Ascultă Radio România Cultural Live

BIEFF 2018 continuă cu un weekend de premiere românești și filme de la festivaluri internaționale de prestigiu

30 Martie 2018, 12:26

După un start de succes, cu proiecții sold out și patru zile în care publicul bucureștean a avut ocazia de a vedea cele mai inovatoare experimente cinematografice în Competiția Internațională și primul Spotlight Berlinale din România, BIEFF – Festivalul Internațional de Film Experimental București își continuă cea de-a opta ediție cu un weekend dedicat filmelor premiate la festivaluri internaționale de renume – Berlinale, Veneția, Sarajevo, Rotterdam, Locarno, la care se adaugă un program de scurtmetraje românești și două lungmetraje semnate de maeștrii suprarealismului Jan Švankmajer și Guy Maddin.

Sarajevo Film Festival: Identity and Belonging

Vineri, 30 martie, ora 21:00, Cinema Muzeul Țăranului

BIEFF prezintă o selecție de scurtmetraje impresionante din secțiunea European Shorts a Festivalului de Film de la Sarajevo, marcând începutul unei colaborări inspiratoare cu cel mai important festival de film din sud-estul Europei.

Filmele din selecție analizează modul în care ne modelează orașele contemporane și cum identitățile noastre – personale, sociale, naționale – sunt interconectate și își lasă amprenta asupra mediului urban. Parcurgem spații aflate la întretăierea dintre realitate și realitatea virtuală, unde coexistă oameni din trecut și din prezent. Povești pline de tandrețe, ascunse ocazional sub o carcasă de violență și mânie, se dezvăluie în universul citadin al jocurilor pe computer. Reflectăm asupra percepțiilor despre patriotism, dar și asupra injustiției sistemice.

Programul va fi reprezentat în București de selecționera secțiunii European Shorts a Festivalului de Film de la Sarajevo, Bianca Lucas, membră a Juriului Competiției Internaționale BIEFF 2018. Invitați speciali la proiecția de vineri sunt Conor Rollins, regizorul filmului Artificial Sunshine, și Isaac Magner, responsabil de coloana sonoră a scurtmetrajului.

Rotterdam Film Festival: A Dutch Perspective

Sâmbătă, 31 martie, ora 18:30, Cinema Elvire Popesco

De la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam (IFFR), ajung la BIEFF câteva dintre cele mai interesante filme care au avut premiera mondială la ediția din 2017 a festivalului olandez.

Grupate de selecționerii Peter van Hoof și Theus Zwakhals sub numele A Dutch Perspective, descoperim în aceste scurtmetraje abordări artistice originale realizate în Olanda, inspirate din teoria conform căreia realitatea este un construct și lumea a fost înlocuită de propria sa reprezentare, o analiză amplă asupra cenzurii care a atins cote alarmante în Turcia zilelor noastre, o metaforă plină de forță a colonialismului și a urmărilor sale, precum și explorarea relațiilor dintre artă, știință și natura umană.

Programul este prezentat la BIEFF cu sprijinul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România, iar regizorii Sebastian Diaz Morales (The Lost Object), Giovanni Giaretta (The Sailor) și belit sağ (Ayhan and Me) vor fi prezenți la proiecția de sâmbătă.

Două lungmetraje de excepție încheie cea de-a opta ediție BIEFF

Jan Švankmajer - Insect, sâmbătă, 31 martie, 20:00, Cinema Muzeul Țăranului

Guy Maddin - The Green Fog, duminică, 1 aprilie, 21:00, Cinema Muzeul Țăranului

În premieră românească, la BIEFF vor fi proiectate cele mai recente lungmetraje realizate de cineaști renumiți pentru viziunea lor artistică unică: Jan Švankmajer și Guy Maddin.

Aflat la granița dintre live-action și animație, Insect este un comentariu antrenant asupra comportamentului uman, dar și asupra teatrului și a cinema-ului. În demersul său regizoral, Jan Švankmajer se remarcă drept „un artist strălucit, care a rămas credincios viziunii sale și a făcut filme deopotrivă captivante și amuzante și în același timp provocatoare, mustind de idei, personaje și povești care ți se imprimă în minte și nu mai pot fi uitate vreodată” (Charles Henry Selick), ceea ce este și cazul lungmetrajului din cadrul ediției curente BIEFF. Jan Švankmajer este unul din autorii cheie ai filmului de avangardă, punct de reper şi puternică inspiraţie pentru artişti precum Frații Quay, Tim Burton, Terry Gilliam şi alţii, iar lungmetrajul său anterior, Surviving Life, a fost prezentat în proiecție sold out în încheierea primei ediții a festivalului, în 2010.

Tot în notă suprarealistă, The Green Fog, de Guy Maddin, Evan Johnson și Galen Johnson, aduce un tribut extraordinar filmului Vertigo de Hitchcock. În prologul filmului apare un comutator pe care o mână îl răsucește din poziția 'vorbește' în poziția 'ascultă'. Într-un studio de cinema, un bărbat cu cătușe la mâini și pistolul la tâmplă privește imaginile de pe ecran. Se vede o hartă, un deget indică orașul San Francisco. Mai mulți reporteri stau în fața unei clădiri, gata să transmită știrile printr-un difuzor; publicul așteaptă înfricoșat. Totul într-un montaj amețitor de imagini cunoscute și necunoscute din filme și emisiuni TV, toate având legătură cu San Francisco Bay Area. Așa cum punctează John DeFore în The Hollywood Reporter, „până și atunci când se folosește de ingrediente convenționale (inclusiv un moment amuzant cu un videoclip al trupei NSYNC) și de unul dintre cele mai cunoscute locuri de pe pământ, Guy Maddin știe cum să facă lucrurile să ia o întorsătură ciudată.”

Golden Shorts: Best Films in Major Festivals

Sâmbătă, 31 martie, ora 21:00, Cinema Elvire Popesco

Duminică, 1 aprilie, ora 18:30, Cinema Muzeul Țăranului

Proiectate pentru prima dată în România, BIEFF prezintă scurtmetraje premiate la edițiile recente ale unor festivaluri internaționale de prestigiu vin în București în cadrul Golden Shorts: Best Films in Major Festivals. Programul propune perspective unice asupra conflictului israelo-palestinian prin prisma swipe-urilor unei aplicații de întâlniri, în contextul în care unei femei (din Israel) îi sunt sugerați bărbați (palestinieni) care locuiesc de cealaltă parte a barierei. Despărțirea unui cuplu se manifestă cu o doză de existențialism și urme de umor franțuzesc. Ne intersectăm cu povești neconvenționale și seducătoare despre camaraderie și despre evadarea din monotonia cotidiană, dar și cu viziuni surprinzătoare despre ridicolul preconcepțiilor și al stereotipurilor.

Nu lipsesc din selecție câștigătorul Ursului de Aur pentru Scurtmetraj la Festivalul de Film de la Berlin 2018, câștigătorul Marelui Premiu pentru Scurtmetraj (Orizzonti) la Festivalul de Film de la Veneția 2017, filme premiate la Locarno și nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film. Regizorii Magdalena Froger (Les Intranquilles) și Lucien Monot (Genesis) vor participa la Cinema Elvire Popesco, la proiecția din 31 martie, cu sprijinul Swiss Sponsors’ Fund și al Ambasadei Elveției.

Experimente cinematografice românești, în ultima zi de BIEFF

Duminică, 1 aprilie, ora 16:00, Cinema Muzeul Țăranului

Fidel misiunii sale de a promova experimente cinematografice românești și tânăra generație de artiști vizuali, BIEFF continuă în acest an programul Romanian Cinematic Experiments cu 10 dintre cele mai noi scurtmetraje și eseuri video autohtone. Printre subiectele abordate se numără tema identității, impactul social asupra psihologiei personale, relația dintre corpul uman și mediul înconjurător. Invitați la proiecția de duminică sunt regizorii Alexandra Gulea (Valea Jiului Notes), duo-ul Fierbințeanu (regizorii filmelor Adore și Consumers), Teona Galgoțiu (Brief conversation about the d word), Ioana Țurcan (States Uprooted și III) și Andrei Olănescu (A Long Story Short).

În paralel cu aceste proiecții, continuă la BIEFF, de vineri, 30 martie, până duminică, 1 aprilie, programul Berlinale Spotlight: Forum Expanded și programele Competiției Internaționale.

De asemenea, sâmbătă, pe 31 martie, de la ora 16:30, în foaierul Institutului Francez din București (Bd. Dacia, nr. 77) are loc anualul seminar The Lifespan of Cinematic Experimentation. Publicul are, astfel, oportunitatea de a discuta direct cu profesioniști ai industriei, invitați speciali ai festivalului: juratele Angelika Ramlow și Bianca Lucas, alături de Ulrich Ziemons, curatorul programului Berlinale Spotlight: Forum Expanded. Seminarul este moderat de Adina Pintilie, directorul artistic și curatorul BIEFF 2018. Intrarea este liberă în limita spațiului disponibil, de aceea vă rugăm să vă înscrieți la pr@bieff.ro.

În ultima zi a festivalului, pe 1 aprilie, de la ora 21:00, la Cinema Elvire Popesco, are loc o proiecție specială a filmelor câștigătoare din Competiția Internațională.

Bilete la evenimentele BIEFF 2018 pot fi achiziționate prin intermediul Eventbook.ro. Programul complet și lista invitaților sunt disponibile pe www.bieff.ro. Pentru a fi la curent cu noutățile și evenimentele BIEFF, urmăriți pagina de Facebook a festivalului.

Premieră la Teatrul Național Radiofonic: LECȚIA DE ZBOR - Portretul unui Icar modern, ale cărui aripi au fost arse de focul regimului comunist
Teatru și film 02 Decembrie 2023, 05:06

Premieră la Teatrul Național Radiofonic: LECȚIA DE ZBOR - Portretul unui Icar modern, ale cărui aripi au fost arse de focul regimului comunist

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, mar ți, 5 decembrie 2023, de la ora 19.00 , la Radio România...

Premieră la Teatrul Național Radiofonic: LECȚIA DE ZBOR - Portretul unui Icar modern, ale cărui aripi au fost arse de focul regimului comunist
Evenimente culturale de Ziua Naţională a României la TNB
Teatru și film 01 Decembrie 2023, 06:10

Evenimente culturale de Ziua Naţională a României la TNB

Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București împlinește, în 2023 , 50 de ani de activitate în...

Evenimente culturale de Ziua Naţională a României la TNB
Umbra lui Caravaggio, mult-așteptatul film realizat de Michele Placido, din 8 decembrie în cinema
Teatru și film 30 Noiembrie 2023, 11:28

Umbra lui Caravaggio, mult-așteptatul film realizat de Michele Placido, din 8 decembrie în cinema

  Umbra lui Caravaggio  /  L'ombra di Caravaggio  promite o călătorie cinematografică memorabilă și o...

Umbra lui Caravaggio, mult-așteptatul film realizat de Michele Placido, din 8 decembrie în cinema
”Visul” - proiecții speciale de 1 Decembrie în cinematografe din întreaga țară
Teatru și film 30 Noiembrie 2023, 11:23

”Visul” - proiecții speciale de 1 Decembrie în cinematografe din întreaga țară

”Visul”, cel mai recent lungmetraj semnat de Cătălin Saizescu, cu Vlad Logigan în rolul principal,...

”Visul” - proiecții speciale de 1 Decembrie în cinematografe din întreaga țară
Adrian Titieni a demisionat din funcția de manager interimar al Teatrului Odeon
Teatru și film 30 Noiembrie 2023, 05:53

Adrian Titieni a demisionat din funcția de manager interimar al Teatrului Odeon

Actorul Adrian Titieni a demisionat din funcția de manager interimar al Teatrului Odeon din București, din motive personale...

Adrian Titieni a demisionat din funcția de manager interimar al Teatrului Odeon
Sălile Teatrelor Mic, Bulandra și Nottara ar putea fi închise 
Teatru și film 30 Noiembrie 2023, 05:24

Sălile Teatrelor Mic, Bulandra și Nottara ar putea fi închise 

Sălile Teatrului Nottara, Sala Izvor a Teatrului Bulandra și sala din strada Constantin Mile a Teatrul Mic din București ar...

Sălile Teatrelor Mic, Bulandra și Nottara ar putea fi închise 
De 1 Decembrie, Constantin Chiriac și actorii TNRS joacă la Théâtre de la Ville-Paris
Teatru și film 29 Noiembrie 2023, 08:25

De 1 Decembrie, Constantin Chiriac și actorii TNRS joacă la Théâtre de la Ville-Paris

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) va juca, de Ziua Națională a României, pe una dintre cele mai...

De 1 Decembrie, Constantin Chiriac și actorii TNRS joacă la Théâtre de la Ville-Paris
Regal teatral la Sala Rapsodia în perioada 29 noiembrie - 7 decembrie
Teatru și film 29 Noiembrie 2023, 06:07

Regal teatral la Sala Rapsodia în perioada 29 noiembrie - 7 decembrie

Sala Rapsodia găzduieşte în perioada următoare un veritabil regal teatral, ce prilejuieşte întâlnirea cu...

Regal teatral la Sala Rapsodia în perioada 29 noiembrie - 7 decembrie
Ascultă live

Ascultă live

23:00 - 23:30
Night Jazz
Ascultă live Radio România Cultural
23:05 - 00:00
COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
23:00 - 00:00
FONOTECA DE UMOR
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru