Ascultă Radio România Cultural Live

Superstarul artei contemporane cucerește Vestul! - Prima expoziție Art Safari la Arad, cu ocazia redeschiderii Muzeului de Artă, este semnată de artista Irina Drago

Irina Dragomir - Queen Takes King (Judit Polgár)

08 Mai 2023, 11:57

După ce s-a bucurat de un succes răsunător la Art Safari ediția 9, expoziția personală a artistei Irina Dragomir, „Roșu, galben și albastru”, curatoriată de Alexandru Rădvan, își începe itinerariul prin țară;

Prima oprire este la Muzeul de Artă Arad, chiar cu ocazia redeschiderii Galeriei de Artă Românească, în perioada 10 mai-31 iulie. Este, de altfel, prima expoziție pe care Art Safari o organizează la Arad;

Pe lângă expoziția semnată de artista Irina Dragomir, vizitatorii muzeului se pot bucura de Galeria de Artă Românească și de expoziția Onisim Colta (1952 – 2022).

„Ne bucurăm că putem să aducem una dintre cele mai de succes expoziții marca Art Safari în vestul țării, cu ocazia redeschiderii Muzeului de Artă. Mulțumim Muzeului de Artă Arad pentru inițiativa de a crește accesul publicului din vestul țării la arta contemporană românească de prestigiu și suntem onorați de invitația pe care ați adresat-o Art Safari, ce marchează o etapă nouă în cadrul parteneriatului care ne leagă încă de la prima ediție din 2014. Irina Dragomir este o artistă-fenomen, în plină ascensiune, care s-a remarcat încă de la absolvirea Universităţii de Artă din Bucureşti prin arta numită «figurative pop». Abia așteptăm să vedem ce reacție vor avea vizitatorii din Arad”, declară Ioana Ciocan, CEO Art Safari și Comisar al României la Bienala de la Veneția.

„Ne dorim ca, începând cu această expoziție realizată împreună cu Art Safari – prestigioasa organizație culturală care promovează arta națională și internațională – vernisată pentru prima dată într-un muzeu din Vestul țării, Muzeul de Artă din Arad să devină un actor cultural important în întreaga regiune și un punct de referință pentru iubitorii de artă contemporană românească și de artă, în general. În viitor, ne propunem să continuăm parteneriatul cu Art Safari și împreună să organizăm anual astfel de expoziții de mare anvergură pentru publicul muzeului nostru”, declară Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.

„Fără excepție, imaginile Irinei sunt fragmente mai ample sau mai reduse ale universului propriu. Există în mod constant o dimensiune ludică în pictura pe care o practică, dar sub aparenta lipsă de griji, sub tonul copilăros, se află de multe ori o glumă serioasă. Irinei îi place să se joace cu lucrurile într-o manieră postmodernă, un semn clar de inteligență și umor, căci cele două merg atât de bine împreună”, spune conf. univ. dr. Alexandru Rădvan, curatorul expoziției „Roșu, galben și albastru”.

Cum au ajuns lucrările Irinei Dragomir la o creștere fulminantă a cotei de piață

Irina Dragomir este astăzi unul dintre cei mai colecționați artiști români și reprezintă o voce importantă pe scena artei contemporane europene. A cucerit inimile vizitatorilor Art Safari rapid, lucrările ei fiind ca un pansament în perioada tulbure a pandemiei în care ne aflam când numele ei a început să devină sonor. Irina a expus pentru prima dată în cadrul unei expoziții de grup dedicate artei Supercontemporane la ediția Art Safari din 2019. Publicul s-a îndrăgostit de lucrările ei, regăsindu-se în mesajele distincte transmise de artistă și fiind atras de paleta de culori folosită.

În 2022, Art Safari a găzduit prima sa expoziție personală, „Roșu, galben și albastru”, curatoriată de Alexandru Rădvan, profesorul artistei și, la rândul lui, un artist apreciat. Expoziția a adus în atenția publicului lucrări create special pentru această expoziție, precum și opere și din colecții private.

„Interesul pentru lucrările mele a crescut începând cu 2019. În acel an, dar și în 2021, arta mea a împânzit tot orașul pentru a promova cel mai important eveniment din domeniul artelor vizuale din România, Art Safari. Picturile mele au apărut pe afișe imense care îmbrăcau clădirile, pe autobuze și chiar pe cartele de metrou. În niciun caz nu puteau fi ignorate”, spune Irina Dragomir despre momentul în care a simțit că arta ei începe să ia amploare.

Cota de piață a artistei a crescut rapid, operele sale fiind în vizorul multor colecționari de artă. Dacă în 2020 lucrarea „Woman with Weapon” se vindea cu aproximativ 600 de euro, în 2022 lucrarea „Risky Situation” a fost adjudecată la 5.500 de euro, o evoluție rapidă și un pas imens pentru arta contemporană românească.

Culoare, putere și feminitate

Irina este o artistă atipică. La vârsta de 30 de ani a dat admiterea la Universitatea Națională de Arte din București și a început să se dedice din ce în ce mai mult timp pasiunii sale.

Lucrările Irinei Dragomir se remarcă prin elementele din cultura pop, tendințe, simboluri și convenții contemporane, precum și prin compoziții simetrice și contraste cromatice.

Personajele ei transmit povești despre lucruri pe care le-a trăit, gândit și simțit de-a lungul timpului. Femeile joacă un rol principal în arta ei, reprezentând voci ale feminității în diverse ipostaze. Claritatea și realismul mesajului pe care artista îl transmite vine din naturalețea cu care surprinde emoția feminină, pe care o trăiește la rândul ei.

Cu ocazia redeschiderii Galeriei de Artă Românească, expoziția de mare succes de la Art Safari, „Roșu, galben și albastru”, se va vedea la Muzeul de Artă Arad, în perioada 10 mai – 31 iulie 2023. Iubitorii de artă sunt așteptați în număr cât mai mare să admire lucrările semnate de Irina Dragomir. Accesul publicului este pe bază de bilet.

Despre Art Safari București

Art Safari este organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 11-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și cu colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari se desfășoară sub patronajul Ministerului Culturii și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. În cele 10 ediții de până acum a înregistrat peste 350.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro/.

Program de vizitare Muzeul de Artă Arad

11 mai – 18 iunie 2023:
Marți - Vineri: 09.00 – 17.00, ultima intrare: 16.30
Sâmbătă - Duminică: 11.00 – 19.00, ultima intrare: 18.30

Noaptea Muzeelor, 13 mai:

Sâmbătă: 16.00-02.00

20 iunie – 31 iulie 2023:
Marți - Vineri: 10.00 – 18.00, ultima intrare: 17.30
Sâmbătă - Duminică: 11.00 – 19.00, ultima intrare: 18.30

Taxă de intrare:

10 lei - adulți
5 lei - studenți, pensionari
2 lei - preșcolari, elevi
1 leu - grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective

GRATUIT:
Persoanele fizice prevăzute la art.1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare. Fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural. Organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.

Veteranii de război, văduvele de război și văduvele necăsătorite ale veteranilor de război.

Pensionarii care au lucrat minim 10 ani în rețeaua muzeală – pe bază de documente justificative.

Persoane care lucrează în rețeau muzeală – pe bază de legitimație. Membrii ICOM / AICA – pe bază de legitimație.

TAXĂ DE FOTOGRAFIERE / FILMARE
15 lei – taxă fotografiere
200 lei – taxă filmare

„Restauratorii lucrează zilnic cu substanțe extrem de nocive... iar aceste tăieri îi aduc la limita de a-și permite coșul zilnic de cumpărături” - Ana Negoiță, președinta Sindicatului Specialiștilor din Muzeul Național de Artă
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 17:13

„Restauratorii lucrează zilnic cu substanțe extrem de nocive... iar aceste tăieri îi aduc la limita de a-și permite coșul zilnic de cumpărături” - Ana Negoiță, președinta Sindicatului Specialiștilor din Muzeul Național de Artă

Începând cu 1 iulie, sporurile pentru condiții vătămătoare acordate bugetarilor sunt plafonate la 300 lei brut,...

„Restauratorii lucrează zilnic cu substanțe extrem de nocive... iar aceste tăieri îi aduc la limita de a-și permite coșul zilnic de cumpărături” - Ana Negoiță, președinta Sindicatului Specialiștilor din Muzeul Național de Artă
Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 15:48

Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”

În luna iulie 2025, organiștii Eduard și Maria-Luisa Antal  vor susține o etapă de vară a unei noi ediții a...

Turneul Național „Orgile României” revine în 2025 cu o ediție susţinută de tinerii organişti Eduard şi Maria-Luisa Antal, intitulată „L'amour”
Criza de la Filarmonica de Stat Sibiu: între reorganizare, acuzații de abuz și un posibil colaps artistic
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 13:26

Criza de la Filarmonica de Stat Sibiu: între reorganizare, acuzații de abuz și un posibil colaps artistic

Filarmonica de Stat Sibiu traversează unul dintre cele mai tensionate și controversate momente din istoria sa recentă....

Criza de la Filarmonica de Stat Sibiu: între reorganizare, acuzații de abuz și un posibil colaps artistic
Ludice dă startul verii creative: ateliere cu scriitorul Iulian Tănase și alte zeci de activități pentru copii și adolescenți
Muzică-Dans-Arte 02 Iulie 2025, 10:29

Ludice dă startul verii creative: ateliere cu scriitorul Iulian Tănase și alte zeci de activități pentru copii și adolescenți

Ludice, spațiul de educație non-formală și creativitate dedicat copiilor, adolescenților și părinților, își deschide...

Ludice dă startul verii creative: ateliere cu scriitorul Iulian Tănase și alte zeci de activități pentru copii și adolescenți
A VII-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland: 23 de concerte în perioada 4-19 iulie 2025
Muzică-Dans-Arte 01 Iulie 2025, 16:14

A VII-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland: 23 de concerte în perioada 4-19 iulie 2025

SoNoRo Musikland , festivalul dedicat tradițiilor și patrimoniului orașului Brașov și al câtorva sate de pe Colinele...

A VII-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland: 23 de concerte în perioada 4-19 iulie 2025
Peste 200 de evenimente programate, pe toată durata verii, la Eforie Colorat
Muzică-Dans-Arte 01 Iulie 2025, 07:17

Peste 200 de evenimente programate, pe toată durata verii, la Eforie Colorat

Festivalul propune, zilnic, pe durata celor două luni de vară, vernisaje, expoziții de fotografie, instalații interactive,...

Peste 200 de evenimente programate, pe toată durata verii, la Eforie Colorat
Buzău Sounds of Jazz Festival revine între 4 și 6 iulie cu a doua ediție
Muzică-Dans-Arte 30 Iunie 2025, 18:42

Buzău Sounds of Jazz Festival revine între 4 și 6 iulie cu a doua ediție

Buzău Sounds of Jazz Festival revine între 4 și 6 iulie cu a doua ediție, deschizând vara pe ritmuri relaxate de...

Buzău Sounds of Jazz Festival revine între 4 și 6 iulie cu a doua ediție
Horia Mihail a încheiat călătoria muzicală a verii – Turneul Național „Pianul Călător” 15 – „Passion” cu două concerte sold out la București
Muzică-Dans-Arte 30 Iunie 2025, 16:25

Horia Mihail a încheiat călătoria muzicală a verii – Turneul Național „Pianul Călător” 15 – „Passion” cu două concerte sold out la București

Turneul Național Pianul Călător 15 – Passion s-a încheiat pe 29 iunie 2025 , cu un concert în aer liber...

Horia Mihail a încheiat călătoria muzicală a verii – Turneul Național „Pianul Călător” 15 – „Passion” cu două concerte sold out la București
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 10:00
O oră (ÎMPREUNĂ) cu Dana
Ascultă live Radio România Cultural
07:15 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
09:00 - 09:30
Deutsch 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
07:20 - 10:00
MATINAL (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
09:00 - 09:05
AGRO-ȘTIRILE ANTENEI SATELOR
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
07:03 - 10:00
Bună dimineaţa Transilvania
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
09:00 - 09:03
Știri
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
06:03 - 10:00
Bună dimineața, vest!
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru