Artistul Ion Grigorescu deschide noul sezon Arte frumoase
10 Septembrie 2022, 10:14
Sâmbătă, 10 septembrie de la ora 18.30, realizatoarea Daria Ghiu vă așteaptă la un nou sezon Arte frumoase, care debutează cu un dialog cu artistul Ion Grigorescu.
Născut în 1945, Ion Grigorescu este una dintre cele mai complexe personalități artistice din Europa Centrală și de Est. O personalitate polimorfă precum cea a lui Ion Grigorescu nu stă nici pentru o secundă prinsă într-o ramă fixă a istoriei artei. Mediile sale de lucru, cu care jonglează în cariera sa artistică – pictură, fotografie, film, instalație, performance – se subordonează unui mediu unic: corpul. Fie că o numim artă experimentală, body art, artă cu adânci rădăcini religioase, practica artistică a lui Ion Grigorescu e redusă la o mărturisire târzie, cu puterea unei axiome făcută de el într-o pagină de jurnal, în 2005: fiecare acțiune cotidiană este performance, e artă, e un act de supraviețuire. Radicalismului unei asemenea declarații i se poate subordona fiecare strat al operei sale, de la filmele modificărilor urbane aduse de modernizarea socialistă la Box, din 1977, în care artistul boxează cu propriul său dublu. Realism fotografic, hiperrealism, o relație atât de intimă cu mediul fotografiei și cu pictura – o intimitate pe care o resimți ca privitor atât de profund la fiecare pas, cu ochiul pe fiecare lucrare, atent la asimetrii, la ramele imperfecte, la cadrul mișcat.
La Ion Grigorescu pare că totul se reduce la corp și la un întreg set de erori, dar și de victorii ale corpului. Camera de luat vederi e pentru el o prelungire a corpului, care îi permite orice tip de intruziune: fie în spațiul public bucureștean, în spațiul domestic, ori – cel mai dur – în propriul său spațiu interior. Arta lui Ion Grigorescu e corpul însuși.
Până pe 25 septembrie puteți vizita la Muzeul Național de Artă Contemporană din București expoziția Vieți paralele (o retrospectivă) semnată Ion Grigorescu și curatoriată de Călin Dan, o expoziție a avatarurilor corpului, despre timp și trecere, privat și public, greu de privit într-o singură vizită la muzeu.
La Arte frumoase vă invităm să ascultați un dialog cu artistul Ion Grigorescu, înregistrat și filmat în casa artistului, la finalul lunii mai a acestui an. E prima parte dintr-o conversație mai amplă. O discuție despre arhive de familie, procesul creației, artă și politic.
Prima ediție Arte frumoase poate fi consultată și în arhiva emisiunii, pe https://www.mixcloud.com/daria-ghiu/, dar și pe youtube, canalul Radio România Oficial (o filmare realizată de Alexandru Dolea).
Podcast pe spotify: Arte frumoase la Radio România Cultural
Puteți vedea interviul aici:
Despre Arte frumoase
Arte frumoase e o emisiune de actualitate care urmărește mediul artistic local prin cronici dedicate, tururi ghidate sonore și dialoguri cu artiști, curatori, istorici de artă și teoreticieni. Ocazional, analizează expoziții din mediul internațional și utilizează fragmente din arhivă. Are două rubrici, prin care încearcă să pătrundă în intimitatea artei pe două căi: în spațiul atelierului fizic al artistului, dar și în acela mental, în interiorul actului artistic. Uneori, Arte frumoase devine o expoziție radiofonică, realizatoarea devine curatoare, iar artișii invitați produc o lucrare de "radio art". Arte frumoase își dorește să fie artă la radio și, cât de des posibil, artă radio.