Născut în România - Invitată: Iulia Scavo, somelieră și expertă în arta vinului, stabilită în Franța
Născut în România - Sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 16:00
04 Octombrie 2025, 02:09
„Vinul are muzicalitate, este o pagină albă pe care s-a făcut o compoziție”
Recunoscută la nivel internațional, Iulia Scavo (42 de ani) s-a născut la Craiova și a plecat în Franța în 2002, unde a obținut licența în matematică, la Universitatea Claude Bernard Lyon 1. În orașul considerat capitala gastronomică a lumii, a căutat și a redescoperit gusturile, a început să asocieze preparatele culinare cu vinurile potrivite. Dacă, inițial, demersul său a avut un scop terapeutic, fiind determinat de anumite tulburări alimentare de care suferea, cu timpul a devenit o mare pasiune și o profesie.
„Pentru mine, gustul a fost o căutare, o călătorie. Intrând în lumea gastronomiei, era imposibil să nu mă întâlnesc cu vinurile, care în Franța sunt produse culturale, apreciate în contextul mesei… Matematica mi-a adus rigoarea descifrării unui vin.”
S-a specializat în arta vinului, urmând cursurile de analiză senzorială din cadrul Universității Vinului (Université du Vin) din Suze-la-Rousse, alături de alte programe de perfecționare și a obținut diploma de somelier la Lyon.
S-a calificat la ediții succesive ale competițiilor ASI (Association de la Sommellerie Internationale - Asociația Internațională a Somelierilor, cea mai veche asociație de profil, înființată în 1969 la Reims) „Best Sommelier of the World" și „Best Sommelier of Europe”, terminând pe locul 5 mondial în 2013 (Tokyo, Japonia) și pe locul 3 european în 2013 și în 2017 (la San Remo și Viena). În 2018 a câștigat concursul național Cel Mai Bun Somelier din România, calificându-se astfel la Balcaniada din același an din Serbia, unde a terminat pe locul 2.
În ultimii ani, Iulia Scavo susține cursuri de formare profesională, conferințe și masterclass-uri și aspiră la titlul oficial de Master of Wine / Maestru al Vinului, acordat de Institute of Masters of Wine, cu sediul la Londra – cea mai prestigioasă calificare profesională în domeniul vinului. În istoria de peste 70 de ani a Institutului, doar 425 de profesioniști din lume au reușit să fie acreditați drept Masters of Wine.
„Înainte de a mă orienta spre științele exacte, eram un candidat omniprezent la olimpiadele de literatură din România. Am scris o piesă de teatru, am frecventat cercurile literare în perioada liceului. Am păstrat această dragoste pentru lectură, pentru verbul frumos. Când vorbesc despre vin, îl asociez adesea cu piese muzicale. Vinul are muzicalitate, este o pagină albă pe care s-a făcut o compoziție. Nu toate șampaniile mă duc cu gândul la Mozart, unele sunt extrem de beethoveniene, altele sunt chiar wagneriene.”
În 2017, a devenit prima femeie care a obținut titlul de „Maestru al vinului de Porto”, în cadrul competiției Master of Port, care recunoaște expertiza și cunoștințele despre vinurile produse pe Valea Douro din nordul Portugaliei.
„Vinurile de Porto reunesc un ansamblu cultural, geologic și geografic incredibil. Într-un pahar de Porto, putem merge în timp, în spațiu, putem transcende epocile. Este, totodată, un vin contemporan, prin adaptarea practicilor viticole în contextul schimbărilor climatice.”
Iulia Scavo este primul laureat al Ruinart Sommelier Challenge Franța 2018 și printre cei 250 deținători ai certificatului Champagne master Level (obținut în 2024). Din 2018, se specializează în Champagne pentru programul Master of Wine și este corespondentul regiunii Champagne pentru revista „Vins&Gastronomie”.
Locuiește la Nisa, alături de soțul său, Bruno Scavo, la rândul său un renumit somelier, și cei doi copii, Sophie si Julien și călătorește adesea în diverse regiuni viticole ale Europei.
În urma unei ample documentări și a vizitelor la cramele din regiunea Drăgășani și din Transilvania, Iulia și Bruno Scavo au publicat două volume din seria „Wine secrets of Romania”. Editate în limba engleză, volumele au fost tipărite, în 2023 și în 2025, într-un număr limitat de exemplare, la Editura Monitorul Oficial.
„Vinurile românești se remarcă prin originalitatea unor soiuri locale, care au un loc în lumea vinului european și internațional.”
Realizator: Dana Pitrop