Weekend cultural - Recomandări pentru 23-25 mai

22 Mai 2025, 17:07
La finalul acestei săptămâni au loc numeroase evenimente culturale: festivaluri, concerte, expoziții și proiecții de filme în premieră. Iată care sunt recomandările noastre:
- Radio România Cultural și Dumbrava Vlăsiei vă dau întâlnire într-un colț de natură, pentru a celebra împreună bucuria întâlnirilor reale, a conversațiilor vii și a artei trăite cu sens. Evenimentul Radio Summer Days – Orașul regăsit propune o experiență caldă și autentică, într-un cadru deschis, prietenos și inspirat de natură. Timp de două zile, muzica, dezbaterea și arta grădinilor bine gândite se împletesc firesc într-un program conceput ca o agoră modernă – un spațiu de idei, schimburi și pasiuni împărtășite. Dumbrava Vlăsiei devine astfel un punct de întâlnire pentru ascultătorii, colaboratorii și invitații Radio România Cultural, un loc unde cultura respiră în aer liber.
- Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României devine în acest weekend scena uneia dintre cele mai rafinate manifestări muzicale ale anului: Frequenza Festival. Conceput ca o experiență de înaltă ținută artistică, festivalul aduce în fața publicului o serie de concerte de muzică de cameră ce îmbină repertoriul clasic cu perspective contemporane. Pe scena Frequenza vor urca: Serghei Nakariakov, Kristóf Baráti, Maria Meerovitch, Kevin Zhu, Pavel Berman, Eva Bindere, Jing Zhao, Zvi Plesser, Roman Spitzer, Sergio Carolino, David Taylor, Elias Faingersch și, din partea scenei românești de jazz, Sebastian Burneci.
- Orchestra Filarmonicii George Enescu va evolua vineri sub bagheta dirijorului german Jesko Sirvend, laureat al Concursului Yevgeny Svetlanov. Apreciatul violonist Vadim Repin va urca pe scena Ateneului Român în ipostază solistică. Programul include Concertul nr. 1, în la minor, pentru vioară și orchestră, op. 77 de Șostakovici și Simfonia Alpilor, op. 64 de Strauss.
https://www.filarmonicaenescu.ro/
- Cea de-a 34-a ediție a SĂPTĂMÂNII INTERNAȚIONALE A MUZICII NOI (SIMN) aduce și în 2025 la Sala Radio două concerte speciale și trei lucrări interpretate în primă audiție absolută. Vineri, Orchestra Națională Radio va fi dirijată de Radu Popa și ca soliști îi veți aplauda pe Cadmiel Boțac (pian), Mihai Fodorean (pian), Iustinian Zetea (bas-bariton). Evenimentul se va desfășura cu participarea Corului Academic Radio (pregătit de dirijorul Ciprian Țuțu). În programul serii de la Sala Radio veți asculta, în primă audiție absolută, lucrarea Crash semnată de Adrian Iorgulescu, Cristian Bence-Muk: Seven pentru două piane și orchestră și Pomenire – Un requiem românesc, piesă semnată chiar de fondatorul festivalului, Ștefan Niculescu.
- Orchestra Simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara și violoncelistul Bryan Cheng (Solist în Rezidență al Filarmonicii Banatul în Stagiunea 2024/25), sub conducerea dirijorală a mestrului Azis Sadikovic, deschid evenimentul de vineri, cu Concertul pentru violoncel și orchestră nr. 1 în sol minor, op. 49 de D. KABALEVSKI. În program, regăsim, de asemenea, Simfonia nr. 11 în sol minor, op. 103 de D. ȘOSTAKOVICI.
https://filarmonicabanatul.ro/
- Îndrăgitul musical Sunetul muzicii de Richard Rodgers poate fi revăzut luna aceasta în dublă reprezentație, sâmbătă și duminică, cu începere de la ora 18:30, la Opera Națională din Iași. Un reper clasic al genului, musicalul Sunetul muzicii aduce la rampă nu doar o lume plină de energie și ritm, ci și o adevărată lecție de viață pentru toate vârstele – o lecție despre credință, inocență și loialitate. Interpretează soliștii, corul, corul de copii, baletul și orchestra Operei din Iași, conduși de la pupitrul dirijoral de Raluca Zaharia.
- Opera Națională din Cluj Napoca prezintă în premieră spectacolul Aida de Giuseppe Verdi. Subiectul lucrării integrează teme romantice – precum cea a luptei pentru libertate sau a iubirii care sfidează moartea. Acțiunea însă – care îi are în centru pe sclava Aida (în realitate, prințesă etiopiană) și pe viteazul Radames, păstrându-și dragostea în ciuda amenințărilor continue de natură politică și a geloziei prințesei Amneris – se petrece în ambianța exotică a Egiptului antic. Premiera extraordinară a spectacolului Aida de Giuseppe Verdi, este un eveniment de referință pentru Opera clujeană, care celebrează Stagiunea aniversară 105 a instituției. Alegerea acestui titlu este una simbolică, Aida fiind chiar spectacolul inaugural al Operei clujene, prezentat pentru prima dată în 25 mai 1920.
- Tango. Radio and Juliet este prezentat duminică pe scena Operei Naționale din București. Acesta este un spectacol ce unește două coregrafii create de Edward Clug – artist de origine română stabilit în Slovenia – în care se regăsesc elemente de teatru și dans contemporan și fragmente muzicale extrem de diverse ca gen – de la Astor Piazzolla și până la Goran Bregovic și Radiohead. În vreme ce prima coregrafie a fost prezentată pentru prima dată, sub titlul „Tango”, în 1998, la Teatrul Național din Maribor (Slovenia) – unde artistul conduce astăzi compania de balet a instituției – cea de-a doua coregrafie, „Radio and Juliet”, a văzut lumina scenei tot la Maribor, în 2005.
- La Teatrul Masca se joacă vineri, spectacolul Farfuria. Într-un meci de ping-pong între nou și vechi, între “noi” și “ei”, între spații și spațiu, spectacolul este jucat în afara teatrului și apelează la planul SF pentru a elucida dinamici din realitatea noastră imediată. Weekendul aniversar care marchează cei 35 de ani de activitate ai Teatrului Masca este bogat în evenimente culturale. Programul reunește un manifest artistic, două spectacole, o galerie VR, tururi performative, discuții curatoriate, lansări și seri de muzică în spațiile teatrului și în grădina sa.
https://www.masca.ro/teatru/masca-35/
- La Teatrul Nottara suntem invitați la o comedie spumoasă, Liniște în culise! de Michael Frayn, în regia lui Alexandru Jitea. Spectacolul de vineri excelează atât prin comicul de situație, cât și prin cel de limbaj, spunând povestea montării unui spectacol care are toate premisele să eșueze în cel mai catastrofal și sublim mod cu putință. Emoțiile, melodrama, neînțelegerile ce caracterizează dinamica dintre personaje fac ca adevăratul spectacol să se desfășoare în culise, și nu pe scenă, unde aduc după ei toate poveștile din viața lor tumultuoasă.
- La Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, sâmbătă se joacă o comedie de Neil Simon în regia lui Claudiu Goga. Celebra comedie Desculț ȋn parc prezintă povestea a doi tineri proaspăt căsătoriți, Corie şi Paul Bratter. Acțiunea se desfăşoară ȋntr-un mic apartament din New York, unde cei doi soți se confruntă cu dificultățile de a-şi amenaja locuința, aceasta având un spațiu neobişnuit. Corie, o tânără entuziastă şi plină de viață, ȋşi doreşte să transforme orice experiență ȋntr-o aventură, ȋn timp ce Paul, un avocat sobru, ȋncearcă să păstreze totul sub echilibrul rațional.
https://teatrulsicaalexandrescu.ro/spectacol/descult-in-parc/
- Un film neterminat intră în acest weekend în cinematografe. Ianuarie 2020. O echipă de filmare se reunește lângă Wuhan pentru a relua filmările unui film neterminat. Zvonuri legate de virusuri încep să circule, iar echipa e nevoită să înfrunte provocări neașteptate în timp ce orașele intră în carantină.
- Caravana Docuart ajunge la sfârșitul acestei săptămâni și la Muzeul Național al Țăranului Român. Sâmbătă, proiecțiile încep la 13:30 cu două scurtmetraje din Republica Moldova: „Rama albastră” de Victor Organ – un film despre rezistența prin fotografie, despre memorie, identitate și trecutul colectiv și „Nouă măsuri impare” de Veronica Ștefăneț – portretul unui muzician care a rescris granițele dintre jazz și folclor, transformând experimentul în emoție pură. Ziua continuă cu proiecția, în premieră la București, a documentarului de lungmetraj „Pelicule de familie” de Dan Curean (RO, 80 min, ora 14:30) – o anchetă cinematografică declanșată de câteva role de film abandonate într-o mansardă din Cluj, care deschid o lume uitată, surprinsă în imagini intime și revelatoare. Vor fi prezenți în sală pentru Q&A, Eugen Kelemen (editorul și producătorul filmului) și Mandela Gajol, protagonist al documentarului.
- Artistul Nairam Marian Văsii deschide publicului pentru prima dată studioul personal ca parte a unei expoziții concept care celebrează vulnerabilitatea, intimitatea și arta ca formă de vindecare colectivă. Evenimentul are loc între 23 și 25 mai la București, într-un spațiu la înălțime – Art Cloud 8 Rooftop Studio – cu o panoramă spectaculoasă asupra centrului bucureștean. Expoziția reunește lucrări create în ultimii patru ani și propune o invitație sinceră la dialog autentic, reflecție și reconectare.
- Muzeul Național de Artă al României prezintă două expoziții de excepție „Secrete întrețesute” și „De la meșteșug la muzică” în cadrul Romanian Design Week. „Secrete întrețesute” investighează rolul transformator al designului în industria textilă din România și explorează industria textilă ca pe un teritoriu al memoriei colective, dar și al viitorului posibil – o industrie încă activă, dar adesea invizibilă în peisajul economic contemporan. Expoziția face parte din Design Signals, un program de cercetare inițiat de FABER și curatoriat de Martina Muzi, care investighează conexiunile dintre design, industrie și tehnologie în contextul peisajului industrial în continuă schimbare al Timișoarei. Cealaltă expoziție, „De la meșteșug la muzică”, explorează arta luteriei românești, prezentând instrumente muzicale realizate manual din materiale locale, precum molidul de rezonanță și paltinul creț din zona Reghinului. Capsula include atât instrumente finite, cât și componente aflate în diverse stadii de producție, oferind o incursiune în procesul complex de creație.
- Uniunea Armenilor din România și Centrul Cultural Armean din București prezintă prima ediție Strada Armenească Pop-Up: All That Jazz — un eveniment ce aduce în prim-plan moștenirea culturală a comunității armene din România și din diaspora, cu un focus special pe contribuția esențială a jazzmanilor armeni la conturarea scenei românești de jazz. Pe parcursul celor două zile, Cartierul Armenesc se transformă în spațiu de festival: cu concerte live, DJ seturi, expoziții, tururi ghidate, discuții, gastronomie tradițională, cafea armenească, târg meșteșugăresc cu invitați din Erevan, activități pentru copii — toate în spiritul întâlnirii dintre tradiție și inovație într-unul dintre cartierele istorice ale Bucureștiului.