Ascultă Radio România Cultural Live

Președintele UNITER, Dragoș Buhagiar, răspunde acuzațiilor care se aduc după anunțarea premiilor și nominalizărilor pentru Gala UNITER 2023

Președintele UNITER, Dragoș Buhagiar, răspunde acuzațiilor care se aduc după anunțarea premiilor și nominalizărilor pentru Gala UNITER 2023

17 Martie 2023, 14:27

În urmă cu trei zile, Uniunea Teatrală din România a anunțat premiile Senatului și nominalizările pentru Gala Premiilor UNITER 2023. O parte dintre nominalizări și premii au stârnit nemulțumiri în breaslă, concretizate într-o petiție semnată de mai mulți artiști, critici de teatru, manageri și jurnaliști culturali. Până în acest moment s-au strâns aproximativ 600 de semnături. Avem o primă declarație pentru Radio România Cultural, de la scenograful Dragoș Buhagiar, președintele UNITER.

RRC: Principala cerință, care de fapt dă și titlul petiției, este cea legată de retragerea nominalizării lui Andriy Zholdak de la categoria „cel mai bun regizor”. Și citez din petiție: „Anul acesta, care a fost marcat în teatrul românesc de o dezbatere profundă asupra abuzurilor, juriul UNITER nominalizează un regizor care a agresat în fața întregii echipe, în seara unei premiere, una dintre actrițele din distribuție. Acest act nu este o supoziție, un zvon și nu face parte din sfera privată, neatacând prezumția de nevinovăție, așa cum se pretinde de multe ori în mod absurd în cazurile de abuz.” Înțeleg că nu puteți să aveți o reacție din partea juriului, dar vorbind ca om de teatru, ca artist, care este perspectiva dumneavoastră asupra acestei situații?

Dragoș Buhagiar: Eu, Dragoș Buhagiar, scenograf, vă spun că sunt împotriva oricărei forme de abuz sau discriminare. De aceea, dacă observați în CV-ul meu, mi-am permis să-mi cam aleg colaboratorii, persoanele cu care îmi place să lucrez, pentru că focusul meu e pe teatru, făcut într-un anume fel, care se constituie într-o formă de echipă, dacă se poate, o echipă permanentă, cu un program artistic, bazată pe respect reciproc atât între creatorii principali, cât și în raport cu distribuția. Deci, aici lucrurile, din punctul meu de vedere, sunt clare.

Ca președinte UNITER, pot să vă zic că sigur că ne uităm cu îngrijorare la această petiție. Cu siguranță o vom discuta în Senatul UNITER. Cu siguranță noi trebuie să așteptăm întâi o reacție a juriului care a fost învestit de UNITER să facă nominalizările. Pentru cei care nu știu, de obicei, juriul este desemnat de membrii Senatului UNITER, care sunt 19 la număr. Toți sunt personalități importante ale vieții teatrale. Toată lumea face propuneri, de obicei se alege cu o jumătate plus unu. E foarte important să respectăm un juriu. În momentul în care învestești un juriu, îl învestești și cu încredere. Și trebuie să vă spun că eu consider că a fost un juriu profesionist. Sunt oameni care au un CV important în spatele lor. Ce pot să vă mai zic este că până anul ăsta au fost în juriu trei membri critici. De obicei, au fost mulți ani la rând, trei componenți în juriul de selecție. Senatul, anul ăsta, a considerat că ar fi bine să lărgească spectrul, să fie cinci, să fie și doi profesioniști. Mi s-a părut că în felul ăsta putem obține o evaluare mai corectă și mai democratică asupra vieții teatrale, asupra producțiilor din teatrul românesc. Asta a fost intenția de bună credință, categoric, și democratic, și transparent. Sigur că suntem nefericiți de situație și îngrijorați, o vom discuta. Toată această situație sigur că se discută cu juriul și o să revenim în curând cu anunțuri. Dar nu pot să merg până la capăt acum și să vă dau mai multe informații până nu primim opinia juriului. Trebuie să ascultăm și părerea lor și să vedem ce decizii și putem lua în cazul acesta.

Nici Uniunea Teatrală nu aprobă sau cauționează vreo formă de abuz sau discriminare. Ne disociem total de genul ăsta de lucru în teatru și nu numai, în teatru și în școli. Aceste acte sunt inacceptabile, adică trebuie tăiate de de la rădăcină. Eu nu cred că există o persoană care să declare altceva.

RRC: Celălalt premiu, contestat de o parte destul de mare a breslei, cel puțin din ce văd în aceste semnături, vizează de data aceasta chiar premiile acordate de Senatul UNITER. Este vorba despre premiul pentru întreaga activitate pentru actorul Alexandru Repan, fost colaborator al Securității. Ce faceți în această privință?

Dragoș Buhagiar: Procedura cu aceste premii este în felul următor: noi primim în fiecare an o listă din partea teatrelor cu propuneri, fie că teatrele își propun angajații sau au propuneri din afară, oameni cu care au colaborat ș.a.m.d. Deci, o dată, Alexandru Repan a fost în primul rând propus de Teatrul Nottara, dar am primit și o propunere din partea ICT Teatrologie. Bineînțeles, ambele propuneri de bună credință. Au fost mai multe propuneri primite. S-a votat, se votează cu vot secret. S-a votat a 2-a oară. La al 2-lea vot a ieșitAalexandru Repan. Ieri am intrat în posesia unei hârtii pe care UNITER nu a avut-o, nu a primit-o. Ieri am intrat în posesia unei decizii oficiale. Am studiat-o în regim de urgență. Au primit-o toți membrii Senatului. Vom reveni cu un anunț. Cu siguranță această situație va trebui rezolvată într-un fel de comun acord cu toți membri ai Senatului. Nu președintele, nu vicepreședintele de capul lor iau decizii. Nici în acest caz. Asta nu înseamnă că eu acum vă dau un răspuns evaziv sau mă ascund în spatele cuvintelor. Deciziile se iau împreună.

Membrii Senatului sunt niște oameni care au fost votați cu voturi numeroase de artiștii din teritoriu. Membrii Senatului au acoperire foarte mare în teritoriu, ei fiind totuși mari personalități ale lumii teatrale, deci aștept feedback-ul lor. Probabil în cursul zilei de astăzi toată lumea a primit această hârtie.

RRC: Și când estimați că s-ar putea lua o decizie?

Dragoș Buhagiar: Nu știu să vă zic. La ora asta, eu am ieșit acum de la cursuri (n.r. ora 14:30), trebuie să mai vorbesc cu colegii de la UNITER și o să revenim cu un anunț. Eu mi-aș dori să se întâmple organic, adică trecând prin etapele firești cât mai repede. Ar trebui cât mai repede să întâmple ceva, dar nu înainte de a aduna toate părerile Senatului.

RRC: Tot în această petiție, se atrage atenția asupra ceva ce am observat cu toții cumva: lipsa prezenței tinerei generații de artiști, care nu este reprezentată, de exemplu, la categoriiile „cel mai bun spectacol”, „cea mai bună regie”, lipsa de vizibilitate a teatrului independent. Cumva surprinzător, aș zice, după edițiile de anul trecut și de acum 2 ani, de exemplu, unde la premiile importante au fost nominalizați și au luat premii mulți tineri.

Dragoș Buhagiar: Eu cred că juriul s-a focalizat în primul rând, cum și eu personal cred că trebuie să fie, pe valoare, pe valoarea produsului artistic. În primul rând, eu cred cu tărie că primul lucru care trebuie judecat este calitatea spectacolelor și calitatea actului artistic. Nu cred că primul gând trebuie să fie vârsta. Pe de altă parte, dacă vă uitați în propunerile jurului, sunt actori tineri, sunt oameni tineri, adică nu, ăsta nu a fost un concept. Au selecționat spectacolele pe care dumnealor le-au crezut consistente și valabile în momentul ăsta.

Eu, ca președinte UNITER, ce pot să vă zic, dacă eu am validat un juriu, e normal să îi respect părerea. Așa e firesc. Nu pot să fac niște declarații fulminante, dar, nu vi se pare că, de exemplu, e o forțare în zona asta, adică să zicem că premiile trebuie date într-o marjă de vârstă. Eu cred că valoarea nu are vârstă. Poate avea 20 de ani, poate avea 30 de ani, poate avea 50 de ani, poate avea 70 de ani. Iar artiștii nu-s niște numere. Artiștii sunt unici toți. Pentru noi, UNITER, toată lumea este la fel de importantă, indiferent de vârstă. Este greu să poți să creezi că artiștii sunt egali, pentru că ei sunt unici, sunt diferiți, e greu să-i cuantifici. Nu știu cum să vă explic mai bine. Eu cred că trebuie să fim atenți în zona asta. Dacă-i aliniem, s-ar putea să fie haos.

Interviu realizat de Luana Pleșea pentru emisiunea GPS Cultural. Cu o amplă dezbatere pe acest subiect revenim săptămâna viitoare în emisiunea "Scena şi Ecranul".

Unde-mi ești, București?
Produs de Radio România 25 Iulie 2024, 17:04

Unde-mi ești, București?

Stau la o masă, în Centrul vechi, mă uit la cei care trec prin fața mea. Azi mă simt turistă în propriul oraș....

Unde-mi ești, București?
INTERVIU EXCLUSIV - Sevdaliza la Electric Castle 2024 - „Nu cred că artiștilor ar trebui să le fie frică de inteligența artificială. Vorbim despre ceva ce fundamental reprezintă o îmbunătățire”
Produs de Radio România 25 Iulie 2024, 00:46

INTERVIU EXCLUSIV - Sevdaliza la Electric Castle 2024 - „Nu cred că artiștilor ar trebui să le fie frică de inteligența artificială. Vorbim despre ceva ce fundamental reprezintă o îmbunătățire”

Sevdaliza , artista de origine iraniană care a emigrat la o vârstă fragedă în Olanda, s-a remarcat de-a lungul...

INTERVIU EXCLUSIV - Sevdaliza la Electric Castle 2024 - „Nu cred că artiștilor ar trebui să le fie frică de inteligența artificială. Vorbim despre ceva ce fundamental reprezintă o îmbunătățire”
Anca Olteanu - „Teatrul este acel mediu sigur și stimulativ în care copiii învață să își exprime emoțiile” | PODCAST
Produs de Radio România 23 Iulie 2024, 14:25

Anca Olteanu - „Teatrul este acel mediu sigur și stimulativ în care copiii învață să își exprime emoțiile” | PODCAST

Festivalul de teatru Ariel Fest Junior   de la Râmnicu Vâlcea se află la prima ediție.  O ediție...

Anca Olteanu - „Teatrul este acel mediu sigur și stimulativ în care copiii învață să își exprime emoțiile” | PODCAST
Cititorul - o nouă specie pe cale de dispariție | PODCAST
Produs de Radio România 20 Iulie 2024, 01:24

Cititorul - o nouă specie pe cale de dispariție | PODCAST

Aproximativ 11 milioane de români nu au citit nicio carte în anul 2023 , potrivit datelor INS. Cum am ajuns...

Cititorul - o nouă specie pe cale de dispariție | PODCAST
Canicula rănește clădirile și monumentele istorice
Produs de Radio România 19 Iulie 2024, 00:25

Canicula rănește clădirile și monumentele istorice

Trecem printr-o perioadă cu temperaturi extrem de ridicate care într-o anumită măsură afectează și clădirile istorice....

Canicula rănește clădirile și monumentele istorice
Răzvan Popovici, fondatorul festivalului SoNoRo Musikland - „Ne dorim să atragem în continuare atenția asupra unor clădiri foarte importante ale Transilvaniei care încă nu au fost restaurate” | PODCAST
Produs de Radio România 17 Iulie 2024, 00:17

Răzvan Popovici, fondatorul festivalului SoNoRo Musikland - „Ne dorim să atragem în continuare atenția asupra unor clădiri foarte importante ale Transilvaniei care încă nu au fost restaurate” | PODCAST

Festivalul SoNoRo Musikland , inspirat de istoria remarcabilă a sașilor din Transilvania, ajunge în acest an la ediția...

Răzvan Popovici, fondatorul festivalului SoNoRo Musikland - „Ne dorim să atragem în continuare atenția asupra unor clădiri foarte importante ale Transilvaniei care încă nu au fost restaurate” | PODCAST
Editura Casa Radio la Festivalul „Vară Magică” - Sesiune de autografe Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea
Produs de Radio România 16 Iulie 2024, 15:48

Editura Casa Radio la Festivalul „Vară Magică” - Sesiune de autografe Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea

Pe 17 iulie 2024 , de la ora 19.30 , la Ateneul Român are loc cel de-al treilea eveniment din cadrul Festivalului...

Editura Casa Radio la Festivalul „Vară Magică” - Sesiune de autografe Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea
Povestiri din studioul artelor Sâmbătă 29 Iunie ora 21 Realizator Magdalena Tara - Invitat special Dr. Adrian Iancu - psiholog, psihoterapeut
Produs de Radio România 28 Iunie 2024, 10:10

Povestiri din studioul artelor Sâmbătă 29 Iunie ora 21 Realizator Magdalena Tara - Invitat special Dr. Adrian Iancu - psiholog, psihoterapeut

Dr. Adrian Iancu, de peste 50 de ani in Italia, liber profesionist din 1984, este specialist în psihoterapie familială...

Povestiri din studioul artelor Sâmbătă 29 Iunie ora 21 Realizator Magdalena Tara - Invitat special Dr. Adrian Iancu - psiholog, psihoterapeut
Ascultă live

Ascultă live

04:00 - 05:00
Concert de prânz (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
04:53 - 05:00
Tatal nostru* Imnul naţional
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
04:00 - 05:00
Français 4
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru