Alexandra Furnea: “Jurnalul lui 66 este istorisirea celor mai dureroase și mai umilitoare momente din viața mea”
30 Octombrie 2024, 19:16
Astăzi, se împlinesc 9 ani de la incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia 64 de tineri și-au pierdut viața. Tragedia s-a produs în seara de 30 octombrie 2015, când 27 de persoane au murit pe loc, iar restul au pierit ulterior în spitale, din cauza arsurilor și complicațiilor. Alți 150 de oameni au fost răniți, mulți rămânând cu cicatrici pe viață. În 2017, un supraviețuitor al incendiului s-a sinucis.
Alexandra Furnea, una dintre supraviețuitoare, a publicat Jurnalul lui 66: Noaptea în care am ars, la editura Humanitas, în 2022. Cartea sa, o mărturie sinceră a durerii și luptei cu trauma, a fost tradusă, recent, în engleză și germană, și prezentată la Târgul de Carte de la Frankfurt. Alexandra Furnea a vorbit în emisunea GPS CULTURAL, realizată de Anca Mateescu, despre ce înseamnă pentru ea traducerea cărții sale și cum încearcă să își depășească trauma în fiecare zi de 30 octombrie.
“Pentru noi, șirul operațiilor nu se va încheia niciodată, sunt proceduri pe care trebuie să le facem toată viața. Ziua de 30 octombrie este, așadar, o prăpastie care se cască în viețile noastre, sub aparenta normalitate cu care o acoperim.”
Cartea nu este doar o lucrare literară, este o parte din ființa sa, o încercare de a-și elibera povestea și trauma.
“Jurnalul lui 66 este istorisirea celor mai dureroase și umilitoare momente din viața mea și, de multe ori, din cauza naturii intime a dezvăluirilor pe care le fac în carte, m-am simțit teribil de expusă, cumva ca un obiect suferind desfășurat pe ce-aș putea numi masa de operație a unui experimentator crud.”
Prin traducerea cărții în engleză și germană, Alexandra Furnea dorește să păstreze vie amintirea nopții de 30 octombrie, din clubul Colectiv, și să ofere o fereastră prin care străinii pot privi, afla și înțelege grozăvia tragediei, cauzată, mai ales, de corupția de care statul nu s-a ocupat. Versiunea în engleză a cărții este semnată chiar de Alexandra Furnea, iar în germană cartea a fost tradusă de Peter Groth.