Artista Suzana Dan: „Vanitatea apasă existența noastră cotidiană în această epocă”
30 Aprilie 2025, 15:08
Orașul vorbește cu Suzana Dan despre provocările artistului contemporan și sensurile multiple ale temei abordate în expoziția totul trece, deschisă la Rezidența 9 din București până pe 31 mai.
Suzana Dan este artist vizual, curator și una dintre vocile active ale scenei artistice independente. Deși își împarte timpul între munca din atelier și organizarea de evenimente culturale, recunoaște că echilibrul nu e ușor de găsit.
„Să fii artist independent, într-o țară în care mediul social nu este tocmai favorabil, este o lecție de supraviețuire”
Expoziția totul trece propune o reflecție lucidă asupra vanității – un concept care, deși pare ușor desuet, guvernează subtil lumea contemporană. Cei nouă artiști invitați explorează prin instalații, obiecte și intervenții vizuale teme precum trecerea timpului, imaginea de sine, presiunea socială sau seducția digitalului.
„Vanitatea apasă existența noastră cotidiană în această epocă. Irina Baco, invitată în expoziția totul trece, chiar are un insert într-unul dintre filmele ei, în care scrie foarte simplu că AI este vanitate.”
Una dintre lucrările care deschide expoziția este emblematică: un ceas fizic modificat manual, în timp real, de către oameni. Este un gest absurd, dar poetic, care semnalează efortul inutil de a controla timpul.
„Traseul expoziției începe cu o lucrare care arată trecerea timpului în timp real ca un gest absurd de muncă al unor oameni care modifică un ceas fizic construit din niște bucăți foarte mari de lemn.”
Tematica vanității este abordată atât la nivel personal, cât și în relație cu societatea. Fiecare lucrare vine cu o cheie de interpretare diferită – de la referințe la mitologia lui Narcis până la reinterpretări ale portretului în era digitală.
Suzana Dan vorbește și despre o tendință nouă în arta contemporană: activarea expozițiilor. În cadrul totul trece, vizitatorii pot participa la tururi ghidate, ateliere și discuții moderate de artista Lea Rasovszky, în cadrul programului de mediere culturală Care-i faza cu arta contemporană.
Un alt element deosebit al expoziției este prezența unei biblioteci tematice, deschise publicului. Aici, vizitatorii pot găsi volume despre vanitate, identitate și reprezentare – de la eseuri teoretice până la clasici precum Portretul lui Dorian Gray.
„Dacă se simte cumva provocat de această poveste a vanității, vizitatorul poate să își petreacă câteva ore și răsfoind cărțile din bibliotecă.”
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.