Ascultă Radio România Cultural Live

Începe LYNX, primul festival românesc dedicat filmului documentar și fotografiei de natură

Proiecțiile documentarelor sunt deja sold-out de la prima ediție

Începe LYNX, primul festival românesc dedicat filmului documentar și fotografiei de natură

30 Mai 2023, 10:55

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză. Programul complet: https://lynxfestival.ro/program-1iunie

O inițiativă marca România Sălbatică, LYNX Festival are printre obiectivele sale principale să crească gradul de conștientizare asupra importanței pe care natura o are în viața noastră, încă din primii ani. Astfel, ziua de 1 iunie include o ofertă generoasă de activități pentru copii, toate cu componentă educațională și înscriere gratuită, în limita locurilor disponibile. Activitățile se vor desfășura în aer liber pe Aleea de sub Tâmpa, în zona apeductului Christian Kertsch. Ziua începe devreme, la 08:00, cu prima sesiune de Birdwatching (observarea păsărilor). Activitatea se adresează copiilor de peste 12 ani și va fi ghidată de Alina Ioniță, specialist in conservarea naturii, ornitolog pasionat și membru al asociațiilor Milvus și Forona. Cei care nu prind loc în prima sesiune, pot participa la o a doua, în aceeași zi, de la ora 10:00. Activitatea se reia și sâmbătă, 3 iunie, de la 07:30, de data aceasta ghidată de Zoltan Szabo, ornitolog la Asociația Milvus Group și este deschisă spre participare și adulților. Mai multe detalii și formular înscriere: https://lynxfestival.ro/activitati-pentru-copii

De la ora 10:00, până când premiile se vor epuiza, copiii de toate vârstele sunt așteptați să își testeze cunoștințele despre natură la un Quiz România Sălbatică. Premiile sunt oferite de Asociația România Sălbatică, Grupul Milvus, Fundația Conservation Carpathia și Garanti BBVA.

Ziua continuă pentru micii exploratori cu o activitate inedită, organizată cu ajutorul Propark - Fundația pentru Arii Protejate. Trei sesiuni de Escape Tent (10:00, 11:00, 12:00), un joc dinamic prin care cei mici sunt provocați să intre într-o cursă contra-cronometru pentru salvarea Planetei, vor solicita participanților din plin spiritul de echipă, logica, intuiția și cunoștințele despre natură. Participarea se face în baza înscrierii prealabile la punctul de informare din zona de activități.

Programul propus copiilor de ziua lor se încheie la Cinema Astra, la ora 15:00, când are loc în premieră națională proiecția Elefantul și termita / The Elephant and the Termite (r. Mark Deeble, Victoria Stone). Premiat anul trecut la Green Screen Festival și Jackson Wild, documentarul le va da șansa copiilor să învețe cum anume apare o oază, unul dintre cele mai importante locuri de întâlnire pentru animalele sălbatice din Africa.

Gala de Deschidere a festivalului este programată de la ora 18:00, tot la Cinema Astra și va fi urmată de proiecția unei povești plină de uimire și revelații - Grădina mea cu o mie de albine / My Garden of a Thousand Bees (r. David Allen). Biletele la această proiecție, precum și la celelalte din program, deja s-au epuizat, dar publicul va mai putea găsi câteva locuri libere direct în locație, înainte de începerea filmului.

„Modul în care documentarul România Sălbatică a fost primit de către public ne-a motivat să ducem lucrurile mai departe. Pariul nostru a fost că această comunitate de iubitori de natură, descoperită în cadrul proiectului, este de fapt mult mai amplă decât credem, că filmul documentar și fotografia sunt două mijloace complementare care duc împreună la conștientizarea importanței naturii și că LYNX Festival poate deveni un catalizator puternic în acest sens. Iar faptul că deja toate evenimentele cu bilet sunt sold-out nu poate decât să ne bucure, să ne facă și mai nerăbdători să ne întâlnim cu publicul și să vrem pentru ediția a doua a festivalului să aducem mai multe evenimente, filme și, bineînțeles, proiecții în aer liber.”, a declarat Matei Truța, Directorul Festivalului și Vice-președintele Asociației România Sălbatică.

În fiecare dimineață, de la 10:00, de vineri și până duminică, la Tipografia (str. Postăvarului, nr. 1), doritorii sunt așteptați la Nature Links - întâlniri libere, de networking, cu organizatorii și invitații speciali. Intrarea va fi liberă, iar cei care prezintă un bilet valid în cadrul festivalului primesc 10% discount la consumație.

Vineri, 2 iunie, de la ora 12:00, la Cinema Astra, va avea loc vernisajul expoziției Forona, unde vor fi prezentate cele mai bune lucrări înscrise în 2022 în cadrul concursului de fotografie anual organizat de Asociație, din totalul de peste 800 de imagini propuse de 45 de fotografi. Cu ocazia acestei întâlniri veți avea ocazia să îi cunoașteți pe membrii Forona (Organizația Fotografilor de Natură din România) și să aflați mai multe despre proiectele lor. Expoziția este deschisă pe toată perioada festivalului.

Un al doilea vernisaj, de data aceasta pe Aleea din fața Primăriei, va avea loc sâmbătă, 3 iunie, de la 12:00, când este programată deschiderea oficială a expoziției în aer liber pentru a 14-a ediție a Concursului Internațional de Fotografie Milvus, cel mai important concurs de fotografie de natură din România. Expoziția prezintă frumusețea naturii și a vieții sălbatice, iar pe 4 iunie, la Centrul Cultural Reduta, își va premia câștigătorii, în cadrul Galei de Închidere a Festivalului. Expoziția va putea fi vizitată până pe 17 iunie.

Toate proiecțiile din cadrul Festivalului vor fi urmate de sesiuni de dialog cu invitați speciali (Ruben Iosif, Tamas Papp, Călin Hodor), masterclass-uri (John Murray, Ellen Windemuth) sau interviuri (Vincent Munier).

În cadrul Galei de Închidere din 4 iunie, pe lângă alte surprize pregătite, LYNX Festival va decerna unuia din cele 10 documentare din program Premiul Publicului. Acesta va avea apoi o proiecție suplimentară, a doua zi, de la ora 18:00.

Proiectul România Sălbatică a luat naștere în 2010, la inițiativa fotografului de natură Dan Dinu, iar printre proiectele realizate se numără cel mai amplu documentar despre natura României, lansat în 2021 și multi-premiat în festivaluri naționale și internaționale, numeroase proiecții speciale cu scop educativ, expoziții de fotografie organizate în România și străinătate, un album de fotografie unic tipărit în 9.000 de exemplare din care aproximativ 10% au fost donate pentru a sprijini educația, o aplicație mobilă cu peste 5.000 de utilizatori și o comunitate online interactivă de aproape 150.000 de utilizatori. Din 2022 inițiativa a luat forma unei Asociații, având ca scop conservarea naturii prin informarea și educarea oamenilor cu ajutorul fotografiei și filmului documentar.

FORONA (Organizația Fotografilor de Natură din România) a fost înființată în 2015 cu scopul de a dezvolta și promova domeniul fotografiei de natură și de a sprijini conservarea zonelor naturale prin implicarea membrilor în proiecte ce vizează arta fotografică și protecția mediului. Din asociație fac parte unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați fotografi autohtoni, iar cei peste 130 de membri sunt implicați în diverse proiecte de conservare a naturii. Asociația a susținut până acum 5 expoziții naționale itinerante în aer liber.

Mai multe noutăți vor fi postate pe pagina de Facebook precum și pe pagina de Instagram.

Mai multe informații: https://lynxfestival.ro

Trailer: https://youtu.be/nYbvRwG43bU

Weekend cultural - Recomandări pentru 14-16 iunie
Muzică-Dans-Arte 14 Iunie 2024, 02:03

Weekend cultural - Recomandări pentru 14-16 iunie

Cauţi idei de petrecerea timpului liber ? Îţi sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat in weekend!

Weekend cultural - Recomandări pentru 14-16 iunie
Ultimele zile din Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition
Muzică-Dans-Arte 13 Iunie 2024, 14:49

Ultimele zile din Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition

Ultimele patru zile ale Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition aduc pe scena operei bucureștene Opera Maghiară...

Ultimele zile din Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition
Athenaeum Summer Festival: Muzică clasică, jazz, muzică de film și muzică veche, între 20 și 29 iunie, la Ateneul Român
Muzică-Dans-Arte 13 Iunie 2024, 14:45

Athenaeum Summer Festival: Muzică clasică, jazz, muzică de film și muzică veche, între 20 și 29 iunie, la Ateneul Român

Filarmonica George Enescu organizează în perioada 20 iunie - 29 iunie 2024 cea de-a treia ediție a  Athenaeum...

Athenaeum Summer Festival: Muzică clasică, jazz, muzică de film și muzică veche, între 20 și 29 iunie, la Ateneul Român
Lansarea noului sezon expozițional - vară 2024 la Muzeul Național de Artă Contemporană - MNAC Bucureşti - joi, 13 iunie 2024, începând cu orele 19:00
Muzică-Dans-Arte 13 Iunie 2024, 11:59

Lansarea noului sezon expozițional - vară 2024 la Muzeul Național de Artă Contemporană - MNAC Bucureşti - joi, 13 iunie 2024, începând cu orele 19:00

Muzeul Național de Artă Contemporană al României va deschide sezonul de vară joi, 13 iunie 2024 , și invită publicul...

Lansarea noului sezon expozițional - vară 2024 la Muzeul Național de Artă Contemporană - MNAC Bucureşti - joi, 13 iunie 2024, începând cu orele 19:00
Expoziţiile "Being Van Gogh" și "From Monet to Kandinsky" din cadrul evenimentului "Immersive Bucharest" se prelungesc până pe 30 Iunie
Muzică-Dans-Arte 13 Iunie 2024, 10:25

Expoziţiile "Being Van Gogh" și "From Monet to Kandinsky" din cadrul evenimentului "Immersive Bucharest" se prelungesc până pe 30 Iunie

Expoziţiile " Being Van Gogh " și " From Monet to Kandinsky " din cadrul evenimentului " Immersive...

Expoziţiile "Being Van Gogh" și "From Monet to Kandinsky" din cadrul evenimentului "Immersive Bucharest" se prelungesc până pe 30 Iunie
NAOTO OTOMO, ALEXANDRU TOMESCU și RĂZVAN SUMA:  ultimul „episod” al Integralei Brahms la Sala Radio
Muzică-Dans-Arte 13 Iunie 2024, 05:23

NAOTO OTOMO, ALEXANDRU TOMESCU și RĂZVAN SUMA: ultimul „episod” al Integralei Brahms la Sala Radio

Vineri, 14 iunie 2024 (de la 19.00) , ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO prezintă la Sala Radio ultimul eveniment din seria INTEGRALEI...

NAOTO OTOMO, ALEXANDRU TOMESCU și RĂZVAN SUMA: ultimul „episod” al Integralei Brahms la Sala Radio
Cântăreața franceză Françoise Hardy a murit la vârsta de 80 de ani
Muzică-Dans-Arte 12 Iunie 2024, 15:04

Cântăreața franceză Françoise Hardy a murit la vârsta de 80 de ani

Françoise Hardy, cântăreața franceză de muzică pop, a murit la vârsta de 80 de ani. Eleganța și...

Cântăreața franceză Françoise Hardy a murit la vârsta de 80 de ani
Primul solist la mandolină nominalizat la Grammy:  AVI AVITAL închide stagiunea ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO
Muzică-Dans-Arte 12 Iunie 2024, 11:24

Primul solist la mandolină nominalizat la Grammy: AVI AVITAL închide stagiunea ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO

Primul solist la mandolină care a fost nominalizat pentru un premiu Grammy pentru muzică clasică, AVI AVITAL este invitat...

Primul solist la mandolină nominalizat la Grammy: AVI AVITAL închide stagiunea ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 23:25
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
21:45 - 00:00
Fotbal, EURO 2024, meciul de deschidere: Germania – Scoția.
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
22:00 - 23:00
Espańol 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
22:00 - 23:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
iSport
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru