Ionuț Șendroiu: „Acțiunea se petrece în perioada carantinei, dar e destul de veselă cartea”

06 Mai 2025, 13:50
Ionuț Șendroiu este medic de bord pe nave de foraj maritim, dar și autorul unui roman surprinzător și plin de savoare: Un atac de panică, publicat la Editura Humanitas. La intersecția dintre experiență personală, observație socială și o doză sănătoasă de umor, cartea sa ne poartă într-un hotel de carantină din Ghana, alături de 40 de muncitori din toate colțurile lumii. În dialog cu Georgiana Petrache, Ionuț Șendroiu povestește cum o situație tensionată reală a devenit un roman plin de culoare, conflicte culturale și, paradoxal, destul de vesel.
Romanul Un atac de panică pornește de la un episod real: un coleg de pe navă suferă un atac de panică într-un moment critic. Atmosfera tensionată se instalează încă din primele pagini, iar povestea se construiește cu grijă, cărămidă cu cărămidă.
„M-am gândit să scriu cronica unui atac de panică anunțat cumva și anunțat chiar din titlu. Este inspirat din realitate. Un coleg de serviciu a făcut un atac de panică într-un moment foarte nepotrivit. Și după ce acest lucru s-a întâmplat, mi-am dat seama că atacul de panică plutea în aer încă de când am aterizat în Ghana, dar nimeni nu știa când va avea loc.”
Deși acțiunea are loc în timpul carantinei, tonul romanului este neașteptat de vesel: „Cartea e veselă. Nu-mi dau seama cum”, recunoaște Ionuț Șendroiu. Dincolo de cadrele apăsătoare, viața de zi cu zi în carantină e plină de umor involuntar, întâmplări absurde și diferențe culturale savuroase.
În centrul romanului se află și suprapunerea culturală inevitabilă.
„Pe nava de foraj lucrează muncitori din Malaezia și muncitori din Norvegia. Nu au nimic în comun, nu știu nimic despre obiceiurile culturale, culinare, muzicale și așa mai departe. Conflictul apare pur și simplu dintr-un schimb de replici banal.”
Este o lume în care pentru fiecare normalul e diferit, iar cele mai banale situații pot degenera în neînțelegeri sau glume savuroase.