Ascultă Radio România Cultural Live

Weekend cultural: Recomandări pentru 13 - 15 septembrie 2024

Se anunță o toamnă bogată în evenimente culturale. În cazul în care nu aveți planuri pentru acest weekend, iată ce vă propunem :

Weekend cultural:  Recomandări pentru 13 - 15 septembrie 2024

13 Septembrie 2024, 08:00

Concursul George Enescu continuă duminică la Ateneul Român cu recitalul violonistului Shlomo Mintz. În program : N. Paganini: Capriciile 13 – 24 și H. W. Ernst: 6 studii polifonice pentru vioară solo. Editura Casa Radio prezintă vineri publicului cel mai recent album muzical, al treilea din seria Moștenitorii României muzicale. Evenimentul va avea loc sub forma unei sesiuni de autografe oferite spectatorilor (în foaierul Ateneului Român) de tânărul violonist Valentin Șerban, la finalul recitalului susținut, de la ora 19.00, împreună cu reputatul violonist Liviu Prunaru.

https://concurs.festivalenescu.ro/livestream/


Festivalul Masters of Classic aduce pe scenă un regal unic în Europa. Anna Netrebko, Rolando Villazón, Roberto Alagna și Piotr Beczała vor fi pe aceeași scenă pentru prima dată într-un festival.

Vineri, la Sala Palatului, tenorul Roberto Alagna interpretează o selecție de arii din opere, alături de Orchestra Filarmonicii Sofia, dirijor Michelangelo Mazza.

https://www.mocfestival.com/spectacole/roberto-alagna

Casa Dinu Lipatti, acum parte din Muzeul Municipiului București, își redeschide porțile duminică, la ora 19.00. Cu această ocazie specială, va avea loc un recital extraordinar omagial care marchează 74 de ani de la ultimul concert susținut de marele pianist Dinu Lipatti, în 16 septembrie 1950, la Besançon. Recitalul va fi susținut de pianistul Fabiani Gabriel Andrei Prcsina, în Salonul de muzică al Casei Dinu Lipatti . Acesta include lucrări de J.S. Bach, W.A. Mozart, Fr. Chopin, M. Ravel, G. Enescu și Dinu Lipatti, creând astfel o punte simbolică între repertoriul interpretat de Lipatti la ultimul său recital și interpretările de astăzi.

https://casaartelordinulipatti.ro/

Turneul Național Un artist, un pian și un țambal – clasic, jazz, folclor, aflat la a doua ediție, continuă la București cu un recital în aer liber. Pianistul Cătălin Răducanu va cânta la pian și țambal duminică, de la ora 20:00, la CREART - Grǎdina cu Filme din Piața Alexandru Lahovari nr. 7.

Cătălin Răducanu a gândit un repertoriu în care fuzionează muzica clasică, jazz-ul și sonorități tradiționale românești. Publicul va asculta lucrări semnate Scarlatti, Beethoven, Rachmaninov şi Debussy, improvizații pe teme de jazz, precum Thelonious Monk - Blue Monk, Victor Young - Stella by Starlight, João Bosco - Incompatibilidade de Gênios sau improvizații pe teme din folclor ca Mociriță cu trifoi, Leliță Ioană, Pe deal pe la cornățel.

www.ArtistPianTambal.ro

Festivalul Danube Rock Sounds aduce muzică rock și alternativă în Galați.Vița de Vie, Deliric x Silent Strike x Muse Quartet, Robin and The Backstabbers vor urca pe scena festivalulului care își propune să promoveze scena locală românească, dar să aducă în fața publicului și trupe pe care fanii nu au ocazia să le vadă în mod obișnuit.

https://www.facebook.com/RocklaDunare/

La 10 ani de la prima ediție, festivalul Cartfest aduce în Cristian, județul Brașov zile pline de teatru, muzică și ateliere. Sâmbătă de la ora 19:30 se joacă „Domnișoara Iulia” o producție unteatru și Caleido, Regia: Andrei și Andreea Grosu, Distribuția: Dana Rogoz, Richard Bovnoczki, Mihaela Trofimov. Seara se încheie cu un concert al celor de la The Mono Jacks .

https://cartfest.ro/

La Teatrul Național București suntem invitați la spectacolul Cursa de șoareci, în regia lui Erwin Șimșensohn, spectacolul care pune micile celule cenușii la treabă, este un irezistibil thriller clasic care îmbină umorul negru, suspansul, situațiile-limită, emoția și jocurile întortocheate ale minții. Fiind vorba de Agatha Christie, „regina crimei”, bineînțeles că nimic nu este ceea ce pare, toată lumea are ceva de ascuns, iar surprizele se dezvăluie la fiecare pas... greșit. Astfel, un idilic decor britanic devine peste noapte locul de desfășurare a unui formidabil policier, în care fiecare gest reprezintă o potențială probă judiciară.

https://www.tnb.ro/ro/cursa-de-soareci

La Teatrul Excelsior se joacă sâmbătă și duminică, spectacolul Apropo, o să mor după Greg Freier

traducerea și adaptarea Ionuț Anghel. Spectacolul vorbește despre despărțire, dar și despre moarte și despre felul în care o acceptăm sau nu. Textul cu nuanțe absurde al autorului american Greg Freier spune povestea unei familii aparent normale, căreia îi descoperim treptat ciudățeniile și particularitățile

https://teatrul-excelsior.ro/spectacol/apropo-o-sa-mor/

Centrul Național al Dansului ne propune vineri și sâmbătă, spectacolul PLUTA de Alina Medoia – un manifest de emancipare feministă anti-violență. PLUTA desfășoară, chestionează și deznoadă o dinamică dezechilibrată de putere, în care abuzul și violența psihologică se insinuează treptat, în feluri subtile, până împânzesc aproape fiecare interacțiune și acaparează sănătatea mintală a supraviețuitoarei.

https://cndb.ro/en/

Festivalul Internațional de Poezie București aduce ca în fiecare an, lecturi publice, ateliere, filme documentare și concerte. Duminică, în aula Bibliotecii Central Universitare îi puteți asculta pe : Dan Mircea Cipariu (România), Jeannette L. Clariond (Mexic, video), Teodora Coman (România), Ioana Crăciunescu (România), Andrew Davidson-Novosivschei (România), Cristina Drăghici (România), Constantin Iftime (România), Emanuela Ignățoiu-Sora (România), Iustin Moraru (România), Andrei Novac (România), Alina Purcaru (România), Viorica Răduță (România), Doina Roman (România), Livia Roșca (România), Arthur Suciu (România).

Moderator: Cosmin Perța . La sediul MNLR va avea loc tot duminică seara, concertul susținut de Analia Selis și Mariano Castro

https://fipb.ro/

MINA lansează o nouă producție multimedia ce pune în valoare lucrările celor mai importanți pictori clasici români: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian și Nicolae Tonitza. Această producție imersivă reinterpretează peste 60 de tablouri iconice și schițe, selectate din colecțiile muzeelor de artă naționale. Printre ele se numără opere de artă românești celebre precum „Carul cu Boi”, „Albăstrele”, „Unirea Principatelor” sau „Cap de copil”. http://minamuseum.com.

Artsafari sărbătorește femeile cu o contribuție impresionantă în arta și cultura românească. De la Regina Maria, spirit artistic înnăscut, susținătoare a artiștilor români pe care i-a promovat și colecționat toată viața, și Cecilia Cuțescu-Storck, prima profesoară de artă din Europa, spirit vizionar, până la Sibylle Bergemann, una din cele mai importante fotografe contemporane din Germania, și noua generație de artiste – Young Blood 3.0 – forța creatoare a femeilor este dezvăluită într-un spectacol al emoției și al sensibilității. Dar și o premieră absolută în materie de expoziții românești: Sâni.

https://www.artsafari.ro/

La Arcub se deschide sâmbătă expoziția Chișinău la linia roșie. Clădiri reprezentative, monumente și spații publice din Chișinău, cartografiate din perspectiva trecutului și-a nevoilor prezentului, într-un proiect complex, intitulat ,,Dragă Chișinău”. Un format care combină etalarea expozițională, filmul și dezbaterea, valorificând documentarea în arhive, dar și cea din teren, cu sprijinul comunității și-al specialiștilor din capitala basarabeană.

https://arcub.ro/47288-2/

"Ext. Maşină. Noapte" intră vineri în sălile de cinema din întreaga ţară. Al doilea lungmetraj semnat de Andrei Crețulescu este despre o echipă de producție se chinuie să pună pe picioare un film de gen care să rupă gura târgului - twisturi șocante, filmări într-o zonă izolată din munți, actori mulți și faimoși, o haită de lupi, efecte speciale complexe și multe cascadorii periculoase. Pe măsură ce filmarea propriu-zisă se apropie, nimic nu iese cum ar trebui: regizorul umblă pe coclauri, maestrul cascador a spălat putina, starleta cu sute de mii de urmăritori pe instagram face turul Europei iar actorii principali par căzuți în butoiul cu melancolie și încep să caute sensul vieții.

https://www.cinemagia.ro/

Tot în acest weekend intră în cinematografe și comedia Ca fetele în regia Cameliei Popa. Cela și Rosana sunt alături de prietena lor, Silvia, după decesul soțului acesteia despre care află că o înșela de trei ani. Aceasă veste marchează începutul unor aventuri cu accente comice care aduc împreună și vindecă în moduri neașteptate destinele a șapte personaje aflate în căutarea iubirii și a acceptării de sine. Din distribuție : Maia Morgenstern, Adriana Trandafir, Marian Râlea, Cătălin Cățoiu, Aura Călărașu.

https://www.cinemagia.ro/

Peste 100 de artiști români din domenii variate de creație: bijuterii, îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii vin la Bountyfair. Evenimentul are loc la Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa în grădina împădurită care ne ține de umbră și ne îndeamnă la legănat în hamac și sesiuni muzicale la firul ierbii.

https://www.bountyfair.ro/

Românii în lume astăzi la Stockholm, Lisabona, Varșovia, Bruxelles, Luxemburg, Seghedin, Chișinău și București
Produs de Radio România 13 Octombrie 2024, 14:16

Românii în lume astăzi la Stockholm, Lisabona, Varșovia, Bruxelles, Luxemburg, Seghedin, Chișinău și București

Duminică, 13 Octombrie, ora 21:00. Realizator Magdalena Tara

Românii în lume astăzi la Stockholm, Lisabona, Varșovia, Bruxelles, Luxemburg, Seghedin, Chișinău și București
Artistul Adrian Ghenie: „Atelierul meu este ca o sală de operații, trebuie să mă indispună, ca să pot lucra în el”
Produs de Radio România 12 Octombrie 2024, 03:00

Artistul Adrian Ghenie: „Atelierul meu este ca o sală de operații, trebuie să mă indispună, ca să pot lucra în el”

Orașul Vorbește de la Viena cu artistul Adrian Ghenie , a cărui expoziție Egon Schiele – Adrian Ghenie: Shadow...

Artistul Adrian Ghenie: „Atelierul meu este ca o sală de operații, trebuie să mă indispună, ca să pot lucra în el”
Ruxandra Donose: “Cele mai lungi aplauze pe care le-am trăit vreodată au fost la Viena, oamenii au aplaudat timp de 25 de minute”
Produs de Radio România 12 Octombrie 2024, 02:50

Ruxandra Donose: “Cele mai lungi aplauze pe care le-am trăit vreodată au fost la Viena, oamenii au aplaudat timp de 25 de minute”

Orașul Vorbește  de la Viena cu mezzosoprana  Ruxandra Donose . Începând din anii '90, artista a...

Ruxandra Donose: “Cele mai lungi aplauze pe care le-am trăit vreodată au fost la Viena, oamenii au aplaudat timp de 25 de minute”
Andreea Dincă: “Prioritatea ICR Viena este de a arăta publicului austriac ce înseamnă o Românie modernă, o Românie contemporană, combinată, bineînțeles, cu valorile noastre tradiționale”
Produs de Radio România 11 Octombrie 2024, 12:45

Andreea Dincă: “Prioritatea ICR Viena este de a arăta publicului austriac ce înseamnă o Românie modernă, o Românie contemporană, combinată, bineînțeles, cu valorile noastre tradiționale”

Orașul vorbește  de la Institutul Cultural Român din Viena cu  Andreea Dincă , directoarea acestui institut....

Andreea Dincă: “Prioritatea ICR Viena este de a arăta publicului austriac ce înseamnă o Românie modernă, o Românie contemporană, combinată, bineînțeles, cu valorile noastre tradiționale”
Emil Hurezeanu: „Cinci prim-miniștri din istoria României au trecut prin Viena, au studiat la Viena și au fost acasă la Viena”
Produs de Radio România 10 Octombrie 2024, 18:18

Emil Hurezeanu: „Cinci prim-miniștri din istoria României au trecut prin Viena, au studiat la Viena și au fost acasă la Viena”

Pe 10 și 11 octombrie 2024,  Orașul vorbește  în direct de la Viena, din biblioteca Institutului Cultural...

Emil Hurezeanu: „Cinci prim-miniștri din istoria României au trecut prin Viena, au studiat la Viena și au fost acasă la Viena”
EXCLUSIV: Adrian Ghenie, într-un interviu pentru Radio România Cultural - “Pe viitor vom fi mai relaxați pentru că am scăpat de obsesia autenticității”
Produs de Radio România 10 Octombrie 2024, 14:23

EXCLUSIV: Adrian Ghenie, într-un interviu pentru Radio România Cultural - “Pe viitor vom fi mai relaxați pentru că am scăpat de obsesia autenticității”

Artistul Adrian Ghenie , a cărui expoziție Egon Schiele – Adrian Ghenie: Shadow Paintings, de la Muzeul Albertina din...

EXCLUSIV: Adrian Ghenie, într-un interviu pentru Radio România Cultural - “Pe viitor vom fi mai relaxați pentru că am scăpat de obsesia autenticității”
Cultura la farfurie: Viena culinară
Produs de Radio România 09 Octombrie 2024, 13:45

Cultura la farfurie: Viena culinară

Pe 10 și 11 octombrie,  Orașul vorbește  în direct din capitala Austriei, Viena, despre două mari expoziții...

Cultura la farfurie: Viena culinară
Produsă editorial, ca în fiecare an, de Radio România Cultural, Stagiunea Muzicală Radio revine în direct, începând cu 11 octombrie
Produs de Radio România 09 Octombrie 2024, 12:34

Produsă editorial, ca în fiecare an, de Radio România Cultural, Stagiunea Muzicală Radio revine în direct, începând cu 11 octombrie

Cunoscutele voci ale emisinilor Radio România Cultural (Mihaela Soare, Monica Mihalache, Corina Rădoi, Arabella...

Produsă editorial, ca în fiecare an, de Radio România Cultural, Stagiunea Muzicală Radio revine în direct, începând cu 11 octombrie
Ascultă live

Ascultă live

07:00 - 07:55
Dimineața Crossover (partea a I-a)
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
07:30 - 08:00
Đóńńęŕ˙ ďĺđĺäŕ÷ŕ 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
07:20 - 09:00
BUNĂ DIMINEAȚA, GOSPODARI!
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru