Prof. dr. Cătălina Poiană: „O persoană care nu mai are glanda tiroidă trebuie să ia tratament cu hormoni tiroidieni tot restul vieții. Nu se recomandă niciodată oprirea acestui tratament de substituție”

22 Mai 2025, 13:30
Bolile tiroidiene afectează milioane de persoane la nivel global și reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Glanda tiroidă joacă un rol esențial în reglarea metabolismului, în creșterea și dezvoltarea organismului. Peste 200 de milioane de persoane sunt afectate de afecțiunile tiroidiene, femeile fiind de 5 până la 10 ori mai predispuse să dezvolte o astfel de afecțiune față de bărbați. În România, se estimează că 2 milioane de persoane suferă de afecțiuni tiroidiene.
Ziua Mondială a Tiroidiei (stabilită în data de 25 mai, de Asociația Europeană a Tiroidei și de Federația Internațională a Tiroidiei încă din anul 2008) este dedicată persoanelor care trăiesc cu o afecțiune tiroidiană. Această zi este susținută de societăți medicale din întreaga lume și este momentul în care sunt organizate activități de informare și educare privind afecțiunile tiroidei. Subiectul a fost abordat în rubrica de sănătate din cadrul emisiunii ȘTIINȚA 360. Un material realizat de Marilena Frâncu.