Ascultă Radio România Cultural Live

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață

17 Septembrie 2025, 13:20

Cum se transformă alimentele în timpul preparării, ce rol joacă grăsimile, glucidele și proteinele în organism și de ce congelarea a revoluționat industria alimentară? La aceste întrebări răspunde Prof. Dr. Dan Vodnar, specialist în știința alimentelor, invitat în emisiunea Știință cu sare și piper realizată de Corina Negrea la Radio România Cultural. Discuția scoate la lumină mecanismele ascunse din spatele gusturilor și texturilor care ne însoțesc zi de zi.

Toate sunt esențiale pentru viață și cu atât mai mult e esențial să le înțelegem, spune prof. Dan Vodnar despre glucide, proteine și lipide. Glucidele, spune el, sunt fundamentale pentru energia organismului.

„Celulele noastre au nevoie de glucoză, o luăm din alimente. Dacă n-am avea această glucoză, nu am putea susține viața.

Dar excesul poate transforma aliatul în inamic: În momentul în care glucoza este suprautilizată, ea nu mai este un element existențial, ci se poziționează împotriva vieții noastre.

Proteinele sunt structura vieții, dar și cheia multor procese culinare. Ele sunt și actorii principali în reacțiile de brunificare, cele care dau cozonacului sau pâinii acea culoare maronie apetisantă.

„Proteinele au la bază aminoacizi, unii dintre ei esențiali. Fără proteine, evident că nu ar exista viață.”

Dacă glucidele ne dau energie imediată, lipidele sunt rezerva de lungă durată. În plus, grăsimile influențează direct percepția gustului.

„Lipidele au un rol vital în organismul nostru, pentru că ele sunt cele care reprezintă energia de rezervă. (…) Fiecare organ din organismul nostru este delimitat printr-o membrană care este constituită din grăsimi, din lipide. Foarte importante lipidele pentru noi și din punct de vedere alimentar o să-ți spun că sunt cele care ne fidelizează în primul și în primul rând. O moleculă de grăsime îți transmite instant o senzație de sațietate, dar și de satisfacție la nivelul creierului.

Emulsii, geluri și alchimia din bucătărie

De la maioneză la băuturi energizante, procesele de gelificare și emulsionare ascund chimii complexe. Agarul, de pildă, este un agent de gelifiere cu multiple utilizări, dar „în cantități mari, poate interfera cu absorbția vitaminelor, formând o barieră la nivelul intestinului subțire”.

În cazul emulsiilor, apa joacă un rol surprinzător. La trei căni de 250 ml de ulei, ar trebui să adăugăm o lingură de apă. De fapt, apa este cea care face emulsia să fie stabilă.

Metoda care a schimbat definitiv industria alimentară este congelarea. Aceasta nu distruge toate bacteriile, dar le oprește activitatea. Congelarea înseamnă că putem să păstrăm mai mult timp alimentele sigure pentru consum. De fapt, de asta a fost inventată.

„Oxidarea este cea care strică în primul rând alimentele.” De la râncezirea grăsimilor la înnegrirea fructelor, acest proces este inevitabil, dar poate fi încetinit prin antioxidanți. Paradoxul existenței noastre este că avem nevoie de oxigen ca să trăim, dar tot el ne oxidează și ne îmbătrânește.

Despre toate acestea vorbim la Știință cu sare și piper, la Radio România Cultural (https://www.radioromaniacultural.ro/podcast/stiinta-cu-sare-si-piper), cu Dan Vodnar, dr. în biotehnologie, profesor de Chimia Alimentelor, Gastronomie moleculară și Biotehnologii alimentare în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (https://www.facebook.com/p/Facultatea-de-%C8%98tiin%C8%9Ba-%C8%99i-Tehnologia-Alimentelor-USAMV-Cluj-Napoca-100057553584992/?locale=ro_RO).

Dan Vodnar este inițiatorul proiectului ”Știință cu sare și piper” (https://stiintacusaresipiper.ro/) dar și autorul cărții ”ȘTIINȚĂ CU SARE ȘI PIPER. Chimia pe care nu o înveți la școală”, apărută la CORINT Educațional.

De la ora 14.30, la Știința 360, realizatoare Corina Negrea.

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Știință cu sare și piper 13 Iunie 2025, 07:12

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă

Sarea, mai mult decât un condiment: efecte, tipuri și mituri   Profesorul Dan Vodnar , specialist în știința...

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Știință cu sare și piper 06 Iunie 2025, 14:41

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"

Câtă sare este prea multă? Ce tip de sare ar trebui să alegem? Și cum ne influențează sănătatea consumul excesiv de...

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Știință cu sare și piper 30 Mai 2025, 14:50

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”

Prof. dr.  Dan Vodnar , specialist în știința alimentelor și profesor la USAMV Cluj-Napoca, vorbește în...

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Știință cu sare și piper 23 Mai 2025, 14:00

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»

Pornind de la o fascinantă lecție de istorie, profesorul  Dan Vodnar  – specialist în știința...

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Știință cu sare și piper 16 Mai 2025, 11:16

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința

Într-o eră în care electrocasnicele inteligente ne ușurează viața, cuptorul cu microunde rămâne un aparat...

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Știință cu sare și piper 09 Mai 2025, 11:45

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”

  Într-un interviu ”savuros” acordat Corinei Negrea pentru emisiunea  Știință cu sare...

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Știință cu sare și piper 02 Mai 2025, 10:28

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”

  Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când gustăm o ciorbă fierbinte, mușcăm dintr-un ardei...

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Știință cu sare și piper 25 Aprilie 2025, 10:34

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc

Ce se întâmplă, de fapt, când punem o bucată de carne în cuptor sau când simțim mirosul dulce...

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Ascultă live

Ascultă live

16:00 - 16:30
Legendele muzicii
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
16:00 - 16:56
Đóńńęŕ˙ ďĺđĺäŕ÷ŕ 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
16:00 - 16:10
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
15:00 - 17:00
LADA DE ZESTRE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
16:03 - 18:45
Sens unic
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru