Inovație pentru sănătate
26 Noiembrie 2019, 05:35
Inovație pentru sănătate - Un sistem care permite depistarea precoce a cancerului pulmonar cu ajutorul ultrasonografiei și un dispozitiv de reabilitare robotică ce îi ajută pe supraviețuitorii unui accident vascular cerebral să-și folosească membrele superioare. Cele două proiecte românești au fost selectate în cadrul EIT Health RIS Innovation Call 2019, printr-un program european care sprijină regiunile mai avansate în descoperirea și dezvoltarea inovațiilor în domeniul sănătății și în alte domenii. Consorțiile selectate vor primi consiliere și finanțare de până la 75.000 de euro de la EIT Health, o organizație non-profit și unul dintre cele mai mari parteneriate public-private europene din domeniul inovării în sănătate. În cadrul apelului de proiecte organizat pentru prima dată în 2019, pentru Europa Centrală, de Est și de Sud, au fost depuse în total 104 de cereri, iar din cele 12 proiecte selectate, 4 au venit din Slovenia, câte 2 din Croația și România și câte unul din Grecia, Estonia, Italia și Slovacia, proiecte care i-ar putea ajuta în viitor pe cetățenii europeni să trăiască mai mult, să fie mai sănătoși și mai fericiți.
Din cauza depistării tardive, doar 15% dintre pacienții care suferă de cancer pulmonar ajung să supraviețuiască încă 5 ani de la diagnosticare, iar specialiștii se așteaptă la o dublare a deceselor cauzate de acest tip de cancer la nivel global, până în 2035. Consorțiul care dezvoltă noul sistem de diagnosticare și monitorizare a cancerului pulmonar intenționează să abordeze această problemă cu o procedură de testare non-invazivă standardizată, care va folosi analiza imaginii bazată pe ultrasonografie transtoracică, ajutându-i pe medici să decidă dacă o leziune are un caracter benign sau malign. Ideea a prins contur în momentul în care echipa a găsit soluții tehnice pentru interpretarea automată a imaginilor ecografice.
Scăderea timpului de diagnosticare, non-invazivitatea procedurii, creșterea procentului de depistări precoce cu costuri reduse sunt doar câteva din beneficiile aduse de noul sistem, toate ducând la o creștere a duratei de viață a pacienților.
Sprijinul venit din partea organizației EIT Health va da posibilitatea realizării unui prototip până la sfârșitul acestui an, iar în termeni optimiști, inițiatorii acestui proiect speră ca dispozitivele să ajungă în cabinetele medicilor într-un an de zile, cel mai devreme.
Marți, la emisiunea ȘTIINȚA 360, Marilena Frâncu a stat de vorbă cu Roxana Both, coordonatorul proiectului.