Ascultă Radio România Cultural Live

Astra Film Festival oferă acces online la 41 de filme documentare

Astra Film Festival oferă acces online la 41 de filme documentare
Astra Film Festival 2022_foto AFF Anca Nicolae

21 Octombrie 2022, 11:39

Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film de la Sibiu continuă online până în data de 30 octombrie, ora 23:59, perioadă în care orice persoană aflată pe teritoriul României poate vedea 41 dintre filmele aflate în selecția oficială Astra Film Festival 2022. Un bilet pentru vizionarea unui film costă 20 de lei, iar un abonament pentru toate filmele 200 de lei. Detalii despre bilete și programul complet, aici: https://www.astrafilm.ro/astra-film-online.

Ne străduim să arătăm filme documentare de calitate la cât mai mulți oameni. Anul acesta, am ajuns în cinematografele din mall, care sunt spații mai puțin obișnuite cu proiecțiile de film de non-ficțiune. Iar prin programul Astra Film Online oferim și publicului care nu a reușit să vină la Sibiu ocazia de a vedea, de acasă, unele dintre cele mai bune filme documentare ale momentului”, declară Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Printre filmele disponibile online se află și cele care au fost laureate la Gala de premiere AFF2022, astfel:

SECȚIUNEA ROMÂNIA: Pocalul. Despre fii și fiice, de Calină Tesăr și Dana Bunescu (România - 2022) - Cel mai bun film, Vulturii din Țaga, de Iulian Manuel Ghervas și Adina Popescu (România, Slovacia - 2022) - Cea mai bună regie, Valuri pe uscat, de Raluca David (România - 2021) - Mențiune specială.

SECȚIUNEA EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST: Magazinul de mărunțișuri, de Łukasz Kowalski (Polonia - 2022) - Cel mai bun documentar, Oi zburătoare, de Alexandra Gulea (Germania, România - 2022) - Mențiune specială.

DOCSCHOOL - Un locșor pe lume, de Emilie Beyssac Cywinska (Franța - 2021) - Cel mai bun film documentar, Dragoste de familie, de Eric Esser (Germania - 2022) - premiul pentru Cel mai bun regizor și Prima aniversare a lui Arsencik, de Valentin-Rareș Fogoroș (România - 2022) - Mențiune specială.

De asemenea, AFF Online oferă acces la filmele proiectate în cadrul temelor speciale, adică:

DRAGOSTE ETERNĂ: Cine am fi fost, de Trec Brehnmer - Germania, 2021; Performing Juliet, de András Visky - SUA, 2021

MOARTE DECISĂ: De ce n-ai rămas de dragul meu?, de Milou Gevers - Olanda, 2022; Cu mâna goală, de Moriya Ben Avot - Israel, 2022)

FEȚELE RĂZBOIULUI: Copiii dușmanului, de Gorki Glaser-Müller - Danemarca, Suedia, Qatar - 2021).

În programul AFF Online se regăsesc și cele trei filme ale regizorului britanic Nick Broomfield proiectate în cadrul programului-portret O viață în documentar - Maeștri: Tatăl meu și cu mine (Marea Britanie, 2019), Marianne și Leonard: Cuvinte de dragoste (Marea Britanie, 2019) și Povestea unui ucigaș în serie (Marea Britanie, 2014).

Astra Film Festival 2022 a avut loc la Sibiu în perioada 9-16 octombrie, în fața unui public de aproximativ 60.000 de persoane, care s-a bucurat de peste 340 de evenimente cinematografice. Un loc aparte l-a constituit, așa cum s-a întâmplat de 14 ani încoace, Astra Film Junior, programul de educație prin film documentar la care au participat peste 27.000 de elevi de la școli și licee din județul Sibiu.

Victor Rebengiuc: „Filmul documentar vă poate duce departe, către înțelegere

Astra Film Festival 2022 s-a bucurat de prezența a numeroase personalități culturale, care și-au exprimat aprecierea pentru festivalul fondat și condus de regizorul Dumitru Budrala. Fiecare a avut lucruri interesante de spus despre festivalul Astra Film:

 • Astra Film Festival arată câte lumi paralele coexistă pe Pământ și ne învață să încercăm cel puțin să construim poduri între ele” (Radu Vancu)
 • Acest festival este una dintre principalele rațiuni pentru care eu m-am îndrăgostit de Sibiu. Îți face extraordinar de bine să vezi lumi pe care nu le știi, dar care, dintr-o dată îți apar comprehensive, vii și ți se dezvăluie. Sunt profund recunoscătoare realizatorilor care fac filme documentare și celor care, de 29 de ani, ne farmecă total arătându-ni-le” (Mihaela Miroiu)
 • Doza de realism a festivalului internațional de film documentar face ca Sibiul să fie cel mai realist oraș din România” (Părintele Necula)
 • Nu știu pe nimeni care să fi venit vreodată aici și să nu fi revenit an de an” (Mihaela Dedeoglu)
 • Aici se aduc cele mai importante filme documentare” (Cătălin Striblea)
 • Publicul Astra Film e de o mare calitate și foarte convins că viața bate filmul” (Armine Vosganian)
 • A fost extraordinar să văd cum publicul Astra Film trăiește povestea și simte ceea ce am simțit noi, realizatorii de film documentar” (Juliana Ugrin)
 • AFF emană o energie extraordinară” (Amalia Enache)
 • Am simțit aici cum oamenii trăiesc alături de personaje” (Cătălina Tesăr)
 • Este o lecție de istorie live pe care o puteți vedea în sălile de cinema. Emoție pură” (Paula Herlo)
 • DokTank e un fel de mirodenie, care ne pregătește să vrem mai mult” (Ada Solomon)
 • AFF este un festival pentru minte și un pansament pentru suflet” (Teodora Tompea)
 • Filmul documentar aduce povești și lecții de viață” (Ana Gurdiș)
 • Puterea realității și credibilitatea pe care le oferă filmul documentar sunt de neprețuit” (Marton Vizkelety)
 • Astra Film a jucat un rol în creșterea și dezvoltarea societății românești, a trecerii de la rău la mai bine” (Christian Năsulea)
 • Festivalul Astra Film are, pe lângă iubitorii de film documentar, o componentă fantastică: cea educațională” (Claudiu Pândaru)
 • Pentru mine, Astra Film este unul dintre primele festivaluri” (Ivana Mladenovic)
 • Faptul că oamenii vin la Astra Film Festival să vadă anchete jurnalistice e semn că începe să ne pese de ce se întâmplă cu noi” (Alex Dima)
 • Aș vrea să vă spun, dragii mei, că veți găsi întotdeauna cele mai bune și mai profunde răspunsuri în cultură și în educație. Păstrați-vă obiceiul de a citi cărți, de a merge la teatru și de a vedea filme bune. Și păstrați un loc aparte pentru filmul documentar. E o pasiune care, odată deprinsă, rămâne acolo, în minte și în suflet. Și vă poate duce departe, către înțelegere” (din mesajul transmis la finalul festivalului de actorul Victor Rebengiuc)

Despre Astra Film Festival

Festivalul Astra Film Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate cinemaului de non-ficțiune, se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Național al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu, și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

Sponsori: Campari, Promenada Sibiu, Ursus, Cotnari, Cinelab, CineGold, Sonne, Kulinarium, Cafe Pardon, Nod Prăjitorie

Parteneri media principali: PRO TV, VOYO

Susținut de Europa FM

Parteneri media: HotNews, Radio România Cultural, News.ro, G4Media, Edupedu, Spotmedia, PressHub, TV5 Monde, Film New Europe, Cineuropa, All About Romanian Cinema, Movienews, Observator cultural, LiterNet, Films in Frame, Film Menu, Cinefilia, Cinefan, Capital cultural, Turnul sfatului, Tribuna, Sibiu 100%, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Sibiul azi, Zile și nopți, Transilvania, Hermanstadter Zeitung, A List Magazine

Partener de monitorizare: MediaTRUST

Partener de livrare: DPD România

Partener de lectură: Librăriile Cărturești

Partener de comunicare: PiArt Vision

ABUZAREA PUBLICULUI sau teatrul la timpul prezent
Teatru și film 08 Februarie 2023, 13:41

ABUZAREA PUBLICULUI sau teatrul la timpul prezent

Chiar de la lansarea din 2014, Programul 9G la TNB dedicat tinerilor artiști de teatru și-a propus să fie un spațiu al...

ABUZAREA PUBLICULUI sau teatrul la timpul prezent
„Țestoasa lui Darwin”, premieră pe țară  pe scena Sălii Studio a Naționalului ieșean
Teatru și film 08 Februarie 2023, 11:44

„Țestoasa lui Darwin”, premieră pe țară  pe scena Sălii Studio a Naționalului ieșean

Pe 11 februarie, de la ora 18:00, la Sala Studio a Teatrului Național Iași, se va lansa noua producție „Țestoasa lui Darwin”...

„Țestoasa lui Darwin”, premieră pe țară  pe scena Sălii Studio a Naționalului ieșean
”Cursa de șoareci”, reprezentația cu numărul 100 la TNB
Teatru și film 08 Februarie 2023, 09:03

”Cursa de șoareci”, reprezentația cu numărul 100 la TNB

Pusă în scenă la Teatrul Național ”I.L.Caragiale” în decembrie 2017, în regia cu nerv a lui Erwin Șimșensohn, cu o...

”Cursa de șoareci”, reprezentația cu numărul 100 la TNB
În ziua lansării Capitalei Culturale Europene, Radio România Cultural difuzează în direct spectacolul “1989. CIFRE”, produs de Teatrul Național Radiofonic și Teatrul German din Timișoara
Teatru și film 08 Februarie 2023, 06:57

În ziua lansării Capitalei Culturale Europene, Radio România Cultural difuzează în direct spectacolul “1989. CIFRE”, produs de Teatrul Național Radiofonic și Teatrul German din Timișoara

Radio România Cultural transmite în direct, de pe scena Teatrului German din Timișoara, pe 17 februarie 2023, începând cu ora...

În ziua lansării Capitalei Culturale Europene, Radio România Cultural difuzează în direct spectacolul “1989. CIFRE”, produs de Teatrul Național Radiofonic și Teatrul German din Timișoara
Actrița Viola Davis a câștigat statutul „EGOT” cu premiul Grammy 2023!
Teatru și film 07 Februarie 2023, 09:23

Actrița Viola Davis a câștigat statutul „EGOT” cu premiul Grammy 2023!

Viola Davis este a optsprezecea artistă care câștigă premiile Emmy, Grammy, Oscar și Tony!

Actrița Viola Davis a câștigat statutul „EGOT” cu premiul Grammy 2023!
Anthony Delon filmează la Oradea, alături de alte vedete românești și internaționale
Teatru și film 07 Februarie 2023, 06:32

Anthony Delon filmează la Oradea, alături de alte vedete românești și internaționale

Fiul celebrului actor Alain Delon, Anthony Delon, se află la Oradea. Acesta a început de ieri, 6 februarie 2023, filmările la...

Anthony Delon filmează la Oradea, alături de alte vedete românești și internaționale
Film O’Clock International Festival anunță cele 10 scurtmetraje provocatoare și emoționante selectate în secțiunea competițională a celei de-a treia ediții de festival, precum și cele două evenimente conexe
Teatru și film 06 Februarie 2023, 10:27

Film O’Clock International Festival anunță cele 10 scurtmetraje provocatoare și emoționante selectate în secțiunea competițională a celei de-a treia ediții de festival, precum și cele două evenimente conexe

Film O’Clock International Festival este bucuros să anunțe selecția oficială a competiției internaționale de scurtmetraj a...

Film O’Clock International Festival anunță cele 10 scurtmetraje provocatoare și emoționante selectate în secțiunea competițională a celei de-a treia ediții de festival, precum și cele două evenimente conexe
Programul de spectacole al Teatrului Masca în luna februarie
Teatru și film 05 Februarie 2023, 06:10

Programul de spectacole al Teatrului Masca în luna februarie

Sâmbătă, 4 februarie, ora 19.00 / Duminică, 5 februarie, ora 19.00 / Sâmbătă, 11 februarie ora 19.00 / Duminică 12 februarie,...

Programul de spectacole al Teatrului Masca în luna februarie
Ascultă live

Ascultă live

18:30 - 18:55
Spre casă
Ascultă live Radio România Cultural
18:20 - 19:00
CONTRACRONOMETRU
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj