Ascultă Radio România Cultural Live

Recomandări pentru Noaptea Muzeelor 2025

Recomandări pentru Noaptea Muzeelor 2025

15 Mai 2025, 15:46

„Mai aproape de oameni într-o noapte de mai” este titlul ediției din acest an a Nopții Europene a Muzeelor. Cu acest prilej, sunt organizate numeroase evenimente în muzee și instituții culturale din țară.

  • Muzeul Național de Artă al României se alătură acestei ediții cu un program special, oferind acces la toate cele cinci galerii permanente și la spațiile istorice aflate în sediul central din Calea Victoriei nr. 49-53 până la ora 22:00. Astfel, vor fi deschise Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de Artă Românească Modernă, Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Orientală și Galeria de Artă Decorativă Europeană. De asemenea, pot fi vizitate Sufrageria Regală, Scara Voievozilor și Sala Tronului ale fostului Palat Regal, un bun prilej de a păși în încăperi emblematice pentru istoria și patrimoniul României.
  • Filarmonica George Enescu va celebra Noaptea Europeană a Muzeelor. Ateneul Român va putea fi vizitat gratuit între orele 22:00 și 00:00, iar printre activitățile ce vor face parte din acest eveniment vor fi un tur ghidat și un recital susținut de Athenaeum Resonance Ensemble.
  • La Muzeul Național al Țăranului Român, de Noaptea Europeană a Muzeelor, puteți să vizitați parterul muzeului cu expoziția „Legea creștinească”. Aici, fiecare sală vorbește despre rânduiala credințelor și frumusețea artei țărănești. În plus, sunt deschise cele șase expoziții temporare și Târgul de Sfinții Împărați Constantin și Elena.
  • Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită să vizitați expoziții temporare și să participați la activități de colectare a insectelor nocturne și detectare a liliecilor în curtea muzeului sau să vizionați proiecții de film, momente artistice susținute de două coruri ale Liceului Teoretic „Marin Preda”, precum și observații astronomice în parteneriat cu echipa astROmania. Programul special al Nopții Europene a Muzeelor de la Antipa va începe sâmbătă, + la ora 17:00 și se va termina la ora 23:00 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).
  • Muzeul Teatrului Național își deschide porțile pentru public, cu ocazia Nopții Muzeelor și vă invită să descoperiți expoziția „Regina Maria la teatru”. Costume de scenă, documente, fotografii și afișe ce reconstruiesc atmosfera spectacolelor vă așteaptă să le explorați. Program de vizitare: 18:00 – 21:00.
  • De Noaptea Muzeelor, între orele 12:00 și 22:00, Muzeul Hărților vă propune o explorare creativă a spațiului interior și a grădinii, pentru a vă bucura de hărți, artă contemporană și jazz. Puteți să descoperiți expunerea permanentă și cea mai veche hartă, care anul acesta împlinește 500 de ani, dar și cele mai recente inițiative ale muzeului: grădina amenajată în cadrul proiectului „Grădina Comunitară de la Muzeul Hărților” derulat de Cătălina Bolozan de la Club Clorofila, precum și expoziția temporară de artă textilă „Geografii Imaginare” semnată de artista Miruna Hașegan. La finalul serii, pe terasa din spatele muzeului are loc un concert susținut de Trio-ul de jazz al Filarmonicii din Pitești, realizat în parteneriat cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.
  • Muzeul de Artă „Vasile Grigore” a pregătit o incitantă serată muzicală Camerata GRAI & friends. Din repertoriu nu vor lipsi compoziții de Johann Sebastian BACH, Johann van BEETHOVEN, Wolfgang Amadeus MOZART, Joseph HAYDN, Serghei PROKOFIEV, Niccolò PAGANINI, François FRANCŒUR, Vittorio MONTI, studii de Frédéric CHOPIN, dar și creații autohtone din George ENESCU, Paul CONSTANTINESCU, Vasile FILIP, Richard OSCHANITZKY, Ciprian PORUMBESCU.
  • MINA – Museum of Immersive New Art invită publicul într-o călătorie spectaculoasă prin mitologia Egiptului Antic, prin noul său show imersiv: „Egiptul Antic – Sub Privirile Zeilor” - original, realizat de echipa de creație MINA Creative Studio. Evenimentul de lansare va avea loc pe 17 mai, de Noaptea Muzeelor. Tot de Noaptea Muzeelor, va fi deschisă și locația MINA Cluj, cu un program special ce va fi anunțat în curând. Cele trei spații MINA vor avea program special prelungit, între orele 20:30 și 01:30.
  • La Muzeul Național „George Enescu” - Tescani găzduiește recitalul muzical susținut de Cvartetul „Avantgarde” și Emil Stancu, oboi. Repertoriul de bază al ansamblului include atât lucrări ale lui Astor Piazzolla, cât și coloane sonore ale celor mai îndrăgite capodopere cinematografice postbelice prezentate în colaborări cu acordeonistul italian Roberto Salvalaio în România, Italia, Bulgaria și Grecia. Program de vizitare muzeu și expoziție temporară: 10:00 - 18:00 (17:30 ultima intrare)
  • Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a pregătit evenimente precum Reprezentație Garda Apulum de la ora 19:00 și Istoria prinde viață în muzeu de la ora 20:00, la care sunt reprezentate peste 40 de personaje istorice. Publicul este invitat să participe la ateliere antice: confecționat opaițe, pielărie, monetărie, prelucrare os, scriptoria. APULUM VIRTUAL: experiențe 3D & VR în lumea romană.
  • Pe lângă fascinantele expoziții de pictură și de sculptură, cu lucrări realizate de cei mai importanți artiști români, ori de artă decorativă, artă sacră, artă istorică, bijuterii și eleganță – Galeriile Artmark prezintă, pentru cea de-a XXI-a ediție „Noaptea Europeană a Muzeelor”, și obiecte colecționabile cu autografele marilor staruri, autohtone și internaționale, din sport, muzică ori cinema.
  • Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a pregătit o seară specială, plină de activități captivante: expoziții noi, concerte, activități pentru copii și părinți, precum și zone de relaxare. Pot fi vizitate expozițiile permanente de artă contemporană, istorie, științele naturii, etnografie precum și expozițiile temporare.
  • Muzeul Județean Buzău invită publicul, sâmbătă, începând cu ora 20:00, la prezentarea fildeșului de mamut descoperit în acest an pe teritoriul comunei Săpoca, județul Buzău. Colțul de mamut de la Buzău reprezintă una dintre cele mai importante descoperiri paleontologice făcute în România, în ultimii ani.
  • Tot la Buzău puteți vedea expoziția temporară „Zestrea românească de sărbătoare” la sediul Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”. Expoziția cuprinde elemente de port tradițional românesc, specific zonei etnografice a Buzăului, din patrimoniul muzeului, precum și recipiente ceramice utilizate, în special, în momentele de sărbătoare ale satului.
  • Muzeul de Artă Populară Constanța participă la acest eveniment cu trei expoziții temporare, pe lângă expoziția permanentă „Arta populară din România”, ce prezintă piese de patrimoniu reprezentative pentru toate provinciile istorice românești. Publicul va putea admira expoziția temporară „Cămașa - piesă definitorie a costumului popular românesc”. Expoziția temporară „Conviețuiri în Ardeal”, realizată cu piese din Colecția privată Iulia Șimo din Odorheiu Secuiesc (Harghita), prezintă ansambluri vestimentare specifice românilor din Transilvania, dar și unor minorități etnice.
  • Muzeul Județean Ialomița își va deschide porțile publicului iubitor de istorie, artă și cultură, cu ghidaj de specialitate asigurat de personalul muzeului. Vizitatorii pot admira galeria expozițională TEZAURE IALOMIȚENE, o adevărată panoplie artistică și istorică a tot ceea ce are mai valoros Muzeul Județean Ialomița în colecțiile sale – Etnografie, Arheologie, Artă, Istorie Modernă și Contemporană.
  • Muzeul Județean Satu Mare își așteaptă vizitatorii cu expoziții permanente și temporare, dar și cu momente muzicale. Expoziţia permanentă: OAMENI, DESTINE, ISTORIE - Științele Naturii. O prezentare atractivă, didactică și interactivă a peisajelor naturale din județul Satu Mare. Expoziția refăcută în anii 2023-2024 este oferită vizitatorilor pentru prima dată în cadrul proiectului Noaptea Muzeelor. Expoziție temporară de arte vizuale: „Atelier în Mai”. Expoziția reunește cele mai recente lucrări ale grupului de artiști de pe strada Ștrandului și, ca în fiecare an, grupului i se alătură cu lucrări și artiști invitați. Este adus în prim-plan dialogul dintre diferitele viziuni artistice, expoziția reflectând în același timp căutările individuale ale participanților, oferite cu generozitate nouă, privitorilor.
  • Alături de Complexul Muzeal Arad, Muzeul Memorial Universitar „Vasile Goldiș” din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad participă în premieră la cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor, expozițiile sale fiind deschise publicului în seara zilei de sâmbătă. Pe parcursul Nopții Europene a Muzeelor de la Arad, la Complexul Muzeal Arad vor fi deschise, la Palatul Cultural, expoziția de Arheologie, Muzeul de Științe ale Naturii și expoziția „Plante de leac din colecțiile muzeului”, expoziția de istorie „Tezaur 1848-1849”, Pinacoteca muzeului și expozițiile temporare organizate în colaborare cu partenerii: „Monetăria Statului. 155 de ani de aur, istorie și măiestrie românească. O călătorie prin timp, în care metalul prinde viață și devine simbol național”, „Istorie economică arădeană. Societăți pe acțiuni. Colecția Alois Weil”, „Brickenburg la Muzeu – O călătorie prin istoria Sistemului LEGO(R)”
  • Muzeul de Artă Craiova participă la acest eveniment și va fi deschis sâmbătă, între 18:00 - 00:00 (ultima intrare la ora 23:30). Puteți vizita: Cabinetul „Constantin Brâncuși”, Galeria de Artă Românească și expozițiile temporare „Cezar Atodiresei. Pictură, desen, obiect”, 2META - „METAREALIA - istorii și ficțiuni vizuale” la Centrul „Constantin Brâncuși”.
  • Florin Olari, unul dintre cei mai importanți pictori de biserici din Transilvania, care excelează și în arta contemporană, revine pe simeze la Noaptea Europeană a Muzeelor la Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor, Cluj-Napoca. Expoziția „Qurbana Qadisha” este un amestec original de pictură și instalație senzorială, în care fagurii de miere simbolizează apropierea dintre om și divin.
Athenaeum Summer Festival: Orchestra Filarmonicii George Enescu și Liviu Prunaru sub bagheta dirijorului Ciprian Marinescu, într-un program captivant, pe 18 iunie, la Ateneul Român
Muzică-Dans-Arte 18 Iunie 2025, 11:25

Athenaeum Summer Festival: Orchestra Filarmonicii George Enescu și Liviu Prunaru sub bagheta dirijorului Ciprian Marinescu, într-un program captivant, pe 18 iunie, la Ateneul Român

Athenaeum Summer Festival  continuă cu un concert simfonic de excepție, pe 18 iunie, în Sala Mare a Ateneului...

Athenaeum Summer Festival: Orchestra Filarmonicii George Enescu și Liviu Prunaru sub bagheta dirijorului Ciprian Marinescu, într-un program captivant, pe 18 iunie, la Ateneul Român
Expoziția Ovidiu Maitec 100 la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, din 20 iunie
Muzică-Dans-Arte 17 Iunie 2025, 19:30

Expoziția Ovidiu Maitec 100 la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, din 20 iunie

  Cu prilejul centenarului de la nașterea artistului Ovidiu Maitec (1925-2025), Asociația Maitec, în parteneriat...

Expoziția Ovidiu Maitec 100 la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, din 20 iunie
Alfred Brendel, pianistul care a redefinit clasicismul, a încetat din viață la 94 de ani
Muzică-Dans-Arte 17 Iunie 2025, 18:21

Alfred Brendel, pianistul care a redefinit clasicismul, a încetat din viață la 94 de ani

Pianistul austriac Alfred Brendel, considerat unul dintre cei mai importanți interpreți ai repertoriului clasic și romantic,...

Alfred Brendel, pianistul care a redefinit clasicismul, a încetat din viață la 94 de ani
Spartacus – în premieră, pe 23 iunie, la Bucharest Opera Festival
Muzică-Dans-Arte 17 Iunie 2025, 11:30

Spartacus – în premieră, pe 23 iunie, la Bucharest Opera Festival

Unul dintre cele mai spectaculoase balete ale secolului XX, „Spartacus” de Aram Haciaturian, ajunge pentru prima...

Spartacus – în premieră, pe 23 iunie, la Bucharest Opera Festival
România se face auzită la Osaka, în Japonia: Filarmonica „George Enescu” din București cântă la Expo 2025
Muzică-Dans-Arte 17 Iunie 2025, 11:15

România se face auzită la Osaka, în Japonia: Filarmonica „George Enescu” din București cântă la Expo 2025

Dirijorul Gabriel Bebeșelea : „Expozițiile mondiale nu sunt doar despre tehnologie și viitor, ci și despre identitate....

România se face auzită la Osaka, în Japonia: Filarmonica „George Enescu” din București cântă la Expo 2025
Irina Baianț aduce spectacolul-concept Porto Canción la Teatrul de Vară „Mihai Eminescu” pe 29 iunie
Muzică-Dans-Arte 16 Iunie 2025, 13:04

Irina Baianț aduce spectacolul-concept Porto Canción la Teatrul de Vară „Mihai Eminescu” pe 29 iunie

Soprana Irina Baianț  revine în fața publicului cu un nou spectacol-concept: Porto Canción . Evenimentul va...

Irina Baianț aduce spectacolul-concept Porto Canción la Teatrul de Vară „Mihai Eminescu” pe 29 iunie
Ioan Holender la 90 de ani - o viață dedicată operei, sărbătorită pe scena Operei Naționale București
Muzică-Dans-Arte 16 Iunie 2025, 10:37

Ioan Holender la 90 de ani - o viață dedicată operei, sărbătorită pe scena Operei Naționale București

Miercuri, 18 iunie 2025 , de la ora 20:00, Opera Națională București îi dedică o gală aniversară lui Ioan Holender...

Ioan Holender la 90 de ani - o viață dedicată operei, sărbătorită pe scena Operei Naționale București
Uniunea Artiștilor Plastici din România face noi propuneri de evenimente vizuale, care vor debuta în săptămâna  propune noi evenimente vizuale care vor debuta în săptămâna 16 -22 iunie 2025
Muzică-Dans-Arte 16 Iunie 2025, 09:00

Uniunea Artiștilor Plastici din România face noi propuneri de evenimente vizuale, care vor debuta în săptămâna propune noi evenimente vizuale care vor debuta în săptămâna 16 -22 iunie 2025

Trei evenimente vizuale sunt progamate pentru luni, 16 iunie: Biblioteca Metropolitană București, în parteneriat cu...

Uniunea Artiștilor Plastici din România face noi propuneri de evenimente vizuale, care vor debuta în săptămâna propune noi evenimente vizuale care vor debuta în săptămâna 16 -22 iunie 2025
Ascultă live

Ascultă live

00:00 - 00:30
Ambient
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 02:00
SERVICIUL DE NOAPTE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
00:00 - 01:00
Espańol 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
00:05 - 01:00
Nopţile Radio România Actualităţi (selecţiuni) (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
00:03 - 05:00
TAXI MUZICAL
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
00:00 - 01:00
Dezbaterea zilei (reluare)
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru