AUDIO. TEATRU RADIOFONIC PENTRU COPII. Nastratin Hogea de Anton Pann
12 Mai 2020, 06:00
Numele personajului literar si de basm Nastratin Hogea este sinonim cu intelepciunea si cu dramuirea faptelor, el fiind prezent atat in spatiul balcanic si in Orientul Mijlociu cat si in China si India. Dar acesta a fost un personaj real, al carui loc de nastere este si astazi dezbatut de cercetatori. Multe surse atesta ca s-a nascut in provincia Eskisehir din Turcia de astazi, in sec 13. Adept al sufismului, Nasreddin Hoca a fost filosof, judecator, vizir si a trait in mai multe orase, faptele si povestile lui raspandindu-se astfel din Turcia pana in India, din Albania pana in China. A fost recunoscut in timpul sau ca un opozant al filosofului persan Rumi si a criticat invazia mongola din sec. 13.
Inca de la primul manuscris al unei povestiri care il mentioneaza in sec.16, Hogea a fascinat si a fost prezent in povesti, piese de teatru, filme si animatii. A fost celebrat intr-o sectiune din Simfonia a 13-a de Shostakovich, a fost personaj de serial de desen animat in India si a fost protagonistul a mai multor filme turcesti, inca din anii ’50. Anton Pann, culegator de folclor si fascinat de influenta Otomana asupra spatiului balcanic, a cules mai multe pilde si patanii intr-o colectie de versuri ce a inspirat de altfel piesa radiofonica ce o propunem spre auditie.
Dramatizarea: Ştefan Tita. Regia artistică: Mihai Pascal. În distribuţie: Ion Lucian, Tamara Buciuceanu, Grigore Vasiliu Birlic, Nineta Gusti, George Trestian, Nae Roman, Horia Căciulescu, Florin Scărlătescu, Mihai Mereuţă, Doina Şerban, Nicolae Neamţu Ottonel, Cornel Vulpe, Elena Nicolescu, Minel Klepper, Ion Marinescu, Gheorghe Pufulete, Doru Anastasiu, Alexandru Giovani, Nicolae Crişu, Marin Micu, Ioana Bara, Petre Popescu. Regia muzicală: Romeo Chelaru. Regia tehnică: ing. Tatiana Andreicic. Înregistrare din anul 1965.
http://www.eteatru.ro/#art/nastratin-hogea-de-anton-pann/1723101