Istoricul Georgeta Filitti: „Rezultatul acestui sondaj privind comunismul este eșecul nostru ca profesori, n-am știut să ne educăm tânăra generație”

24 Iulie 2025, 10:39
O nostalgie periculoasă? Ce spun românii despre Ceaușescu și comunism, în cel mai recent sondaj INSCOP
Un procent de 66,2% dintre români consideră că Nicolae Ceaușescu a fost un lider bun pentru România, potrivit celui mai recent sondaj realizat de INSCOP Research. În același timp, 66,4% dintre respondenți sunt de părere că statul român avea mai multă grijă de cetățeni înainte de 1989 decât în prezent.
Rezultatele indică o realitate profundă: o parte semnificativă a populației privește cu nostalgie spre un regim autoritar, uitând sau neștiind, poate, adevărata sa față. O explicație posibilă o oferă istoricul Georgeta Filitti: „Sub dictatură exista o formă de solidaritate în mizerie, pentru că majoritatea trăia prost. Această solidaritate a dispărut astăzi. Este un rezultat îngrijorător, pe care îl socotim un eșec al nostru, ca profesori. Nu am știut să educăm tânăra generație să înțeleagă toate aspectele negative care au definit orânduirea comunistă.”
În aceeași notă critică, istoricul Adrian Cioroianu vede în sondaj expresia unei dezamăgiri adânci față de prezent, dar și a unei deficiențe sistemice în predarea istoriei în școlile românești: „Este regretat nu neapărat un stat paternalist, ci unul perceput ca fiind mai egalitar. Un stat care a uniformizat indivizii. Acum, o parte dintre români percep prezentul ca favorizând elitele, iar istoria, predată sumar și superficial, nu reușește să ofere repere clare. O oră de istorie pe săptămână, în licee, este total insuficientă.”
Istoricul Alina Pavelescu atrage atenția că această nostalgie pentru comunism nu e neapărat legată de cunoașterea reală a epocii, ci mai degrabă de aspirațiile actuale ale oamenilor: „Mulți dintre cei care privesc cu simpatie spre perioada comunistă nu au trăit-o. Ce ne spun ei, de fapt, este că își doresc stabilitate: o slujbă sigură, o locuință, mai puțină incertitudine. Nu vor să mai trăiască de azi pe mâine, cu teama că mâine se vor tăia salariile sau va veni o altă criză economică.”