Memoria vizuală a unui moment istoric: fotografii și filme din 1990 în expoziția „Poduri de Memorie – 35 de ani de la Podul de Flori"
01 Mai 2025, 13:52
Într-un eveniment cultural semnificativ, expoziția itinerantă „Poduri de Memorie – 35 de ani de la Podul de Flori" produsă de asociația Docuart este prezentată publicului bucureștean pe 6 și 7 mai 2025, la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Acvariu.
Vernisaj: 6 mai, ora 18:00
Program de vizitare 7 mai: între orele 11:00-20:00
Adresă: Șoseaua Pavel D. Kiseleff nr. 3, București, Sector 1
Intrarea este liberă datorită finanțatorilor și partenerilor.
Această expoziție marchează trei decenii și jumătate de la momentul istoric când românii de pe ambele maluri ale Prutului s-au reîntâlnit după decenii de separare forțată, pe 6 mai 1990.
După ce a impresionat vizitatorii din Ungheni (Republica Moldova) și Iași (Palatul Culturii), expoziția își încheie călătoria simbolică la București, aducând în fața publicului o colecție de fotografii-document din arhivele AGERPRES, MOLDPRES, Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova și Muzeului Etnografic Ungheni și imagini video în premieră din 1990, oferite de regizorul și profesorul Vlad Druck.
Proiectul aduce o abordare inovatoare, prin combinarea artei vizuale cu analiza istorică și socială a evenimentului „Podul de Flori", făcând apel la memoria colectivă și la dialogul între generații despre valori comune: libertate, solidaritate, identitate.
Curatorul expoziției, Cosmin Nasui, critic și istoric de artă, notează: „Într-un context geopolitic tensionat, proiectul expoziției itinerante «Poduri de Memorie – 35 de ani de la Podul de Flori» marchează aniversarea unui moment al istoriei recente încărcat cu o importanță culturală, simbolică și emoțională deosebite. Imaginile fotografice și video își depășesc condiția de martori ai realității și devin vehicule ale memoriei active, încărcate istoric, simbolic și cultural. Ele se constituie în repere ale unui muzeu imaginar atât al memoriei individuale cât și colective."