Ascultă Radio România Cultural Live

Jecza Gallery debutează în București, la Scânteia+, alături de Marius Bercea

Jecza Gallery debutează în București, la Scânteia+, alături de Marius Bercea

13 Mai 2025, 09:05

Galeria Jecza are plăcerea de a-și anunța prezența pentru prima dată în capitală, marcând acest moment printr-o expoziție personală a artistul Marius Bercea, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai artei contemporane românești. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 17 mai, de la ora 17:00, la Scânteia+.

Inspirându-se conceptual din teatrul absurdului practicat de Eugen Ionescu în piesa „Noul locatar”, expoziția lui Marius Bercea transformă spațiul expozițional într-un decor scenic, în care pictura și obiectul joacă roluri esențiale într-o dramaturgie vizuală a alienării, a acumulării și a reflecției asupra condiției umane. Așa cum personajul lui Ionescu - un chiriaș ce este devorat de un apartament care devine tot mai sufocant, la Marius Bercea, privitorul este invitat să pășească într-o lume stratificată, teatralizată, unde lucrările funcționează ca „panouri de scenă”, iar recuzita contribuie la construcția unei compoziții vizuale copleșitoare, intr-un spatiu generos.

Practica artistică a lui Marius Bercea se desfășoară în jurul unei interacțiuni active cu un cadru natural și urban aflat în continuă schimbare. Picturile sale înfățișează adesea peisaje urbane imaginare, interioare și exterioare ieșite din comun ori cadre naturale luxuriante hiperbolizate – locuri în care timpul, fie pare să se fi oprit, fie te poartă înapoi în trecut. Aceste scene evocă o anumită nostalgie dar, în același timp, fac trimitere la un viitor incert și reflectă complexitatea societăților care se transformă în tranziție. Elementele arhitecturale din lucrările sale – uneori grandioase și impozante, alteori fragile și aflate pe punctul de a se nărui – servesc ca metafore pentru schimbările sociale și istorice mai ample ce caracterizează locurile în care artistul a lucrat încă de la început.

Vă invităm să descoperiți expoziția „New Tenant | Sunshine Noir”, în cadrul vernisajului din data de 17 mai, începând cu ora 17:00, la Scânteia+. Expoziția va putea fi vizitată în continuare de joi până duminică, între orele 12:00 și 20:00, până pe data de 13 iulie. Accesul este liber.

Despre Marius Bercea

Născut în Cluj-Napoca, România, în 1979, Marius Bercea a studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Alături de Adrian Ghenie, Victor Man, Servan Savu și Ciprian Mureșan, Bercea este considerat unul dintre cei mai importanți artiști ai Școlii de la Cluj, un grup de artiști care s-a coagulat în Cluj-Napoca după Revoluția Română din 1989. Subiectele lucrărilor sale sunt adesea plasate în decoruri decorative, dar degradate, reflectând natura intimă și profund autobiografică a operei sale. Realitatea și ficțiunea, creșterea și decăderea, memoria personală și istoria colectivă se ciocnesc în scenele fragmentate ale artistului, în care peisajele luxuriante, arhitectura impunătoare și siluetele evazive coexistă într-un echilibru precar.

Expozițiile personale recente ale lui Bercea includ Shadow of Others, MAKI Gallery (Tokyo, Japonia, 2025); This Side of Paradise, Fundația Art Encounters (Timișoara, România, 2024); Echo of a Breaking String, Lyles & King (New York, USA, 2024); Blue Silk, François Ghebaly (New York, USA, 2022); și The Far Sound of Cities, MAKI Gallery (Tokyo, Japonia, 2021). Lucrările sale fac parte, de asemenea, din numeroase colecții publice și private, precum Muzeul de Artă Modernă ARKEN, Ishøj, Danemarca; Taubman Museum of Art, Roanoke, Virginia; Muzeul Kistefos, Jevnaker, Norvegia; Colecția Zabludowicz, Londra; Colecția Olbricht, Berlin, Colecția Ovidiu Sandor, Colecția Manns s.a.m.d.

Despre Tevz Logar

Tevž Logar este curator, editor și autor independent. A curatoriat sau co-curatoriat o serie de expoziții de grup și personale și a colaborat cu instituții, galerii, colecții și edituri, precum: Muzeul de Artă Modernă și Contemporană, Lódz; Moderna galerija, Ljubljana; The Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Torino; Kunsthalle Praha; TBA21, Viena; Colecția Ovidiu Sandor, Timișoara; Kunsthalle, Bratislava; Bienala de Arte Grafice, Ljubljana; Muzeul de Artă Modernă și Contemporană, Rijeka; Ludwig Museum, Budapesta; James Gallery, New York; VOX, Montreal; Cooper Gallery, Dundee; American University Beirut; CAC Geneve; Kontakt Collection, Viena; National Gallery of Kosovo; Galerija Gregor Podnar; Suprainfinit, București; Mousse Publishing, Milano; Routledge, New York; și Artforum, New York. Pentru cea de-a 55-a ediție a Bienalei de la Veneția (2013) a lucrat ca curator al pavilionului Sloveniei, iar pentru cea de-a 58-a ediție a Bienalei de la Veneția (2019) a colaborat cu Pavilionul Republicii Macedonia de Nord în calitate de consultant curatorial și cu Pavilionul Republicii Kosovo în calitate de scriitor. Din 2009 până în 2014, a fost director artistic al Galeriei Skuc din Ljubljana, Slovenia, și profesor de istoria artei secolului XX la Academia de Arte Vizuale (AVA) din același oraș. În 2014, a fost nominalizat pentru premiul Gerrit Lansing Independent Vision Award (Independent Curators International) din New York. În 2025 Tevz Logar este alături de Ana Janevski curatorul Bienalei Art Encounters de la Timișoara. Trăiește în Rijeka, Croația.

Despre Galeria Jecza

Galerie de artă Jecza este una dintre cele mai prestigioase galerii din afara Bucurestiului. Ea a fost fondată inițial ca o afacere de familie în 2011 de către Sorina Ianovici-Jecza și Andrei Petru Jecza la Timisoara. Galeria este dedicată artei contemporane din anii 1960 până în prezent.

Încă de la început, galeria a manifestat o puternică înclinație spre scena artistică locală cu o importanță majoră în anii ’60 și ’70 (Grupul Sigma, printre altele). Aceasta reprezintă atât artiști și colective artistice, cât și figuri istorice, dar și personalități tinere și proeminente. Prin juxtapuneri curatoriale ale artiștilor din generații diferite, galeria încurajează proiecte de cercetare aprofundată asupra diverselor practici artistice.

Începând cu 2018, Andrei Jecza a preluat conducerea și a branduit galeria, dezvoltând atât programul său, cât și lista de artiști reprezentați. Obiectivele galerie pentru viitorul apropiat vizează atât menținerea focusului asupra spațiului est-european, cât și extinderea galeriei pe plan național si international. În acest context, ne bucurăm să anunțăm că, începând din luna mai, Galeria Jecza își deschide cel de-al doilea sediu în București cu expoziția marelui pictor contemporan român Marius Bercea, prima expoziție personală a artistului în București în ultimii 20 de ani. Marcăm astfel un nou capitol pentru galerie, aducând mai aproape de comunitatea din capitală, atât artiștii din portofoliu, cât și proiectele noastre curatoriale.

Despre Scânteia+

Scânteia + este un spațiu de artă contemporană care funcționează după modelul kunsthalle, fondat în 2024 de un grup de artiști vizuali și găzduit în emblematica Casa Presei Libere din București. Spațiul este dedicat prezentării unor expoziții personale ambițioase ale artiștilor români și internaționali aflați în plină carieră, alături de expoziții de tip retrospectivă bazate pe cercetare și axate pe istoria recentă a artei românești.

Scânteia + colaborează atât cu instituții publice de artă, cât și cu galerii private, atât din țară, cât și din străinătate, pentru a produce expoziții de amploare, curatoriate de o combinație de voci consacrate și emergente în spațiul cultural contemporan. Astfel, Scânteia + oferă spațiul și sprijinul necesar pentru dezvoltarea unor proiecte îndrăznețe, de mari dimensiuni, care altfel nu și-ar găsi locul în peisajul artistic românesc.

Făgăraș Fest - un manifest pentru protejarea valorilor naturale și culturale ale Munților Făgăraș
Muzică-Dans-Arte 23 Iunie 2025, 16:49

Făgăraș Fest - un manifest pentru protejarea valorilor naturale și culturale ale Munților Făgăraș

Făgăraș Fest revine în 2025 cu cea de-a șasea ediție, în pitorescul sat Sebeșu de Sus, din comuna Racovița,...

Făgăraș Fest - un manifest pentru protejarea valorilor naturale și culturale ale Munților Făgăraș
City in Focus @Arad, o nouă perspectivă a turneului SoNoRo Conac
Muzică-Dans-Arte 23 Iunie 2025, 13:09

City in Focus @Arad, o nouă perspectivă a turneului SoNoRo Conac

După primele două părți ale proiectului SoNoRo Conac din acest an, ultima parte aduce o nouă perspectivă turneului, și anume...

City in Focus @Arad, o nouă perspectivă a turneului SoNoRo Conac
Weekend cultural - Recomandări pentru 20-22 iunie
Muzică-Dans-Arte 21 Iunie 2025, 06:25

Weekend cultural - Recomandări pentru 20-22 iunie

Cauţi idei de petrecerea timpului liber ? Îţi sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat in weekend!

Weekend cultural - Recomandări pentru 20-22 iunie
Sergiu Ardelean: „Realitatea augmentată este un layer sau această dimensiune pe care putem să o punem asupra lucrărilor de artă”
Muzică-Dans-Arte 20 Iunie 2025, 12:49

Sergiu Ardelean: „Realitatea augmentată este un layer sau această dimensiune pe care putem să o punem asupra lucrărilor de artă”

Sergiu Ardelean este antreprenor, director de creație și speaker internațional, cunoscut pentru expertiza sa în...

Sergiu Ardelean: „Realitatea augmentată este un layer sau această dimensiune pe care putem să o punem asupra lucrărilor de artă”
Soprana Angela Gheorghiu - 35 de ani de carieră internațională și aniversarea zilei de naștere, într-un concert grandios,  pe 7 septembrie, la Arenele Romane din București
Muzică-Dans-Arte 20 Iunie 2025, 07:52

Soprana Angela Gheorghiu - 35 de ani de carieră internațională și aniversarea zilei de naștere, într-un concert grandios,  pe 7 septembrie, la Arenele Romane din București

Una dintre cele mai mari soprane ale tuturor timpurilor,  Angela Gheorghiu , va urca pe scena de la Arenele Romane din...

Soprana Angela Gheorghiu - 35 de ani de carieră internațională și aniversarea zilei de naștere, într-un concert grandios,  pe 7 septembrie, la Arenele Romane din București
Balkanik Festival – Home of World Music revine între 5 și 7 septembrie la Grădina Uranus: trei zile și trei nopți în care bucuria devine formă de rezistență
Muzică-Dans-Arte 20 Iunie 2025, 07:11

Balkanik Festival – Home of World Music revine între 5 și 7 septembrie la Grădina Uranus: trei zile și trei nopți în care bucuria devine formă de rezistență

  „ Joy is an act of resistance / Bucuria e o formă de rezistență” , scria poeta americană Toi Derricotte....

Balkanik Festival – Home of World Music revine între 5 și 7 septembrie la Grădina Uranus: trei zile și trei nopți în care bucuria devine formă de rezistență
Nanine Linning: "Anima Obscura este o lucrare care lansează întrebarea: Vrem să fim nemuritori? Sigur că sună prea departe şi prea science fiction"
Muzică-Dans-Arte 19 Iunie 2025, 16:07

Nanine Linning: "Anima Obscura este o lucrare care lansează întrebarea: Vrem să fim nemuritori? Sigur că sună prea departe şi prea science fiction"

„ Anima Obscura este o lucrare care lansează întrebarea: Vrem să fim nemuritori? Sigur că sună prea departe şi...

Nanine Linning: "Anima Obscura este o lucrare care lansează întrebarea: Vrem să fim nemuritori? Sigur că sună prea departe şi prea science fiction"
Mike Godoroja lansează albumul trilogie ,,Viață: iubire, armonie, zbor” pe 22 iunie la Sala Radio
Muzică-Dans-Arte 19 Iunie 2025, 15:18

Mike Godoroja lansează albumul trilogie ,,Viață: iubire, armonie, zbor” pe 22 iunie la Sala Radio

Pe 22 iunie, ora 19:00  la Sala Radio, va avea loc spectacolul de lansare al albumului trilogie „ Viață, iubire,...

Mike Godoroja lansează albumul trilogie ,,Viață: iubire, armonie, zbor” pe 22 iunie la Sala Radio
Ascultă live

Ascultă live

05:00 - 05:30
Timpul Trecut (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
05:00 - 06:00
Espańol 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
05:07 - 07:00
România, devreme (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
05:03 - 06:00
LA PRIMA ORĂ
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
04:30 - 06:00
Muzica generației tale
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru