Ascultă Radio România Cultural Live

TOMA DIMITRIU REVINE LA ARTIST IN RESIDENCE CU UN PROIECT INTERNAŢIONAL

25 Aprilie 2018, 11:46

Patru muzicieni din Italia, Spania, Statele Unite şi România pregătesc pentru 10 mai, ora 20:00, la ARCUB, Sala Mare un concert de jazz exploziv în cadrul stagiunii Artist in Residence. Liderul cvartetului internaţional este tânărul pianist şi compozitor Toma Dimitriu, unul dintre cei mai activi muzicieni ai noii generaţii de artişti români.

Toma Dimitriu a cântat pentru prima dată în cadrul primei stagiuni Artist in Residence într-una dintre cele mai interesante colaborări ale jazzului românesc, The Pale Dot, cu Mircea Tiberian, curatorul stagiunii curente de jazz.

Pentru concertul Soulful Encounters din 10 mai, Toma Dimitriu revine la Artist in Residence cu un proiect al întâlnirilor muzicale pline de sens dintre patru artişti internaţionali, Toma Dimitriu Quartet. Pianistul român, saxofonistul spaniol Daniel Torres, contrabasistul italian Andrea Caruso şi bateristul american Owen Hart Jr. s-au cunoscut în calitate de studenţi şi profesor la Conservatorul Prince Claus din Groningen, Olanda.

Cu Daniel Torres, pianistul român a început să cânte în 2014, iar în 2016 sunt cei mai tineri artişti invitaţi să cânte la Festivalul Jazz in Church din Bucureşti. Alături de contrabasistul Andrea Caruso, Dimitriu a cântat în sala de concerte a Conservatorului din Groningen, iar pe Owen Hart Jr. l-a întâlnit în perioada când acesta din urmă a fost profesor de baterie la secţia de jazz a aceleiaşi universităţi.

Toma Dimitriu
Toma Dimitriu studiază pianul clasic în şcoala primară, iar de la vârsta de 14 ani alternează studiul muzicii clasice cu studiul jazzului. Studiază cu muzicieni precum Marius Pop, Mircea Tiberian, Ion Baciu Jr., Gene Jackson, David Berkman, Joris Teepe, Matt Wilson. În 2017 absolvă Prince Claus Conservatoire din Groningen, Olanda, secţia de jazz. Colaborează cu artişti din România, Olanda, Spania, Italia, Germania, Statele Unite, Columbia, Serbia şi Austria în cluburi din New York, Franţa, Germania, Olanda şi România.

Daniel Torres
Saxofonist tenor născut în Malaga, Spania, Daniel Torres Salazar studiază saxofonul clasic la vârsta de 11 ani. Continuă educaţia muzicală la secţia de jazz a Prince Claus Conservatoire din Groningen, Olanda, iar în 2016 obţine masterul secţiei de jazz a Conservatorului din Amsterdam.

Daniel Torres se stabileşte pentru o perioadă în Bucureşti, unde activează în Big Band-ul Radio, Bucharest Jazz Orchestra şi colaborează cu numeroşi muzicieni ai scenei de jazz din România.

Andrea Caruso
Originar din Italia, Andrea Caruso a început educaţia muzicală cu studiul clarinetului. După ce descoperă contrabasul, muzicianul îşi dedică mare parte din timp acestui instrument. Studiază contrabasul clasic la Conservatorul din Foggia, unde îi are ca profesori pe Massimiliano Mauthe von Degerfeld, Maurizio Rolli, Luigi Giannatempo şi Sandro Santa. Ulterior se mută în Groningen, Olanda, unde studiază cu Cătălin Rotaru şi începe să cânte cu diferiţi muzicieni ai scenei internaţionale de jazz. Susţine concerte în Olanda, belgia, Serbia, Germania, Elveţia, Lituania, China şi SUA.

Owen Hart Jr.
Născut în Jacksonville, Florida, toboşarul american Owen Hart Jr. studiază la Jacksonville University, iar în prezent este stabilit în Groningen, Olanda. Pe lângă proiecte cu diferiţi muzicieni din Europa şi SUA, Owen Hart Jr. s-a numărat printre profesorii de baterie ai secţiei de jazz a Prince Claus Conservatoire din Groningen. Cântă cu artişti precum David Berkman, Michael Moore, Benjamin Herman, EVA sau Paul Berner. În 2018 a predat la ACIMS - The Art of Collective Imagination Music School din Turcia.

PROGRAM ARTIST IN RESIDENCE - MAI | IUNIE | ARCUB, SALA MARE
Joi 24 mai | Double Duets - prima parte | ora 20.00

Evocative
Magnets Duo
Cătălin Milea - saxofon (RO)
Dan Mitrofan - chitară (RO)
Double Duets - a doua parte | ora 20.00
Blacksalt
Lucian Ban / Abraham Burton
Lucian Ban - pian (US / RO)
Abraham Burton - saxofon (US)

Joi 7 iunie | ora 20.00 | Nicolas Simion Quartet
Parallel Universes
Nicolas Simion - saxofoane, bas clarinet, flaut, pian (AT / RO)
Antonis Anissegos - pian (Grecia)
Sorin Romanescu - chitara & electronics (RO)
Chris Dahlgren - bass (USA)

Joi 17 iunie | ora 20.00
Lee Konitz Quartet | All The Things You Ever Wanted To Be
Lee Konitz - saxofon alto (US)
Florian Weber - pian (DE)
Jeremy Stratton - contrabas (US)
George Schuller - tobe (US)

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).

Preţuri: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii şi pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

* Studenţii de la Conservator şi elevii de la şcolile de muzică pot beneficia de acces gratuit la concertele de jazz, în limita locurilor disponibile. Accesul se face în baza legitimaţiei de elev/student, în seara concertului, după intrarea în sală a spectatorilor deţinători de bilete. În acest sens rezervarea locurilor în avans nu este permisă.

Despre programul ARTIST IN RESIDENCE
Inaugurat în 2016, Jazz @ ARCUB - ARTIST IN RESIDENCE invită muzicienii de jazz din România să curatorieze un sezon de concerte cu o temă propusă de ei înşişi. Modelat după programe similare din San Francisco, New York şi Amsterdam, ARTIST IN RESIDENCE prezintă în premieră publicului bucureştean proiecte originale ce ilustrează tema stagiunii. Programul se remarcă printr-o selecţie spectaculoasă de muzicieni români şi internaţionali. Curatorul artist al celei de-a doua stagiuni ARTIST IN RESIDENCE este pianistul şi compozitorul Mircea Tiberian, iar tema propusă este "Jazz - un limbaj muzical al viitorului".

"În zilele noastre lumea muzicii e din ce în ce mai distinct împărţită între larga majoritate, consumatoare a unor produse de serie simpliste, predictibile, lipsite de orice potenţial creativ şi o minoritate rezistentă, deschisă încă spre firesc, spre arta vie. În acest peisaj schizoid muzicianul de jazz, creatorul de muzică în timp real, se pare că posedă încă mijloacele de supravieţuire. O dovedeşte numărul din ce în ce mai mare de improvizatori într-un context instituţional destul de puţin ofertant. Ce-i determină pe muzicieni să aleagă această cale a expresiei artistice? Se pare că a face muzică improvizată, a o elabora în colectiv e, până la urmă, o îndeletnicire plăcută ce se şi potriveşte mai bine noilor comandamente moral-sociale sau estetice ale contemporaneităţii.

Aşa se explică, pe lângă numărul crescând, şi mobilitatea acestor creatori spontani, prezenţi în mai toate sectoarele vieţii muzicale. Bucuria de a cânta a muzicienilor de jazz, implicarea lor în actul artistic mă fac să mă gândesc la un viitor când, poate, nu vor mai exista ascultători ci numai creatori, desigur cu grade diferite de talent şi inspiraţie. Din păcate, dacă lucrurile vor continua pe făgaşul pe care au pornit, nu toată lumea va mai avea legături cu muzica. O mare parte dintre oameni o vor mai auzi doar, fără să o înţeleagă. Întregul spaţiu auditiv va fi parcelat probabil cu zgomote controlate ce vor ritmiza comportamentul multora dintre noi.

Totuşi, la fel ca în scenariile filmelor science-fiction, imaginez o comunitate mică ce va continua să celebreze prin sunet, expresie, dans şi cuvânt creativitatea muzicală. Şi vreau să cred că asta va conta pentru formaţia spirituală a omului. De aceea, având onoarea să fiu ales noul curator al programului Artist in residence am decis să plasez seria concertelor din această stagiune sub deviza Jazz - un limbaj muzical al viitorului sau Jazz - a musical language of the future." declară Mircea Tiberian, artist curator Artist in Residence.

Stagiune de jazz organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB.

Detalii pe www.arcub.ro
Descarcă aplicaţia ARCUB: Android şi iOS!

ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele iniţiate şi desfăşurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieţii culturale a oraşului, precum şi la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internaţional al luminii - Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă - B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival şi al Zilelor Bucureştiului.

Festivalul internaţional PROPATRIA se desfăşoară în 6 ţări şi începe pe 1 octombrie în celebra Piazza di Spagna din Roma cu Ansamblul folcloric “Țara Vrancei”
Muzică-Dans-Arte 25 Septembrie 2023, 13:39

Festivalul internaţional PROPATRIA se desfăşoară în 6 ţări şi începe pe 1 octombrie în celebra Piazza di Spagna din Roma cu Ansamblul folcloric “Țara Vrancei”

Artiști români din toate colțurile lumii ajung anul acesta prin Festivalul Internațional PROPATRIA în comunități...

Festivalul internaţional PROPATRIA se desfăşoară în 6 ţări şi începe pe 1 octombrie în celebra Piazza di Spagna din Roma cu Ansamblul folcloric “Țara Vrancei”
Create.Act.Enjoy propune un nou proiect: Muzeul Frustrărilor
Muzică-Dans-Arte 25 Septembrie 2023, 13:11

Create.Act.Enjoy propune un nou proiect: Muzeul Frustrărilor

Te-ai uitat vreodată cu voioșie la o problemă? Ai ocazia la Muzeul Frustrărilor!

Create.Act.Enjoy propune un nou proiect: Muzeul Frustrărilor
S-au pus în vânzare biletele de o zi la Urban Blues Fest #4
Muzică-Dans-Arte 25 Septembrie 2023, 12:05

S-au pus în vânzare biletele de o zi la Urban Blues Fest #4

A mai rămas o lună până la - Urban Blues Fest #4 - Autumn edition, care se va desăşura la The Pub Universităţii...

S-au pus în vânzare biletele de o zi la Urban Blues Fest #4
Ioan Holender, invitatul primei ediții Scena Gândirii din noua stagiune a ONB
Muzică-Dans-Arte 25 Septembrie 2023, 10:41

Ioan Holender, invitatul primei ediții Scena Gândirii din noua stagiune a ONB

Scena Gândirii , seria de conferințe desfășurate sub cupola Operei Naționale București, revine în stagiunea de...

Ioan Holender, invitatul primei ediții Scena Gândirii din noua stagiune a ONB
Ilustrată din Amsterdam - Curatoarea Corina Apostol vine la UvA
Muzică-Dans-Arte 25 Septembrie 2023, 08:00

Ilustrată din Amsterdam - Curatoarea Corina Apostol vine la UvA

Corina Apostol, curatoare specializată în arta angajată social, își începe activitatea în cadrul...

Ilustrată din Amsterdam - Curatoarea Corina Apostol vine la UvA
Festivalul Cultural Latino-American, ediția IV-a: filme, concerte și expoziții
Muzică-Dans-Arte 25 Septembrie 2023, 07:25

Festivalul Cultural Latino-American, ediția IV-a: filme, concerte și expoziții

În perioada  26-29 septembrie , Muzeul Național al Literaturii Române, Ambasada Argentinei, Ambasada Chile,...

Festivalul Cultural Latino-American, ediția IV-a: filme, concerte și expoziții
Anita Hartig în Boema, la Opera Naţională Bucureşti, pe 1 octombrie
Muzică-Dans-Arte 25 Septembrie 2023, 06:12

Anita Hartig în Boema, la Opera Naţională Bucureşti, pe 1 octombrie

Celebra soprană a cântat rolul Mimi pe marile scene ale lumii, de la Scala din Milano, la Metropolitan Opera din New York

Anita Hartig în Boema, la Opera Naţională Bucureşti, pe 1 octombrie
46 de lucrări semnate Pablo Picasso ajung pentru prima dată în România. EFECTUL PICASSO la MARe/Muzeul de Artă Recentă, din 27 septembrie 2023
Muzică-Dans-Arte 25 Septembrie 2023, 06:00

46 de lucrări semnate Pablo Picasso ajung pentru prima dată în România. EFECTUL PICASSO la MARe/Muzeul de Artă Recentă, din 27 septembrie 2023

46 de lucrări (picturi, desene, gravuri) semnate Picasso și 60 de lucrări (picturi, sculpturi, ceramică, graffiti) semnate de...

46 de lucrări semnate Pablo Picasso ajung pentru prima dată în România. EFECTUL PICASSO la MARe/Muzeul de Artă Recentă, din 27 septembrie 2023
Ascultă live

Ascultă live

16:00 - 16:30
Legendele muzicii
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru