Ascultă Radio România Cultural Live

Ion Christian Chiricuță: "Definitoriu pentru orice copil e calitatea profesorilor în evoluția lui"

Ion Christian Chiricuță: "Definitoriu pentru orice copil e calitatea profesorilor în evoluția lui"

11 Mai 2025, 08:00

Cariera profesorului Ion Christian Chiricuță, medic specialist în radioterapie și radiooncologie, a fost jalonată nu doar de exemplul părintelui său - chirurgul Ion Chiricuță, cel care avea să dea și numele Institutului Oncologic din Cluj-Napoca - Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca -, așadar, nu doar de tatăl său dar și de mulți profesori, pe care Ion Chiricuță îi evocă la emisiunea Născut în România de astăzi: ”doamna Lungu la matematică, o disciplină extraordinară. Doamna Cozma la fizică. Domnul Bogdan la română. Incredibil, incredibil! Și la sport - Dorin Almășan. Dorin Almășan a scris 15 cărți. A făcut două facultăți. Profesor de sport. Era ceva pentru noi!

Noi eram magnețizați de acest perfecționist în sport. Cu echipa de handball a luat premiul întâi pe țară, la fel cu echipa de basketball. De orice se apuca, se apuca foarte serios. (...). În sfârșit. Era un anturaj extraordinar. (...) Era o configurație foarte importantă. Și eu cred că acest lucru după aceea îți clarifică ce drum să iei. Pentru că ai exemple. (...)

Atmosfera la liceu în Cluj, liceul Nicolae Bălcescu, a fost definitorie. Pentru că în clasă erau niște colegi excepționali. Și s-a creat, așa, o emulație între colegi. De exemplu, aveam primul olimpic la matematică, la chimie era la noi în clasă, noi eram câțiva la fizică și toată clasa a intrat la Politehnică sau la Fizică”, își amintește Ion Christian Chiricuță.

Chiar dacă anii erau grei...”Era după un stalinism cumplit. În 53, când a murit Stalin....Aveam bunicu-n pușcărie. Eram niște oameni foarte chinuiți, într-un fel. Norocul nostru era tatăl meu, (dr. Ion Chiricuță, n.r.) care era chirurg, ne-a creat un spațiu de supraviețuire. Dar perioada era dură.” (...) La facultate ”am avut șansa cu profesoarea de fizică, doamna Cosma. Soțul era profesor la Politehnică. Și a creat un laborator de fizică foarte puternic la școală.

Și ăsta a definit și drumul meu. Patru colegi din clasă ne-am dus la fizică. Deci n-am fost eu exotic. Patru, toți am fost cinci ani împreună. După, fiecare a luat un alt drum.

Dar era o dezvoltare extrem de rapidă atunci.

Și fizica era la început. Era un reactor la Măgurele. Era Institutul de Fizică. Era profesorul Ursu. Era o generație care...toți acești tineri i-a trimis în Statele Unite. Și acești tineri, după 3-5 ani, au venit și au adus un nou concept. Și noi (studenții, n.r.) ne-am trezit cu aceștia conferențiari, șefi de lucrări, profesori, care erau șapte ani mai în vârstă ca noi, dar aveau un concept. Și ne-au hipnotizat, ce să mai!... ”

Ion Christian Chiricuță este absolvent al specializării Fizică Atomică și Nucleară la Facultatea de Fizică a Universității din Cluj - Napoca, o alegere care s-a ”născut”, cumva, ”din mers”: ”țin minte că eram în sală când se dădea examenul scris. Și a venit cineva și a zis: ”s-a înființat secția de fizică atomică (la Cluj Napoca, n.r.). Avem 10 locuri, cine vrea.” Și am pus da. Și ne-am trezit câteva zeci, 50 pe 10 locuri (...) A fost deodată așa o mică loterie (...). Și am intrat în grupul ăsta de 10 tineri. (...)

Și se construia fabrica de apă grea la Râmnicu Vâlcea și noi eram pentru secția asta ”concepuți”. Eram într-un program care se schimba aproape de la lună la lună, că apărau noutăți și aveam la Institutul de Fizică Atomică de la Cluj acei oameni extraordinari. Și teza mea de absolvire am făcut-o la Cluj cu niște oameni...Eu mă uitam la ei ca la niște monumente istorice, pentru că aveau un alt mod de a defini viața.(...)

În '71 am terminat facultatea de fizică și intram oarecum în viață. Și atunci am avut șansa, am fost la un congres la București de radiologie, eu fiind fizician la Institutul din Cluj.

Și am întâlnit un profesor, (...)o somitate. Scrisese nouă volume de radiologie și era biblia spațiului german de radiologie.

Și el studiase și fizica și medicina. Și când m-am întâlnit cu el, foarte deschis, zice... "- Ce faci?", "Sunt fizician la Institutul Oncologic." "Trebuie să faci radioterapie!" Nici nu a stat pe gânduri. (...) Și atunci a apărut necesitatea, ca fizician, să studiez medicina. Și știți că în viață trebuie să ai și conjuncturi. Și alea nu trebuiesc pierdute”.

Ion Christian Chiricuță este dr. fizică al Universității Babeș- Bolyai din Cluj Napoca și a urmat și cursurile Facultății de medicină din Cluj Napoca - ”S-a creat posibilitatea să studiez două facultăți. Terminasem fizica în '71, acum eram fizician și m-am înscris la medicină. Am prins această șansă” -, a fost medic la lnstitutul de Medicină și Farmacie Cluj (Medicina generală), medic secundar radiologie-radioterapie la lnstitutul Oncologic București dar și medic de medicină generală (1985) la Dispensarul Dițești, jud. Prahova.

La terminarea facultății, sigur, era acea obligativitate de a face stagiul la țară. E devenitoriu pentru medic. Eu am fost chiar medic de circă trei ani aproape. Și eu pot să spun că acei trei ani m-au format. Și te aduc în funcția care tu ai o responsabilitate pentru o comunitate. La dispensarul Dițești. Aveam trei sate, un sat miner, aveam... Și am întâlnit colegi foarte săritori! (...) Eu eram și pediatru, trebuia să mă ocup și de bătrâni și nașteri și toate și...(...) Am găsit și un aparat de radiologie într-una din spitale la Filipești de Târg. (...)

Se uită puțin evoluția medicinei. Dar Carol I a înființat spitalele rurale. În 1918. Și asta a fost ceva! Astăzi nu mai există. Nu vedeți că acum dispar toate dispensare, goale... Aici e o situație care trebuie re-analizată.

În 1986 ajunge în Germania - ”am ajuns în Germania în 1986, era chiar înainte de Cernobil. Țin minte, m-a prins acolo Cernobilul” - și devine rezident în secția de radioterapie a Spitalului Marienhospital - Herne (Universitatea Bochum). ”Eu am ajuns la 40 de ani acolo, deci teoretic nu mai aveam nicio șansă (și erau și 14.000 de medici șomeri). Important era să te integrezi și să aibă cineva nevoie de tine.

Și ăsta a fost norocul, că eu acumulasem în toți acești ani: am fost medic de circă, am lucrat la Institutul Oncologic din București. Eram rezident în radioterapie, făcusem și doi ani de radiologie la Spitalul Colțea.... Deci aveam o bază pe care nu o avea niciunul dintre acești pseudo-concurenți. Aveam și niște lucrări științifice la activ, și preocupări....Și la prima prezentare am reușit să fiu acceptat ca începător. Sigur că șansele astea.... nici nu știi cine, Dumnezeu îți oferă șansa. Șansa era un prieten de-al meu, doctorul Medrea. Venise și el în Germania și era la un spital în Ruhrgebiet, o zonă extrem de densă ca spitale și populație. Și medicul șef de acolo l-a întrebat, zice, ”n-ai un coleg?”, fiind foarte mulțumit de doctorul Medrea, ”ne trebuie la radioterapie un medic.

Și eu chiar atunci ajunsesem în Germania, și a cincea zi m-am dus la profesorul Bayer și imediat mi-a dat poziția. Deci sunt șanse, ți le creează și viața dar trebuie să ai și ceva în ”rucsac”. Întâi, primul lucru la copilul de grădiniță e să aibă un sandwich pentru pauza de ora 11 sau de 10. Aia e foarte important. Și după aceea alte lucruri ți le pui în ”ghiozdan”. Și ”ghiozdanul” ăla, cu ăla pleci în viață, și când ai nevoie, tu îți iei ce ai nevoie din ”ghiozdan”. Dacă nu pui nimic, nu vei găsi absolut nimic.”

Între 1988 - 1995 lucrează la Clinica și Policlinica de Radioterapie a Universității Wuerzburg iar în 1991 devine medic specialist in radioterapie și radiooncologie.
Între 1996 - 2010 este medic șef și director al lnstitutului de Radioterapie Oncologică de la Spitalul St.Vincenz din Limburg și în 1995 devine Doctor habilitat în medicină la Universitatea Wurzburg și Profesor la Universitatea Wurzburg, în 2002.

În anul 2010 revine în România iar în 2011 inițiază construirea primului centru (privat) de Radioterapie în oncologie.
Un an mai târziu, inițiază și Masteratul de Biofizica Medicala și Biotehnologie Celulară, la Universitatea de Medicina și Farmacie Carol Davila, București unde predă "lmagistică Medicală, Radiații lonizante în Diagnostic și Tratament. Noțiuni de Radiobiologie clinică", ”ce presupune formarea și instruirea masteranzilor privind aparatura moderna de radioterapie și efectuarea practica a planurilor de iradiere externa”, conform CV-ului său.

Este autor a 6 cărți despre oncologie și radioterapie (apărute in perioada 2001-2005), de asemenea coautor și autor a peste 40 de articole apărute in reviste și publicații de specialitate. Recent, sub coordonarea sa, alături de Grigore Iuga, la Editura MEDICALĂ a apărut cartea ”Radioterapia românească prezent și perspective”.
Invitat la Născut în România duminică, 11 mai a.c., de la ora 16.00, Ion Christian Chiricuță evocă oamenii și conjuncturile care i-au creionat și influențat cariera, într-un interviu realizat de Corina Negrea.
Fenomenul migrației – o privire din interior. Invitată: Oana Nechifor, artistă fotograf
Născut în România 24 Aprilie 2025, 08:00

Fenomenul migrației – o privire din interior. Invitată: Oana Nechifor, artistă fotograf

Născut în România - duminică 27 aprilie, ora 16

Fenomenul migrației – o privire din interior. Invitată: Oana Nechifor, artistă fotograf
"În proiectele pe care eu le-am implementat, abordăm diferite teme. Și nu putem face față acestor teme dacă nu avem niște cunoștințe în spate"
Născut în România 23 Aprilie 2025, 19:53

"În proiectele pe care eu le-am implementat, abordăm diferite teme. Și nu putem face față acestor teme dacă nu avem niște cunoștințe în spate"

Sâmbătă, 26 aprilie, de la ora 16, invitatul emisiunii "Născut în România" este profesorul Cătălin Crăciun.

"În proiectele pe care eu le-am implementat, abordăm diferite teme. Și nu putem face față acestor teme dacă nu avem niște cunoștințe în spate"
Mădălina Mirea - ”Ce-mi doresc acum este să fie liniște, adică aș da mai încet tumultul prin care am trecut în ultimii cincisprezece ani”
Născut în România 17 Aprilie 2025, 08:00

Mădălina Mirea - ”Ce-mi doresc acum este să fie liniște, adică aș da mai încet tumultul prin care am trecut în ultimii cincisprezece ani”

Născut în România - Duminică, 20 aprilie 2025, începând cu ora 16.00

Mădălina Mirea - ”Ce-mi doresc acum este să fie liniște, adică aș da mai încet tumultul prin care am trecut în ultimii cincisprezece ani”
Născut în România – Paștele în comunism și astăzi
Născut în România 15 Aprilie 2025, 17:19

Născut în România – Paștele în comunism și astăzi

Sâmbătă, 19 aprilie 2025, ora 16.00

Născut în România – Paștele în comunism și astăzi
Vlad-Eugen Dincă: Cea mai valoroasă resursă nu sunt fondurile, ci oamenii. Categoric, oamenii!
Născut în România 11 Aprilie 2025, 13:20

Vlad-Eugen Dincă: Cea mai valoroasă resursă nu sunt fondurile, ci oamenii. Categoric, oamenii!

Născut în România - Sâmbătă, 12 aprilie 2025, ora 16.00

Vlad-Eugen Dincă: Cea mai valoroasă resursă nu sunt fondurile, ci oamenii. Categoric, oamenii!
Amintirile unei campioane la tenis  Invitat: comentatoarea şi antrenoarea de tenis Raluca Olaru
Născut în România 04 Aprilie 2025, 15:29

Amintirile unei campioane la tenis Invitat: comentatoarea şi antrenoarea de tenis Raluca Olaru

Născut în România - duminică, 06.04.2025, ora 16.00-16.30. Realizator Valentin Protopopescu

Amintirile unei campioane la tenis Invitat: comentatoarea şi antrenoarea de tenis Raluca Olaru
Dr. Irina Minescu – „Este foarte important să ai acea liniște interioară pe care mulți și-o pierd ”
Născut în România 01 Aprilie 2025, 12:08

Dr. Irina Minescu – „Este foarte important să ai acea liniște interioară pe care mulți și-o pierd ”

Irina Minescu, doctor în psihiatrie pediatrică este invitata Roxanei Păsculescu, la Născut în România ,...

Dr. Irina Minescu – „Este foarte important să ai acea liniște interioară pe care mulți și-o pierd ”
Născut în România cu Relu Voicu, inițiatorul proiectului "Cu cărțile pe uliță"
Născut în România 26 Martie 2025, 12:07

Născut în România cu Relu Voicu, inițiatorul proiectului "Cu cărțile pe uliță"

Duminică, 30 martie 2025, de la ora 16.00.

Născut în România cu Relu Voicu, inițiatorul proiectului "Cu cărțile pe uliță"
Ascultă live

Ascultă live

01:30 - 03:30
Teatru Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 02:00
MARI CONCERTE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
01:00 - 02:00
English 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
01:00 - 02:00
reluare: Radiojurnal (RRA) + ÎN PRIM PLAN ROMÂNIA (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
01:00 - 02:00
DEPARTE DE ACASĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
00:03 - 05:00
TAXI MUZICAL
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru