Weekend cultural - Recomandări pentru 1-4 mai

30 Aprilie 2025, 18:00
Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend.
- Orchestra Simfonică a Filarmonicii Moldova, dirijată de Cristian Sandu, solist: Dragoș Mânza, vioară, va susține, vineri, la Casa de Cultură a Studenților - concertul de Brahms în re major pentru vioară și orchestră, op. 77 și Simfonia nr. 2 în do major op. 61 de Robert Schumann.
- Concertul vocal-simfonic de vineri, deschide ediția a XLIX-a a Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”. De la ora 19:00, la Sala Capitol, orchestra condusă de maestrul Radu Popa va interpreta Uvertura la opera Oberon de C. M. von WEBER. Apoi, violoncelistul Valentin Răduțiu se alătură artiștilor noștri pentru a prezenta în primă audiție „Schelomo” – Rhapsodie Hébraïque pentru violoncel și orchestră de E. BLOCH. Visul unei nopți de vară, op. 61 de F. MENDELSSOHN-BARTHOLDY încheie programul artistic de vineri. Celebra lucrare va fi interpretată de Orchestra și Corul Filarmonicii, alături de sopranele RUT IOVESCU și VIRGINIA MARIA ONIȚA.
https://filarmonicabanatul.ro/
- Unul dintre cele mai notabile turnee din sfera prog metal/rock ajunge și la București! Klone și Kingcrow vor concerta vineri în Quantic Club. Kingcrow – progressive metal, Italia Trupa a fost fondată inițial la Roma, Italia, de frații Diego Cafolla (chitara) si Manuel Thundra Cafolla (tobe) sub numele „Earth Shaker”. Inspirați de poemul „Corbul” al lui Edgar Allan Poe și conduși de dorința de schimbare, numele trupei a fost rapid modificat in Kingcrow și au fost înregistrate câteva demo-uri/albume auto-produs sub noua titulatură, Kingcrow: Something Unknown (2001), Insider (2004) și Timetropia (2006).
- În sala mică a Ateneului Român va avea loc duminică, recitalul cameral susținut de Eugen-Bogdan Popa - violoncel și Anamaria Biaciu-Popa la pian. În program: Igor Stravinski Suita italiană (selecțiuni), Introduzione - Serenata – Tarantella, Leoš Janáček Pohádka, Nikolai Kapustin Elegie, op. 96, Stephen Hough Sonata pentru violoncel și pian pentru mâna stângă, partea a II-a, Nadia Boulanger Trei piese.
https://www.filarmonicaenescu.ro/
- Opera Națională București prezintă sâmbătă și duminică, Oedip de George Enescu , în regia și coregrafia lui Stefano Poda. Distribuția îi reunește pe baritonul Ionuț Pascu în rolul titular, basul Horia Sandu - „Tirésias”, baritonul Vicențiu Țăranu - „Créon” între alții. La pupitrul dirijoral se va afla Cristian Mandeal. În cadrul spectacolelor „Oedipe” din 3 și 4 mai, Ministerul Afacerilor Externe, prin Unitatea Arhive Diplomatice, aduce publicului o expoziție unică de documente originale care au aparținut marelui compozitor George Enescu, oferind astfel o incursiune emoționantă în universul personal și creativ al artistului.
- Opera Națională Cluj-Napoca ne invită duminică la baletul Romeo și Julieta. Într-o lume în care cele mai de preț lucruri erau bogăția, faima și nimicirea dușmanilor, tinerii îndrăgostiți visau la viață și la dragoste. Baletul lui Serghei Prokofiev, inspirat din temele tragediei nemuritoare a lui William Shakespeare, este, fără îndoială, unul dintre cele mai populare exemple ale genului său în secolul XX. Punerea în scenă a coregrafei Valentina Turcu oferă viziunea unei epoci îndrăznețe, senzuală și brutală, când problemele vieții și ale morții erau adesea rezolvate într-un mod irațional și într-o atmosferă înflăcărată de pasiune.
- Opera Națională Iași ne propune pentru vineri și sâmbătă, Rigoletto de Giuseppe Verdi. Regia este semnată de Marco Spada iar scenografia de Mauro Tinti. Din distribuție fac parte : Rigoletto – Carlos Almaguer (invitat), Ducele di Mantova – Mihai Urzicana (debut), Gilda – Antonia Cucerenco (debut), Sparafucile – Ovidiu Urzică (invitat).
- Teatrul Național Ion Luca Caragiale din București vă invită joi, 1 mai, de la ora 19:00, la Anonimul veneţian, un spectacol sensibil, profund, uneori ironic şi mereu emoţionant cu Ilinca Goia și Ioan Andrei Ionescu. O dramă romantică specială despre doi oameni care se reîntâlnesc pentru a-şi împlini povestea, rămasă neterminată. „Spectacolul de faţă nu se vrea o demonstraţie, ci un exerciţiu cu vedere la public. Anonimul veneţian, de Giuseppe Berto, oferă pretextul unei astfel de abordări, iar Ilinca Goia şi Ioan Andrei Ionescu (...) au curajul asumării lui până la capăt, au plăcerea jocului cu mijloacele simple, dar complicate, ale actorului.” Ion Caramitru
https://www.tnb.ro/ro/anonimul-venetian
- Pe 2 mai, tot la TNB puteți vedea o farsă trepidantă și provocatoare: Perplex, în regia lui Ștefan Iordănescu. Cu această piesă unde personajele poartă numele actorilor care le interpretează, Marius von Mayenburg a creat o comedie absurdă și suprarealistă, în care lumea protagoniștilor se destramă cu o viteză amețitoare, unde relațiile se dizolvă și se reasamblează în mod surprinzător. Situațiile se succed derutant și rapid, impregnate cu mult umor, în această piesă în care totul este teatru, dar regizorul nu a apărut, iar decorul este demontat în timp ce piesa încă se mai joacă.
- Pentru duminică, 4 mai, Teatrul Național vă invită la Casa curată: o piesă caleidoscopică, bogată în semnificații, un spectacol în care se împletesc toate elementele vieții (dragoste, ură, umor, obsesie, iubire, moarte). „Repetițiile la Casa curată au fost pentru mine un fel de terapie, o izolare necesară de urâțenia și răutatea lumii, cum spune un personaj al piesei. Continui cu acest proiect căutarea artistică din ultimii ani a multiplelor fațete ale fragilității umane, a frustrărilor ce rod încet pe dinăuntru.” mărturisește Felix Alexa, regizorul spectacolului.
https://www.tnb.ro/ro/casa-curata
- Copiii și nu numai sunt așteptați la Teatru Ion Creangă la Harap Alb, un spectacol care nu doar distrează, dar și învață lecții de viață esențiale, prin abordarea temelor precum curajul, priceperea, prietenia, lupta dintre bine și rău. Personajul principal poate fi văzut ca un simbol al maturizării și al aventurii, iar elementele magice din poveste subliniază ideea că succesul vine nu doar din abilități personale, ci și din sprijinul comunității. Avanpremiera și premiera au loc duminică , la ora 11:00, respectiv ora 18:00.
- Teatrul Excelsior ne propune sâmbătă spectacolul Oleanna de David Mamet. Discuția dintre un profesor și o studentă despre nota primită la examen se transformă într-o luptă complicată de idei care le va schimba iremediabil viața. “Piesa lui Mamet este mult prea bogată tematic pentru a putea suferi o singură interpretare. Dincolo de dilema politică extrem de actuală, avem de-a face cu o tragedie umană. Avem de-a face cu două personaje provenite din contexte foarte particulare, care acționează în conformitate cu un background socio-politic specific. Și se întâmplă ca aceste două lumi, foarte diferite, să intre în contact și să explodeze. Poate abia după, putem să ne tragem concluziile.”
- Filmul Thunderbolts intră în acest weekend în cinematografe. După ce se trezesc prinși într-o capcană mortală, o echipă neconvențională de antieroi trebuie să se angajeze într-o misiune periculoasă care îi va forța să se confrunte cu cele mai întunecate momente din trecutul lor. Thunderbolts îi reunește pe unii dintre villain-ii Marvel, inclusiv Winter Soldier (Sebastian Stan), Valentina Allegra de Fontaine (Julia Louis-Dreyfus), Yelena Belova (Florence Pugh) și Red Guardian (David Harbour), care acceptă misiuni din partea guvernului american pentru a se reabilita.
- La Rezidența Scena 9 puteți vedea “totul trece – o expoziție despre vanitate, fragilitate și nevoia de a fi văzut”. Este vanitatea un mecanism de adaptare, de apărare, de supraviețuire emoțională? Nouă artiști tratează cu o luciditate senzuală fragilitatea lucrurilor, condiția umană și plăcerea trăită cu un soi de eleganță disperată (co-curatoare: Suzana Dan și Georgia Țidorescu)
- Publicul din București este invitat să descopere RAD Sculpture Park, ediția a 3-a, o amplă expoziție de sculptură în aer liber, deschisă până pe 25 mai în grădinile CARO, pe malul Lacului Tei (Str. Barbu Văcărescu 164A). Evenimentul reunește lucrările a cca. 60 de artiști români și internaționali, reprezentați de cele 28 de galerii de artă contemporană participante la târgul RAD Art Fair. Accesul este gratuit, iar în weekend-uri vor fi disponibile tururi ghidate.
- Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Iași are plăcerea de a vă invita la expoziția aniversară semnată de artistul JENÖ BARTOS de la Galeria de artă „Octav Băncilă”. Vernisajul va avea loc, joi, 1 mai, ora 17:00. Prezintă: Criticii de artă dr. Maria Bilașevschi și Petru Bejan.