Oana Crăciun: Cortul de chill este ”un spațiu în care poate facem altfel terapie decât facem la clinică”

22 Mai 2025, 14:00
”Am avut și ”vamaioți” care au venit cu copiii. Adică ei vin de mulți ani de zile la vamă și acum au revenit chiar și cu copiilor, spune Oana Crăciun, director de comunicare și vice presedinte ALIAT pentru Sanatate Mintală.
”Am avut inclusiv locuitori din vamă. Oameni care au venit să-și testeze consumul de alcool mai fuseseră la cort. Câțiva dintre ei ne-au și spus că știu de intervenție și știu și de test.
Și, cumva, feedback-ul a fost că pentru ei (...) a fost un semnal de alarmă sau măcar o pietricică strecurată acolo în papuc. Pentru unii a fost prima dată la 40 de ani când și-au făcut acest test, și ne-au spus că a scăzut consumul. Adică ei au fost atenți pe parcursul următorului an, au fost atenți la consumul lor de alcool și, în momentul în care au refăcut testul, au avut un scor mai mic.
Aproape toți cei care au revenit la noi, au revenit la noi la cort, au avut un scor mai mic decât în anii anteriori și ne-au și spus că le-a rămas în minte intervenția pe care am avut-o și sfaturi pe care le-au primit și, cumva, testul ăsta a fost pentru ei ca un fel de barometru. (...) și au devenit conștienți de riscul la care se expun.
Ăsta a fost și feedback-ul lor după aceea, că nu s-a așteptau neapărat să fie un loc în care se poate deschide, (...) e un spațiu în care nu-i judecă nimeni, în care oamenii sunt deschiși, prietenoși, am stat pe puf, am stat pe nisip, adică și spațiul cumva deschide mințile.
Am avut în echipă și psihoterapeuți și medici psihiatrii - a existat și zona asta de specialitate - și au fost oameni care chiar au vrut să vorbească și au avut parte de conciliere one-to-one, acolo, în cort cu un specialist. Am avut, de exemplu, un caz, o persoană care venise cu gașca, era în abstinență, adică de șase luni de zile nu mai consumase, și s-a întâmplat să aibă o alunecare. Pentru că, da, Vama Veche este un loc care se pretează la așa ceva. S-a simțit foarte vinovat și a venit la cort și a spus din start că el vrea să vorbească cu un specialist pentru că trece prin această situație și nu știe cum să o gestioneze. Se simțea vinovat, cum spuneam. Și a stat și a avut o intervenție cu un psihoterapeut specializat în adicție, de la noi, de la ALIAT.
Cumva, e mai mult decât conștientizare la cort, e mai mult decât zona aceasta de testare, de harm reduction, de informare. De multe ori e și un spațiu în care poate facem altfel terapie decât facem la ALIAT, la clinică. (...)
Am observat anul ăsta o foarte mare deschidere vis-a-vis de noi, de sănătate, de a avea grijă de noi înșine. Cred că începe să nu mai devină atât de tabu zona asta, ceea ce, pe mine, ne bucură foarte mult”, spune Oana Crăciun.