Ascultă Radio România Cultural Live

Itinerariu urban și concert jazz la Cazinoul din Constanța

05 Aprilie 2017, 21:15

Locuri mai puțin cunoscute turiștilor de pe Litoral, clădiri istorice, detalii arhitecturale, străduțe și grădini cochete din vechea cetate Tomis vor fi incluse într-un joc urban de redescoperire a orașului, într-o nouă ediție a proiectului „Vânătoarea de comori arhitecturale”, organizat alături de „Constanța la pas” și UCIMR.

Evenimentul se va desfășura pe parcursul zilei de sâmbătă, 8 aprilie, și va culmina cu un concert jazz susținut de New Landscapes la parterul Cazinoului din Constanța. Decorul Art Nouveau de la începutul secolului XX va întâlni improvizații și standarde de jazz în noi ipostaze ale eleganței la care aspiră și azi restaurarea morală a clădirii de patrimoniu. Vor interpreta: Ana Maria Galea – voce, Daniel Csikos – pian si Ciprian Parghel – bas.

Publicul pasionat de explorări urbane și toți cei care vor să evadeze din București la malul mării sunt invitați să se înscrie până joi, 6 aprilie la ora 24:00, în limita locurilor disponibile. Mai multe amănunte, la adresa: http://dianaslav.ro/se-intampla-in-constanta-8-aprilie

Programul evenimentului cuprinde un tur ghidat al peninsulei istorice cu Diana Slav de la „Constanța Free Walking Tour/ Constanța la pas”, o vizită la Mozaicul roman și participarea la „Vânătoarea de comori arhitecturale” ce presupune căutarea de cât mai multe indicii în itinerariul propus în oraș.

De ce să veniți? Pentru că în Constanța veți descoperi un amalgam de comunități și stiluri care coexistă de secole, este un oraș - paradis al iubitorilor de detalii. Nu avem un stil unitar, clar delimitat, carateristica noastă este tocmai echilibrul găsit într-un mix eclectic care se va regăsi chiar și într-o singură clădire. Fiecare colț aduce o surpriză, trebuie doar să ne uităm în jur”, spune Diana Slav, inițiatoarea mai multor proiecte de explorare urbană, printre care și „Constanța Free Tour” care se bucură de Certificatul de excelență Trip Advisor, obținut în 2016.

Cazinoul, inaugurat în anul 1910 pe faleza din centrul istoric după modelul marilor cazinouri europene, rămâne și astăzi un obiectiv reprezentativ pentru Constanța. La scurt timp de la inaugurare, presa locală a contestat aspectul său exterior, fiind descris ca „o matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane”, având „o completă asimetrie”, un „amestec babilonic al stilurilor” și „un monument ridicat în cinstea nepriceperii și prostului gust”. Istoria avea să dovedească numai contrariul, la desăvârșirea sa contribuind arhitecți reputați precum Daniel Renard, Ion Mincu și D. Maimarolu.

În prezent, clădirea se află într-o stare de degradare iar accesul înăuntru este interzis. Fundația și structura sunt încă bune, însă se pierd detaliile, afectate de timp. Sunt ferestre sparte, porumbei și pescăruși și o bucată din acoperiș a fost ruptă acum câțiva ani, iarna a fost grea și și-a lăsat amprenta. Au fost înlocuite ferestrele și acoperișul, însă cu lucrări temporare. În prezent, există perspective optimiste pentru reluarea unei licitații și începerea proiectului de restaurare.

„Constanța are un potențial foarte mare de city break cultural, mai ales dacă va fi reabilitat și revitalizat Cazinoul. Chiar și în acest stadiu, o plimbare atentă prin peninsula istorică îți dezvăluie clădiri Art Deco sau moderniste, expresii ale stilului neoromânesc și mici detalii arhitecturale care ne vor întipări în memoria afectivă un oraș așa cum nu l-am știut până acum”, spune Ioana Pătrășcoiu, inițiatoarea „Vânătorii de comori arhitecturale”

Povestea Cazinoului merită spusă din nou. Iar apariția acestui eveniment se face într-un astfel de monument istoric întocmai pentru a-l aduce iar în atenția publică, printr-un efort de reasumare a unei identități culturale. Și maniera prin care se va face de această dată va fi prin intermediul muzicii, formația de jazz pregătind și o piesă dedicată obiectivului. Fastul și ambientul luxuriant al Cazinoului nu o dată au fost cadrul în care s-au dat mari baluri aristocratice, iar prin readucerea muzicii în Cazino organizatorii speră să „resusciteze” în conștiința publicului potențialul cultural al acestui loc.

Vizitarea Cazinoului în acest proiect este posibilă prin sprijinul acordat de Primăria Municipiului Constanța.

Concertul susținut de New Landscapes este oferit de UCIMR și va putea fi urmărit în direct pe www.EnjoyTV.ro începând cu ora 18:00.

Despre Vânătoarea de comori arhitecturale

Vânătoarea arhitecturală e un joc urban tip competiție în care, într-un timp delimitat, trebuie să găsești cât mai multe indicii. Este un treasure hunt urban arhitectural în cadrul căruia trebuie să te uiti după ferestre, uși, garduri, vile neoromânești, blocuri Art Deco și alte elemente de arhitectură.

Cunoștințele de arhitectură nu sunt necesare (te ajutam noi cu un *kit de vânătoare*), dar e bine să ai:

- o echipă formată din 1- 2-3 prieteni (în total să nu fiți mai mult de 5)
- un aparat foto
- un pic de spirit de observație
- ceva spirit de aventură
- încălțări commode

Cum a început

Vânătoarea de comori arhitecturale s-a născut în 2011, la inițiativa Ioanei Pătrășcoiu, din dorința de a-i determina pe participanți să privească un pic mai atent clădirile vechi din București și de a le aprecia frumusețea liniilor și a detaliilor dincolo de patina timpului. Dacă în alte orașe suntem atenți la arhitectură, de ce nu am avea aceeași atitudine și în orașul în care locuim?

Început ca un eveniment urban, bianual, pe blogul de călătorii viajoa.ro, Vânătoarea de comori arhitecturale s-a desprins în 2014 și a devenit de sine stătătoare. Până în acest moment, în aproape 6 ani de existență, am descoperit din punct de vedere vizual și arhitectural peste 9 cartiere/zone bucureștene (Armenesc, Cotroceni, Batiștei, Kiseleff, Lascăr Catargiu, Dacia – pentru a numi câteva), am avut peste 1000 de participanți (în jur de 100 per ediție) și suntem bucuroși că am ieșit cu Vânătoarea afară din oraș, mai întâi în Câmpulung Muscel (iunie și noiembrie 2016) și acum în Constanța. Urmează și alte orașe, căci în fiecare loc e ceva de văzut, și orașele mici de provincie pot să îți ofere surprize arhitecturale nebănuite.

Despre UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

GALA PUCCINI, la Ateneul Român
Muzică-Dans-Arte 01 Mai 2024, 06:44

GALA PUCCINI, la Ateneul Român

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian...

GALA PUCCINI, la Ateneul Român
În weekend, bucureștenii și turiștii se pot bucura de plimbări pe Calea Victoriei, în cadrul proiectului „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană”
Muzică-Dans-Arte 01 Mai 2024, 05:28

În weekend, bucureștenii și turiștii se pot bucura de plimbări pe Calea Victoriei, în cadrul proiectului „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană”

Proiectul „ Străzi Deschise –  București, Promenadă Urbană” #4 continuă în weekendul 4 – 5...

În weekend, bucureștenii și turiștii se pot bucura de plimbări pe Calea Victoriei, în cadrul proiectului „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană”
ANALIA SELIS prezintă: „TANGO AUTÉNTICO” - TURNEU NAȚIONAL ANIVERSAR  20 de ani de carieră artistică și 10 ani de tango
Muzică-Dans-Arte 30 Aprilie 2024, 10:41

ANALIA SELIS prezintă: „TANGO AUTÉNTICO” - TURNEU NAȚIONAL ANIVERSAR 20 de ani de carieră artistică și 10 ani de tango

Între 10 mai și 8 iunie 2024 , ANALIA SELIS și invitații săi din Argentina prezintă publicului român turneul...

ANALIA SELIS prezintă: „TANGO AUTÉNTICO” - TURNEU NAȚIONAL ANIVERSAR 20 de ani de carieră artistică și 10 ani de tango
Creatorul celebrului I ❤ NY, într-o expoziție-eveniment la Amzei Creative Corner – Milton Glaser: Art is Work
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2024, 14:21

Creatorul celebrului I ❤ NY, într-o expoziție-eveniment la Amzei Creative Corner – Milton Glaser: Art is Work

Insula 42 și TypopassageTM aduc în premieră la București lucrările lui Milton Glaser , legenda designului grafic...

Creatorul celebrului I ❤ NY, într-o expoziție-eveniment la Amzei Creative Corner – Milton Glaser: Art is Work
Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă noi evenimente vizuale care vor debuta în săpătămâna 29 aprilie – 5 mai 2024
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2024, 14:19

Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă noi evenimente vizuale care vor debuta în săpătămâna 29 aprilie – 5 mai 2024

Luni, 29 aprilie: La Galeria Căminul Artei (str. Biserica Enei, nr. 16), la ora 19, va fi vernisată expoziția artistei...

Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă noi evenimente vizuale care vor debuta în săpătămâna 29 aprilie – 5 mai 2024
Grivița 53 – Primul teatru construit de la zero de comunitate
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2024, 14:09

Grivița 53 – Primul teatru construit de la zero de comunitate

Cărămidă cu cărămidă, proiectul născut din crezul artistic al scriitoarei și regizoarei Chris Simion Mercurian, prinde tot...

Grivița 53 – Primul teatru construit de la zero de comunitate
TÂRG DE FLORII, 26 – 28 aprilie 2024, între orele 10:00 și 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român
Muzică-Dans-Arte 28 Aprilie 2024, 06:04

TÂRG DE FLORII, 26 – 28 aprilie 2024, între orele 10:00 și 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român

Duminica cea de pe urmă din Păresimi sau din Postul Mare este cunoscută sub numele de Florii, Duminica Floriilor sau Duminica...

TÂRG DE FLORII, 26 – 28 aprilie 2024, între orele 10:00 și 18:00, la Muzeul Național al Țăranului Român
„T R I B A L” : un nou spectacol-eveniment al Corului de Copii Radio
Muzică-Dans-Arte 27 Aprilie 2024, 13:59

„T R I B A L” : un nou spectacol-eveniment al Corului de Copii Radio

Sâmbătă, 27 aprilie 2024 (de la 19.00) , CORUL DE COPII RADIO vă invită la Sala Radio la un nou eveniment special:...

„T R I B A L” : un nou spectacol-eveniment al Corului de Copii Radio
Ascultă live

Ascultă live

08:00 - 09:00
Dimineața Crossover (partea a II-a)
Ascultă live Radio România Cultural
07:10 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
07:20 - 09:00
BUNĂ DIMINEAȚA, GOSPODARI!
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
07:03 - 10:00
Bună dimineaţa Transilvania
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru