Ascultă Radio România Cultural Live

Știința în cuvinte potrivite – în direct, între 24 și 28 septembrie, de la IFIN HH, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei de la Măgurele

28 Septembrie 2018, 12:05

Știința în cuvinte potrivite este astăzi în Departamentul de Management al Deşeurilor Radioactive (DMDR) din cadrul Centrului de Management Dezafectări şi Deşeuri Radioactive al IFIN – HH, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei de la Măgurele.

sursa http://dmdr.nipne.ro/

Invitați:

Dr.ing Felicia Nicoleta Drăgolici (specializarea inginerie civilă) Șef Departament Management Deșeuri Radioactive,

Dr.fiz Mitică Drăguşin (specializarea fizică atomică și nucleară), Director de securitate nucleară , Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele,

Dr.fiz. Ioan Ursu (specializarea fizică nucleară), Director științific al IFIN – HH

Departamentul de Management al Deşeurilor Radioactive (DMDR) face parte din Centrul de Management Dezafectări şi Deşeuri Radioactive, care are două compartimente: Departamentul Dezafectare Reactor (DDR) și Departamentul de Management al Deşeurilor Radioactive (DMDR).

Departamentul de Management al Deşeurilor Radioactive (DMDR), la rândul său, are în componenţă două instalaţii de interes naţional: Staţia de Tratare a Deşeurilor Radioactive și Depozitul Naţional de Deşeuri Radioactive de Joasă şi Medie Activitate Băiţa, jud. Bihor.

”Misiunea DMDR este gestionarea la nivel naţional a deşeurilor radioactive instituţionale provenite din aplicaţiile tehnicilor şi tehnologiilor nucleare în domenii ca învăţământ, medicină, agricultură, industrie (din afara ciclului combustibilului nuclear), în conditii de securitate radiologica a personalului operator, populaţiei şi mediului.” ( http://dmdr.nipne.ro/)

Ne vom auzi în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural dar și video online, pe www.radioromanaicultural.ro, între 13.20 – 14.30

Realizatori și moderatori Corina Negrea și Dan Manolache

Echipa tehnică Lucian Rănaciu, Răducu Buia și Bogdan Dumitrescu

Știința în cuvinte potrivite la IFIN – HH. Ziua 3

Departamentul Fizica Vieții și a Mediului, DFVM (din cadrul Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei, IFIN HH de la Măgurele este locul de unde vom realiza și transmite astăzi emisiunea Știința în cuvinte potrivite – în direct, de la 13.20 la 14.30, pe toate frecvențele Radio România Cultural și video online, pe www.radioromaniacultural.ro

Alături de dr.fizică/ biofizică Mihai Radu, director științific al IFIN HH, dr.ing. Mirela Angela Saizu, șef laborator de dozimetrie internă și mediu și dr. Mihai Ciubotaru, toți trei cercetători în cadrul Departamentului de Fizica Vieții și a Mediului, alături de cei ai IRASM, Departamentul deiradieri tehnologice (http://irasm.ro/au/au_rom/au_rom.htm) – dr. fiz. Ioan Valentin Moise, Șef al departamentului de iradieri tehnologice, IRASM șidrd. chimie Marian Vârgolici, specializarea radiochimie.
Departamentul de Fizica Vieții și a Mediului (http://www.nipne.ro/research/departments/dfvm.php) derulează cercetări fundamentale privind impactului radiațiilor ionizante asupra mediului și sistemelor biologice dar și cercetări aplicative și, în același timp, oferă și servicii către diverși parteneri. Domeniile de expertiză sunt Fizica Mediului, Radiobiologie, Biofizica, Supravegherea in timp real a mediului ambiant, Fizica mediului, Dozimetrie, Fizica mediului, Radioprotectie si securitate nucleara, Managementul urgentelor radioecologice, etc.

IRASM, Departamentul de iradieri tehnologice, unde există instalatia de IRAdiere cuScopuri Multiple, de unde și acronimul IRASM, este rezultatul unei cooperari tehnice între Guvernul României și Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Vienna, AIEA (http://irasm.ro/au/au_rom/au_rom.htm).

Astfel s-a concretizat Proiectul de Asistenta Tehnică PAT –  AIEA: ROM / 8 / 011.

”AIEA a finantat echipamentul de baza cu 800 000 USD, nerambursabili. Contributia Romaniei s-a materializat in conceptia, proiectarea si executia cladirii, a echipamentelor suport, a sistemelor de securitate, dotari cu echipamente functionale si aparatura de laborator.

Proiectul IRASM infiinteaza un centru de excelenta in iradieri tehnologice care furnizeaza servicii industriale, consultanta, analiza, certificare, cercetare si scolarizare.
Activitatea sa este directionata cu precadere spre sterilizarea produselor, materiilor prime si ambalajelor medicale, farmaceutice, cosmetice si desinfectia produselor alimentare.
Produsele astfel tratate devin compatibile cu rigorile Uniunii Europene in domeniul fabricatiei de dispozitive medicale, produse farmaceutice, cosmetice si agro-alimentare si reprezinta astfel un cap de pod in directia integrarii europene a tarii noastre.
Intregul proiect poate fi considerat o investitie strategica pentru asigurarea sanatatii populatiei si cresterea generala a calitatii vietii si un model de implicare concreta, dar si formativa, a cercetarii in aspectele economice de virf.” (http://irasm.ro/au/au_rom/au_rom.htm)

Ce face IRASM?

Datarea cu radiocarbon (http://patrimoniu.nipne.ro/datare.html)

Analize elementale de mare sensibilitate – cu Acceleratorul TandetronTM de 3 MV – (http://patrimoniu.nipne.ro/analelem.html)

Analize compoziţionale pentru artefacte arheologice şi obiecte de artă (podoabe, toreutică, arme, monede; pigmenţi picturali şi ceramici, cerneluri şi ornamente de manuscrise, obsidian) prin metode de spectrometrie atomică (nedistructive) http://patrimoniu.nipne.ro/analcompoz.html

Consolidarea pieselor de patrimoniu din lemn prin impregnare cu rășină şi radiopolimerizare (http://patrimoniu.nipne.ro/impreg.html)

https://www.iaea.org/newscenter/news/iaea-impact-protecting-romanias-cultural-heritage-using-nuclear-technology

http://patrimoniu.nipne.ro/irasm.html

http://gammaplus.nipne.ro/

Mai multe vă spunem astăzi, în direct, de la ora 13.20, pe toate frecvențele Radio România Cultural și video online, pe www.radioromaniacultural.ro

Realizatori și prezentatori Corina Negrea și Dan Manolache

Echipa tehnică Lucian Rănaciu, Răducu Buia și Bogdan Dumitrescu

Știința în cuvinte potrivite la IFIN – HH. Ziua 2

Știința în cuvinte potrivite merge astăzi în Departamentul Radioizotopi și Metrologia Radiatiilor (DRMR) al Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei de la Măgurele.

Vom sta în sala Camerelor fierbinți – ce sunt acestea veți afla de la noi -) – alături de invitații noștri de astăzi:dr. biofizică Viorel Fugaru, Șeful Departament Radioizotopi și Metrologia Radiațiilor, dr.biofizică Mihail-Razvan Ioan, Adjunct-Șef al Departamentului Radioizotopi și Metrologia Radiatiilor, dr.ing. Aurelian Luca, Șeful Laboratorului de Metrologia Radionuclizilor din cadrul DRMR precum și dr.fiz Florin Constantin, șeful Departamentului Fizică Nucleară Aplicată (DFNA), Ciclotron – ambele departamente din cadrul IFIN – HH.

În direct, pe roate frecvențele Radio România Cultural și video online, pewww.radioromaniacultural.ro

Realizatori și prezentatori Corina Negrea și Dan Manolache

Echipa tehnică Daniel Andrei, Lucian Rănaciu, Bogdan Dumitrescu, Răducu Buia, Adrian Dumitrescu.

Unitati automate de radiosinteza

Unitate robotica de distribuire si vedere generala a laboratorului de radiofarmaceutice

24 septembrie 2018

Istoria la prezent, pentru viitor – IFIN HH, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei de la Măgurele

http://www.nipne.ro/about/booklet.pdf

Știința în cuvinte potrivite deschide nu numai porțile institutului dar și ușile departamentelor și laboratoarelor acestui loc istoric, pentru că Știința în cuvinte potrivite ”se mută” cu armele radiofonice din dotare și bagajele echipei tehnice, de luni pînă vineri, între 24 și 28 septembrie a.c. adică, la IFIN – HH de la Măgurele (www.nipne.ro), de la 13.20 la 14.30, în direct – pe toate frecvențele Radio România Cultural dar și video online, pe www.radioromaniacultural.ro

Platforma Măgurele, locul unde, în 1956, se construia primul calculator electronic din spațiul sovietic, CIFA1, operațional un an mai târziu și unde, la 20 octombrie 1962, profesorul Ion I.Agârbiceanu și echipa sa puneau în funcțiune primul laser românesccu gaz, laserul cu Heliu – Neon.

http://www.nipne.ro/research/departments/dfn.php

http://www.nipne.ro/about/booklet.pdf

Vom trece și ne vom așeza și vă vom povesti prin și în și din toate departamentele institutului – și ne asumăm de la început faptul că nu vom putea epuiza tot ceea ce e de spus despre fiecare dintre aceste deprtamente – dar e un început! Și sperăm de pe-acum să revenim, mai pe îndelete, în fiecare dintre aceste locuri unde s-a făcut și se face cercetare din cea mai avansată și de top, cu oamenii cei mai de top!

Prima oprire va fi la TANDEM – oficial se numește că vom fi în Departamentul de Fizică Nucleară și în cel al Acceleratoarelor TANDEM (http://tandem.nipne.ro/).

sursa Arhiva personală Corina Negrea

http://www.nipne.ro/research/departments/dfn.php

Iar invitații noștri vor fi acad. Nicolae Zamfir, directorul IFIN HH, dr.fiz. Nicolae Marius Mărginean, coordonatorul Departamentului de Fizică Nucleară, dr.fiz Dorel Bucurescu, membru corespondent al Academiei Române (din 2016) și dr.fiz. Aurelian Isar, șef al Departamentului de Fizică Teoretică al IFIN HH.

Ne auzim, deci, așadar, în direct, de la 13.20 la 14.30

Realizatori și moderatori Corina Negrea și Dan Manolache

Echipa tehnică Radio România Daniel Andrei, Lucian Rănaciu, Bogdan Dumitrescu, Răducu Buia, Adrian Dumitrescu.

Acceleratorul TANDEM din cadrul Departamentului de Fizică Nucleară al IFIN – HH

25 septembrie 2018

26 septembrie 2018

27 septembrie 2018

28 septembrie 2018

„Einstein în timp și spațiu - povestea unică a unui om care a redefinit modul în care percepem universul și locul nostru în el”
Știință 30 Aprilie 2025, 14:00

„Einstein în timp și spațiu - povestea unică a unui om care a redefinit modul în care percepem universul și locul nostru în el”

„În  Einstein în timp și spațiu , talentatul jurnalist științific Samuel Graydon răspunde la această...

„Einstein în timp și spațiu - povestea unică a unui om care a redefinit modul în care percepem universul și locul nostru în el”
Trecut, prezent și viitor — toate se întâmplă în același timp?
Știință 30 Aprilie 2025, 14:00

Trecut, prezent și viitor — toate se întâmplă în același timp?

Oamenii de știință susțin că, la nivel fundamental,  nu există nicio diferență reală între trecut și viitor ....

Trecut, prezent și viitor — toate se întâmplă în același timp?
Dr. Liliana Chițanu: “Studiile au dovedit că nu există nicio legătură între vaccinarea anti-HPV și insuficiența ovariană”
Știință 30 Aprilie 2025, 12:26

Dr. Liliana Chițanu: “Studiile au dovedit că nu există nicio legătură între vaccinarea anti-HPV și insuficiența ovariană”

  În perioada 27 aprilie – 3 mai, este marcată  Săptămâna Europeană a Imunizării  cu scopul...

Dr. Liliana Chițanu: “Studiile au dovedit că nu există nicio legătură între vaccinarea anti-HPV și insuficiența ovariană”
Raportul de gardă: Sângele din cordonul ombilical conține biomarkeri epigenetici care pot fi analizați pentru a depista riscul de boli de-a lungul vieții
Știință 29 Aprilie 2025, 13:42

Raportul de gardă: Sângele din cordonul ombilical conține biomarkeri epigenetici care pot fi analizați pentru a depista riscul de boli de-a lungul vieții

”Noi cercetări care vor fi prezentate la  Digestive Disease Week (DDW) 2025  sugerează că sângele din...

Raportul de gardă: Sângele din cordonul ombilical conține biomarkeri epigenetici care pot fi analizați pentru a depista riscul de boli de-a lungul vieții
Prof. univ. dr. Doina Azoicăi: “Vaccinurile sunt mult diferite față de cele pe care le-am făcut noi, în copilărie, dar în sens pozitiv”
Știință 29 Aprilie 2025, 11:06

Prof. univ. dr. Doina Azoicăi: “Vaccinurile sunt mult diferite față de cele pe care le-am făcut noi, în copilărie, dar în sens pozitiv”

Conform datelor  Organizației Mondiale a Sănătății , în ultimii 50 de ani, vaccinurile au salvat peste 154 de...

Prof. univ. dr. Doina Azoicăi: “Vaccinurile sunt mult diferite față de cele pe care le-am făcut noi, în copilărie, dar în sens pozitiv”
Călin Alexa: "Strategia Europeană pentru Fizica Particulelor este documentul care trasează direcțiile domeniului pentru următorii 40-50 de ani"
Știință 28 Aprilie 2025, 11:08

Călin Alexa: "Strategia Europeană pentru Fizica Particulelor este documentul care trasează direcțiile domeniului pentru următorii 40-50 de ani"

  În martie 2024, Consiliul CERN a inițiat cea de-a treia actualizare a Strategiei Europene pentru Fizica...

Călin Alexa: "Strategia Europeană pentru Fizica Particulelor este documentul care trasează direcțiile domeniului pentru următorii 40-50 de ani"
„La jocurile de noroc nu există câștig. Poate să existe câștig pe o perioadă scurtă, pe o perioadă lungă, dar într-un final, trăgând linie, este o pierdere majoră”
Știință 24 Aprilie 2025, 16:20

„La jocurile de noroc nu există câștig. Poate să existe câștig pe o perioadă scurtă, pe o perioadă lungă, dar într-un final, trăgând linie, este o pierdere majoră”

24 Aprilie 2025 Ultima parte a interviului realizat cu un fost dependent de jocuri de noroc, un om care a avut marea șansă...

„La jocurile de noroc nu există câștig. Poate să existe câștig pe o perioadă scurtă, pe o perioadă lungă, dar într-un final, trăgând linie, este o pierdere majoră”
Georgian Șchiopu: Strategiile pe care noi le promovăm sunt reducerea promovării jocurilor de noroc, reducerea accesibilității pariurilor online...
Știință 24 Aprilie 2025, 16:10

Georgian Șchiopu: Strategiile pe care noi le promovăm sunt reducerea promovării jocurilor de noroc, reducerea accesibilității pariurilor online...

”Nu numai jocul online, dar și ceea ce se numește ”pariuri sportive” este cu totul și cu totul alt gambling...

Georgian Șchiopu: Strategiile pe care noi le promovăm sunt reducerea promovării jocurilor de noroc, reducerea accesibilității pariurilor online...
Ascultă live

Ascultă live

07:55 - 08:00
PROMO
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
07:30 - 08:00
Đóńńęŕ˙ ďĺđĺäŕ÷ŕ 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
07:20 - 10:00
MATINAL (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
06:03 - 10:00
Bună dimineaţa, Oltenia
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
06:03 - 10:00
BUNĂ DIMINEAȚA, BANAT!
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
06:03 - 10:00
Bună dimineața, vest!
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru