Ascultă Radio România Cultural Live

Bucharest International Film Festival prezintă filmele din competiție și juriul celei de-a XVIII-a ediție

Bucharest International Film Festival prezintă filmele din competiție și juriul celei de-a XVIII-a ediție
Unknown-1

25 Septembrie 2022, 07:18

Cea de XVIII-a ediție a Bucharest Internațional Film Festival (BIFF), prima mare competiție cinematografică de film de lungmetraj organizată în București se va desfășura între 29 septembrie și 9 octombrie 2022 și va aduce în fața publicului din capitală, în premiera națională, filme premiate la festivaluri internaționale de prestigiu alături de o serie de evenimente organizate special pentru această ediție.

Publicul cinefil va putea viziona 8 filme în competiția oficială a Bucharest Internațional Film Festival

 

AFTERSUN, film regizat de Charlotte Well redă povestea Sophie. Protagonista își amintește cu drag și melancolie de o vacanță petrecută cu tatăl ei în urmă cu douăzeci de ani. Prin amintiri reale și imaginate, ea încearcă să refacă imaginea tatălui pe care l-a cunoscut cu cea a bărbatului pe care nu l-a cunoscut.

 

Film câștigator la Cannes Film Festival Winner French Touch Prize of the Critics' Week Jury2022 și la Munich Film Festival Winner Cinevision Award Best Film by an Emerging Director - Charlotte Wells.

EVERYBODY LOVES JEANNE în regia lui Celine Devaux. O altă poveste captivantă de aceasta dată în rolul principal aflându-se Jeanne. Aceasta călătorește către Lisabona cu planul de a vinde apartamentul mamei sale pentru a scăpa de datorii financiare. În aeroport îl întâlnește pe Jean, un fost coleg de liceu capricios și ușor intruziv.

În 2022, filmul lui Devaux a fost nominalizat Cannes Film Festival 2022 - Golden Camera.

FALCON LAKE o altă regie de excepție, de această dată Charlotte Le Bon este cea care ne dezvăluie povestea lui Bastien și Chloé. Cei doi își petrec vacanța de vară cu familiile lor la o casă de pe lac în Quebec care este bântuită de o legendă a unei fantome. În ciuda diferenței de vârstă dintre ei, cei doi adolescenți formează o legătură strânsă. Pregătit să își înfrângă cele mai mari frici și să câștige un loc în inima lui Chloé, vacanța devine un moment turbulent și pivotal pentru tânărul Bastien.

Film nominalizat și el în 2022 la Cannes Film Festival - Golden Camera.

HIT THE ROAD, de această dată regizorul Panah Panahi, fiul celebrului Jafar Panahi, ne aduce în prim-plan povestea unei familii iubitoare într-un road trip cu priveliști robuste care se enervează unii pe alții și se ceartă din cauza unui câine bolnav. Doar că fratele cel mare și misterios este tăcut.

 

Filmul lui Panahi a fost nominalizat și premiat în cadrul multor festivaluri de renume precum la Cannes Film Festival 2021 - Golden Camera (nominalizare), la London Film Festival Winner Best Film - Official Competition, dar și la Luxembourg City Film Festival Winner for: Audience Award, Critics Award, Grand Prix - Panah Panahi

LA JAURÍA, film regizat de columbianul Andreas Ramirez Pulido vine cu o perspectivă interesantă asupra sistemului columbian de încarcerare al minorilor. Personajul Eliú este încarcerat într-un centru pentru minori din inima pădurii columbiene, pentru o crimă pe care a comis-o împreună cu prietenul său El Mono. Adolescenții efectuează muncă fizică și terapie de grup intensă. Într-o zi, El Mono este transferat în același centru.

Film câștigător la Cannes Film Festival în 2022 Critics' Week Grand Prize, SACD Award și Jerusalem Film Festival 2022Special Mention Best International debut.

 

MAROCCO, filmului regizorului roman, Emanuel Pârvu, face parte și el din competiția BIFF. Povestea se conturează pe personajul Magda, care își oferă colierul unui copil bolnav. Tatăl ei este sigur că minte, iar când ea își dovedește nevinovăția, el este incapabil să admită că a greșit. Relația lor este ruptă și deciziile trecute au consecințe ireversibile.

UNREST, regizat de către Cyril Schäublin, care ne introduce în lumea lui Josephine, o tânără care lucrează în fabrică, produce roata neliniștii ce se balansează în inima ceasului mecanic. Expusă unui nou mod de a organiza banii, timpul și munca, ea se implică în mișcarea locală a producătorilor de ceasuri anarhiști, unde îl întâlnește pe călătorul rus Pyotr Kropotkin.

Film câștigător la Berlin International Film Festival Winner 2022 - Encounters Award Best Director.


THE GIRL AND THE SPIDER, regizorii Ramon și Silvan Zürcher construiesc o lume în care Lisa și Mara sunt protagoniste. În această lume Lisa se mută, iar Mara este lăsată în urmă. Pe măsură ce cutiile sunt deplasate, pereții vopsiți și dulapuri construite, abisuri încep să se deschidă, dorințe umplu camera și rollercoaster-ul emoțional este pus în mișcare. Un film tragicomic, o baladă poetică despre schimbare și efemeritate.  Film premiat la Encounters program la ediția 2021 a Berlin Film Festival.

 

“Competiția celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la București aduce 8 filme ale unor cineaști care au reușit să uimească critica și juriile celor mai bune festivaluri cu debuturile lor. Un cinema plin de talent și originalitate care ajunge în multe cazuri pentru prima dată în România, care în ciuda prestigiului internațional nu a avut până acum o fereastră în Capitala țării pentru a fi proiectat pe ecran mare.

Panorama, pe de altă parte, prezintă unele dintre cele mai bune filme ale sezonului, regizate de autori consacrați precum Jafar Panahi sau Miguel Gomes alături de una dintre surprizele celei mai recente ediții a Berlinalei, Kamila Andini. Un cinema în majuscule pentru a ne întoarce în săli și a ne delecta cu povești extraordinare create de regizori remarcabili.”, a declarat Jose Cabrera, curatorul secțiunii Competiția- BIFF 2022.

 

Juriul BIFF 2022

 

Anul acesta la masa juriului se vor reuni cinci nume importante din lumea cinematografica: Dana Rogoz (actriță), Dorian Boguță (actor/regizor), Roxana Călinescu (jurnalist cultural), Alessandro Grande (regizor italian) și Valentyn Vasyanovych (regizor ucrainean).

Cei cinci vor juriza cele opt filme, care se află anul acesta la secțiunea Competiție. Va fi o reală provocare pentru aceștia de a nominaliza câștigătorii pentru cea de-a XVIII-a ediție BIFF.

La Gala de Închidere în data de 8 octombrie 2022 în Sala Auditorium din cadrul MNAR, vom afla care sunt filmele premiate din cadrul secțiunii Competiția.

Biletele vor putea fi achiziționate de pe eventbook.ro

 

Despre BIFF: Bucharest International Film Festival (BIFF) este prima mare competiție cinematograficӑ de film de lung metraj organizată în capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. Cele 17 ediții anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenței unui asemenea eveniment și recunoașterea sa pe plan național și internațional prin prezența publicului și prin invitați de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

BIFF este organizat de Fundația Charta și Asociația Culturală ”Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.
BIFF este un proiect cultural finanțat prin Ministerul Culturii.

Parteneri instituționali: Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Grădina cu Filme – Cinema&More, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Ambasada Elveției în România, Dacin Sara, Uniunea Cineaștilor din România.

Parteneri: Ambasada Italiei la București, Institutul Italian de Cultură din București, Camera de Comerț Italiană pentru România, EUROINS, GlobalVision, Netbet, Concelex, Alexandrion Grup, Șerban Musneci Associates, Clinicile Dr. Leahu, EDPR, Pullman Bucharest World Trade Center, Luisa Spagnoli, Corks.

Parteneri Media: HISTORY  Channel, Agerpres, Magic FM, Paginademedia.ro, Adevărul, Hotnews, Historia, Radio România Cultural, Dilema Veche, Spotmedia, Ziarul Bursa, EVZ, Ziarul Metropolis, IQads, DC News, Spectacola, Press4News, OnlineGallery, Observator Cultural, Bucurestii Vechi si Noi, Bucuresti City News, Cinefan, PS News, CineGhid, Zile și Nopți, Revista Film, RFI Romania, Ordinea Zilei, Revista 22, Aarc, IQool, Scoala Ioanid, PS News, Monden, B365.

Pentru mai mult detalii vizitați pagina oficială a festivalului www.biff.com.ro

e-mail: contact@biff.com.ro

În ziua lansării Capitalei Culturale Europene, Radio România Cultural difuzează în direct spectacolul “1989. CIFRE”, produs de Teatrul Național Radiofonic și Teatrul German din Timișoara
Teatru și film 08 Februarie 2023, 06:57

În ziua lansării Capitalei Culturale Europene, Radio România Cultural difuzează în direct spectacolul “1989. CIFRE”, produs de Teatrul Național Radiofonic și Teatrul German din Timișoara

Radio România Cultural transmite în direct, de pe scena Teatrului German din Timișoara, pe 17 februarie 2023, începând cu ora...

În ziua lansării Capitalei Culturale Europene, Radio România Cultural difuzează în direct spectacolul “1989. CIFRE”, produs de Teatrul Național Radiofonic și Teatrul German din Timișoara
Actrița Viola Davis a câștigat statutul „EGOT” cu premiul Grammy 2023!
Teatru și film 07 Februarie 2023, 09:23

Actrița Viola Davis a câștigat statutul „EGOT” cu premiul Grammy 2023!

Viola Davis este a optsprezecea artistă care câștigă premiile Emmy, Grammy, Oscar și Tony!

Actrița Viola Davis a câștigat statutul „EGOT” cu premiul Grammy 2023!
Anthony Delon filmează la Oradea, alături de alte vedete românești și internaționale
Teatru și film 07 Februarie 2023, 06:32

Anthony Delon filmează la Oradea, alături de alte vedete românești și internaționale

Fiul celebrului actor Alain Delon, Anthony Delon, se află la Oradea. Acesta a început de ieri, 6 februarie 2023, filmările la...

Anthony Delon filmează la Oradea, alături de alte vedete românești și internaționale
Film O’Clock International Festival anunță cele 10 scurtmetraje provocatoare și emoționante selectate în secțiunea competițională a celei de-a treia ediții de festival,  precum și cele două evenimente conexe
Teatru și film 06 Februarie 2023, 10:27

Film O’Clock International Festival anunță cele 10 scurtmetraje provocatoare și emoționante selectate în secțiunea competițională a celei de-a treia ediții de festival, precum și cele două evenimente conexe

Film O’Clock International Festival este bucuros să anunțe selecția oficială a competiției internaționale de scurtmetraj a...

Film O’Clock International Festival anunță cele 10 scurtmetraje provocatoare și emoționante selectate în secțiunea competițională a celei de-a treia ediții de festival, precum și cele două evenimente conexe
Programul de spectacole al Teatrului Masca în luna februarie
Teatru și film 05 Februarie 2023, 06:10

Programul de spectacole al Teatrului Masca în luna februarie

Sâmbătă, 4 februarie, ora 19.00 / Duminică, 5 februarie, ora 19.00 / Sâmbătă, 11 februarie ora 19.00 / Duminică 12 februarie,...

Programul de spectacole al Teatrului Masca în luna februarie
„Conul Leonida față cu reacțiunea” de I. L. Caragiale, producție nouă a Naționalului ieșean, în regia lui Ion Sapdaru
Teatru și film 04 Februarie 2023, 06:51

„Conul Leonida față cu reacțiunea” de I. L. Caragiale, producție nouă a Naționalului ieșean, în regia lui Ion Sapdaru

Sâmbătă, 4 februarie, pe scena Uzinei cu Teatru a Naționalului ieșean, de la 19:30, va avea loc premiera spectacolului Conul...

„Conul Leonida față cu reacțiunea” de I. L. Caragiale, producție nouă a Naționalului ieșean, în regia lui Ion Sapdaru
Teatrul Apollo 111 prezintă în data de 11 februarie 2023, la ora 20:00, spectacolul CASSANDRA
Teatru și film 03 Februarie 2023, 10:02

Teatrul Apollo 111 prezintă în data de 11 februarie 2023, la ora 20:00, spectacolul CASSANDRA

Cassandra e o scriitoare care rămâne fără voce în ziua în care trebuie să compună și să citească elogiul mamei sale....

Teatrul Apollo 111 prezintă în data de 11 februarie 2023, la ora 20:00, spectacolul CASSANDRA
Radio Iași: Regizorul Andrei Șerban despre revenirea la Iași a spectacolului ”Văduva Veselă” dar și despre postura de autor al celei mai recente cărți: ”Niciodată singur – fragmente dintr-o galerie de portrete”, o carte scrisă ca un exercițiu de admirație
Teatru și film 02 Februarie 2023, 18:03

Radio Iași: Regizorul Andrei Șerban despre revenirea la Iași a spectacolului ”Văduva Veselă” dar și despre postura de autor al celei mai recente cărți: ”Niciodată singur – fragmente dintr-o galerie de portrete”, o carte scrisă ca un exercițiu de admirație

Un interviu de Claudia Crăcăleanu.   

Radio Iași: Regizorul Andrei Șerban despre revenirea la Iași a spectacolului ”Văduva Veselă” dar și despre postura de autor al celei mai recente cărți: ”Niciodată singur – fragmente dintr-o galerie de portrete”, o carte scrisă ca un exercițiu de admirație
Ascultă live

Ascultă live

12:00 - 12:30
Vorba de cultură
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj