Mirel Bîrlan: ”Astronomia este o știință interdisciplinară. Cu toate acestea, nu își găsește locul în curricula școlară” în România
22 Mai 2025, 14:00
”Este pentru prima dată, după cunoștințele mele umile, în care avem un astfel de nivel de reprezentare al astronomiei - vicepreședinta Uniunii Astronomice Internaționale, o uniune care s-a constituit în 1919, deci are peste 100 de ani, și care adună la un loc reprezentanți din 90 de țări, peste 13.000 de astronomi”, spune Mirel Bîrlan, Dr. în astronomie fundamentală, directorul Institutului Astronomic al Academiei Române, cercetător asociat la Observatorul din Paris în interviul acordat emisiunii Știința 360.
”Chile este un fel de Mecca a astronomiei. Peste 60% din observațiile astronomice de la sol sunt efectuate din Chile. Acolo sunt observatoarele, iar condițiile atmosferice sunt particulare, relieful este particular, deșertul Atacama este, dacă vreți, un El Dorado chilian, unde astronomi din toată lumea, din toate țările, vor să-și instaleze facilități ca să poată observa. (...)
Experiența chiliană ne dovedește că trebuie să avem un efort continuu, să avem un program pe termen mediu și lung vis-a-vis de dezvoltarea acestei științe. Nu ne așteptăm la rezultate imediate, dar aceste rezultate trebuie să fie consolidate pe măsură ce programul astronomic, programul de astronomie din România, programul de cercetare, programul de educație se dezvoltă. (...)
România este membră a Uniunii Astronomice Internaționale dar nu este membră a ESO, de exemplu, European Southern Observatory, pentru că tichetul moderator este prohibitiv, iar comunitatea este relativ mică. În condițiile în care comunitatea este mică, nu ne permitem o astfel de aderare, poate pe viitor, într-un program în care să putem implica deopotrivă Institutul Astronomic al Academiei Române, universitățile care sunt sensibile la dezvoltarea acestei științe, astronomie, astrofizică. Deci să avem un interes comun a mai multor entități din România”, mai spune Mirel Bîrlan.
”Forumul astronomic este dedicat astronomilor profesioniști, pasionaților cerului, educatorilor, profesorilor, elevilor, studenților și își dorește să promoveze astronomia sub toate aspectele: cercetare, educație, prezență în societatea din România, prezență în media din România și să aducă în fața celor care vor fi prezenți, în fața societății, cât de importantă este această știință care, în acest moment, nu își găsește locul într-o curriculă școlară.
Este o știință, dacă vreți, marginală, dar cu multe valențe, este o știință interdisciplinară.
Prin excelență, putem cataloga astronomia ca o știință interdisciplinară, o știință care, de fapt, este precursoarea modelării matematice. Avem nevoie în studiile acestea de specialiști în matematică, de specialiști în fizică, de specialiști în biologie, de specialiști în chimie. Avem nevoie de specialiști în legislație, mai ales că spațiul începe în afara atmosferei terestre.
Și atunci, toate aceste aspecte o fac să fie foarte atrăgătoare din punct de vedere al bagajului, a aportului educațional pe care îl poate aduce. Mai mult decât atât, să nu uităm partea artistică. Artiștii se inspiră din astre, se inspiră din sfera cerească. Ne face să visăm, ne face să ne gândim într-un anume mod la alte lumi în jurul planetei, în jurul altor stele și așa mai departe.
La Forumul astronomic ”Provocările astronomiei contemporane în societate” ”vom discuta împreună cu astronomii profesioniști despre valențe, despre potențialul pe care îl are cercetarea astronomică în România pentru a se alinia cu domeniile cele mai dinamice din astronomie. Una dintre ele, de exemplu, unul dintre domeniile respective este studiul spațiului.
Să nu uităm că avem provocări enorme. Constelațiile de sateliți ne ajută din punct de vedere tehnologic, dar, în același timp, pentru un astronom, constelațiile respective înseamnă o dificultate în a efectua observațiile de la sol. De asemenea, studiile prin intermediul misiunilor spațiale a corpurilor din sistemul solar este foarte important.
O altă problematică importantă este aceea de protecție a Terrei în eventualitatea unei coliziuni cu un obiect natural, asteroid sau cometă, iar o altă dimensiune este aceea de a identifica acele obiecte care sunt interesante. E un program spațial care se cheamă Artemis pentru reîntoarcerea omului pe Lună. Sunt diverse alte inițiative pentru colonizarea planetei Marte și așa mai departe”, mai spune Mirel Bîrlan.