Ascultă Radio România Cultural Live

Rodica Popescu Bitănescu, la 93 de ani de Radio România: “Radioul mi-a marcat viața!”

01 Noiembrie 2021, 06:00

Remarcabilă actriță de teatru și film, dramaturg și regizor, Rodica Popescu Bitănescu își amintește, la zi aniversară pentru Radio România, câteva dintre cele mai dragi momente legate de această instituție cu care a colaborat mai bine de 40 de ani. Căci aici, la Radio România, Rodica Popescu Bitănescu a jucat în numeroase piese de teatru radiofonic și emisiuni de divertisment, dar s-a aflat în fața microfonului și în multe emisiuni în direct. Despre oamenii extraordinari pe care i-a cunoscut aici și cum i-au influențat aceștia cariera, despre întâlniri memorabile, dar și despre cea mai nouă realizare a sa, ne povestește, în cele ce urmează, Rodica Popescu Bitănescu:

La ce vârstă ați descoperit radioul, doamnă Rodica Popescu Bitănescu?

Cred că aveam vreo nouă-zece ani, atunci când am început să ascult la radio muzică clasică. Nu știu exact de unde această pasiune, dar îmi plăcea enorm să ascult astfel de muzică, în special operă, pe care o adoram. Îmi amintesc că în zona în care locuiam, din casa vecină, în care stătea o familie de medici chirurgi, se auzea mereu muzică clasică. Cred că așa am devenit eu pasionată de acest gen muzical.

Teatrul la microfon l-am descoperit puțin mai târziu. Îmi plăcea, pentru că îmi dădea posibilitatea ca, în timp ce îl ascultam, să-mi imaginez ce vreau eu, de la decor până la personaje. Nicăieri nu este posibil așa ceva, ca la radio. Mai târziu, când am ajuns și eu la radio, am întâlnit aici oameni extraordinari.

Cine au fost aceștia?

Un om care mi-a marcat existența a fost Ion Vova. El a fost primul care m-a invitat să înregistrez la radio. Eram așa de fericită!

Țin minte că am lăsat atunci adresa la care ar fi urmat să primesc niște bani care îmi reveneau după câte o înregistrare. Se plătea puțin, dar acei bani contau foarte mult pentru mine, o tânără actriță la început de drum. Numai că în loc să se noteze, la adresă, Gara Obor s-a trecut, dintr-o greșeală, Gara de Nord. Astfel, banii care mi-ar fi revenit n-au ajuns niciodată la mine. Abia după trei ani am îndrăznit să îi spun lui Ion Vova că eu nu am primit nici un ban. Când m-a întrebat de ce am așteptat atâta să-i spun, i-am răspuns că mi-a fost rușine și că m-am temut că nu voi mai fi invitată apoi la alte înregistrări.

Am înregistrat mult la radio: teatru, divertisment, scheciuri, emisiuni în direct... Cu și de la Ion Vova am învățat să vorbesc la radio, pentru că este foarte important cum rostești cuvântul la radio, cum respiri la un anumit timp, cum frazezi... Toate astea le-am învățat de la el.

Un alt om remarcabil de radio de la care am învățat multe lucruri care mi-au folosit mai apoi și în teatru, și în cinematografie, a fost Vasile Manta, unul dintre cei mai mari regizori de radio. Asemenea oameni mi-au marcat cariera.

Peste patruzeci de ani ați colaborat cu Radio România, timp în care ați cunoscut aici și mulți mari actori. Au existat însă și actori remarcabili care v-au impresionat doar ascultându-i la radio?

Unul dintre aceștia este Alexandru Giugaru. Cred că aveam vreo 15-16 ani, atunci când l-am auzit citind la radio scrisorile lui Tudor Mușatescu. Era pentru prima oară când auzeam textele lui Mușatescu. Giugaru citea câte o scrisoare în fiecare săptămână, iar eu stăteam cu urechile pâlnie. M-a impresionat extraordinar. După ani de zile, mi-a încolțit ideea să încep să le învăț. Știi că aceste scrisori ale lui Tudor Mușatescu n-au putut fi învățate niciodată pe dinafară de nimeni? Poate și din cauza stilului sucit în care erau scrise. De aici stârnea râsul. Dar eu am reușit să învăț 13 scrisori de-ale lui pe dinafară. După scrisorile lui am făcut un one woman show, “Rendez-vous”, un spectacol pe care l-am jucat vreo 17 ani, aproape fără oprire. S-a jucat la Teatrul Național la toate sălile, de la cea mai mică, de 99 de locuri, până la Sala Mare, care numără 1.000 de locuri, cu un imens succes de casă. Îl jucam eu singură. Asta datorită lui Alexandru Giugaru. Căci pe el l-am ascultat pentru prima oară citind, la Radio, scrisorile lui Mușatescu.

Privind în urmă, cât de important a fost Radioul în viața dumneavoastră?

Radioul mi-a marcat viața! Cum spuneam, aici am văzut, am cunoscut mari actori. Aici l-am văzut pentru prima dată pe Emil Botta. De altfel, aceea a fost și singura mea întâlnire cu el. Un imens actor de teatru, un mare autor de poezii, pe care și le recita ca nimeni altul. L-am văzut la radio, într-un rol - nu mai știu în ce piesă, nu le mai țin minte, pentru că au fost atât de multe… -, și am fost marcată de ochii lui fantastici, extrem de tulburi, de un albastru închis, și de mâinile pe care și le încolăcea în jurul trupului. Era în fața microfonului, iar vocea lui se schimba așa cum i se schimba culoarea ochilor. Mi-l amintesc perfect, cu mâinile sucite care i se încolăceau în jurul trupului și cu o voce sumbră, adâncă, periculoasă. Deodată își desfăcea brațele și le întindea cu degetele-n sus, în aer, iar ochii lui căpătau o altă culoare, de data asta deschisă, blândă, ca albastrul cerului, de ziceai că acum apare soarele. Niciodată nu o să pot să-l uit pe Emil Botta. Atât de mult m-a impresionat! În ziua aceea, am învățat enorm de la el.

Faptul că am jucat mult la radio, scheciuri, comedii muzicale, drame și multe alte spectacole m-a ajutat foarte mult în cariera mea de scenă, dar și în film, pentru că sunt diferite. Filmul se face într-un fel, teatrul în alt fel, iar radioul într-un cu totul alt fel. De aceea consider că este foarte interesantă această experiență pe care am avut-o. Sunt atât de multe de povestit, că ar trebui să scriu încă un roman…

Ați scris deja un roman?

Da, în această perioadă grea prin care trecem, a pandemiei care nu știm exact când și cum se va termina, am scris un roman, pentru prima dată în viața mea. Până acum am scris numai piese de teatru: comediile “Cinci femei de tranziție”, “Încă-i bine”, “Viață de cimitir”, “Interesul poartă fesul”, “Cacealmaua”, pe care le-am jucat și le joc la Teatrul Național sau la alte teatre din București și din țară. Dar n-am îndrăznit vreodată să mă gândesc că aș putea să scriu o carte despre mine, căci romanul acesta este despre mine. Este unul autobiografic și se numeste “Asta sunt eu!”. Este despre viața mea, cu bune și cu rele. E o carte luminoasă și atât de plăcută, cu poveștile mele de viață, adevărate și sincere, pentru că eu mi-am făcut profesia și pe scenă, și la radio întotdeauna cu sinceritate. Eu mi-am câștigat publicul care venea la teatru și care vine în continuare, dar și ascultătorii de radio nu doar cu vocea mea și nuanțele sale, ci și prin sinceritate. Căci publicul simte dacă ești sincer. Cartea a apărut de curând și abia aștept lansarea, pe care o vom face în mai multe orașe din țară, atunci când acest lucru va fi posibil.

Ce le transmiteți ascultătorilor Radio România? Ce îi doriți Radioului, acum la împlinirea a 93 de ani de existență?

Mi-ar plăcea să fiu invitată să dau un interviu la radio legat de tot ce a însemnat activitatea mea aici, pe parcursul a peste 40 de ani. Cred că ar fi binevenit în primul rând pentru ascultătorii Radio România, care sunt sigură că s-ar bucura să ne reauzim pe calea undelor.

Mă bucur foarte mult și mă simt onorată că am fost invitată să vorbesc despre Radio România, în acest interviu. Radioului îi doresc viață lungă, iar ascultătorilor săi multă sănătate. Să scăpăm cât mai repede de această pandemie, să ne revedem și să ne auzim din nou cu bine!

Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu” | PODCAST
Produs de Radio România 14 Mai 2024, 15:55

Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu” | PODCAST

La Adjud, pe 24 mai , începe  Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu” , unicul festival...

Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu” | PODCAST
Gaudeamus Radio România, între 15 și 19 mai, la Oradea
Produs de Radio România 13 Mai 2024, 08:38

Gaudeamus Radio România, între 15 și 19 mai, la Oradea

Cea de-a zecea ediție a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România organizată în Oradea , se va deschide...

Gaudeamus Radio România, între 15 și 19 mai, la Oradea
“Noaptea Muzeelor” la Radio România Cultural cu poezie, jazz și comori ale patrimoniului național
Produs de Radio România 13 Mai 2024, 08:03

“Noaptea Muzeelor” la Radio România Cultural cu poezie, jazz și comori ale patrimoniului național

Nora Iuga, Ioana Crăciunescu, Magda Cârneci și alte 20 de poete din generații diferite vor fi în direct la Radio...

“Noaptea Muzeelor” la Radio România Cultural cu poezie, jazz și comori ale patrimoniului național
„Nu-mi vine în minte combinație mai sclipitoare decât Crane povestit de Paul Auster” – Interviu cu traducătoarea Iulia Gorzo
Produs de Radio România 12 Mai 2024, 12:02

„Nu-mi vine în minte combinație mai sclipitoare decât Crane povestit de Paul Auster” – Interviu cu traducătoarea Iulia Gorzo

„ Speranța este cea care pune lumea în mișcare ”, scria Paul Auster , marele scriitor american. O nouă...

„Nu-mi vine în minte combinație mai sclipitoare decât Crane povestit de Paul Auster” – Interviu cu traducătoarea Iulia Gorzo
Românii în lume Duminică 12 Mai ora 21 Realizator Magdalena Tara
Produs de Radio România 12 Mai 2024, 04:01

Românii în lume Duminică 12 Mai ora 21 Realizator Magdalena Tara

“Românii în lume” astăzi la Viena, Varșovia, Torino, Madrid, Chișinău și București Un proiect...

Românii în lume Duminică 12 Mai ora 21 Realizator Magdalena Tara
„The Magic of Peter Herbolzheimer” la Sala Radio
Produs de Radio România 11 Mai 2024, 06:09

„The Magic of Peter Herbolzheimer” la Sala Radio

Joi, 16 mai 2024 (de la 19.00) , BIG BAND-ul RADIO prezintă la Sala Radio un eveniment special: „ The Magic of Peter...

„The Magic of Peter Herbolzheimer” la Sala Radio
Documentar: Învierea Domnului (Sfintele Paști)
Produs de Radio România 05 Mai 2024, 05:00

Documentar: Învierea Domnului (Sfintele Paști)

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii, " o revărsare abundentă de lumină și bucurie, care dă...

Documentar: Învierea Domnului (Sfintele Paști)
Românii în lume Duminică 28 Aprilie ora 21 Realizator Magdalena Tara
Produs de Radio România 28 Aprilie 2024, 06:37

Românii în lume Duminică 28 Aprilie ora 21 Realizator Magdalena Tara

Românii în lume Duminică 28 Aprilie ora 21 Realizator Magdalena Tara    “Românii în...

Românii în lume Duminică 28 Aprilie ora 21 Realizator Magdalena Tara
Ascultă live

Ascultă live

09:00 - 11:00
Orașul vorbește
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
09:00 - 09:30
Deutsch 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
09:05 - 10:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
07:03 - 10:00
Bună dimineaţa Transilvania
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru