Ascultă Radio România Cultural Live

Adrian Titieni în dialog cu Valentina Sandu – Dediu, joi seară la Round Table București

11 Octombrie 2016, 20:59

Seria evenimentelor moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu va continua joi, 13 octombrie, de la ora 19:00, cu o nouă ediție dedicată actorului Adrian Titieni. Recunoscut recent pentru succesul internațional al filmelor „Bacalaureat” și „Poziția copilului”, Adrian Titieni este unul dintre cei mai activi actori români, interpretând până în momentul de față peste 100 de roluri de film, teatru și televiziune. Totodată, Adrian Titieni este profesor la UNATC cu o experiență de peste 20 de ani în formarea tinerilor actori.

Desfășurată sub forma unei emisiuni culturale cu public, ediția de joi va cuprinde trei intermedii artistice – surpriză pregătite de protagonist și organizatori, iar seara se va încheia prin momentul consacrat lui Adrian Titieni.

Evenimentul va avea loc joi de la ora 19:00 în Studioul de Operă și Multimedia din cadrul Universității Naționale de Muzică din București (Strada Știrbei Vodă nr. 33).  Intrarea va fi liberă în baza invitației solicitate la adresa round.table.bucuresti@gmail.com, iar evenimentul va fi transmis în direct pe www.EnjoyTV.ro.

Scena rotundă de la Conservator va găzdui pentru publicul bucureștean (și din mediul online) o serie de patru noi evenimente dedicate invitaților:
marți, 18 octombrie – Gabriel Croitoru
marți, 25 octombrie – Șerban Sturdza
marți, 1 noiembrie – Mircea Penescu
marți, 8 noiembrie – Dumitru Prunariu

Tema centrală va fi Bucureștiul In-Vizibil al fiecărui invitat.

Rezervările pot fi făcute în avans, pe tot parcursul Sezonului 3 Round Table București.

Adrian Titieni este, dincolo de talentul actoricesc, un reputat pedagog al artei actorului. La UNATC este profesor universitar doctor și coordonator de an în cadrul departamentului de Arta actorului, la ciclul de Licență. Până în prezent, a avut roluri în peste 60 de filme de scurt şi lung metraj, în 35 de piese de teatru și peste 20 de proiecte de film de televiziune. A absolvit cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică, Bucuresti – la clasa lui Mircea Albulescu (1988), iar în 2003, cursurile postuniversitare de Regie și Montaj Film și TV, la aceeași Universitate. Adrian Titieni este membru fondator al „Fundației Române pentru Educație și Educatori”. În perioada 1993-1994 a lucrat la T.V.R. ca realizator în cadrul departamentului „Educație–Știință”, iar în perioada 1996-1997 a fost consilier la departamentul de „Relații Publice” al Administrației Prezidențiale. Între 1999-2000 a fost directorul celebrului studio „Casandra”, iar în anii 2012-2015 a fost Rectorul U.N.A.T.C.

Și totul a început la o serbare la grădiniță când educatoarea l-a luat de-o parte și i-a spus: „Tu trebuie să te faci actor!

În anul 2008 a primit Premiul F.E.S.T.C.O. pentru „Cel mai bun actor de comedie”; în anul 2011 a fost distins cu Premiul pentru „Cel mai bun actor” în cadrul Premiilor Uniunii Cineaștilor din România; în anul 2010 a primit Premiul pentru „Cel mai bun actor” la Festivalul Internaţional „GrandOff” (Varşovia) pentru rolul din scurtmetrajul „Coliva”, de asemenea, în anul 2012 rolul doctorului Crișan din filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”  i-a adus Premiul Gopo pentru „Cel mai bun actor”. În anul 2013 arta sa a fost apreciată la Berlin, filmul „Poziția copilului” fiind distins cu trofeul „Ursul de Aur”. Iar în 2016, filmul „Bacalaureat” a fost distins cu „Cea mai bună regie” la Cannes (Cristian Mungiu), primind o nominalizare la Palme d’Or.

Adrian Titieni, din postura de actor – profesor:

„Lecturăm Hamlet. Hamlet imaginat de mine nu e la fel cu Hamletul imaginat de altcineva. Cum, de altfel, Hamletul jucat de un actor nu seamănă cu Hamletul jucat de un altul, ecuația Hamlet rămânând totuşi aceeaşi. Actorul e hardul şi personajul e softul. Am intrat în pielea personajului! A venit personajul la mine! M-am dus către personaj! Sunt fraze-loc comun care nu au nimic de-a face cu o abordare profesionistă. Actorul are un anumit potenţial derivat din componenta naturală, pe care, prin intermediul ecuaţiei personajului şi a componentei culturale, trebuie să-l actualizeze. Actorul pare a deveni altcineva, se produce transferul de la identitate la o aparentă alteritate. (Interviu de Dana Rotaru în Ziarul Metropolis, 15 iunie 2016)

Cariera „la catedră”, mărturisește Adrian Titieni, i-a adus multe satisfacții. Spune că această profesie „didactică” este un mare câștig al descoperii de sine prin relaționarea directă nu între „student” și „profesor” ci între „generații” de actori:

„Cunoaşterea de sine este cheia. Aceasta te pune în condiţia de a descoperi, de la zi la zi, lucruri noi despre persoana ta. Ori, ce e cel mai viabil? Să urmez un model, să încerc să fiu ca altcineva sau să fiu eu însumi? Până la urmă adevărata personalitate de aici derivă. Nimeni nu râde ca tine, nimeni nu priveşte ca tine, nimeni nu mângâie ca tine, nimeni nu plânge ca tine. Și-atunci, de ce să nu mă duc în profunzimea acestui tip de atitudine şi să-l cultiv? Decât să imit sau să împrumut, să mă certific pe mine ca persoană sau personalitate prin ceea ce fac alţii. De asta eu nici nu cred foarte tare în imitarea modelelor. Pentru că acest lucru ar putea să fie capcana care împiedică propria-ţi dezvoltare. Modelele sunt importante drept reper. Adică: o personalitate accentuată, un om care a realizat lucruri importante poate să fie un reper pentru dezvoltarea arhetipului meu.” (idem, Ziarul Metropolis)

Seara de joi se va încheia printr-o invitație la degustare de vinuri oferită de Domeniile Sâmburești, prin prezența somelierului Istvan Pentek. Proiectului Round Table București i s-a alăturat, de asemenea, în acest sezon, Aqua Carpatica, în susținerea promovării artiștilor români.

La 20 septembrie 2016 a debutat cel de-al treilea sezon al spectacolelor - conferință Round Table București, moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu. Evenimentele se desfășoară săptămânal în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (Str. Știrbei Vodă nr. 33), în perioada 20 septembrie – 8 noiembrie 2016.

Timp de 8 săptămâni, personalități ale vieții culturale românești vor avea prilejul să recompună, pentru publicul spectator și din mediul online, itinerariul lor profesional și cultural conturat în mod deosebit în București. Tema centrală a fiecărei ediții va fi „Bucureștiul In-Vizibil” al fiecărui invitat. Ca de fiecare dată, organizatorii au rezervat intermedii artistice live, în completarea tematicii abordate de fiecare invitat.

„Programul proiectului urmărește promovarea artiștilor români ce s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești.” Valentina Sandu – Dediu

Round Table București este un proiect realizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, - coordonat prin programul „Oportunități la tine acasă”, dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România, și co-finanțat de ArCuB (sezonul 1 și 3) și AFCN (sezonul 2).

Inițiat în toamna anului 2015, proiectul conferințelor Round Table București a devenit curând un reper pe harta bogată a evenimentelor culturale, fiind urmărit de români din peste 50 de țări din toată lumea,  cu sute de persoane prezente în public.

Sezonul al treilea promite noi dialoguri interdisciplinare susținute de către cei 8 invitați provenind din diferite domenii artistice.

Festivalul de artă „Film în Sat” ajunge la Întorsura Buzăului, între 19-21 iulie
Teatru și film 19 Iulie 2024, 00:58

Festivalul de artă „Film în Sat” ajunge la Întorsura Buzăului, între 19-21 iulie

Următoarea localitate în care festivalul de artă „Film în Sat” , imaginat de actorul Toma Cuzin , va...

Festivalul de artă „Film în Sat” ajunge la Întorsura Buzăului, între 19-21 iulie
A patra ediție a festivalului FilmeDar, în Cetatea medievală de la Feldioara, 19-21 iulie
Teatru și film 18 Iulie 2024, 01:28

A patra ediție a festivalului FilmeDar, în Cetatea medievală de la Feldioara, 19-21 iulie

Festivalul „FilmeDar” ajunge anul acesta la cea de-a patra ediție. Într-un spațiu de proiecție cu istorii,...

A patra ediție a festivalului FilmeDar, în Cetatea medievală de la Feldioara, 19-21 iulie
Festivalul Național de Teatru, ediția 34 - Argumentul, structura și selecția de spectacole
Teatru și film 17 Iulie 2024, 15:03

Festivalul Național de Teatru, ediția 34 - Argumentul, structura și selecția de spectacole

Echipa curatorială a Festivalului Național de Teatru – formată din Mihaela Michailov , Călin Ciobotari și Ionuț Sociu ,...

Festivalul Național de Teatru, ediția 34 - Argumentul, structura și selecția de spectacole
Brașovul găzduiește șase seri de Cinema în aer liber, între 23 și 28 iulie
Teatru și film 17 Iulie 2024, 00:10

Brașovul găzduiește șase seri de Cinema în aer liber, între 23 și 28 iulie

Caravana Metropolis - Cinema în aer liber va poposi din nou în Brașov , între 23 și 28 iulie ,...

Brașovul găzduiește șase seri de Cinema în aer liber, între 23 și 28 iulie
Prima ediție a Festivalului Ariel Vâlcea Fest Junior aduce magia teatrului în viețile copiilor, între 26 și 30 iulie 2024
Teatru și film 16 Iulie 2024, 14:20

Prima ediție a Festivalului Ariel Vâlcea Fest Junior aduce magia teatrului în viețile copiilor, între 26 și 30 iulie 2024

Festivalul Ariel Vâlcea Fest Junior, aflat la prima ediție, care va avea loc la Râmnicu Vâlcea între...

Prima ediție a Festivalului Ariel Vâlcea Fest Junior aduce magia teatrului în viețile copiilor, între 26 și 30 iulie 2024
FURNICI de Saviana Stănescu, spectacol-lectură și Q&A la Casa Kerim
Teatru și film 15 Iulie 2024, 11:40

FURNICI de Saviana Stănescu, spectacol-lectură și Q&A la Casa Kerim

Pe 1 august , de la ora 19.00 ,  Casa Kerim invită publicul la un eveniment de excepție:  Spectacolul...

FURNICI de Saviana Stănescu, spectacol-lectură și Q&A la Casa Kerim
Zilele unteatru, între 24 și 31 iulie
Teatru și film 15 Iulie 2024, 08:57

Zilele unteatru, între 24 și 31 iulie

unteatru și unpublic se întâlnesc din nou, în anul cu numărul Paișpe.

Zilele unteatru, între 24 și 31 iulie
La SFR 15 rulează, în premieră, filmul despre viața lui Nicolae Ceaușescu
Teatru și film 15 Iulie 2024, 08:20

La SFR 15 rulează, în premieră, filmul despre viața lui Nicolae Ceaușescu

În doar câteva săptămâni, Iașul va deveni, pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Capitala Filmului...

La SFR 15 rulează, în premieră, filmul despre viața lui Nicolae Ceaușescu
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 23:30
Teatru Național Radiofonic (Mari Spectacole)
Ascultă live Radio România Cultural
22:40 - 23:00
Invitatul zilei la RRA (reluare 11.30)
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
22:00 - 23:00
Espańol 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
iSport
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru