Ascultă Radio România Cultural Live

Corneliu Ionescu: "Cu cât joci mai multe jocuri (de noroc), cu atât e mai sigur că o să pierzi din banii pe care îi ai"

De ce este importantă educația financiară în prevenția dependenței de jocuri de noroc și cum se poate face? 

Corneliu Ionescu: "Cu cât joci mai multe jocuri (de noroc), cu atât e mai sigur că o să pierzi din banii pe care îi ai"

29 Mai 2025, 14:00

Explică, astăzi, la Știința 360 Corneliu Ionescu, președinte și membru fondator al Asociației Educație pentru Viața Reală, AEVR.
Recent, în cadrul proiectului Erasmus+ ”Play Your Cards Right” – O abordare multidisciplinară pentru combaterea dependenței de jocuri de noroc și managementul financiar eficient", AEVR a condus un training internațional de 4 zile, la care au participat peste 20 de practicieni din România, Croația, Spania si Portugalia - țările membre în acest proiect - despre instrumentele de coaching financiar care pot fi folosite de practicieni (psihologi, asistenți sociali etc) pentru a-i ajuta pe jucătorii problematici și aparținătorii lor să-și conștientizeze riscurile financiare si să ia decizii responsabile.
Coaching-ul financiar are în plus componenta asta de situații financiare, credit, să înțelegi cum funcționează și cum poți să folosești în situațiile dificile în care s-ar putea găsi beneficiarii cu care să întâlnesc.”, spune Corneliu Ionescu.
De multe ori, coachingul financiar este si un instrument de reducere a riscurilor si chiar de prevenire a intrării în dependentă.
Cumva dependența este ultima etapă. Există mai multe etape în jocul ăsta, în partea de joc, în sensul în care există jucătorul social care nu are nicio problemă, care trebuie doar să fie atent să nu sară calul și să plătească mai mult ca să se vadă cu prietenii decât e cazul, că practic el de asta plătește. Și ajungi până în partea aia la jucători profesioniști, care iarăși se presupune că reușesc să păstreze controlul asupra jocului și în momentul respectiv pentru ei jocul este ca o afacere în care, evident, au costuri fixe, costuri variabile, venituri și așa mai departe.

(...)

Între cele două extreme există persoanele care încep să dezvolte un comportament impulsiv, adică în momentul în care văd un stimul, încep să joace, s-au supărat pe cineva sau văd reclame sau știu eu ce, apare dorința asta, ”hai să văd, să câștig acum”, ăsta e comportament impulsiv. La un moment dat impulsia asta se transformă în compulsie, adică începe să joace și nu mai reușește să mai oprească. Și asta înseamnă că trece din zona asta de jucător social în zona de joc periculos, când începe să cheltuie mai mult decât își permite, începe să se îndatoreze și dacă e nevoie să își vândă lucruri de prin casă, să fure, chestii de-astea.

(...)

Sunt unii care joacă pentru că vor să facă mai mulți bani, cumva cred că în felul ăsta o să rezolve partea de venituri și de creștere a veniturilor. De cele mai multe ori nu e neapărat cea mai bună idee să te apuci să joci ca să câștigi bani. Mai ales zona asta unde sunt jocuri de noroc. Norocul e un factor foarte important și cu cât există ceea ce se numește house edge, adică în momentul în care joci împotriva casei, pariuri sportive, 21 sau blackjack, ruletă, păcănele, slot machines, în momentul respectiv alea dau înapoi doar un procent din cât primesc. Statistic sunt făcute așa.

Cu cât joci mai multe jocuri, cu atât e mai sigur că o să pierzi din banii pe care îi ai. Și uneori ai soluții mult mai la îndemână decât să te apuci să joci jocuri sau să pariezi pentru că ai auzit că există un sistem. Și un sistem, dacă există, la sistemul ăla, ca să funcționeze presupunând că ar exista, trebuie disciplină, trebuie un management al banilor foarte bun și în momentul în care ai făcut o eroare, în sensul în care fie ai pariat mai mult decât era cazul, fie n-ai respectat regulile de intrare, regulile de ieșire, în momentul respectiv în loc să faci bani, te duci în cap.

(...)

Nu toți sunt în starea de dependență. Dependența e ultima chestie care apare. Întâi apare comportamentul impulsiv despre care vorbeam, după aia o să apară zona de compulsie și când sunt amândouă, deja ai ajuns în zona de dependență.

Asta e toată ideea proiectului, să pui laolaltă toate lucrurile de care persoana respectivă ar avea nevoie pentru a reuși să iasă din zona respectivă dacă își dă seama că este în pericol. Adică, s-ar putea să ai nevoie de psihiatru - asta e și partea de intrare, cel puțin în sistemul românesc de asigurări. Te duci la psihiatru, dacă psihiatru crede că ai nevoie de ajutor pe partea de psihoterapie poate să îți prescrie psihoterapie (altfel, poți să te duci și tu la psihoterapeut și să plătești, nu este asta o problemă).

Iar psihiatru de asemenea poate să te ajute dacă ai și alte suferințe care vin peste ce ai tu acolo pe partea de jocuri de noroc: depresia, anxietate sau altele. Și în momentul în care tu lucrezi cu psihiatrul, psihologul, în momentul ăla are sens să lucrezi și cu o persoană care se pricepe la zona financiară, să te ajute să îți faci ordine în bani și să vezi că este posibil să ieși de acolo într-o perioadă și să estimezi care e perioada respectivă. După care mai este și zona asta de asistență socială și lucrat cu aparținători, adică cu familia, care să înțeleagă că până la urmă dependența asta de jocuri de noroc e o boală și că poți să alegi să fii lângă persoana care e bolnavă sau nu.”

Susținerea persoanei în cauză nu înseamnă, însă, ”alimentarea” cu bani.

Nu, alimentarea cu bani nu e o soluție, nu funcționează niciodată. Dimpotrivă!

Familia sau membru al familiei poate să preia rolul ăsta de administrare a banilor. Persoana respectivă face bani, și banii, în loc să-i intre lui în buzunar, în momentul în care s-ar putea declanșa comportamentul acesta impulsiv - ”am niște bani, vreau să fac mai mulți acum din ei” -, să intre în buzunarul aparținătorului, mamei, tatei, soției, soțului sau cine își asumă zona asta de administrare financiară și după aia, ușor, ușor, pe măsură ce persoana mai rezolvă din probleme, se retransferă treptat control asupra banilor, la fel cum se reinstituie și control asupra restului vieții. (...)

În momentul în care sunt echipe multidisciplinare care lucrează împreună, șansele sunt mai mari decât în momentul în care acum iau o bucățică de aici, după care mai renunț, după care mai iau o bucățică de dincolo și mă mai trezesc și cu sfaturi contradictorii. (...) Punctul de plecare este fie medicul de familie care să-mi dea trimiteri la psihiatru, care după aceea să-mi dea trimiteri la psiholog, nu-i musai să-mi dea tratament psihiatric ci pur și simplu să mă trimită la psiholog, și există un număr de sesiuni gratuite pe care le acoperă statul, după care să pot să-mi plătesc singuri sesiunile sau să refac drumul acesta de câte ori e nevoie până rezolv problema. Și în momentul în care psihologul, respectiv psihiatrul începe să lucreze împreună cu persoana respectivă și sunt rezolvate situațiile de criză gen anxietate mare sau depresie puternică etc, și persoana poate și vrea să înfrunte realitatea financiară, poate vorbi atunci cu un coach financiar.

Apropo de zona asta de coaching financiar, tipul de coaching pe care îl facem noi este non-directiv, adică persoana vine și spune ce obiective are ea, nu îi se impune nimic, pentru că, din experiența noastră, de cele mai multe ori tipul acesta de abordare nu dă rezultate nici la oamenii care nu au provocări în sensul acesta, darămite la cei care au provocări combinate din mai multe zone.

Din păcate, nu există una și cea mai serioasă vulnerabilitate, nici chiar din punct de vedere financiar când vine vorba despre dependența de jocuri de noroc. Cumva, cea mai sigură cale de a preveni apariția și instaurarea dependenței de jocurile de noroc este educația, și nu există o vârstă mult prea mică (sau prea avansată) la care să o începi, pentru că, de fapt, în copilărie învățăm cum să ne administrăm banii, mai spune Corneliu Ionescu.

În copilărie învățăm uitându-ne la ceilalți și învățâm așa da sau așa nu. După care, când devenim adulți, alegem. Facem niște alegeri, unele conștiente, unele inconștiente și ideea e ca în prima etapă să devenim conștienți de alegerile pe care le facem, după care să căutăm soluții, să vedem dacă există alegeri mai bune. Soluții mai bune decât alea pe care le-am făcut până acum. Asta e baza educației financiare”.

”Play Your Cards Right” – O abordare multidisciplinară pentru combaterea dependenței de jocuri de noroc și managementul financiar eficient" este un proiect care urmărește dezvoltarea și implementarea unei metodologii inovatoare și integrate pentru sprijinirea persoanelor afectate de dependența de jocuri de noroc și pentru promovarea unui management financiar sănătos. Proiectul se adresează profesioniștilor din domeniile socio-medical, psihologic și financiar, precum și familiilor și îngrijitorilor persoanelor afectate, este derulat ALIAT pentru Sanatate Mintală și Asociația Educație pentru Viata Reala din Romania, cu partenerii Produções Fixe Unipessoal Lda (Portugalia), Ayuntamiento de Ceutí (Spania) și Klinika za psihijatriju Vrapce (Croația)”, după cum este menționat în descrierea proiectului.

”Proiectul "Play Your Cards Right" este finanțat de Uniunea Europeană, autoritatea finanțatoare fiind Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP). Proiectul are un buget de 250.000 euro iar perioada de implementare este 01.09.2023 – 28.02.2026.

Oana Crăciun: Tinerii sunt din ce în ce mai interesați de subiectul acesta (al consumului de alcool) și cam de tot ce ține, de fapt, de sănătatea lor
Știință 19 Iunie 2025, 13:00

Oana Crăciun: Tinerii sunt din ce în ce mai interesați de subiectul acesta (al consumului de alcool) și cam de tot ce ține, de fapt, de sănătatea lor

Între 9-15 iunie a.c. s-a derulat  Săptămâna Națională a Testării Consumului Personal de Alcool (...

Oana Crăciun: Tinerii sunt din ce în ce mai interesați de subiectul acesta (al consumului de alcool) și cam de tot ce ține, de fapt, de sănătatea lor
Rodica Pătulea: Sunt foarte multe avantaje pe care copiii le câștigă lucrând în echipă: învață gândirea critică, investigația, dezbaterile, faptul că își exprimă părerea, faptul că ei găsesc soluții...
Știință 18 Iunie 2025, 20:26

Rodica Pătulea: Sunt foarte multe avantaje pe care copiii le câștigă lucrând în echipă: învață gândirea critică, investigația, dezbaterile, faptul că își exprimă părerea, faptul că ei găsesc soluții...

Rodica Pătulea este  profesor învățământ primar și coordonator proiecte și programe școlare și extrașcolare...

Rodica Pătulea: Sunt foarte multe avantaje pe care copiii le câștigă lucrând în echipă: învață gândirea critică, investigația, dezbaterile, faptul că își exprimă părerea, faptul că ei găsesc soluții...
Ce se întâmplă în creierul nostru când murim? Acum știm!
Știință 18 Iunie 2025, 14:00

Ce se întâmplă în creierul nostru când murim? Acum știm!

Oamenii de știință au înregistrat pentru prima dată activitatea cerebrală a unei persoane aflate în pragul...

Ce se întâmplă în creierul nostru când murim? Acum știm!
Mihaela Chiper: O investiție în bunăstarea și echilibrul profesioniștilor este în realitate o investiție în calitatea investigației și calitatea interacțiunii dintre acești profesioniști și victimele (agresiunilor sexuale, n.r.), copiii și familiile lor
Știință 17 Iunie 2025, 20:50

Mihaela Chiper: O investiție în bunăstarea și echilibrul profesioniștilor este în realitate o investiție în calitatea investigației și calitatea interacțiunii dintre acești profesioniști și victimele (agresiunilor sexuale, n.r.), copiii și familiile lor

Aceasta este, de fapt, esența proiectului MindShield: ” Îmbunătățirea sănătății mintale și a rezilienței...

Mihaela Chiper: O investiție în bunăstarea și echilibrul profesioniștilor este în realitate o investiție în calitatea investigației și calitatea interacțiunii dintre acești profesioniști și victimele (agresiunilor sexuale, n.r.), copiii și familiile lor
Cornel Radu-Loghin: Industria tutunului face tot ce-i stă în putință pentru a-și păstra piața, pentru a-și păstra clienții, pentru a-și găsi clienți noi și, într-un final, pentru a avea profit
Știință 17 Iunie 2025, 19:51

Cornel Radu-Loghin: Industria tutunului face tot ce-i stă în putință pentru a-și păstra piața, pentru a-și păstra clienții, pentru a-și găsi clienți noi și, într-un final, pentru a avea profit

Este foarte important să distrugem acele mituri pe care industria le tot transmite prin diverse mijloace(...), anume că este...

Cornel Radu-Loghin: Industria tutunului face tot ce-i stă în putință pentru a-și păstra piața, pentru a-și păstra clienții, pentru a-și găsi clienți noi și, într-un final, pentru a avea profit
Raportul de gardă: Expunerea la plastic, asociată cu peste 13% din decesele cardiovasculare la nivel mondial
Știință 17 Iunie 2025, 14:06

Raportul de gardă: Expunerea la plastic, asociată cu peste 13% din decesele cardiovasculare la nivel mondial

„Un studiu recent, publicat în jurnalul Lancet eBioMedicine , arată cum expunerea zilnică la anumiți...

Raportul de gardă: Expunerea la plastic, asociată cu peste 13% din decesele cardiovasculare la nivel mondial
Crucea Roșie Română: Peste 1.900 de persoane pregătite să ofere prim-ajutor psihologic în situații de criză (dezastre naturale, conflicte armate, migrație forțată)
Știință 17 Iunie 2025, 12:37

Crucea Roșie Română: Peste 1.900 de persoane pregătite să ofere prim-ajutor psihologic în situații de criză (dezastre naturale, conflicte armate, migrație forțată)

Într-o lume tot mai expusă la crize, conflicte și dezastre, primul ajutor psihologic devine la fel de important ca și...

Crucea Roșie Română: Peste 1.900 de persoane pregătite să ofere prim-ajutor psihologic în situații de criză (dezastre naturale, conflicte armate, migrație forțată)
Astronomia - nu doar o știință de frontieră, ci și o punte către învățare în domenii conexe
Știință 16 Iunie 2025, 20:30

Astronomia - nu doar o știință de frontieră, ci și o punte către învățare în domenii conexe

„Astronomia nu este doar o știință despre stele și planete, ci o punte între diferite domenii, care ne ajută să...

Astronomia - nu doar o știință de frontieră, ci și o punte către învățare în domenii conexe
Ascultă live

Ascultă live

21:00 - 21:10
Povestea de seară
Ascultă live Radio România Cultural
21:00 - 21:05
Ştiri
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
21:00 - 22:00
Deutsch 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
21:00 - 22:00
RRI, o voce pentru lumea românească (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
21:00 - 21:26
Italiano 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:10 - 22:00
CU INIMA DESCHISĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
iSport
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
21:00 - 21:03
Știri
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
21:00 - 22:00
Emisiune în lb. sârbă
Ascultă live Radio România Timișoara FM
21:00 - 21:03
Știri
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru