Ascultă Radio România Cultural Live

Weekend cultural - Recomandări pentru 14-16 martie

Weekend cultural - Recomandări pentru 14-16 martie

13 Martie 2025, 18:30

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.

  • Nominalizată la Premiile Grammy pentru înregistrarea cu „Pulcinella” de Stravinski (dirijată de Pierre Boulez), mezzosoprana Roxana Constantinescu, una dintre marile voci lirice născute în România și care se bucură în prezent de o carieră fulminantă pe scenele mari ale lumii, este invitată vineri la Sala Radio. Ea va cânta alături de Orchestra Națională Radio dirijată de Gabriel Bebeșelea, dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” și director artistic al ansamblului de instrumente de epocă și al festivalului „Musica Ricercata”.La Sala Radio o veți asculta interpretând una dintre partiturile semnate de Wagner: Wesendonck Lieder pentru mezzosoprană și orchestră, o serie de cinci cântece compuse inițial pentru voce și pian. Seara se va deschide cu Uvertura în sol minor, semnată de compozitorul austriac Anton Bruckner (un mare admirator al lui Wagner) și se va încheia cu Simfonia nr. 3, o altă creație concepută de Bruckner.

https://salaradio.ro

  • Alexandra Dariescu va cânta vineri la Casa de Cultură a Studenților din Iași împreună cu Orchestra simfonică a filarmonicii Moldova dirijată de Nicolo Foron. În program: Wolfgang Amadeus Mozart – Concert-Rondo în re major, KV 382, Clara Schumann – Concert pentru pian și orchestră în la minor, op.7 și Dmitri Șostakovici – Simfonia nr.10 în mi minor, op.93

https://www.filarmonicais.ro/

  • Orchestra simfonică „Remus Georgescu” și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timișoara, împreună cu soliștii Mihaela Marcu (soprană) și Bogdan Baciu (bariton) vor interpreta Simfonia nr. 1 – „A Sea Symphony” de R. Vaughan WILLIAMS. La pupitrul dirijoral se va afla Rumon Gamba. Concertul are loc de la ora 19:00, la Sala Capitol.

https://filarmonicabanatul.ro/

  • Opera Naţională Bucureşti ne propune vineri o nouă reprezentație cu spectacolul „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia lui Andrei Șerban. Din distibuție fac parte: Mădălina Barbu, Adran Mărcan și Paul Lungu. Își dau concursul Orchestra, corul și ansamblul de balet ale instituției lirice bucureștene, reunite sub conducerea dirijorală a lui Ciprian Teodorașcu.

https://operanb.ro/

  • Mădălina Ioana Petre și Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, vă propun vineri un recital de chitară clasică și voce. Ne lăsăm surprinși de varietatea ritmurilor braziliene în lucrări semnate de compozitori precum: Heitor Villa Lobos, Radamés Gnattali, César Guerra Peixe, Baden Powell, Laurindo Almeida. Repertoriul acestui concert este construit prin alăturarea unor lucrări dedicate exclusiv chitarei clasice braziliene cu lucrări instrumental-vocale precum: Aria Cantilena (Bachianas Brasileiras), Azulão, Modinha, Choro e Batuque.

https://www.opereta.ro/

  • Opera Națională din Cluj Napoca ne invita vineri la „Suor Angelica”. Cu teme profunde precum iubirea maternă, lupta interioară cu credința și dorința de răscumpărare, „Suor Angelica” impresionează prin forța emoțională și dramatismul său. Muzica lui Puccini, caracterizată prin melodii tulburătoare și o orchestrație bogată, transformă această operă într-o capodoperă care continuă să emoționeze publicul de-a lungul generațiilor.

https://operacluj.ro

  • Opera Națională Iași ne invită sâmbătă la „Văduva veselă 2.0” în regia lui Andrei Șerban. Din distribuție fac parte: Ana Cernicova (invitată), Cosmin Marcovici, Andrei Yvan, Angelica Solomon, Liviu Iftene și Ștefan Linu. Celebra operetă scrisă de Franz Lehar la începutul secolului XX este o spumoasă poveste de dragoste ce se bucură de un succes fantastic în toate teatrele din lume. De această dată, regizorul Andrei Șerban a propus o viziune nouă atât în ceea ce privește textul vorbit, cât și în relația dintre personaje.
  • Vineri, 14 martie, ora 19:00, Sala Mică, Teatrul Național Ion Luca Caragiale din București ne invită la „Pacea eternă”, o metaforă a luptei neîncetate a individului în căutarea locului și rolului său în lume. „Pacea eternă propune o dezbatere privind dilemele etice din viața politică și socială de astăzi” - regizorul Alejandro Durán. „Într-o piață de spectacole plină de forme exuberante sau visually-sexy dar deseori fără prea mult fond, regia lui Alejandro Durán este un exemplu de teatru care pune în prim plan substanța și ideile autorului, Juan Mayorga, într-o formă sobră dar care nu plictisește nici un moment.” scrie Alexandra Ares în Revista Rinocerul.

https://www.tnb.ro/ro/pacea-eterna

  • Tot TNB vă invită duminică, 16 martie, ora 19:00, Sala Pictura, la un one-man-show fascinant despre fragilitatea ființei umane: „Zorro”. Spectacolul este un exercițiu de reflecție: cum ar arăta viața noastră dacă, într-o zi, fără ca cineva să ne fi anunțat dinainte, toate lucrurile care dădeau sens drumurilor noastre pe hartă nu ar mai exista? „Condus inteligent de actorul Ioan Andrei Ionescu, acest monolog răscolitor aduce în prim plan ideea fatalității de care nu suntem nicio clipă conștienți. Ne purtăm mereu de parcă totul ni s-ar cuveni și nu ne oprim niciodată să mulțumim pentru ce avem”, apreciază Luciana Antofi.

https://www.tnb.ro/ro/zorro

  • La Teatrul Ion Creangă putem vedea sâmbătă spectacolul „Jack și vrejul de fasole”. Jack ajunge la capătul răbdării, așa că decide să-și vândă vaca. Doar că această tranzacție îi va aduce mai mult decât și-a închipuit inițial, când boabele de fasole pe care a schimbat văcuța vor deveni puntea către tărâmul de dincolo de nori. Jack pornește pe calea deschisă de vrej, curios și plin de speranță că va găsi ceva uimitor. Haideți să descoperiți alături de el lumea de basm!

www.teatrulioncreanga.ro

  • „Criza. Kit de supraviețuire” care se joacă duminică la Teatrul Masca, are în centru perspectiva unor copii și adolescenți care, în perioada crizei, aveau între 10 și 17 ani. Copii care au trăit fără părinții lor aproape. Părinți răspândiți peste tot în lume, muncind din greu ca să le asigure un viitor mai bun. Copii care și-au văzut părinții împovărați de credite, trăind cu datorii, într-o Românie adâncită în instabilitate și inechitate. Scenariul a fost dezvoltat în cadrul unor ateliere de documentare și explorare a istoriilor personale cu echipa artistică.

https://www.masca.ro/

  • „Grand Tour” în regia lui Miguel Gomez, film premiat la Cannes, intră în acest weekend în cinematografe. Rangoon, Burma, 1917. Edward este funcţionar al Imperiului Britanic şi se face nevăzut în ziua când logodnica sa, Molly, ajunge în Burma pentru căsătoria planificată din timp. Dar Molly este hotărâtă să se mărite, iar faptul că Edward a dat bir cu fugiţii mai degrabă o amuză: tânăra ia urma bărbatului în periplul său asiatic, apropiindu-se tot mai mult de ţintă.

https://www.cinemagia.ro/

  • „Julie nu vorbește” are premiera vineri. Filmul urmărește povestea lui Julie, o sportivă excepțională la o academie de tenis de elită, a cărei viață se desfășoară în jurul jocului pe care îl iubește. Când antrenorul ei devine subiectul unei investigații și este suspendat brusc, toți jucătorii clubului sunt încurajați să vorbească. Dar Julie decide să tacă.

https://www.cinemagia.ro/

  • „Hors du temps”, scris și regizat de Olivier Assayas, este un film intim și personal, inspirat din experiențele regizorului în perioada de lockdown. Filmările au avut loc chiar în casa copilăriei sale, lângă Paris, un spațiu care joacă un rol esențial în poveste, încărcat de obiecte și amintiri reale.Filmul îi aduce pe ecran pe Vincent Macaigne (Irma Vep, Maria), Micha Lescot (Jeanne du Barry, Call My Agent), Nora Hamzawi, Nine d’Urso, Maud Wyler, Dominique Reymond și Magdalena Lafont, actori care reușesc să redea cu finețe emoțiile și tensiunile unei izolări în familie.

https://www.cinemagia.ro/

  • Expoziția „Linii paralele” de la Muzeul Național de Artă Contemporană prezintă 188 de lucrări de artă care trasează evoluția artei vizuale croate din 1948 (când Iugoslavia s-a distanțat de URSS și de realismul socialist) și până în 1998, marcând reintegrarea teritoriilor croate în urma Războiului de Independență al Croației din anii ’90. Această epocă, modelată de viziunea Iugoslaviei a unui „stat socialist cu față umană”, a cultivat stilul modernismului înalt și al neo-avangardei. Zagreb, în special în anii 1960, a devenit un centru internațional al inovației artistice, exemplificat de bienalele „New Tendencies” (1961 – 1973), descrise ca „ultima avangardă”.
  • Expoziția „Apa ne spune povestea”, un demers artistic ce reflectă realitatea ecologică actuală și imaginează scenarii posibile pentru un viitor regenerativ poate fi vizitată la Rezidența9. Lucrările expuse sunt rezultatul rezidenței artistice derulate anul trecut, coordonată de asociațiile MaiMultVerde și Matka în cadrul programului Cu Apele Curate. În luna septembrie 2024, 11 artiști și artiste din țări riverane Dunării au petrecut 14 zile în Sulina, în cadrul rezidenței artistice #CuApeleCurate, și au țesut narațiunile curgerii împotriva poluării, împotriva uitării, împotriva resemnării. Fotografia, arta video și cea digitală, performance-ul și textul construiesc în prezent o poveste despre Rezonanță & Responsabilitate, Relaționare & Regenerare, într-un context marcat de provocări climatice, atât la nivel local, cât și la nivel internațional.
  • Celula de Artă deschide o nouă expoziție la Palatul Bragadiru. „Perspective”, semnată de Cristian Brânzescu, aduce în prim-plan lucrări care explorează relația dintre realitate și percepție. „Perspective” explorează relațiile dintre lumină și umbră, material și imaterial, cromatic și acromatic. Expoziția propune o reflecție asupra modului în care privitorii percep lumea din jur și încearcă să reconecteze publicul la realitate prin observarea detaliilor vizuale. Compozițiile artistului pornesc de la obiecte obișnuite, care prin jocul de perspective și lumină capătă noi valențe. Proiectul a urmărit nu doar o redare bidimensională exactă a realităţii observate, ci şi o interpretare în cheie cromatică sau de sintetizare a subiectelor observate. Astfel, obiectele obişnuite pe care în mod normal nu le-am observa au contribuit la obţinerea unor compoziţii deosebite. Acestea reuşesc să atragă privitorul, să îl readucă în spaţiul real.
Classy Film Festival – Ediția a III-a va avea loc între 10-13 aprilie 2025 la Happy Cinema
Muzică-Dans-Arte 19 Martie 2025, 11:02

Classy Film Festival – Ediția a III-a va avea loc între 10-13 aprilie 2025 la Happy Cinema

După succesul celor două ediții anterioare, Classy Film Festival revine în 2025 cu a treia ediție, promițând o...

Classy Film Festival – Ediția a III-a va avea loc între 10-13 aprilie 2025 la Happy Cinema
17.000 de copii din Cantus Mundi cântă pentru Ora Pământului, în toate județele României și în Republica Moldova
Muzică-Dans-Arte 18 Martie 2025, 14:57

17.000 de copii din Cantus Mundi cântă pentru Ora Pământului, în toate județele României și în Republica Moldova

Sâmbătă, 22 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, peste 17.000 de copii și tineri din corurile și...

17.000 de copii din Cantus Mundi cântă pentru Ora Pământului, în toate județele României și în Republica Moldova
Legendara pianistă Martha Argerich va susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu din acest an
Muzică-Dans-Arte 18 Martie 2025, 14:45

Legendara pianistă Martha Argerich va susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu din acest an

Una dintre cele mai aclamate ș i apreciate pianiste ale lumii, Martha Argerich revine pe scena Festivalului Internațional...

Legendara pianistă Martha Argerich va susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu din acest an
Cristian Mandeal și Daniel Jinga, despre libertate și necesitate în arta dirijorului la Scena Gândirii - Conferințele Operei Naționale București
Muzică-Dans-Arte 17 Martie 2025, 16:05

Cristian Mandeal și Daniel Jinga, despre libertate și necesitate în arta dirijorului la Scena Gândirii - Conferințele Operei Naționale București

Opera Națională București invită publicul joi, 3 aprilie 2025 , ora  16:00 , la o nouă ediție a seriei de conferințe...

Cristian Mandeal și Daniel Jinga, despre libertate și necesitate în arta dirijorului la Scena Gândirii - Conferințele Operei Naționale București
Jazz in Church revine la Biserica Luterană  pentru a zecea ediție
Muzică-Dans-Arte 17 Martie 2025, 15:49

Jazz in Church revine la Biserica Luterană pentru a zecea ediție

Festivalul de jazz și muzică contemporană are loc între 8-11 mai 2025.

Jazz in Church revine la Biserica Luterană pentru a zecea ediție
O nouă serie de evenimente „Cozerie • cu Ruxandra” la J’ai Bistrot București
Muzică-Dans-Arte 17 Martie 2025, 15:34

O nouă serie de evenimente „Cozerie • cu Ruxandra” la J’ai Bistrot București

J’ai Bistrot lansează  „Cozerie • cu Ruxandra” - o serie de evenimente unde povestim altfel....

O nouă serie de evenimente „Cozerie • cu Ruxandra” la J’ai Bistrot București
Radio România Muzical – 28 ani. Recital-eveniment susținut de violonistul Alexandru Tomescu
Muzică-Dans-Arte 17 Martie 2025, 14:48

Radio România Muzical – 28 ani. Recital-eveniment susținut de violonistul Alexandru Tomescu

În 24 martie 2025 se împlinesc 28 ani de la prima zi de emisie Radio România Muzical. Cu această ocazie, Radio România...

Radio România Muzical – 28 ani. Recital-eveniment susținut de violonistul Alexandru Tomescu
Concert caritabil in memoriam Eugen Sârbu, la Ateneul Român, pe 9 iunie 2025
Muzică-Dans-Arte 17 Martie 2025, 14:26

Concert caritabil in memoriam Eugen Sârbu, la Ateneul Român, pe 9 iunie 2025

Luni, 9 iunie 2025 , ora 19:00, la Ateneul Român , București , va avea loc un concert caritabil de excepție, dedicat...

Concert caritabil in memoriam Eugen Sârbu, la Ateneul Român, pe 9 iunie 2025
Ascultă live

Ascultă live

15:00 - 15:30
Bazar FM
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
15:00 - 15:26
ÇáÝĘŃÉ ÇáËÇäíÉ
Ascultă live Radio România Internaţional 1
15:05 - 16:00
TOTUL DESPRE ROMÂNIA (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
15:00 - 17:00
LADA DE ZESTRE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
15:03 - 19:00
Sens Unic
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
11:03 - 18:00
PULSUL ZILEI
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
15:03 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Timișoara FM
15:00 - 16:00
Emisiune în lb. sârbă
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru