
Sînziana Mircea - „Festivalul Vară Magică aduce an de an inovație și programe excepțional de variate și valoroase” | PODCAST
Muzică-Dans-Arte 15 Iulie 2024, 00:34

Sînziana Mircea - „Festivalul Vară Magică aduce an de an inovație și programe excepțional de variate și valoroase” | PODCAST

Pe 17 iulie , în cadrul Festivalului Internațional Vară Magică , violonistul Alexandru Tomescu și pianista...

Sînziana Mircea - „Festivalul Vară Magică aduce an de an inovație și programe excepțional de variate și valoroase” | PODCAST
Artificii nemțene de Sebastian Crăciun
Muzică-Dans-Arte 14 Iulie 2024, 16:08

Artificii nemțene de Sebastian Crăciun

Ediția cu numărul 49 a unuia dintre cele mai longevive evenimente festivaliere românești - Vacanțele muzicale de la...

Artificii nemțene de Sebastian Crăciun
Fest-în-Vale la #MagicLandBreb, Maramureș, între 16 și 18 august
Muzică-Dans-Arte 14 Iulie 2024, 05:16

Fest-în-Vale la #MagicLandBreb, Maramureș, între 16 și 18 august

Pentru al șaselea an consecutiv, Fest-în-Vale se întâmplă într-un loc idilic, la Breb, Maramureș,...

Fest-în-Vale la #MagicLandBreb, Maramureș, între 16 și 18 august
The Institute extinde termenul pentru înscrierea proiectelor la festivalul DIPLOMA Show
Muzică-Dans-Arte 13 Iulie 2024, 00:56

The Institute extinde termenul pentru înscrierea proiectelor la festivalul DIPLOMA Show

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și...

The Institute extinde termenul pentru înscrierea proiectelor la festivalul DIPLOMA Show
Ascultă live

Ascultă live

15:30 - 16:00
Legendele muzicii
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 16:00
Playlist de vacanţă
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
15:30 - 15:56
ÖĐÎÄ˝ÚÄżśţ
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru