Neo Art Connect anunță câștigătorii burselor și dă startul celei de-a treia ediții naționale dedicate artei și științei
14 Mai 2025, 10:14
Neo Art Connect (NAC), singura rețea și anuală dedicată artei și științei din România, a deschis oficial cea de-a treia ediție prin anunțarea celor cinci câștigători ai burselor NAC 2025, în cadrul unui eveniment organizat joi, 8 mai, la Galeria Galateca din București. Sub tema „Comunitate” ediția de anul acesta propune o dezbatere creativă asupra educației sustenabile, colaborării interdisciplinare și impactului noilor tehnologii asupra societății, în intervalul mai-octombrie pe plan național.
Câștigătorii Burselor NAC 2025:
1. Serena Stan & Ciprian Constantinescu/ GuessWhat – Riddle Eye with AI for Solving
2. Carla Cezara Pădurean /CENS.US – Cartografierea experiențelor comune
3. Peter Leidl / Packets
4. Ioana Nicoară / Țesătura care ne leagă – urzeala femeilor
5. Mihai Aureliu Savin / Not to be reproduced / A nu fi reprodus
Fiecare proiect va beneficia de mentorat, logistică, promovare națională și bursă în valoare de 1.000 de euro, cu sprijinul principal oferit de Renovatio Trading, care susține dezvoltarea tinerilor inovatori la intersecția dintre artă și știință, NAC inițiind și o secțiune nouă a Burselor pentru tineri între 18 și 25 de ani.
”Cea mai valoroasă verigă în dezvoltarea sustenabilă a comunității este factorul uman prin asigurarea unui proces de educare, dezvoltare și continuitate, mai ales în contextul provocărilor tehnologice și socio-economice acute. Identificăm împreună perspective creative generate de impactului științei, cercetării, a noilor tehnologii cu focus pe dezbaterea legată de inteligența artificială, asupra culturii și educației” afirmă curatorii NAC Anca Boeriu și Andreea Sandu.
Selecția a fost realizată de un juriu internațional format din: Christl Baur– Președintă și directoare a Festivalului Ars Electronica, Horea Avram – istoric de artă și curator, Mihai Zgondoiu – artist și curator, Anca Boeriu– artist și profesor UNArte și Andreea Sandu – manager cultural, curator și co-inițiator al Neo Art Connect.
"Pentru Renovatio Trading, susținerea inițiativelor care conectează arta, știința și inovația este o investiție în viitorul sustenabil al comunităților noastre. În calitate de arhitecți ai tranziției energetice, ne propunem să contribuim la un viitor mai curat, în care energia regenerabilă și tehnologia avansată se întâlnesc pentru a genera schimbări reale și durabile. Încurajăm creativitatea care transformă ideile îndrăznețe în soluții inovatoare, redefinind modul în care interacționăm cu lumea din jurul nostru. Prin parteneriatul cu Neo Art Connect, sprijinim tinerii vizionari care văd în provocările prezentului oportunitățile de mâine, inspirând astfel schimbări reale și durabile în comunitățile noastre." Alma Noragiu, Manager Marketing Renovatio
Alte 7 proiecte au selectate pentru promovare în cadrul NAC 2025. Pe lângă cele 5 burse, juriul a selectat încă 7 proiecte valoroase care vor fi promovate în rețeaua extinsă NAC 2025, proiecte pot fi adoptate de parteneri până la data de 5 iunie pentru a beneficia de susținere, mentorat și includere în evenimentele viitoare: When we touch– Ioana și Felix Cionte, Harta invizibilă – Andreea Alina Dima, Late Today – Iulia Drîmbea, Sedimentum – Alina Tofan & Andrada Spafiu, Amintiri din atelier – Bianca Boroș, Pandora’s box – Dan Florin Dumănoiu, Disforia – Maria Lungu.
Evenimente-cheie:
5–30 iunie 2025 – Anuala NAC 2025 are loc la Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida, București, unde vor fi prezentate în premieră cele 5 proiecte câștigătoare, alături de lucrări art&science ale unor artiști naționali și internaționali. Deschiderea oficială va fi pe 5 iunie, ora 19:00.
14 mai 2025 – Prima expoziție a rețelei NAC 2025, la Iași, în parteneriat cu Romanian Creative Week (RCW) la Palatul Culturii.
Neo Art Connect este un proiect inițiat și curatoriat de Andreea Sandu și Anca Boeriu, organizat de Galeria Galateca și Asociația Culturală Neo Art România.
Bursele sunt oferite cu sprijinul Renovatio Trading, Institutului Cultural Român, creart/ Primăria Municipiului București și unei ample rețele de parteneri culturali, universitari și internaționali.