Ascultă Radio România Cultural Live

Fundația Progress deschide noi Cluburi CODE Kids în mediul rural și urban mic, unde copiii să poată învăța gratuit programare în bibliotecile publice sau în școli

Fundația Progress deschide noi Cluburi CODE Kids în mediul rural și urban mic, unde copiii să poată învăța gratuit programare în bibliotecile publice sau în școli

27 Ianuarie 2025, 13:30

Camelia Crișan, CEO Fundația Progress:

" În aceste cluburi, aș putea spune că se întâmplă magie și tehnologie! Copiii ies din aceste cluburi CODE Kids transformați și din punct de vedere al dezvoltării personale. Ei dobândesc competențe tehnice care o să le folosească, evident, într-o piață a muncii a viitorului."

Maria Magdalena Pătran, bibliotecară la Biblioteca Comunală din Rucăr, județul Argeș:

Sunt parte din proiectul CODE Kids chiar din anul 2019, iar această experiență este una dintre cele mai valoroase din cariera mea de bibliotecar!”


· La început de an 2025, Fundația Progress lansează un apel către biblioteci publice, școli și ONG-uri pentru deschiderea de noi cluburi CODE Kids în mediul rural și urban mic, pentru copii cu vârsta între 10 și 14 ani.
· În cadrul acestor cluburi, copiii învață programare gratuit, urmând o programă bine stabilită pe durata a doi ani, pe nivel începător și ulterior avansat, desfășurând activități de Coding – programare de bază, de la zero, Arduino – robotică și tehnologie, Creare – proiecte IT, aplicații de telefon, editări video, jocuri, animații,
Softskills – multe webinarii pe teme ce țin de dezvoltarea personală, traininguri fizice în cluburi, Aplicații practice – construcții (pod, machete, etc.) și alte activități pentru dezvoltarea competențelor digitale prin proiecte tehnologice.
· Coordonatorii cluburilor nu trebuie să dețină cunoștințe tehnice sau de programare, activitățile din program fiind desfășurate pe baza unor materiale clare în format scris, dar și tutoriale video, pregătite și puse la dispoziție periodic de către echipa tehnică CODE Kids.
· Primul pas pentru deschiderea unui club CODE Kids este completarea acestui formular:

https://forms.gle/y3WA4rFQURuDjjma8, apoi se vor parcurge, împreună cu Fundația Progress, câțiva pași administrativi.

CINE poate deschide un Club CODE Kids?

Bibliotecarii din bibliotecile publice, profesori sau cadre didactice din școlile locale și angajați sau voluntari din ONG-uri interesate să coordoneze aceste cluburi pe plan local, în baza curriculei și cu suportul tehnic oferite de Fundația Progress.
DE CE să promovați implementarea acestui proiect în comunitatea voastră? E simplu, pentru că:
· Proiectul CODE Kids este oferit cu precădere copiilor din mediile rural și urban mic și îi ajută să privească cu încredere în viitor, având certitudinea că vor fi printre cei norocoși, cei care-și vor găsi un loc de muncă și vor avea șansa bunăstării.
· Unitățile care găzduiesc aceste cluburi la nivel național intră pe lista deschisă a colaboratorilor pentru care încercăm în fiecare an să obținem echipamente IT necesare desfășurării activităților (calculatoare, laptopuri, tablete, etc.), în funcție de sponsorizările obținute de Fundația noastră.
· Programarea este o competență esențială pentru un copil care se pregătește să intre pe piața muncii în următorul deceniu. Studii ale Universității Oxford și ale Forumului Economic Mondial ne spun că tehnologia va afecta profund modul în care vom munci în viitor și ce tipuri de abilități sau domenii de activitate vor fi favorizate, ca urmare a unui val masiv de robotizare și automatizare.
· În plus, Raportul ICILS 2023 arată că aproape jumătate dintre elevii români înregistrează un scor ce semnalează dificultăți majore în competențe digitale de bază. Concret, din punct de vedere digital, elevii de clasa a VIII-a din România au obținut cele mai slabe scoruri din Europa la această testare organizată de una dintre cele mai prestigioase institutuții din domeniu – IEA (Asociația Internațională pentru Evaluarea Performanțelor Educaționale).
· Doar în anul 2024 au fost 247 cluburi active CODE Kids prezente în 40 județe din România și în Republica Moldova, peste 2500 de copii care au beneficiat de cursurile CODE Kids, din care aproximativ 1150 copii care finalizează nivelul începători (minim 2/3 activități realizate), aproximativ 1050 copii care finalizează nivelul de avansați (minim 2/3 activități realizate), totalizând circa 12.000 de copii trecuți prin acest program de la inițierea sa în 2017.
· În anul 2025 am realizat și raportul SROI (Social Return on Investment) privind CODE Kids 2024. În urma analizei a rezultat un raport de 1:9,04 care ne arată că, pentru fiecare leu investit în proiect, valoarea socială creată este de 9 lei. În cadrul acestor cluburi, copiii învață programare gratuit, urmând o programă bine stabilită pe durata a doi ani, pe nivel începător și ulterior avansat, desfășurând activități de Coding – programare de bază, de la zero, Arduino – robotică și tehnologie, Creare – proiecte IT, aplicații de telefon, editări video, jocuri, animații, Softskills - multe webinarii pe teme ce țin de dezvoltarea personală, traininguri fizice în cluburi, Aplicații practice – construcții (pod, machete, etc.) și alte activități pentru dezvoltarea competențelor digitale prin proiecte tehnologice.
Coordonatorii cluburilor nu trebuie să dețină cunoștințe tehnice sau de programare, activitățile din program fiind desfășurate pe baza unor materiale clare în format scris, dar și tutoriale video, pregătite și puse la dispoziție periodic de către echipa tehnică CODE Kids.
Primul pas pentru deschiderea unui club CODE Kids este completarea acestui formular: https://forms.gle/y3WA4rFQURuDjjma8, urmând ca ulterior să parcurgem restul de pași împreună din punct de vedere administrativ.


Grupele noi CODE Kids de începători vor începe activitățile în luna martie 2025, prin urmare până atunci reprezentanta / reprezentantul bibliotecii / școlii sau ONG-ului din comunitatea ta poate demara recrutarea copiilor pentru formarea unei grupe de începători de cel puțin 10 copii, cu vârsta între 10-14 ani.


În anul 2025 vom continua activitățile validate de evaluatori externi, activități care formează competențe robuste de programare și robotică pentru participanții noștri. Dar ne dorim să fim și în linie cu ceea ce contează în domeniu, așa că vom experimenta și cu sarcini de lucru care familiarizează copiii cu Inteligența Artificială și competențe de bază în ceea ce privește securitatea cibernetică. Avem șansa ca, fiind o inițiativă privată, să fim mult mai flexibili în realizarea curriculei de studiu, astfel că participanții la cluburile CODE Kids capătă abilități utile, adaptate pentru timpurile pe care le trăim.”, a declarat Camelia Crișan, CEO Fundația Progress.

Despre CODE Kids
CODE Kids este un program gratuit dezvoltat de Fundația Progress, care propune o soluție de alfabetizare digitală în rândul copiilor din mediul rural și urban mic. Acesta a luat naștere în contextul în care aproape 50% din copiii de la țară iau note sub 5 la Evaluarea Națională, la matematică. De aceea, din 2017 Fundația Progress a inițiat, pilotat și rafinat învățarea programării pentru copiii de 10-14 ani din mediul rural folosind bibliotecile publice ca spații de învățare și bibliotecarii publici ca facilitatori ai învățării. Metodologia noastră se bazează pe cercetările fundamentale ale lui Sugata Mitra – modelul SOLE – Self Organizing Learning Environment (Medii de învățare auto organizate), cunoscut și ca modelul Școala din cloud.
Proiectul are ca scop crearea unei mișcări naționale de coding și STEM în care copii, tineri, bibliotecari și voluntari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin prin rezolvarea unor teme digitale creative. Doar în anul 2023, Fundația Progress a coordonat 227 de cluburi active de programare în bibliotecile publice, școli sau sedii de ONG-uri din localități rurale și mic urbane, în 40 de județe din România, plus 30 de cluburi în Republica Moldova iar în anul 2024 am avut 247 de cluburi, dintre care 213 în toată România și 34 în Republica Moldova. Aici au învățat bazele programării și câștigă competențe STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) peste 12.000 de copii, pe două trepte de educație: începători și avansați, de la începutul programului. Programul a primit Premiul III la Secțiunea Educație și Învățământ în cadrul Galei Societății Civile, ediția 2023.
CODE Kids este o inițiativă națională de educație IT și STEM pentru copii, implementată de Fundația Progress, cu sprijinul financiar al Romanian American Foundation.
Pentru mai multe informații, accesați www.codekids.ro


Despre Fundația Progress
Fundația Progress este o organizație nonguvernamentală, înființată în anul 1996 în Bistrița, ce contribuie la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a persoanelor și grupurilor vulnerabile și ajută oamenii să devină mai puternici prin educație, tehnologie, cercetare și inovație. Organizația oferă sprijin cetățenilor pentru a evolua, a-și valorifica potențialul și a atinge bunăstarea în comunități durabile și reziliente. Prin parteneriatele create, Fundația Progress se concentrează pe facilitarea învățării pe tot parcursul vieții, transferul inovației, crearea de competențe IT și STEM și dezvoltarea de noi metodologii pentru proiectarea participativă și incluziunea socială. În îndeplinirea obiectivelor și pentru a ajunge la orice grup social organizația folosește bibliotecile publice și spațiile comunitare din sate și orașe ca puncte focale de învățare și centre de inovație socială.
Pentru mai multe informații, accesați www.progressfoundation.ro

Realizator Mirela Stana

Dr. Carmen Ungurean, INSP: “Este miraculos că știința ne-a dat un vaccin care previne șase tipuri de cancer”
Știință 18 Martie 2025, 14:19

Dr. Carmen Ungurean, INSP: “Este miraculos că știința ne-a dat un vaccin care previne șase tipuri de cancer”

Peste 1.600 de femei diagnosticate cu cancer de col uterin într-un stadiu avansat au ajuns la Institutul Oncologic...

Dr. Carmen Ungurean, INSP: “Este miraculos că știința ne-a dat un vaccin care previne șase tipuri de cancer”
Matematica lui Solomon Marcus: între rigoare, joc și educație
Știință 17 Martie 2025, 20:32

Matematica lui Solomon Marcus: între rigoare, joc și educație

”Centenarul Solomon Marcus (1925-2025)” a fost tema Sesiunii omagiale organizată de Secţia de...

Matematica lui Solomon Marcus: între rigoare, joc și educație
Prof.dr.Florin Mihaltan: „Insomnia este o consecință a vieții moderne, care are rezolvare cu ajutorul unei echipe multidisciplinare”
Știință 17 Martie 2025, 10:48

Prof.dr.Florin Mihaltan: „Insomnia este o consecință a vieții moderne, care are rezolvare cu ajutorul unei echipe multidisciplinare”

La finalul săptămânii trecute, a fost marcată Ziua Mondială a Somnului, prilej cu care medicii au atras atenția asupra...

Prof.dr.Florin Mihaltan: „Insomnia este o consecință a vieții moderne, care are rezolvare cu ajutorul unei echipe multidisciplinare”
Daniel David: „Libertatea de exprimare poate să stea în picioare atâta timp cât nu promovează conținuturi ilegale, cât nu atacă demnitatea umană, cât nu reprezintă bullying”
Știință 13 Martie 2025, 17:05

Daniel David: „Libertatea de exprimare poate să stea în picioare atâta timp cât nu promovează conținuturi ilegale, cât nu atacă demnitatea umană, cât nu reprezintă bullying”

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a luat trei decizii fundamentale pentru protecția...

Daniel David: „Libertatea de exprimare poate să stea în picioare atâta timp cât nu promovează conținuturi ilegale, cât nu atacă demnitatea umană, cât nu reprezintă bullying”
„În momentul când ajungi dependent de jocuri, nu se mai pune problema despre bani”
Știință 13 Martie 2025, 16:00

„În momentul când ajungi dependent de jocuri, nu se mai pune problema despre bani”

13 Martie 2025 La dependență nu mai este vorba de a-ți putea face tu niște calcule raționale. Totul este emoțional. Totul...

„În momentul când ajungi dependent de jocuri, nu se mai pune problema despre bani”
Viorel Roman: „Singurul jackpot este într-adevăr a nu juca!”
Știință 13 Martie 2025, 15:58

Viorel Roman: „Singurul jackpot este într-adevăr a nu juca!”

În ceea ce privește abordarea dependenței de jocuri de noroc, încep, de exemplu, cu managementul financiar. Să...

Viorel Roman: „Singurul jackpot este într-adevăr a nu juca!”
Emilian Mihailov: „Toată lumea este familiarizată cu social media, toată lumea utilizează social media. Din păcate, la momentul actual, nu cunoaștem efectele majore ale utilizării în masă ale social media”
Știință 13 Martie 2025, 15:40

Emilian Mihailov: „Toată lumea este familiarizată cu social media, toată lumea utilizează social media. Din păcate, la momentul actual, nu cunoaștem efectele majore ale utilizării în masă ale social media”

Universitatea din București, prin Centrul de Cercetare în Etică Aplicată, CCEA (htps:// www.ccea.ro/ ) și Institutul de...

Emilian Mihailov: „Toată lumea este familiarizată cu social media, toată lumea utilizează social media. Din păcate, la momentul actual, nu cunoaștem efectele majore ale utilizării în masă ale social media”
SF și antropologie (2)
Știință 13 Martie 2025, 10:00

SF și antropologie (2)

Joi, 13 martie, criticul literar Cătălin Badea-Gheracostea continuă cu partea a doua a eseului dedicat legăturii dintre...

SF și antropologie (2)
Ascultă live

Ascultă live

21:10 - 22:00
Idei în nocturnă - Acolade
Ascultă live Radio România Cultural
21:30 - 22:00
BISERICA SI SOCIETATEA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
21:00 - 22:00
Deutsch 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
21:00 - 22:00
RAPSODIILE MILENIULUI III (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
21:30 - 21:56
Armâneaşti 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:10 - 22:00
CU INIMA DESCHISĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
21:30 - 22:00
La zi în viața partidelor
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
19:03 - 23:59
CLUB 105,6
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
21:00 - 22:00
Emisiune în lb. sârbă
Ascultă live Radio România Timișoara FM
21:08 - 22:00
De dor și drag
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru