Ascultă Radio România Cultural Live

Știința 360 - Dincolo de tăcere

06 Decembrie 2022, 07:00

Știința 360 - 6 decembrie 2022 - Episodul 6 Cum funcționează în Republica Moldova Coaliția de ONG-uri și instituții publice „Viața fără violență”?

Astăzi vorbim cu Veronica Teleucă, coordonatoarea Coaliției Naționale Viața fără Violență, din Republica Moldova, o rețea națională din 27 de organizații non-guvernamentale și instituții publice care are misiunea de a promova drepturile femeilor și copiilor, victime ale violenței în familie și de a reduce violența împotriva femeilor.

O țară încă patriarhală, Republica Moldova a făcut progrese remarcabile în ultimii ani în prevenirea și combaterea violenței asupra femeilor – de la ordinul de protecție până la brățări electronice de monitorizare și până la recenta ratificare, în 2021, a Convenției de la Istanbul, cel mai important tratat internațional care are ca scop prevenirea violenței și protecția victimelor. Am invitat-o pe Veronica, de profesie juristă, să ne povestească cum a ajutat ca organizațiile să colaboreze sub umbrela unei Coaliții naționale.

Dacă asculți acest interviu, vei afla:

  • De ce a fost mai util pentru societatea civilă din Moldova să se reunească într-o Coaliție;
  • Cum arată sistemul de sprijin pentru victimele violenței domestice în Moldova și de ce ajută uneori să trăiești într-o țară mică când este vital să scapi de birocrație;
  • Cum ajută puterea de negociere în politică și uneori chiar și cu reprezentanți ai Bisericii, atunci când te afli în prima linie de advocacy pentru drepturile femeilor.

Mulțumesc că ați ascultat interviul de azi.

Pe data viitoare, tot despre violența în familie, pentru că ne afectează pe toți.

Știința 360 - 21 noiembrie 2022 - Episodul 5 Avem o justiție prietenoasă cu copiii care trăiesc violență acasă?

Episodul 5 ne-o aduce pe avocata Liliana Ștefănescu Goangă, cu experiență de peste 20 de ani în violența în familie, timp în care a apărat supraviețuitoare ale violenței domestice. Le-a ajutat să navigheze sistemul juridic, ca să obțină ordine de protecție dar și să se separe oficial de foștii lor parteneri.

În munca sa, Liliana și-a îndreptat privirea spre copii, iar acum doi ani a creat, cu ajutorul comunității din orașul său, Brașov, un program de sprijin emoțional pentru copiii care sunt părtași la violența de acasă.

Conversația din episodul 5 arată că violența în familie este mai aproape de noi decât credem, și decât suntem dispuși uneori să recunoaștem. Asta pentru că Liliana povestește despre propria experiență din copilăria sa, explicând de ce este atât de important ca cei mici să fie pregătiți emoțional atunci când urmează să fie ascultați sau audiați de polițiști, procurori, judecători dar și să primească sprijin terapeutic pentru traumele prin care au trecut văzând violența unuia dintre părinți și crescând în frică.

Dacă asculți acest interviu, vei afla:

  • Cum sau dacă erau protejate victimele violenței în familie acum 20 de ani
  • Cum arată sistemul de justiție de azi și în ce măsură el le respectă drepturile copiilor victime ai violenței dintre părinți;
  • Povestea unei profesioniste care în copilărie a trăit violență acasă, și este acum parte din sistemul de sprijin al supraviețuitoarelor și copiilor;

Material realizat în cadrul proiectului Nediscriminarea, dincolo de cuvinte, derulat de Centrul de Resurse Juridice, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Știința 360 - 9 noiembrie 2022 - Episodul 4 „Vreau ca fetele să nu treacă prin ce am trecut eu”

Foto: Mircea Reștea

În episodul al patrulea din podcastul Dincolo de tăcere, Oana Sandu o intervievează pe Ghizela Hosu, o supraviețuitoare a violenței domestice, parte din Grupul de suport de suport pentru femei care au trecut prin abuz, din Satu Mare.

Ghizela își spune public povestea ori de câte ori are ocazia, în special tinerelor, pentru a le explica fetelor semnele unei relații abuzive dar și cum îți poți face curaj ca să ieși dintr-o astfel de situație.

Își dorește ca povestea personală să sădească putere în alte femei care trec prin relații violente, din care poate acum se văd fără scăpare.

Ghizela a spune că „în România sunt multe femei abuzate care preferă să tacă și să nu vorbească, nici după ce s-au despărțit. Și vreau să le dau un impuls să vorbească, să spună, să nu tacă, să caute ajutor, să se destăinuie, să nu măture mizeria sub covor, că până la urmă nu e rușine.”

Dacă asculți acest interviu, vei afla:

  • Povestea uneia dintre supraviețuitoarele violenței domestice, care a fost abuzată fizic, emoțional, verbal și sexual, timp de 9 ani de soțul său
  • Ce simt femeile care trec prin abuz în cuplu
  • De ce e important să-ți creezi aliați atunci când treci prin abuz și control în cea mai intimă din relațiile tale

Acest episod conține gânduri și detalii despre tentative ei de suicid. Dacă ai nevoie de ajutor, apelează linia telefonică a Alianței Române de Prevenție a Suicidului.

Știința 360 - 26 octombrie 2022 - Episodul 3

Dincolo de tăcere este o serie de conversații despre violența în familie, o problemă de sănătate publică, despre care vorbim mult prea puțin în România și care afectează întreaga societate.

Interviurile sunt realizate de jurnalista Oana Sandu, reporter cu peste 15 ani de experiență, în radio și presă scrisă, specializată în violență în familie.

Diana Vasile, psihoterapeută și fondatoarea Institutului pentru Studierea și Tratamentul Traumei, ne explică, într-o conversație cu Oana Sandu, cum sunt afectați copiii mici, între 0 și 6 ani, de expunerea la violența dintre părinți. Violența domestică afectează dezvoltarea copiilor pentru că cei mici învață să trăiască în frică și stres toxic, iar pe termen lung asta se transformă în mai multe posibile probleme, de la tulburări alimentare sau de somn, până la anxietate, depresie sau alte afecțiuni psihice. Diana ne explică cum se întâmplă asta și demitizează mitul potrivit căruia copiii mici nu sunt atenți la ce se întâmplă în casă sau uită repede situațiile la care au fost martori.

Dacă asculți acest interviu, vei afla:

  • Cum apare traumatizarea timpurie în cazul expunerii la violența domestică
  • De ce copiii mici (între 0 și 6 ani) vor resimți mai profund stresul dintr-o familie unde se răspunde cu agresivitate
  • Ce înseamnă să crești în hipervigilență, crezând că mereu e nevoie să te aperi
  • De ce e nevoie de o alfabetizare emoțională a părinților astfel încât să ne creștem relațiile și copiii în mai mult echilibru emoțional

Acest interviu face parte dintr-o documentare a Oanei Sandu despre impactul violenței domestice asupra copiilor mici, sprijinită de Dart Center for Journalism and Trauma, prin bursa Early Childhood Global Reporting. (Poți citi alte părți ale documentării aici)

Știința 360 - 12 octombrie 2022 - Episodul 2

Dincolo de tăcere este o serie de conversații despre violența în familie, o problemă de sănătate publică, despre care vorbim mult prea puțin în România și care afectează întreaga societate.

Interviurile sunt realizate de jurnalista Oana Sandu, reporter cu peste 15 ani de experiență, în radio și presă scrisă, specializată în violență în familie.

În această ediție, Oana Sandu o intervievează pe Camelia Proca, directoarea organizației ALEG din Sibiu, care în 2018 a fondat programul Și eu reușesc, o rețea comunitară a supraviețuitoarelor violenței domestice, pe care încearcă să o construiască, de atunci, la nivel național. Camelia oferă răspunsuri la o întrebare dificilă și discriminatorie, pe care însă societatea din România încă o mai pune: De ce nu pleacă femeile din relații abuzive?

Totodată, Camelia vorbește despre nevoia de a ne crește fetele și băieții, dărâmând miturile tradiționale despre alegerile fetelor și băieților referitoare la modul în care se joacă, decid ce meserii vor să aibă în viitor sau cum se îmbracă. Doar așa putem construi o societate atentă la inegalitatea de gen, una dintre principalele cauze ale violenței împotriva femeilor.

Dacă asculți acest interviu, vei afla:

  • Care sunt cauzele violenței domestice
  • De ce este dificil pentru femei să iasă din relațiile abuzive
  • Cum poți contribui la crearea unei rețele a supraviețuitoarelor violenței domestice, în România
  • Cum poți ajuta și tu, ca cetățean, prieten sau membru al familiei, pe cineva care se confruntă cu violență domestică

Știința 360 - 28 septembrie 2022 - Episodul 1

Dincolo de tăcere este o serie de conversații despre violența în familie, o problemă de sănătate publică, despre care vorbim mult prea puțin în România și care afectează întreaga societate.

Interviurile sunt realizate de jurnalista Oana Sandu, reporter cu peste 15 ani de experiență, în radio și presă scrisă, specializată în violență în familie.

În ediția aceasta, o are invitată pe Andreea Rusu, directoare executivă a Centrului FILIA, organizație parte din Rețeaua de ONG-uri pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor. Andreea Rusu explică în ce fel și dacă sunt ajutate în România femeile care se află în relații abuzive, dar și de ce intervenția polițiștilor sau asistenților sociali în cazuri de violență din comunități rurale, nu funcționează întotdeauna beneficiul victimelor.

Dacă doriți mai multe informații despre munca Andreei și a Centrului FILIA, inclusiv informații de contact și despre cum puteți dona, intrați pe siteul centrulfilia.ro.

Știința 360 - 14 septembrie 2022 - Dincolo de tăcere

Dincolo de tăcere, un podcast absolut necesar, care vorbește despre o tragedie care se derulează sub ochii noștri dar pe care suntem prea puțin dispuși să o recunoaștem ca fiind o problemă: violența domestică.

Avem anual zeci de mii de cazuri de violență domestică, doar cele raportate, mii de ordine de protecție și o femeie ucisă de partenerul său de 2 ori pe lună, spune Oana Sandu, reporter la revista DoR, unde, în ultimii 7-8 ani, a documentat violența în familie (https://www.dor.ro/violenta/), un subiect în care încerc să mă specializez, spune ea, considerând munca mea în zona jurnalismului o formă de a preveni și combate violența domestică. Cu cât vorbim mai mult despre asta, cu atât contribuim la diminuarea fenomenului, pe care eu îl consider o problemă de sănătate publică.

Și asta va face Oana Sandu (și) la Știința 360: va realiza podcastul intitulat tot așa, Dincolo de tăcere, care se va difuza, din două în două săptămâni, miercurea, de la 14.30 la Știința 360 - primul episod va fi în data de 28 septembrie a.c.

Între timp, Oana Sandu a povestit astăzi, la Știința 360, cât de serioasă este, în România, problema violenței în familie.

Ramona Costescu: Să evităm presiunea de a face  așa cum se așteaptă de la noi. Și cum putem face asta? Conectându-ne, înainte de toate, la nevoile noastre
Știință 17 Aprilie 2025, 15:56

Ramona Costescu: Să evităm presiunea de a face așa cum se așteaptă de la noi. Și cum putem face asta? Conectându-ne, înainte de toate, la nevoile noastre

”Pe cât este de frumoasă această perioadă presărată cu obiceiuri, datini,  conectare cu familia,...

Ramona Costescu: Să evităm presiunea de a face așa cum se așteaptă de la noi. Și cum putem face asta? Conectându-ne, înainte de toate, la nevoile noastre
Dr.Claudia Cristina Tărniceriu: „Femeile transmit gena purtătoare a hemofiliei, iar băieții sunt cei care fac boala – este un mit”
Știință 17 Aprilie 2025, 13:42

Dr.Claudia Cristina Tărniceriu: „Femeile transmit gena purtătoare a hemofiliei, iar băieții sunt cei care fac boala – este un mit”

În fiecare an, în data de 17 aprilie, este marcată în întreaga lume Ziua internaţională a hemofiliei...

Dr.Claudia Cristina Tărniceriu: „Femeile transmit gena purtătoare a hemofiliei, iar băieții sunt cei care fac boala – este un mit”
Dr.Florin Ioan Bălănică: „Postul Paştelui este benefic pentru sănătate dacă este înțeles într-un mod corect”
Știință 16 Aprilie 2025, 16:39

Dr.Florin Ioan Bălănică: „Postul Paştelui este benefic pentru sănătate dacă este înțeles într-un mod corect”

Ne aflăm în Postul Paștelui și ca în fiecare an, specialiștii amintesc beneficiile dovedite prin studii privind...

Dr.Florin Ioan Bălănică: „Postul Paştelui este benefic pentru sănătate dacă este înțeles într-un mod corect”
CL1: Primul computer "viu"
Știință 16 Aprilie 2025, 14:00

CL1: Primul computer "viu"

Ce-ar fi dacă un computer ar putea  gândi  ca un creier uman?  Ei bine...  nu mai e SF! Cunoaște-l...

CL1: Primul computer "viu"
Raportul de gardă: Vârsta biologică poate fi estimată cu ajutorul unui nou model AI, prin măsurarea unor hormoni din 5 picături de sânge
Știință 15 Aprilie 2025, 14:30

Raportul de gardă: Vârsta biologică poate fi estimată cu ajutorul unui nou model AI, prin măsurarea unor hormoni din 5 picături de sânge

”Un nou sistem bazat pe  inteligență artificială  a fost dezvoltat pentru estimarea cu precizie crescută a...

Raportul de gardă: Vârsta biologică poate fi estimată cu ajutorul unui nou model AI, prin măsurarea unor hormoni din 5 picături de sânge
Boala Parkinson, o boală subdiagnosticată. La nivel internațional se estimează o dublare a cazurilor până în anul 2050
Știință 15 Aprilie 2025, 13:10

Boala Parkinson, o boală subdiagnosticată. La nivel internațional se estimează o dublare a cazurilor până în anul 2050

În România, conform datelor colectate de Institutul Național de Sănătate Publică, numărul persoanelor nou...

Boala Parkinson, o boală subdiagnosticată. La nivel internațional se estimează o dublare a cazurilor până în anul 2050
Emilian Mihailov: Observăm un progres tehnologic extraordinar în ultimele decade și atunci trebuie să ne întrebăm: cum adaptăm societatea la acest progres tehnologic și cât de mult bine ne face?
Știință 14 Aprilie 2025, 19:33

Emilian Mihailov: Observăm un progres tehnologic extraordinar în ultimele decade și atunci trebuie să ne întrebăm: cum adaptăm societatea la acest progres tehnologic și cât de mult bine ne face?

Au fost doar două dintre intrebările la care s-a încercat un răspuns, și doua două dintre temele de discuție ale...

Emilian Mihailov: Observăm un progres tehnologic extraordinar în ultimele decade și atunci trebuie să ne întrebăm: cum adaptăm societatea la acest progres tehnologic și cât de mult bine ne face?
Călin Alexa: Fizica are avantajul că pe măsură ce avansezi în cunoaștere descoperi că sunt lucruri mult mai interesante pe care nu le-ai anticipat
Știință 10 Aprilie 2025, 19:20

Călin Alexa: Fizica are avantajul că pe măsură ce avansezi în cunoaștere descoperi că sunt lucruri mult mai interesante pe care nu le-ai anticipat

Iar viitorul accelerator, Future Circular Collider, FCC ( https://fcc.web.cern.ch/ ), pentru realizarea căruia a fost...

Călin Alexa: Fizica are avantajul că pe măsură ce avansezi în cunoaștere descoperi că sunt lucruri mult mai interesante pe care nu le-ai anticipat
Ascultă live

Ascultă live

06:00 - 07:00
Album de colecție
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
ÎN ZORI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
06:00 - 07:00
English 6
Ascultă live Radio România Internaţional 1
05:07 - 07:00
România, devreme (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
06:00 - 07:00
FOLCLORIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
06:03 - 10:00
Bună dimineaţa, Oltenia
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
06:03 - 10:00
BUNĂ DIMINEAȚA, BANAT!
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
06:00 - 10:00
Bună dimineața, vest!
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru