Ascultă Radio România Cultural Live

SoNoRo Interferențe 2017: începe turneul european al tinerilor muzicieni de valoare

04 Aprilie 2017, 13:11

Tinerii muzicieni selectați de juriul SoNoRo au început seria de workshopuri și concerte a Interferențe 2017, programul educațional din cadrul Festivalului internațional de muzică de cameră SoNoRo. Anul acesta cei 34 de tineri muzicieni români care au câștigat preselecția vor participa alături de profesorii lor la trei workshopuri și vor susține patru concerte. Primele două concerte au avut loc în Italia, la Montepulciano, pe 31 martie și 1 aprilie, iar sâmbătă, pe 8 aprilie, va avea loc singurul concert din România, la Portul Cultural Cetate. Programul va continua în Germania, la Traunstein si Grassau, unde vor avea loc concerte pe 4 si 5 august 2017.

Bursierii SoNoRo vor concerta și la primele concerte SoNoRo Conac de anul acesta, pe 7 aprilie, la Palatul Marincu - Muzeul de Artă de la Calafat,  și pe 9 aprilie,  la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi. De asemenea, cele mai bune ansambluri formate în cadrul Interferențe vor concerta la Festivalul Internațional de muzică de cameră SoNoRo, din toamna 2017.

SoNoRo Interferențe își propune de unsprezece ani să formeze și să promoveze elita de mâine a muzicienilor, dar și să ofere publicului român și internațional șansa de a-i asculta și încuraja pe tinerii instrumentiști în cadrul unor concerte gratuite susținute la finalul workshop-urilor. Bilanțul programului educațional dedicat tinerilor muzicieni români arată că 300 de tineri au beneficiat de bursele Interferențe de-a lungul anilor.

Anul acesta cei 34 de tineri selectați provin de la colegii sau universități din București, Timisoara și Cluj sau studiază deja la instituții de prestigiu din Austria, Belgia sau Marea Britanie. În luna februarie bursierii au fost selectați și împărțiți în trei grupe, câte una pentru fiecare dintre cele trei destinații, iar din 31 martie încep studiul repertoriului selectat în cadrul workshop-urilor. Ei vor forma apoi ansamblurile care vor susține concerte în cele trei destinații. La Montepulciano tinerii au interpretat capodopere de I. Stravinsky, C. Debussy, Louis Vierne, A. Dvorak, iar la Cetate publicul se va lăsa fermecat de W.A. Mozart, F. Schubert, J. Brahms, B. Bartók și D. Shostakovici.

În 2017 profesori și mentori sunt violistul român Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo și membru la Ansamblului Raro, pianista britanică Diana Ketler, directoarea artistică SoNoRo și profesoară la Academia Regală din Londra, pianistul leton Janis Maleckis, profesor la Academia de Muzică din Riga și membru în Cvartetul Rix, și violoncelistul german Justus Grimm, profesor la Academia de Muzică din Antwerp si Christoph Wyneken, dirijor si profesor la Academia de Muzica din Freiburg.

Încă de la început, rolul SoNoRo Interferențe a fost de a forma tineri muzicieni cu un orizont cultural larg. De aceea, tinerii selectați în cadrul programului au acces nu doar la informație de la profesori de elită, ci și la un mentorat aparte, ei bucurându-se  de atitudinea deschisă și pragmatică a unor muzicieni cu renume internațional și cariere strălucite.  În plus, atelierele au loc în fiecare an în cadre deosebite, încărcate de semnificații culturale, precum Palazzo Ricci din Montepulciano (Toscana, Italia), idilicul oras bavarez Traunstein (Germania) sau veritabilul hub cultural din Portul Cetate.

Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo și inițiatorul programului:  „Prin Interferențe ne propunem nu doar să formăm o elită tânără de muzicieni, ci și să îi aducem în prim plan: în mijlocul muzicienilor consacrați, în fața unui public cunoscător și, nu în ultimul rând, în locuri minunate, care să ne inspire pe toți. Toate interferează și contribuie la succes, de aici și numele programului -Interferențe. Sunt puține astfel de programe, în puține domenii, în care tinerii se bucură de o astfel de susținere sinceră și pragmatică și de zece ani încoace am  dovedit că funcționăm ca o adevărată trambulină pentru ei.”

Din 2016 programul SoNoro Interferențe este sprijinit în eforturile sale de sponsorul principal CEZ România.

“Noi credem că energia vine de la oameni. Interferențe are ceva anume la care nu putem ramane indiferenți: amestecul unic de artă, educație și talent, capabil să creeze o energie autoregenerantă și contagioasă, în același timp. Din acest motiv continuăm să susținem această echipă minunată și proiectele lor care aduc lumină în sufletele noastre”, declară Martin Zmelik, Country Manager Grupul CEZ în România.

Bursa de studii SoNoRo-Interferențe se adresează tinerilor între 14 și 31 de ani și constă în gratuitatea cursurilor (muzică de cameră + instrument solo: pian, vioară, violă și violoncel), acoperirea costurilor de transport din București la localitatea workshop-ului, cazarea şi masa gratuite pe durata programului.

Programul este susținut de Institutul Cultural Român, partenerii SoNoRo Interferențe sunt Portul Cultural Cetate, Universitatea Națională de Muzică, Palazzo Ricci, Festivalul Chiemgauer Musikfruhling, Fundatia Wolfgang Sawallisch si Ensemble Raro.

Programul concertelor SoNoRo  Intereferențe

Palazzo Ricci, Montepulciano, Italia, 31 martie ora 18.00 și  1 aprilie ora 18.00

Igor Stravinsky (188201971) - "Le Sacre du Printemps" pentru pian la patru mâini

Cladue Debussy (1862-1918) - "6 Épigraphes antiques" pentru pian la patru mâini

Ludwig van Beethoven (1770-1827) - "Ghost" trio cu pian nr. 1, în re major, op.70

Louis Vierne (1870-1937) - Cvintet cu pian, op. 42

Guillaume Lekeu (1870-1894) - Cvartet cu pian

Antonín Dvořák (1841-1904) - Sextet pentru coarde în la major, op. 48

Portul Cultural Cetate, 8 aprilie

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) - Cvartet cu pian nr. 1, în sol minor, K478

Franz Schubert (1797-1828) - Cvintet de coarde în do major, D.956

Franz Schubert (1797-1828) - Trio în si bemol major, D. 471

Johannes Brahms (1833-1897) - Trio nr. 3, în do minor, op. 101

Béla Bartók (1881-1945) - Duete pentru două viole, SZ98

Dmitri Shostakovici (1906-1975) – Trio nr. 2, în mi minor, op. 67

Traunstein, Germania, 30 iulie-6 august 2017

Piese de George Enescu, Johannes Brahms, Richard Strauss si Robert Schumann.

Accesul la concerte este gratuit.  Pentru mai multe informații vă rugăm să vizitați: interferente.sonoro.ro.

Despre SoNoRo Intereferențe

SoNoRo-Interferenţe a luat naştere în România în anul 2007 şi de atunci s-a extins şi în alte ţări europene, inclusiv Italia (Arezzo şi Montepulciano), Ucraina (Kiev) şi Germania (Bad Endorf şiNeuwied). Printre frumoasele locuri din România unde au avut loc workshop-urile SoNoRo-Interferențe se numără Portul Cultural Cetate, reședința Băncii Naționale de la Păltiniș sau Palatul Cantacuzino din Bușteni.

Programul SoNoro Interferențe se adresează muzicienilor români, cu vârste cuprinse între 14 şi 31 de ani, și a fost inițiat cu scopul de a crea, pe termen lung, o elită muzicală, pentru continuarea demersului Festivalului SoNoRo de a include România în circuitul de vârf al vieții muzicale europene. Mulţi dintre câștigătorii burselor au atins rezultate remarcabile şi studiază, în prezent, la instituţii prestigioase de muzică din Londra, Berlin, Viena, Zurich, Hamburg şi Bucureşti. Unii dintre ei au participat la importante concursuri din întreaga lume și s-au clasat pe locuri fruntașe. Cea mai recentă reușită a unuia dintre bursierii SoNoRo Interferențe este cea a lui Andrei Ioniță care a câştigat premiul I la secţiunea Violoncel a Concursului "P.I.Ceaikovski", din Rusia.

Bursa de studii SoNoRo Interferențe constă în gratuitatea cursurilor, acoperirea costurilor de transport din București la localitatea workshopului și cazarea şi masa gratuite pe durata sesiunilor de lucru.

Sponsor principal SoNoRo Interferenţe: CEZ România.

Partener principal: Institutul Cultural Român.

Săptămâna Purcărete la Craiova: 50 de ani de excelență în teatru, pe toate meridianele lumii
Muzică-Dans-Arte 17 Septembrie 2024, 18:29

Săptămâna Purcărete la Craiova: 50 de ani de excelență în teatru, pe toate meridianele lumii

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova (TNCMS)  ne invită, între 7 și 13 octombrie 2024, la...

Săptămâna Purcărete la Craiova: 50 de ani de excelență în teatru, pe toate meridianele lumii
Timp de 15 Zile Festivalul Masters Of Classic a transformat Bucureștiul în capitala operei
Muzică-Dans-Arte 17 Septembrie 2024, 18:27

Timp de 15 Zile Festivalul Masters Of Classic a transformat Bucureștiul în capitala operei

Prima ediție a Festivalul Masters Of Classic s-a încheiat cu success în data de 15 septembrie. Pe parcursul celor...

Timp de 15 Zile Festivalul Masters Of Classic a transformat Bucureștiul în capitala operei
Legendara Martha Argerich deschide Stagiunea camerală 2024-2025 a Filarmonicii George Enescu
Muzică-Dans-Arte 17 Septembrie 2024, 15:02

Legendara Martha Argerich deschide Stagiunea camerală 2024-2025 a Filarmonicii George Enescu

Stagiunea Camerală 2024-2025 a Filarmonicii George Enescu se deschide miercuri, 2 octombrie 2024, cu un recital extraordinar...

Legendara Martha Argerich deschide Stagiunea camerală 2024-2025 a Filarmonicii George Enescu
Cele mai noi documentare despre muzică se văd la DokStation: între 18-22 septembrie, la București
Muzică-Dans-Arte 17 Septembrie 2024, 12:10

Cele mai noi documentare despre muzică se văd la DokStation: între 18-22 septembrie, la București

Ajuns la a opta ediție, DokStation Music Documentary Film Festival , singurul festival din țară dedicat documentarelor...

Cele mai noi documentare despre muzică se văd la DokStation: între 18-22 septembrie, la București
DJ Mahmut Orhan în deschiderea iMapp Bucharest – sâmbătă, 21 septembrie și concert Subcarpați – duminică, 22 septembrie, în Piața Constituției
Muzică-Dans-Arte 17 Septembrie 2024, 12:04

DJ Mahmut Orhan în deschiderea iMapp Bucharest – sâmbătă, 21 septembrie și concert Subcarpați – duminică, 22 septembrie, în Piața Constituției

De Zilele Bucureștiului , când Capitala împlinește 565 ani, unul dintre cei mai apreciați artiști ai momentului,...

DJ Mahmut Orhan în deschiderea iMapp Bucharest – sâmbătă, 21 septembrie și concert Subcarpați – duminică, 22 septembrie, în Piața Constituției
Mayumi Kanagawa din SUA a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2024, Secțiunea Vioară
Muzică-Dans-Arte 17 Septembrie 2024, 09:21

Mayumi Kanagawa din SUA a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2024, Secțiunea Vioară

Mayumi Kanagawa din Statele Unite ale Americii a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2024, Secțiunea Vioară,...

Mayumi Kanagawa din SUA a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2024, Secțiunea Vioară
Una dintre cele mai vechi artere ale Bucureștiului, subiect de expoziție marca MMB - „Calea Victoriei, incursiune în istoria unei ulițe domnești”
Muzică-Dans-Arte 16 Septembrie 2024, 14:02

Una dintre cele mai vechi artere ale Bucureștiului, subiect de expoziție marca MMB - „Calea Victoriei, incursiune în istoria unei ulițe domnești”

Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Calea Victoriei, incursiune în...

Una dintre cele mai vechi artere ale Bucureștiului, subiect de expoziție marca MMB - „Calea Victoriei, incursiune în istoria unei ulițe domnești”
MIRIAM RĂDUCANU:  o expoziție - arhivă cu senZ
Muzică-Dans-Arte 16 Septembrie 2024, 13:57

MIRIAM RĂDUCANU: o expoziție - arhivă cu senZ

În perioada 27 septembrie - 19 octombrie, Centrul Național al Dansului București și Rezidența9 organizează o expoziție...

MIRIAM RĂDUCANU: o expoziție - arhivă cu senZ
Ascultă live

Ascultă live

11:00 - 12:00
Soundcheck
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
11:05 - 12:00
CĂRUȚA 4X4
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru