Ascultă Radio România Cultural Live

Weekend cultural - Recomandări pentru 31 ianuarie - 2 februarie

Weekend cultural - Recomandări pentru 31 ianuarie - 2 februarie

31 Ianuarie 2025, 08:14

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.

  • Două artiste cunoscute sunt invitate, vineri, la Sala Radio, în concertul prezentat de Orchestra Națională Radio: dirijoarea KATHARINA WINCOR (Austria) și pianista ALEXANDRA SEGAL, care a câștigat premiul I la secțiunea de pian a Concursului Internațional „George Enescu” – 2022. Aceasta va interpreta Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră, compus de Chopin la doar 20 de ani. Potrivit unei seri de final de ianuarie, evenimentul de la Sala Radio se va deschide cu Povestea unei seri de iarnă, semnată de compozitorul ceh Josef Suk. În a doua parte a concertului, veți asculta creația compatriotului său, celebrul compozitor Antonín Dvořák, care i-a fost profesor: Simfonia nr. 7.

https://salaradio.ro/

  • Renumitul dirijor Alexandre Bloch, violoncelistul Valentin Răduțiu, soprana Ana Maria Labin și cunoscuta actriță Ana Ularu se reunesc vineri, pe scena Ateneului Român, în stagiunea Filarmonicii George Enescu. Publicul va avea ocazia să trăiască o experiență artistică intensă, cu un program impresionant - Psalm de Anatol Vieru, Schelomo de Ernest Bloch și Simfonia nr. 3, Kaddish de Leonard Bernstein – care onorează Ziua Internațională a Victimelor Holocaustului.
  • Ultimul concert al lunii ianuarie 2025 ne prilejuiește o experiență auditivă captivantă împreună cu Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul. De la ora 19:00, la Sala Capitol, ascultăm Concertul pentru vioară și orchestră nr. 1 în la minor, op. 77 de D. ȘOSTAKOVICI. Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul, condusă de Rolf Verbeek, o va avea alături pe scenă pe talentata violonistă Rosanne Philippens. Seara continuă cu două lucrări de G. Gershwin: „Uvertura cubaneză” și Suita pentru orchestră „Porgy and Bess”.

https://filarmonicabanatul.ro/evenimente/concert-simfonic-dirijor-rolf-verbeek-solista-rosanne-
philippens-vioara/

  • Orchestra Filarmonicii de Stat ,,Transilvania’’ ne invită la o seară Beethoven și Schuman. Orchestra dirijată de Gilbert Varga va interpreta în deschidere concertul nr. 1 pentru pian, în Do major, op. 15 de Ludwig van Beethoven. La pian va fi Dragoș Dimitriu. În a doua parte va fi simfonia nr. 3 în Mi bemol Major, op. 97, cunocută ca Renana.

https://filarmonicatransilvania.ro/

  • La Opera Națională București suntem invitați, vineri, la Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart, în regia lui Andrei Șerban. Într-un mod absolut genial, Wolfgang Amadeus Mozart şi Lorenzo da Ponte reunesc în opera Don Giovanni drama, comedia şi fantasticul, cei doi creatori realizând în plin clasicism un spectacol total, de o complexitate şi o substanţă deopotrivă shakespeariană şi wagneriană. Don Giovanni trăieşte clipa în mod excesiv şi într-o totală libertate de expresie: de la violenţă erotică la tandreţe fermecătoare, de la umor spontan la cinism demonic. Fiecare scenă şi fiecare arie a sa este o degajare de energie fantastică ce depăşeşte zona realului.

https://operanb.ro

  • La Opera Națională din Cluj Napoca se joacă vineri, Nunta lui Figaro. Operă comică în patru acte, pe un libret scris de Lorenzo Da Ponte. Servitorii Figaro și Susanna sunt plini de entuziasm în ziua nunții lor, dar există o problemă: angajatorul lor, contele Almaviva, are intenții dezonorante față de viitoarea mireasă. Cu mai multe răsturnări de situație, povestea operei comice a lui Mozart va surprinde și va încânta la fiecare pas, totul desfășurându-se pe parcursul unei zile nebunești în casa contelui Almaviva.

https://operacluj.ro/

  • La Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian”, sâmbătă este în program „Meșterul Manole - Operă Rock – spectacol concert”- pe muzica lui Josef Ioji Kappl, se va juca din nou cu sala plină. Evenimentul este o experiență captivantă care aduce în lumina reflectoarelor unul dintre cele mai fascinante mituri ale culturii românești. Cu o interpretare modernă și puternică, acest spectacol-concert combină muzica rock vibrantă cu povestea tragică a lui Manole, construind un univers emoționant și captivant pentru public. Prin intermediul unei partituri muzicale puternice și a unei distribuții talentate, spectacolul își propune să treacă dincolo de limitele timpului și să aducă în prezent povestea universală a unui erou încercat de contradictoriile lumii sale. Cu scene dramatice, momente intense și o muzică care îmbină elemente contemporane cu influențe din folclorul românesc, „Meșterul Manole - Operă Rock” surprinde esența trăirilor umane profunde și a luptei interioare a personajelor. Această producție reprezintă o călătorie emoțională și sonoră într-un univers mitic, în care sacrificiul și pasiunea pentru creație se întâlnesc într-un tablou fascinant.

www.opereta.ro

  • Teatrul Naţional din Bucureşti vă invită sâmbătă, de la ora 19:00, la Vivien Leigh: Ultima conferință de presă, regia - Lianei Ceterchi, o reconstituire emoționantă a ultimelor zilei de viață ale lui Vivien Leigh. Supranumită „Viv, the world’s darling”, în interpretarea tulburătoare a Lamiei Beligan, marea actriţă retrăieşte acea perioadă magică a Hollywood-ului, pe care l-a iubit şi l-a detestat în acelaşi timp. Şi vă oferă, cu impertinenţă, umor, dragoste şi o periculoasă fragilitate, acest moment de intimitate,... ultima ei conferinţă de presă. Spectacolul este o producție a Teatrului Excelsior și a fost preluat de Teatrul Național București în cadrul programului Uși deschise pentru toți.

www.tnb.ro

  • Tot la TNB, dar duminică, 2 februarie, la Sala Mică, de la ora 19:00, se joacă Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci, un spectacol frumos şi emoţionant ce le propune spectatorilor să se gândească „măcar înr-o seară, la un spectacol de teatru, la fricile bărbatului de lângă noi; adică la fricile noastre, ale tuturor.” (Alina Epîngeac - critic de teatru). Piesa de teatru urmărește inițiatic al unui bărbat în luptă cu Frica. Este o poveste învăluită de dragoste, umor și curaj despre traume deconstruite, despre iubire și acceptare. Ce mai înseamnă azi să fii un „bărbat adevărat”? O disecție actuală a parcursului către sine și a impactului pe care îl are descoperirea adevăratului chip ascuns sub măști fabricate.

www.tnb.ro

  • Teatrul Nottara din București prezintă Zbor deasupra unui cuib de cuci.”Unde începe și unde se sfârșește libertatea? Unde se sfârșește normalitatea și unde începe nebunia? „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, cunoscutul text al lui Dale Wasserman, după romanul lui Ken Kesey, chestionează în aceeași măsură limitele normalității, normalitatea societății, libertatea umană, punând în discuție nu doar problemele din spitalele de psihiatrie și tehnicile de vindecare, ci, mai ales, vulnerabilitatea ființei umane în fața sistemului.”

https://nottara.ro/

  • Teatrul Național din Timișoara ne invită sâmbătă la Absurdina. Piesa leagă teatral patru secvențe – deja legate literar și spiritual – de pe traseul „absurdului” românesc având ca punct de plecare „Dă dămult, mai dă dămult”, pseudo-basmul parodic al lui I.L. Caragiale. Cu personajele sale ubu-iești, textul lui Caragiale mi se pare „contemporan” cu „Ubu rex ”, al lui Alfred Jarry, apărut în 1897, la câțiva ani după cel al scriitorului român.

https://www.tntm.ro/

  • Filmul „Țăndări” intră săptămâna aceasta în cinematografe. Povestea filmului „Țăndări” surprinde organizarea unui meci de fotbal între echipele Movilițele din Movilița și Țăndările din Țăndărești. De rezultatul acestuia depind bugetele ambelor comune, posibilitatea ca primarul din Movilița să-și împlinească dorința de a face un parc de distracții, sau ca cei din Țăndărești să aibă parte de un stadion în comună. Comedia despre fotbal, bani și fete de măritat, „Țăndări” marchează debutul în lungmetraj al lui Bogdan Naumovici, unul din cei mai cunoscuți și premiați publicitari din România.

https://www.facebook.com/tandarifilmul

  • Filmul Semințele smochinului sacru, film premiat la Cannes în 2024, intră în acest weekend în cinematografe. Iman, un judecător la Tribunalul Revoluționar din Teheran, se confruntă cu neîncredere și paranoia pe măsură ce protestele politice din țară se intensifică, iar arma sa dispare în mod misterios. Supsectând implicarea soției sale, Najmeh, și a fiicelor sale, Rezvan și Sana, acesta impune măsuri drastice acasă. Tensiunea crește, iar normalitatea vieții de familie este suspendată.

https://www.cinemagia.ro/filme-in-curand/

  • Larissa Chireață vernisează expoziția „Noli me tangere” la Fundația „Ana” pentru Cultură și Artă, Calea Victoriei, 91-93, sâmbătă, 1 februarie, ora 18:00. «Culoarea transformă lumea plastică a Larissei Chireață într-un demers expresiv, ușor de perceput în subiectul abordat recurent, acela al vaselor cu flori. Diferența dintre compoziții apare la nivelul pensulației, aplicarea tonalităților fiind susținută de tușa elaborată sau de cea fragmentată, de suprapuneri și aplicări ale culorii, care să evoce entuziasmul și metamorfozele interioare ale artistei. »

www.uap.ro

  • Muzeul Național de Artă al României ne invită să vizităm „Tadeusz Kantor – artist oriunde și oricând”. În cadrul Sezonului Cultural Polonia – România 2024-2025, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) în parteneriat cu Institutul Adam Mickiewicz din Varșovia, Muzeul de Artă Contemporana din Cracovia (MOCAK), Cricoteka (Centrul de documentare a artei lui Tadeusz Kantor) și Institutul Polonez din București prezintă expoziția „Tadeusz Kantor – artist oriunde și oricând”, curator dr. Maria Anna Potocka, director MOCAK.

www.mnar.ro

„Cinestezia Symphonic”,  primul concert cinematic pop simfonic din România
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2025, 15:55

„Cinestezia Symphonic”, primul concert cinematic pop simfonic din România

Pe 25 mai , Sala Radio devine scena unui eveniment fără precedent: Cinestezia Symphonic , primul concert cinematic pop...

„Cinestezia Symphonic”, primul concert cinematic pop simfonic din România
Perioada de înscrieri pentru premiul de pictură „Emerging Me: Breaking the Ice” se extinde până în data de 11 mai 2025
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2025, 15:27

Perioada de înscrieri pentru premiul de pictură „Emerging Me: Breaking the Ice” se extinde până în data de 11 mai 2025

Fundația culturală Art Movements Foundation extinde perioada de înscriere pentru premiul de pictură emergentă Emerging...

Perioada de înscrieri pentru premiul de pictură „Emerging Me: Breaking the Ice” se extinde până în data de 11 mai 2025
Open call pentru cea de-a șaptea ediție a programului de rezidență „Sounds Like a Book: Memory”, desfășurată în satul Șona, județul Brașov
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2025, 14:56

Open call pentru cea de-a șaptea ediție a programului de rezidență „Sounds Like a Book: Memory”, desfășurată în satul Șona, județul Brașov

Platforma de book-making și self-publishing Sounds like a Book lansează apelul pentru aplicații la cea de-a șaptea ediție a...

Open call pentru cea de-a șaptea ediție a programului de rezidență „Sounds Like a Book: Memory”, desfășurată în satul Șona, județul Brașov
Ultimele bilete disponibile pentru ediția aniversară JAZZ IN CHURCH
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2025, 11:19

Ultimele bilete disponibile pentru ediția aniversară JAZZ IN CHURCH

Festivalul de jazz și muzică contemporană are loc între 8-11 mai 2025

Ultimele bilete disponibile pentru ediția aniversară JAZZ IN CHURCH
Mihail Barîșnikov în mesajul de Ziua Internațională a Dansului 2025: „Unde este adevărul meu? În fața cui răspund?”
Muzică-Dans-Arte 29 Aprilie 2025, 10:42

Mihail Barîșnikov în mesajul de Ziua Internațională a Dansului 2025: „Unde este adevărul meu? În fața cui răspund?”

Ziua internațională a dansului se sărbătorește începând din 1982, la decizia Comitetului pentru dans al ITI -...

Mihail Barîșnikov în mesajul de Ziua Internațională a Dansului 2025: „Unde este adevărul meu? În fața cui răspund?”
RAD Sculpture Park 2025 se deschide marți, 29 aprilie, la ora 13:00, în grădinile CARO
Muzică-Dans-Arte 28 Aprilie 2025, 15:36

RAD Sculpture Park 2025 se deschide marți, 29 aprilie, la ora 13:00, în grădinile CARO

100 de lucrări de sculptură contemporană sunt expuse în aer liber și pot fi vizitate gratuit timp de peste 3 săptămâni.

RAD Sculpture Park 2025 se deschide marți, 29 aprilie, la ora 13:00, în grădinile CARO
Concerte pentru clarinet, flaut, tubă și violoncel, cu muzicieni ai Filarmonicii George Enescu ca soliști și cunoscutul dirijor Nicolae Moldoveanu, pe 29 și 30 aprilie
Muzică-Dans-Arte 28 Aprilie 2025, 15:20

Concerte pentru clarinet, flaut, tubă și violoncel, cu muzicieni ai Filarmonicii George Enescu ca soliști și cunoscutul dirijor Nicolae Moldoveanu, pe 29 și 30 aprilie

  Cunoscutul dirijor Nicolae Moldoveanu revine la pupitrul Orchestrei Filarmonicii George Enescu la concertele simfonice...

Concerte pentru clarinet, flaut, tubă și violoncel, cu muzicieni ai Filarmonicii George Enescu ca soliști și cunoscutul dirijor Nicolae Moldoveanu, pe 29 și 30 aprilie
International Salbek Opera Masterclass 2025 – apel pentru înscrieri
Muzică-Dans-Arte 28 Aprilie 2025, 13:18

International Salbek Opera Masterclass 2025 – apel pentru înscrieri

  Asociația Castel Salbek  deschide, până la sfârşitul primăverii,  apelul pentru înscrieri...

International Salbek Opera Masterclass 2025 – apel pentru înscrieri
Ascultă live

Ascultă live

11:00 - 12:00
Soundcheck
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 12:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
11:05 - 12:00
reluare: MAGAZIN RRI PLUS (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
11:05 - 12:00
CĂRUȚA 4X4
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
11:03 - 18:00
PULSUL ZILEI
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
11:03 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru